Lencsekrémes burgonya fokhagymás spenótszósszal

Az év első napján fogyasztva a lencse az újesztendőre gazdagságot ígér. A lencsének az egészségünkre is kiváló hatása van.

A lencsének magas a fehérjetartalma, kedvező az aminosavösszetétele. Sokkal könnyebben emészthetőbb mint a bab, vagy a borsó. Jelentős a szénhidráttartalma. Magas az A-vitamin-tartalma és folsav tartalma. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen.

Lencsekrémes burgonya fokhagymás spenótszósszal

2 adag
Elkészítési idő: 40 perc + 20 perc sütési idő + 12 óra áztatási idő

500 g sárga burgonya (4 db kb. 10 cm hosszú burgonya)

A burgonyákat megmossuk, majd főzőedénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyákat és fedő alatt kb. 40 perc alatt készre főzzük. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a lencsés tölteléket és a spenótos szószt. Miután megfőttek a burgonyák leöntjük róluk a vizet, és kiszedjük egy tálra.

Lencsekrém
100 g barna lencse
1 kk Himalája só
1 db babérlevél
1 kk borsikafű
1 kk pirospaprika
1 kk majoranna
4 őrlés zöldbors
½ kk szegfűbors
300 ml tisztított víz
½ csokor petrezselyem
6 szál friss majoranna levele

A lencsét megmossuk, és 12 órára beáztatjuk. Leöntjük róla az áztató vizet és folyóvíznél szűrőben alaposan leöblítjük. Főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a sót és a fűszereket. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt 30 perc alatt megpároljuk. Miután elkészült kivesszük belőle a babérlevelet, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Apróra vágott petrezselymet és majorannát adunk hozzá, és jól összekeverjük.

Spenótszósz
300 g spenót (szár nélkül)
4 g fokhagyma
1 kk Himalája só
50 ml tisztított víz

A spenótot megmossuk, és a szárát eltávolítjuk. A spenót leveleket főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a sót és a vizet. Fedő alatt 5 perc alatt megpároljuk. Miután elkészült botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Összeállítás
A főtt burgonyákat hosszában félbevágjuk. Ezután az aljukat vékonyan levágjuk, hogy majd megálljanak a sütőben. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A burgonyák tetejére halmozzuk a lencsés tölteléket és 20 perc alatt 180 C fokon készre sütjük. Spenót szósszal tálaljuk.

A teljes szilveszteri és újévi menüt itt találod:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/szilveszteri-es-ujevi-menu/

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda