Leves kihívás

Leves kihívás – 2019. január 14-23.
10 nap 10 leves
Számtalan előnnyel jár, ha rendszeresen eszünk levest!
A tél egyik legfontosabb tápláléka a leves, melegen tart, táplál, telít.

Kezdés: 2019. január 14. (hétfő)- január 23. (szerda)

A kihívás arról fog szólni, hogy 10 napon keresztül mindennap készíts és egyél levest. Ehetsz levest egy étkezés részeként, vagy egy étkezést is kiválthatsz vele, eheted reggelire vagy vacsorára. Egy nap során legalább egyszer, de akár többször is ehetsz levest.

Én is megosztom mindennap a levest, amit készítek a recepttel együtt. A receptet a honlapon fogom elérhetővé tenni.

Oszd meg a Facebook eseményt, hogy minél több ember csatlakozhasson a kihíváshoz.

A kihíváshoz úgy tudsz csatlakozni, hogy a Facebook eseménynél jelzed, hogy részt veszel a Leves kihívásban, így mindig értesítést fogsz kapni, ha az eseménynél megosztom a következő leves receptjét. Te is írhatsz bejegyzést, megoszthatod az aznapi levesed, kedvenc leves recepted, tapasztalataidat.

A Leves kihívásban bárki résztvehet. A részvétel feltétele, hogy 100% növényi és gluténmentes leveseket készíts 10 napon keresztül.

A Leves kihíváshoz kapcsolódó szakmai cikket itt tudod elolvasni:
Zöldséglevesek 10+1 előnye fűszertipekkel

Receptek

Folyamatosan feltöltés alatt!

1. nap – Szerecsendiós kókusztejszínes céklakrémleves

4 adag
Elkészítési idő: 10 perc előkészület + 30 perc főzési idő perc

150 g cékla
300 g burgonya
600 ml tisztított víz
2 db babérlevél
100 ml kókusztejszín
1 tk Himalája só
frissen reszelt szerecsendió

A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk. Főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a babérleveleket, a vizet, és fedő alatt 25 perc alatt puhára főzzük. Ezután kivesszük belőle a babérleveleket, hozzáadjuk a kókusztejszínt, a sót, a frissen reszelt szerecsendiót, és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Tipp: főzzünk 50 – 50 g-mal több céklát és burgonyát, a turmixolás előtt vegyük ki a levesből, már kész is van a levesfeltét!

2. nap – Korianderes indiai mungóbabkrémleves

4 adag
Elkészítési idő: 8 óra áztatási idő + 30 perc főzési idő

125 g mungóbab (zöld)
500 ml tisztított víz
1 kk tikka masala fűszerkeverék
1 tk Himalája só
100 ml tisztított víz (a víz pótlására)
50 ml natúr kókusztejszín
100 g hámozott egész paradicsom
4 szál friss koriander levele
3-4 őrlés zöldbors

A mungóbabot előző este beáztattuk, másnap leöntjük róla az áztatóvizet. Egy főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet, a fűszerkeveréket, a sót, és 25 perc alatt puhára főzzük. Ezután pótoljuk a vizet ha szükséges, és hozzáadjuk a kókusztejszínt. Levesszük a tűzről és botmixerrel darabosra turmixoljuk. Az egész hámozott paradicsomokat kockára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. További 5 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott koriandert és frissen őrölt zöldborssal ízesítjük.

3. nap – Zöldségkocsonya (100% növényi)


4 adag
Elkészítési idő: 30 perc + 3 óra hűtés

150 g sárgarépa
150 g burgonya
100 g fehérrépa
50 g karalábé
50 g újhagyma
4 g fokhagyma
500 ml tisztított víz
1/2 tk kurkuma
1 tk Himalája só

6 g agaranta
100 ml tisztított víz

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A sárgarépát, fehérrépát, újhagymát karikára, a burgonyát, karalábét kockára, a fokhagymát apróra vágjuk. A zöldségeket főzőedénybe tesszük, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a kurkumát és 25 perc alatt készre főzzük. Ezután hozzáadjuk a sót és jól összekeverjük. Leszűrjük a zöldségeket, külön tálba tesszük, a leveslét visszaöntjük a főzőedénybe. Az agarantát egy tálba tesszük, felöntjük 100 ml hideg vízzel és simára keverjük. Hozzáadjuk a zöldséglevesléhez, kézi habverővel alaposan összekeverjük és egy percig főzzük (egyszer összeforraljuk). A főtt zöldségeket négy levestálba egyenlően szétosztjuk, és felöntjük a zöldségleveslével. A levest 3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és csak ezután fogyasztjuk a zöldségkocsonyát.

Tipp: ha nincs agarantád, akkor használhatsz helyette agar-agar port is. Ehhez a mennyiséghez 2 gramm agar-agar port használj.

4. nap – Frankfurti leves mindenmentesen (100% növényi)

4 adag
Elkészítési idő: 30 perc

250 g burgonya
250 g kelkáposzta
700 ml tisztított víz
2 g fokhagyma
1 kk fűszerkömény
1 tk pirospaprika
4 őrlés zöldbors
1 tk Himalája só
100 g növényi szójavirsli vagy szójakrinolin (elhagyható)

ízlés szerint natúr kókuszjoghurt vagy szójajoghurt/tejföl

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockára vágjuk. A kelkáposzta leveleit megmossuk, és csíkokra vágjuk. A zöldségeket főzőedénybe tesszük, felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a fűszereket és a sót. Fedő alatt 25 perc alatt készre főzzük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a karikára vágott szójavirslit/vagy krinolint, fedőt teszünk rá, hogy a virsli a leves gőzében pár perc alatt megpárolódjon.

Tipp: tálalásnál adjunk 1-1 evőkanál növényi kókuszjoghurtot vagy szójajoghurtot a leveshez.

5. nap – Tárkonyos kókusztejszínes karfiolleves
(100% növényi)

4 adag
Elkészítési idő: 10 perc előkészület + 20 perc főzés

850 g karfiol (zölddel együtt, zöld nélkül 350 g)
200 g sárgarépa
50 g ezüsthagyma
4 g fokhagyma
800 ml tisztított víz
1 tk szárított tárkony
1 tk pirospaprika
4 őrlés zöldbors
1 tk Himalája só
4 db babérlevél

15 g barna rizsliszt
100 ml kókusztejszín

ízlés szerint petrezselyem

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A karfiolt rózsákra szedjük, a sárgarépát karikára (kreatívabbak virág formájúra), a hagymát kockára, a fokhagymát apróra vágjuk. A zöldségeket főzőedénybe tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, a sót és fedő alatt 15 percig főzzük. A babérleveleket kivesszük a levesből. Egy kis tálba kimérjük a rizslisztet, hozzáadunk egy merőkanál levest, a kókusztejszínt, és simára keverjük. Hozzáadjuk a leveshez, jól összekeverjük és további 5 perc alatt készre főzzük.

Tipp: tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

6. nap – Paradicsomos káposztaleves
(100% növényi)

4 adag
Elkészítési idő: 10 perc előkészület + 30 perc főzési idő

500 g fejeskáposzta
100 g ezüsthagyma
550 ml tisztított víz
1 ek prirospaprika
1 tk Himalája só
4 db feketebors
2 db babérlevél

400 g egész hámozott paradicsom (konzerves)
50 g olajban eltett aszalt paradicsom

A káposztát csíkokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A zöldségeket főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet és a fűszereket. A paradicsomot a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot és leturmixoljuk. A paradicsomszószt hozzáadjuk a káposztához, és jól összekeverjük. Fedő alatt 30 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Miután elkészült tetszőleges feltéttel tálaljuk, például rizsgombóccal.

Tipp: a feketeborsot, babérleveleket érdemes egy fém teaszűrőbe tenni, így könnyen ki lehet venni a végén.

7. nap

8. nap

9. nap

10. nap

A recepteket szerzői jog védi. A receptek üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a recepteket szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A recepteket csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda