Aszalt paradicsomos bazsalikomos diós lencsevagdalt

A lencse kiváló fehérjeforrás, tápláló és könnyen emészthető.Jelentős a szénhidráttartalma, gazdag A-vitaminban, jelentős a kálium, vas és cink tartalma. A diónak magas az omega-3 zsírsav tartalma és jelentős az E-vitamin tartalma.


1 db 10×24 cm-es kenyérsütő formához
Elkészítési idő: 12 óra áztatási idő + 15 perc előkészítés + 40 perc sütés

200 g dió
160 g barna lencse
2-3 babérlevél
1 ek pirospaprika
1 tk pirospaprika
1 tk füstölt pirospaprika
1 tk majoranna
1 tk borsikafű
1 tk vöröshagyma granulátum
1 tk fokhagymagranulátum
2 tk Himalája só
500 ml tisztított víz
100 g garantáltan gluténmentes zabpehely
60 g ezüsthagyma
8 g fokhagyma
1 tk bio extraszűz hidegen sajtolt olívaolaj
2 tk gluténmentes tamari szójaszósz
300 g paradicsompüré
friss bazsalikom a tetejére

A lencsét és a diót 12 órára beáztatjuk. Miután letelt az áztatási idő leöntjük róluk az áztató vizet és átöblítjuk, majd lecsepegtetjük. A diót sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és 180 C fokon 15 perc alatt kiszárítjuk. A lencsét főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a babérleveleket, egy evőkanál pirospaprikát, egy teáskanál sót, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lencsét, és fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük. Majd leöntjük róla a főzőlevet és botmixerrel darabosra turmixoljuk.
Miután kiszáradt a dió, aprítógépben morzsásra aprítjuk. A zabpelyhet kávédarálóban megőröljük.
Az ezüsthagymát szeletekre vágjuk és a fokhagymával együtt felaprítjuk az aprítógépben. Serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt megdinszteljük.
Ezután egy nagy keverőtálban összekeverjük a lencsét, a diót, a zabpelyhet és a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a füstölt pirospaprikát, a majorannát, a borsikafüvet, a szójaszószt és a paradicsompürét és jól összegyúrjuk. Egy sütőpapírral kibélelt 10×24 cm-es kenyérsütő formába tesszük és 190 C-fokon 30 percig sütjük. Ekkor megkenjük a paradicsomos mázzal, és további 10 percig sütjük. Miután elkészült a tetejét friss bazsalikommal díszítjük. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és csak azután vesszük ki a formából, szeleteljük.

Paradicsomos máz
100 g egész hámozott paradicsom
4-6 db olajban eltett aszalt paradicsom
1 kk Himalája só

A paradicsomos mázhoz az egész hámozott paradicsomokat a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a sót és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda