Lencseropogós

A vöröslencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitív tulajdonságával. Gazdag ásványianyagokban, mint például: kálium, foszfor, vas. Magas az energia- és fehérjetartalma, jelentős az élelmirost-tartalma és alacsony a glikémiás indexe. Ugyanakkor gyorsan megfő, könnyen emészthető, mindenféle puffasztó hatás nélkül. Ideális alapanyag főzelékekhez, szószokhoz, levesekhez és fasírtokhoz.

10-12 darab
Elkészítési idő: 20 perc főzési idő + 10 perc sütési idő + 12 óra áztatási idő

125 g vöröslencse
250 ml tisztított víz
1 tk Himalája só
1 tk piros paprika
½ tk római kömény
1 tk fűszerkömény
50 g barna rizsliszt
50 g garantáltan gluténmentes zabpehely

tetszőleges olaj a sütéshez

A vöröslencsét egy estére beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet. Főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet, a sót és a fűszereket. Fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük, úgy hogy a leve szinte teljesen elfőjön róla. Miután elkészült, megvárjuk hogy kihűljön, hozzáadjuk a barna rizslisztet, a zabpelyhet és kézzel alaposan összedolgozzuk. Fasírtgolyókat formázunk a masszából, a tenyerünkkel kissé kilapítjuk, és kevés olajon serpenyőben kisütjük, mindkét oldalán megpirítjuk. Addig ismételjük, amíg elfogy a masszánk, ha szükséges akkor sütés közben pótoljuk az olajt. A lencseropogósokat papírtörlőre kiszedjük, leitatjuk a felesleges olajt.

 

Tipp: ehetjük salátával, lehet főzelékfeltét, vagy tehetjük gluténmentes zsemlébe.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

 

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda