Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Sokoldalúan felhasználható, készíthetünk belőle köretet, fasírtot, levest, süteményt.

4 adag
Elkészítési idő: 25 perc főzési idő + 10 perc sütési idő

1 kg édesburgonya
200 g cukkini
2 ek bio extraszűz, hidegensajtolt olívaolaj
4 g fokhagyma
4 őrlés zöldbors
1 tk Himalája só
6-8 levél bazsalikom
½ csokor petrezselyem

Az édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk. Ezután hosszába félbe vágjuk, majd a két fél burgonyát is hosszában félbe vágjuk, végül háromszög formára vágjuk. A burgonyát főzőedénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt 25 perc alatt készre főzzük.

Ezalatt az idő alatt megmossuk a cukkinit és 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe kimérjük az olajat, felmelegítjük, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a cukkinit, egy csipet sót, és fedő alatt 5 perc alatt megpároljuk.

Miután elkészült az édesburgonya leöntjük róla a főzővizet. Egy serpenyőben olajat melegítünk, hozzáadjuk az édesburgonyát és 5 perc alatt minden oldalán megpirítjuk. Ezután egy salátás tálba tesszük, hozzáadjuk a megpárolt cukkinit. Hozzáadjuk a sót, a zöldborsot és az apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a veganézt és jól összekeverjük. Hagyjuk állni 1 órát, hogy az ízek összeérjenek.

Veganéz

200 ml növényi joghurt
4 ek növényi majonéz
1 tk dijoni mustár
1 ek friss citromlé
1 kk borsikafű vagy 4 őrlés zöldbors
1 tk Himalája só

A növényi tejfölhöz hozzáadjuk a növényi majonézt, a mustárt, a citromlevet, a borsikafüvet és a sót, majd egy kis tálban simára keverjük.

Tipp: A salátát fogyaszthatod melegen és hidegen is. Érdemes kivárni az egy órát, hogy az ízek jól összeérjenek. Készítheted édesburgonya helyett sárga burgonyával is.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Okleveles táplálkozási tanácsadó, a gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője, három könyv szerzője.