Egy könnyen beszerezhető gluténmentes gabona, a kukorica!

kukorica-2
A kukoricának (pázsitfűféle) fontos szerepe van a táplálkozásban és takarmánynövényként is. A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.

A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Kiváló vérképző, segíti a szívműködést. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatóanyagai serkentik a mellékvesét. Az egész kukoricaszem rostos külső burka a székrekedés hatásos ellenszere.
A kukorica nem tartozik a fő allergének közé, de allergiát is okozhat, ezért érdemes figyelni a fogyasztását követően testünk jelzéseit.

A kukorica gazdag élelmi rostokban (7,3 g/100 g).

Lizinben és triptofánban szegény ezért, nem teljes értékű fehérje.

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát, a vér koleszterinszintjét. A kukorica csírája magas olajtartalmú ezért hidegen sajtolva értékes E-vitaminforrásnak számít.

A legédesebb gabonaféle, magas a keményítő tartalma. Így cukorbetegek számára nagy mennyiségben nem javasolt.

A kukorica glikémiás indexe 56, ami a közepes kategóriába sorolható. Minél feldolgozottabb a kukorica, annál magasabb a glikémiás indexe.

Jelentős a B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. A kukoricát különösen B1 vitamin tartalma miatt szokták javasolni, ami javítja a kedélyállapotot. Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, ezenkívül vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne kisebb mennyiségben.

kukorica-3

Felhasználási tippek
A legelterjedtebb formája a kása, amit kukoricadarából készítenek.
Főzelékek, krémek, pudingok sűrítésére is alkalmas (kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricakeményítő).
A kukoricalisztből és a kukoricadarából polenta, vagy puliszka is készíthető, édesen vagy sósan ízesítve.
A kenyérhelyettesítő mexikói tortilla a speciális ősi Masa Harina kukoricafajta lisztjéből készíthető.
A csemegekukorica csövestül megfőzve ízletes és tápláló hűtő hatású nyári csemege önmagában fogyasztva. A főtt csöves kukorica saláták, köretek. krémlevesek népszerű alapanyaga is lehet.

Készülhet belőle emellett:

– Feltét, fasírt
– Sütemény
– Kenyér
– Pástétom
kukorica-recept

Hogyan készítsd el?
A kukoricadarát háromszoros mennyiségű vízben fedő alatt lassú tűzön 20 perc alatt készre főzzük.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
Oregánó, kakukkfű, rozmaring

Vásárlási tippek
Fontos, hogy vásárláskor olyan termékeket válasszunk, amik garantáltan GMO (génmódosítás) mentes kukoricából készülnek és bio minőségűek.
A boltokban kapható kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricapehely, pattogtatni való kukorica, kukoricakeményítő, kukorica csíra olaj stb.

Kattints ide és készítsd el a mennyei zöldségfasírt receptemet!
https://testtudatos-taplalkozas.hu/receptek/mennyei-zoldseges-fasirt/

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.