Az egyik legjobb növényi energiaforrás, a barna rizs

barna-rizs-03

A rizs egy közkedvelt és nagyon tápláló étel. De nem mindegy, hogy milyen rizst választunk a boltok polcairól. Fontos, hogy válasszuk a teljes értékű alapanyagokat, a fehér helyett a barna rizst. A barna rizsnek számos egészségi előnye ismert, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe.

A barna rizs (perjeféle) az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. A rizsnek rendkívül magas a rost tartalma (3,4 g/100 g), ami miatt gyorsan teltségérzetet okoz és felgyorsítja a bélperisztaltikát. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezért jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, kiegyensúlyozza az egész testet. Nélkülözhetetlen az emésztőszervi betegségek étrendjében. A barna rizsben levő keményítő az emésztés során lassan szívódik fel, így egyenletesen juttat glükózt a vérbe, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

barna-rizs-02

Négy fő barnarizs fajtát különböztetünk meg:
– Rövid szemű
– Közepes szemű
– Hosszú szemű
– Édes rizs

100 g barna rizs fehérje tartalma 7,5 g. Gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Lizin és metionin tartalma magas.

100 g barna rizs 2,7 g zsírt tartalmaz.

A barna rizsnek viszonylag magas a szénhidráttartalma (76,2 g/100 g).

A barna rizs glikémiás indexe 55. Ez az érték az alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

A barna rizs jó kálcium- és magnéziumforrás, amivel segíti a megfelelő vérkeringést, az izmok és a csontok felépítését. Emellett tartalmaz foszfort, káliumot, szelént. A B-vitaminok közül sok benne a B1 és a B2 vitamin. C-vitaminban is gazdag.

barna-rizs-01

Felhasználási tippek
A barna rizs felhasználása megegyezik a fehér rizsével, kiváló köretekhez, egytálételekhez, töltelékekhez, édességekhez. Magas a keményítőtartalma, ezért jó sűrítő anyag.

Készíthető belőle:
– Kása
– Levesbetét
– Köret
– Feltét fasírt
– Sütemény
– Kenyér
– Pástétom

Hogyan készítsd el?
A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik, emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, és keményebb marad. Lerövidíthetjük a főzési időt, ha főzés előtt beáztatjuk. Felhasználás előtt mossuk át alaposan a rizst, majd áztassuk be 6-8 órára. A barnarizst 2,5-szeres mennyiségű vízben 50 perc alatt puhára főzzük.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
A barna rizshez kiválóan illenek a következő fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű.

Vásárlási tippek
Érdemes fehér helyett inkább barna rizst vásárolni, mivel a barna rizsnek nagyobb a tápértéke, vitamin és ásványianyag tartalma. Ha rizst vásárolunk mindig ellenőrizzük a szavatossági idejét, és figyeljünk a tárolására is. Lehetőleg idei termést vásároljunk, amit kevesebb mint három hónapja takarítottak be.

A boltokban kapható többféle termék, kerekszemű, hosszúszemű barna rizs, barna rizsliszt, puffasztott barna rizs, barna rizspehely, barna rizsből készült miso, mochi, rizsecet.

barna-rizs-04

Medvehagymás, aszalt paradicsomos rizslepény, recept a Testtudatos táplálkozás receptkönyvemben!

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.