A köles gluténmentes. A gabonák királynője. Lúgosító hatású. A köles fehérje tartalma 10-15%. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található.

12 db
Elkészítési idő: 10 perc + 40 perc párolás + 10 percig hűtési idő

100 g köles
200 ml tisztított víz
28 csepp folyékony stevia
1 ek friss citromlé
½ kk vaníliavelő
100 ml bio natúr kókusztej
kókuszreszelék, fahéj, vagy kakaópor

A kölest alaposan átmossuk, majd egy párológépben kétszeres mennyiségű vízben 40 perc alatt megpároljuk. A köles felét egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a steviát, a citromlevet, a vaníliavelőt és a kókusztejet, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a köles másik felét, és alaposan összekeverjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, és golyókat formázunk. Kókuszreszelékbe, fahéjba, vagy kakaóporba forgatjuk.

Tipp: ha nem vagy hozzá szokva a steviához, akkor édesítsd a kölest például agave sziruppal, vagy aszalványokkal, vagy teljes értékű nádcukorral.

Marton Melinda

 

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Okleveles táplálkozási tanácsadó, a gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője, négy könyv szerzője.