Nagyon paradicsomos tofus bolognai szósz rizstésztával

A szójabab kiváló növényi fehérjeforrás, tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat. Jelentős a vas, kalcium, mangán, szelén és foszfor tartalma. Jó magnézium-, réz-, cink- és B1-vitamin-forrás.

Ez a paradicsomszósz egyszerűen isteni, belecsempészi a nyári ízeket a téli hónapokba! Érdemes kipróbálni, garantáltan imádni fogja az egész család!

Nagyon paradicsomos tofus bolognai szósz
4 adag
Elkészítési idő: 20 perc

300 g natúr tofu
1 tk Himalája só
3-4 őrlés zöldbors
1 tk pirospaprika
1 tk oregánó
4 g fokhagyma
2 ek olívaolaj

paradicsomszósz
3-4 db friss bazsalikom levél
gluténmentes inaktív sörélesztőpehely, vagy növényi sajt

A tofut folyóvíznél lemossuk, kockára vágjuk, és egy nagy keverő tálba tesszük. Kézzel szétmorzsoljuk annyira, hogy olyan legyen mintha darált hús lenne. Sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, az oregánót, a lereszelt fokhagymát, és jól összekeverjük. Ezután egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, hozzáadjuk az összemorzsolt befűszerezett tofut és pár percig pirítjuk, időnként megforgatjuk. Végül hozzáadjuk a paradicsomszószt, alaposan összekeverjük és pár percig főzzük. (paradicsomszósz készítése lásd lent)

Széles rizsmetélttel tálaljuk, a tetejét megszórjuk inaktív sörélesztőpehellyel, vagy reszelt növényi sajttal, bazsalikommal díszítjük.

Paradicsomszósz
400 g egész hámozott paradicsom (paradicsomlével együtt)
100 g olajban eltett aszalt paradicsom

Az egész hámozott paradicsomokat a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot és botmixerrel leturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a megmaradt paradicsomlevet is, és azzal is jól összekeverjük.

Rizstészta

200 g rizstészta (5 mm széles)
2 l tisztított víz
1 kk Himalája só
1 ek bio extraszűz hidegensajtolt olívaolaj

Egy magasfalú edényben vizet melegítünk, miután felforrt beletesszük a rizstésztát. Közepes hőfokon 6-8 perc alatt készre főzzük. Miután elkészült tésztaszűrővel leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük. Végül hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat és jól összekeverjük.

Tipp: a bolognai szószhoz tofu helyett használhatsz tempehet, vagy más borsó-, babfélét.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda