A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle. A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

4 adag
Elkészítési idő: 5 perc + 50 perc párolási idő + 30 perc sütési idő

200 g kukoricadara
600 ml tisztított víz
1 tk Himalája só
1 kk bazsalikom
1 kk kakukkfű
1 kk borsikafű

1 tk bio extraszűz hidegen sajtolt olívaolaj a sütőforma megkenéséhez

A kukoricadarát kimérjük és 3-szoros vízben párológépben megpároljuk. Miután elkészült hozzáadjuk a sót és a fűszereket és jól összekeverjük. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát vékonyan megolajozunk, a kukoricadarát egyenletesen eloszlatjuk, a tetejét elsimítjuk. 200 C fokon légkeveréses sütőben 10 percig sütjük. A 10 perc sütés elteltével a közben elkészített paradicsomos hummuszt a pizzára kenjük, a tetejére paradicsomcikkeket, karikára vágott kápiapaprikát és főtt csicseriborsót teszünk. További 20 perc alatt készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.

Tipp: főzhetjük főzőedényben is a kukoricadarát, 6x-os mennyiségű vízben és kb. 10-15 perc alatt elkészül. A pizza tetejére tehetünk friss bazsalikomot, vagy rukkolát.

Hummusz
125 g csicseriborsó
100 ml főzőlé
3 ek tahini
1 tk római kömény
1 tk Himalája só
¼ citrom leve
2 g fokhagyma
4 ek paradicsomlé (egész hámozott paradicsom sűrű leve, vagy sűrű paradicsomlé)

A csicseriborsót megmossuk, és 24 órára beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztató levet, majd bő vízben, és lassú tűzön fedő alatt 50 percig főzzük. A főzőlevet leöntjük róla, de megtartunk belőle 100 ml-t. A főtt csicseriborsóból félreteszünk feltétnek 50 g-ot. A többit csicseriborsóhoz hozzáadjuk a 100 ml főzőlevet, a tahinit, a sót, a citromlevet a lereszelt fokhagymát, és a paradicsom sűrű levét, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Tipp: tehetjük a csicseriborsó főzővízébe a római köményt és a sót.

Feltét
50 g főtt csicseriborsó
100 g friss paradicsom
100 g kápia paprika
400 g egész hámozott paradicsom

A paradicsomot megmossuk, a zöld részét levágjuk és cikkekre vágjuk. A paprikát megmossuk és az egész hámozott paradicsomokkal együtt karikára vágjuk.

Tipp: az egész hámozott paradicsomot készítheted sütőben. A paradicsomokat megsütöd sütőben 30 perc alatt, és miután kihűltek, lehúzod a héjukat.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.