A köles (fűféle) a világ 8 legjelentősebb gabonája közé tartozik. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá és simává varázsolja a bőrt, csökkenti a hajhullást, javítja a körmök rugalmasságát, erősíti az idegrendszert, jót tesz a szemeknek, és a fogak egészségéhez is hozzájárul. A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású gabona, amely főzve is megőrzi lúgos kémhatását. Serkenti az anyagcserét, és melegítő hatású.

zsakkoles

Fehérjetartalom
100g köles 11g fehérjét tartalmaz. A köles aminosav-összetétele ideális. Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, azonban mégsem tekinthető teljes értékű fehérjének, mivel nem megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat. Magas a metionin és cisztein tartalma. Minél nagyobb a köles szeme, annál nagyobb az aminosavak aránya a magjában.

Zsírtartalom
A köles zsírtartalma magas (3-6%), gazdag telítetlen zsírsavakban. Zsírtartalma miatt könnyen avasodik, ezért a tárolásánál erre figyelni kell.

Szénhidráttartalom
A köles szénhidráttartalma körülbelül 60-80%, aminek nagy része keményítő.

Glikémiás index
A hántolt köles glikémiás indexe 71, ami magasnak számít.

Vitaminok, ásványianyagok
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Kiváló B-vitaminforrás, főként B1- és B2-, B3-, B6-vitamin található benne. A köles fontos ásványi anyagok bőséges tárháza: káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, cinket, mangánt, nikkelt és rezet tartalmaz. Magas a kovasav tartalma. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását.

10-elony-koles

Felhasználási tippek
A köles sokféle módon elkészíthető, készíthető belőle:
– Leves, levesbetét
– Sós vagy édes kása
– Feltét, fasírt
– Gombóc
– Sütemény, édesség, puding
– Egytálétel
– Pástétomok, krémek
– Rizshez hasonlóan felhasználható

Minolta DSC

Hogyan készítsd el?
A kölest nem kell beáztatni. Felhasználás előtt folyóvíznél alaposan át kell mosni. Háromszoros mennyiségű vízben fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük. A köles szemei főzéskor alaposan megduzzadnak. Íze semleges, így sós és édes ételt is készíthetünk belőle.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
A köleshez jól illik a gyömbér, rozmaring, bazsalikom, majoránna, koriander, vanília, fahéj, és a kardamom.

Vásárlási tippek
A boltokban kapható hántolt köles (aranyköles), kölesliszt, teljes kiőrlésű barna kölesliszt, extrudált kölesgolyó, köles pehely, köles kása, konyhakész köles, köles tészta, köles körözött.

Érdemes a termékek közül a minél kevésbé feldolgozottakat választani. Vásároljunk bio hántolt kölest. Az aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan, ezért hántolni kell.
Ha lisztet vásárolunk, akkor pedig teljes kiőrlésű barna köleslisztet vegyünk. A barna köles az egyetlen hántolatlanul is fogyasztható kölesfajta. Az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben halmozódnak fel. Mivel a barna kölest héjastól őrlik, így minden értékes anyag az őrleményben marad.

Kattints ide és készítsd el az édes kölesgolyó receptemet!

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.