A lencse kiváló fehérjeforrás, tápláló és könnyen emészthető.Jelentős a szénhidráttartalma, gazdag A-vitaminban, jelentős a kálium, vas és cink tartalma. A diónak magas az omega-3 zsírsav tartalma és jelentős az E-vitamin tartalma.


1 db 10×24 cm-es kenyérsütő formához
Elkészítési idő: 12 óra áztatási idő + 15 perc előkészítés + 40 perc sütés

200 g dió
160 g barna lencse
2-3 babérlevél
1 ek pirospaprika
1 tk pirospaprika
1 tk füstölt pirospaprika
1 tk majoranna
1 tk borsikafű
1 tk vöröshagyma granulátum
1 tk fokhagymagranulátum
2 tk Himalája só
500 ml tisztított víz
100 g garantáltan gluténmentes zabpehely
60 g ezüsthagyma
8 g fokhagyma
1 tk bio extraszűz hidegen sajtolt olívaolaj
2 tk gluténmentes tamari szójaszósz
300 g paradicsompüré
friss bazsalikom a tetejére

A lencsét és a diót 12 órára beáztatjuk. Miután letelt az áztatási idő leöntjük róluk az áztató vizet és átöblítjuk, majd lecsepegtetjük. A diót sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és 180 C fokon 15 perc alatt kiszárítjuk. A lencsét főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a babérleveleket, egy evőkanál pirospaprikát, egy teáskanál sót, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lencsét, és fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük. Majd leöntjük róla a főzőlevet és botmixerrel darabosra turmixoljuk.
Miután kiszáradt a dió, aprítógépben morzsásra aprítjuk. A zabpelyhet kávédarálóban megőröljük.
Az ezüsthagymát szeletekre vágjuk és a fokhagymával együtt felaprítjuk az aprítógépben. Serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt megdinszteljük.
Ezután egy nagy keverőtálban összekeverjük a lencsét, a diót, a zabpelyhet és a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a füstölt pirospaprikát, a majorannát, a borsikafüvet, a szójaszószt és a paradicsompürét és jól összegyúrjuk. Egy sütőpapírral kibélelt 10×24 cm-es kenyérsütő formába tesszük és 190 C-fokon 30 percig sütjük. Ekkor megkenjük a paradicsomos mázzal, és további 10 percig sütjük. Miután elkészült a tetejét friss bazsalikommal díszítjük. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és csak azután vesszük ki a formából, szeleteljük.

Paradicsomos máz
100 g egész hámozott paradicsom
4-6 db olajban eltett aszalt paradicsom
1 kk Himalája só

A paradicsomos mázhoz az egész hámozott paradicsomokat a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a sót és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.