Az év első napján fogyasztva a lencse az újesztendőre gazdagságot ígér. A lencsének az egészségünkre is kiváló hatása van.

A lencsének magas a fehérjetartalma, kedvező az aminosavösszetétele. Sokkal könnyebben emészthetőbb mint a bab, vagy a borsó. Jelentős a szénhidráttartalma. Magas az A-vitamin-tartalma és folsav tartalma. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen.

Lencsekrémes burgonya fokhagymás spenótszósszal

2 adag
Elkészítési idő: 40 perc + 20 perc sütési idő + 12 óra áztatási idő

500 g sárga burgonya (4 db kb. 10 cm hosszú burgonya)

A burgonyákat megmossuk, majd főzőedénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyákat és fedő alatt kb. 40 perc alatt készre főzzük. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a lencsés tölteléket és a spenótos szószt. Miután megfőttek a burgonyák leöntjük róluk a vizet, és kiszedjük egy tálra.

Lencsekrém
100 g barna lencse
1 kk Himalája só
1 db babérlevél
1 kk borsikafű
1 kk pirospaprika
1 kk majoranna
4 őrlés zöldbors
½ kk szegfűbors
300 ml tisztított víz
½ csokor petrezselyem
6 szál friss majoranna levele

A lencsét megmossuk, és 12 órára beáztatjuk. Leöntjük róla az áztató vizet és folyóvíznél szűrőben alaposan leöblítjük. Főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a sót és a fűszereket. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt 30 perc alatt megpároljuk. Miután elkészült kivesszük belőle a babérlevelet, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Apróra vágott petrezselymet és majorannát adunk hozzá, és jól összekeverjük.

Spenótszósz
300 g spenót (szár nélkül)
4 g fokhagyma
1 kk Himalája só
50 ml tisztított víz

A spenótot megmossuk, és a szárát eltávolítjuk. A spenót leveleket főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a sót és a vizet. Fedő alatt 5 perc alatt megpároljuk. Miután elkészült botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Összeállítás
A főtt burgonyákat hosszában félbevágjuk. Ezután az aljukat vékonyan levágjuk, hogy majd megálljanak a sütőben. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A burgonyák tetejére halmozzuk a lencsés tölteléket és 20 perc alatt 180 C fokon készre sütjük. Spenót szósszal tálaljuk.

A teljes szilveszteri és újévi menüt itt találod:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/szilveszteri-es-ujevi-menu/

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Okleveles táplálkozási tanácsadó, a gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője, négy könyv szerzője.