Fűszeres quinoás egytálétel párolt zöldségekkel, pirított tökmaggal

A quinoa beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.

2 adag
Elkészítési idő: 20 perc párolási idő + 5 perc

125 g quinoa
125 ml tisztított víz
1 tk kurkuma
1/2 kk borsikafű
1 kk Himalája só
pár csepp friss citromlé
1/2 csokor friss petrezselyem

300 g cékla
100 g sárgarépa
1 tk szezámolaj
1 csipet só
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió

20 g tökmag

A quinoát kimérjük, szűrőben folyóvíznél alaposan átöblítjük. Párológépben 1x-es mennyiségű vízben megpároljuk 20 perc alatt, a főzővízéhez hozzáadjuk a kurkumát és a borsikafüvet. Miután elkészült, hozzáadjuk a sót, a citromlevet, a felaprított petrezselymet és alaposan összekeverjük.

A céklát és a sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, és háromszög vágással feldaraboljuk. Párológépben gőz felett megpároljuk. Miután elkészültek a zöldségek, kiszedjük egy tálba, hozzáadjuk a szezámolajt, ízlés szerint sózzuk, reszelünk rá szerecsendiót és jól összekeverjük.

A tökmagot kimérjük, folyóvíznél leöblítjük és tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalán megpirítjuk.

Végül összeállítjuk az egytálételt, hozzáadjuk a quinoához a párolt zöldségeket és pirított tökmagot szórunk a tetejére, petrezselyemzölddel díszítjük. Ízlés szerint salátával tálaljuk.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda