Az édeskömény gumójának jelentős az ásványi só, C-vitamin és karotin tartalma. Felhasználása sokoldalú, készíthetünk belőle levest, köretet, főzeléket, salátát.


Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc várakozás
2-4 adag

300 g édeskömény
50 g ezüsthagyma
100 g cukkini
500 ml tisztított víz
½ citrom leve
1 kk Himalája só
50 g madársaláta vagy fejes saláta, vagy ízlés szerint bármilyen saláta
4 db olajban eltett aszalt paradicsom
100 ml natúr kókuszjoghurt vagy növényi joghurt

Az édesköményt megtisztítjuk, megmossuk, negyedeljük, vékony karikára vágjuk. Az ezüsthagymát megpucoljuk, a cukkinit megmossuk. A zöldségeket felezzük, és fél karikára vágjuk. Egy főzőedényben felforraljuk a vizet a zöldségek blansírozásához. Miután felforrt a víz, hozzáadjuk a citromlevet, az édesköményt, a hagymát és a cukkinit. 1-2 percig forraljuk, levesszük a tűzről,  a zöldségeket leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Salátás tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a madársalátát, a csíkokra vágott aszalt paradicsomot, a kókuszjoghurtot és jól összekeverjük. Fél óráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, és csak ezután tálaljuk. A salátát hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Tipp: a salátát tálalhatjuk az édeskömény gumó egyik levelében, nagyon mutatós. Ebben az esetben blansírozzunk pluszban annyi édeskömény gumó levelet egészben, ahány főre fogunk tálalni.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Okleveles táplálkozási tanácsadó, a gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője, három könyv szerzője.