“Joghurtos” blansírozott édeskömény-saláta

Az édeskömény gumójának jelentős az ásványi só, C-vitamin és karotin tartalma. Felhasználása sokoldalú, készíthetünk belőle levest, köretet, főzeléket, salátát.


Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc várakozás
2-4 adag

300 g édeskömény
50 g ezüsthagyma
100 g cukkini
500 ml tisztított víz
½ citrom leve
1 kk Himalája só
50 g madársaláta vagy fejes saláta, vagy ízlés szerint bármilyen saláta
4 db olajban eltett aszalt paradicsom
100 ml natúr kókuszjoghurt vagy növényi joghurt

Az édesköményt megtisztítjuk, megmossuk, negyedeljük, vékony karikára vágjuk. Az ezüsthagymát megpucoljuk, a cukkinit megmossuk. A zöldségeket felezzük, és fél karikára vágjuk. Egy főzőedényben felforraljuk a vizet a zöldségek blansírozásához. Miután felforrt a víz, hozzáadjuk a citromlevet, az édesköményt, a hagymát és a cukkinit. 1-2 percig forraljuk, levesszük a tűzről,  a zöldségeket leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Salátás tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a madársalátát, a csíkokra vágott aszalt paradicsomot, a kókuszjoghurtot és jól összekeverjük. Fél óráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, és csak ezután tálaljuk. A salátát hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Tipp: a salátát tálalhatjuk az édeskömény gumó egyik levelében, nagyon mutatós. Ebben az esetben blansírozzunk pluszban annyi édeskömény gumó levelet egészben, ahány főre fogunk tálalni.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda