Cukkinis tofurántotta

A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.

4 adag
Elkészítési idő: 10 perc

300 g tofu
1 tk kurkuma
1 tk pirospaprika
1 kk fokhagyma granulátum
1 kk vöröshagyma granulátum
4 őrlés zöldbors
4 g fokhagyma
1 kk fekete só
200 g cukkini
2 ek bio extraszűz hidegensajtolt olívaolaj vagy tetszőleges olaj

Ízlés szerint friss zöldfűszerek (például: snidling, petrezselyem, bazsalikom, koriander)


A tofut folyóvíznél leöblítjük. Egy keverőtálba tesszük, kézzel szétmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a sót és jól összekeverjük.

A cukkinit megmossuk és 0,5 cm-es kockára vágjuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk. Először megpirítjuk kevés sóval a cukkinit, majd hozzáadjuk a fűszeres tofukeveréket és folyamatos keverés közben 5 perc alatt készre sütjük. A tetejét megszórjuk ízlés szerint frissen vágott zöldfűszerrel.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda