Pikáns édesburgonyás pásztorpite

Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Sokoldalúan felhasználható, készíthetünk belőle köretet, fasírtot, levest, süteményt.

6 adag
Elkészítési idő: 1 óra

“Sajtos” édesburgonya püré

900 g édesburgonya
4 babérlevél
50 ml kókusztejszín (cocomas)
50 g nem hidrogénezett bio növényi margarin
frissen reszelt szerecsendió
4 őrlés zöldbors
1 tk Himalája só
50 g reszelt olvadós növényi sajt

Az édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy edénybe tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérleveleket és fedő alatt 25 perc alatt készre főzzük. Miután elkészült leszűrjük, kivesszük belőle a babérleveleket. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a margarint, a fűszereket és a sót, majd alaposan összekeverjük és villával összetörjük. Végül hozzáadjuk a reszelt növényi sajt felét és jól összekeverjük.

Mediterrán vöröslencse ragu

250 g vöröslencse
300 g sárgarépa
100 g kápia paprika
200 g egész hámozott paradicsom
40 g aszalt paradicsom
500 ml tisztított víz
1 ek piros paprika
1 kk fokhagyma granulátum
1 kk vöröshagyma granulátum
1 tk szárított bazsalikom
1 tk Himalája só
2 ek olívaolaj

A vöröslencsét előző este beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, folyóvíznél leöblítjük. Egy főzőedénybe tesszük. A sárgarépát és a paprikát megmossuk és megtisztítjuk, 1 cm-es kockára vágjuk. A hámozott paradicsomot és az aszalt paradicsomot is kockára vágjuk. Hozzáadjuk a lencséhez, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket és a sót, fedő alatt 25 perc alatt készre főzzük. Végül hozzáadunk két evőkanál olívaolajat, és jól összekeverjük.

A pársztorpite összeállítása

Egy 18×29 cm-es üvegtál aljába eloszlatjuk a lencsét egyenletesen, majd rámerjük az édesburgonya pürét és habkártyával elegyengetjük. A tetejét megszórjuk reszelt növényi sajttal. 190 C-fokra előmelegített sütőben légkeverős fokozaton 20 perc alatt készre sütjük. Miután elkészült a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Tipp: miután elkészült a tetejét megszórhatjuk apróra vágott bazsalikommal. Kínálhatunk mellé fokhagymás gluténmentes pirítóst.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda