A sárgarépa az antioxidáns béta-karotin leggazdagabb forrása. A béta-karotin véd a szabad gyökökkel szemben. A sárgarépa jó B1-, C- és E-vitamin forrás. A sárgarépa megszünteti az emésztési zavarokat. A sárgarépa főzve táplálóbb mint nyersen. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz.

Elkészítési idő: 10 perc + 20 perc párolási idő

Hozzávalók:
500 g sárgarépa
50 g újhagyma
4 g fokhagyma
1 tk pirospaprika
½ kk curry
2 db babérlevél
1 tk Himalája só
300 ml tisztított víz
1 ek bio extra szűz hidegen sajtolt olívaolaj
½ csokor petrezselyem

A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk, majd karikára vágjuk. Beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a megpucolt és karikára vágott újhagymát, a lereszelt fokhagymát, pirospaprikát, a curryt, a babérleveleket és a sót, majd felöntjük a vízzel. Fedő alatt 20 percig pároljuk.
Miután elkészült a sárgarépa kivesszük belőle a babérleveleket, és egy edénybe leöntjük róla a levét. A sárgarépához hozzáadunk egy evőkanál levet és olívaolajat, végül botmixerrel krémesre turmixoljuk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Tipp: A sárgarépa megmaradt főzőlevét, használjuk mártogatónak gluténmentes kenyérhez.

Marton Melinda

 

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.