Gluténmentes krumplis kocka, gránátos kocka, krumplis tészta
(tovább…)
Leves kihívás
Leves kihívás
10 nap 10 leves
Számtalan előnnyel jár, ha rendszeresen eszünk levest!
A tél egyik legfontosabb tápláléka a leves, melegen tart, táplál, telít.
(tovább…)
Szilveszteri és újévi menü
Fogadd sok szeretettel az idei szilveszteri és újévi menümet!
Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes receptek!
(tovább…)
Lencsekrémes burgonya fokhagymás spenótszósszal
Az év első napján fogyasztva a lencse az újesztendőre gazdagságot ígér. A lencsének az egészségünkre is kiváló hatása van.
(tovább…)
“Sajtos” zöldséges omlett muffin
A sárgaborsó összetett szénhidrátokat tartalmaz, lassan szívódik fel, teltségérzetet biztosít. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, elősegíti az emésztést.
(tovább…)
Karácsonyi menü- gluténmentes, tisztán növényi alapanyagokból
Karácsonyi menü – gluténmentes, tisztán növényi alapanyagokból
Fogadd sok szeretettel az idei Karácsonyi menümet. Sikerült időben összeállítani a menüt és a főpróbát is lefotóznom. Remélem, hogy sok örömödet leled a családodal együtt az elkészített ételekben.
(tovább…)
Narancsos fahéjas aszaltszilva-krémleves
Az aszalt szilvát hatékony házi hashajtóként ismerik a legtöbben, de a csontok egészségének is jót tesz. Kiváló kálium és a K-vitamin forrás.
(tovább…)
Karácsonyi pásztorpite
A csicseriborsó élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünket. Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket.
Pompás csokoládé tortácska
Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Vitamintartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható.
“Tejszínes” gombapaprikás pennével
A gombaféléknek alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoténsav, niacin, tiamin) és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Kiváló növényi eredetű D-vitamin-forrás.
(tovább…)
Bundás kenyér mentesen
A csicseriborsónak kiemelkedően magas a rosttartalma, gazdag fehérjében, magas a foszfor, a kalcium és a magnézium tartalma. Könnyen beilleszthető a gluténmentes, teljes értékű növényi étrendbe.
Extra “sajtos” magyaros gluténmentes pizza
A csicseriborsónak kiemelkedően magas a rosttartalma, gazdag fehérjében, magas a foszfor, a kalcium és a magnézium tartalma. Könnyen beilleszthető a gluténmentes, teljes értékű növényi étrendbe.
(tovább…)
Ínycsiklandó lasagne mentesen
A vöröslencse gazdag ásványianyagokban, mint például: kálium, foszfor, vas.
Magas az energia- és fehérjetartalma, jelentős az élelmirost-tartalma és alacsony a glikémiás indexe.
(tovább…)
Tofupaprikás
A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.
(tovább…)
Finomfőzelék mentesen
A zöldborsó vitaminokban gazdag, E-, K-, B1- és B6-vitamin-tartalmát érdemes kiemelni, de C-vitamin is található benne. Kiváló magnézium forrás. Magas rosttartalma van. Glutén-, tejmentes recept!
(tovább…)
Tiramisu pohárkrém desszert
A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.
(tovább…)
Cukkinis tofurántotta
A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.
(tovább…)
Vitamindús brokkolis, csicseriborsós téli egytálétel
A brokkolinak jelentős a C-, K-, B- és E-vitamin tartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, magnézium, vas és cink. Kitűnő élelmi rost forrás.
A sárgarépa az egyik legjobb béta-karotin forrás, ami az A-vitamin provitaminja. Magas a C- és K-vitamin tartalma, jelentős mennyiségű káliumot, foszfort és élelmi rostot tartalmaz.
Nagyon paradicsomos tofus bolognai szósz rizstésztával
A szójabab kiváló növényi fehérjeforrás, tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat. Jelentős a vas, kalcium, mangán, szelén és foszfor tartalma. Jó magnézium-, réz-, cink- és B1-vitamin-forrás.
Sült zöldségek avokádós öntettel
A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás
Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma.
A sárgarépa az antioxidáns béta-karotin leggazdagabb forrása. A béta-karotin véd a szabad gyökökkel szemben. A sárgarépa jó B1-, C- és E-vitamin forrás. A sárgarépa megszünteti az emésztési zavarokat. A sárgarépa főzve táplálóbb mint nyersen. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz.
Karácsonyi menü – gluténmentes, tisztán növényi alapanyagokból
Az elmúlt évek során alakult ki nálunk ez a nagyszerű karácsonyi menüsor, gluténmentes, teljes értékű 100% növényi alapanyagokból. Több év tapasztalata és rengeteg kísérletezés által fejlődött: kókusztejszínes gesztenyekrémleves, édesburgonya saláta veganézzel és aszalt paradicsomos diós lencsevagdalttal. Ezzel a menüsorral és receptekkel szeretnék Neked Békés Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánni.
(tovább…)
“Joghurtos” blansírozott édeskömény-saláta
Az édeskömény gumójának jelentős az ásványi só, C-vitamin és karotin tartalma. Felhasználása sokoldalú, készíthetünk belőle levest, köretet, főzeléket, salátát.
Édesburgonya saláta veganézzel
Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Sokoldalúan felhasználható, készíthetünk belőle köretet, fasírtot, levest, süteményt.
(tovább…)
Kókusztejszínes gesztenyekrémleves
A gesztenye kiváló élelmi-rostforrás, gazdag E-, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban. Nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
(tovább…)
Aszalt paradicsomos bazsalikomos diós lencsevagdalt
A lencse kiváló fehérjeforrás, tápláló és könnyen emészthető.Jelentős a szénhidráttartalma, gazdag A-vitaminban, jelentős a kálium, vas és cink tartalma. A diónak magas az omega-3 zsírsav tartalma és jelentős az E-vitamin tartalma.
Pikáns édesburgonyás pásztorpite
Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Sokoldalúan felhasználható, készíthetünk belőle köretet, fasírtot, levest, süteményt.
(tovább…)
Napi étrend
Kóstolj bele a könyvembe! Próbálj ki egy teljes napot a kéthetes Társító Diétámból. Most megosztok veled a Testtudatos Életmód című könyvemből egy teljes napi étrendet (reggeli, ebéd, vacsora) és hozzá az aznapi piaci és bolti bevásárló listát konkrét alapanyagmárkákkal.
(tovább…)
“Sajtkrémes omlett muffin”
A csicseriborsónak kiemelkedően magas a rosttartalma, gazdag fehérjében, magas a foszfor, a kalcium és a magnézium tartalma. Könnyen beilleszthető a gluténmentes, teljes értékű növényi étrendbe.
(tovább…)
Lencseropogós
A vöröslencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitív tulajdonságával. Gazdag ásványianyagokban, mint például: kálium, foszfor, vas. Magas az energia- és fehérjetartalma, jelentős az élelmirost-tartalma és alacsony a glikémiás indexe. Ugyanakkor gyorsan megfő, könnyen emészthető, mindenféle puffasztó hatás nélkül. Ideális alapanyag főzelékekhez, szószokhoz, levesekhez és fasírtokhoz.
(tovább…)
Teljes értékű csoki bonbon mindenmentesen
A diófélék tartalmazzák a legtöbb E-vitamint, ami idegvédőként és immunerősítők antioxidánsként viselkedik. Zsírtartalmukat főként esszenciális zsírsavak adják. Mind a jó zsírok, mind a zsírban oldódó E-vitamin létfontosságú szerepet játszanak a máj működésében.
A datolya gyors energiaellátást biztosít. Magas a rosttartalma, segíti az emésztést.
“Tejszínes” sütőtökös fettuccine
A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás.
(tovább…)
Fűszeres quinoás egytálétel párolt zöldségekkel, pirított tökmaggal
A quinoa beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.
(tovább…)
Paradicsomos hummuszos polenta pizza
A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle. A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
(tovább…)
Hamis „túrókrém” datolyás szilva lekvárral – köles pohárkrém
A köles a világ 8 legjelentősebb gabonája közé tartozik. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású gabona, amely főzve is megőrzi lúgos kémhatását. Serkenti az anyagcserét, és melegítő hatású.
(tovább…)
Csicseripuffancs zöldségimádóknak
A csicseriborsónak kiemelkedően magas a rosttartalma, gazdag fehérjében, magas a foszfor, a kalcium és a magnézium tartalma. Könnyen beilleszthető a gluténmentes, teljes értékű növényi étrendbe.
Sisi golyó
„Fagyis” kókuszgolyó eperrel és datolyával
Nálunk ez a nyár slágerdesszertje, nemcsak azért mert imádok minden ételt, ami rózsaszín! Olyan mintha egyszerre ennél fagyit és kókuszgolyót, hűvős és édesen krémes, ahogy ráharapsz, már el is olvad a szádban, és az eper íze megkoronázza az egészet!
Glutén- és laktózmentes, hozzáadott cukor nélkül és hihetetlenül egyszerű! Szuper gyorsan elkészül és fantasztikusan finom! Ez a Sisi Golyó!
Vöröslencse-gulyás gazdagon nyári bográcsozáshoz
A vöröslencse gazdag ásványianyagokban, mint például: kálium, foszfor, vas.
Magas az energia- és fehérjetartalma, jelentős az élelmirost-tartalma és alacsony a glikémiás indexe.
(tovább…)
Narancsos mazsolás kukoricakása
A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Kiváló vérképző, segíti a szívműködést. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatóanyagai serkentik a mellékvesét. Az egész kukoricaszem rostos külső burka a székrekedés hatásos ellenszere.
(tovább…)
Mediterrán saláta
A salátaféléknek magas a víztartalmuk. Jelentős rosttartalmuk miatt kitűnő hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Ásványi anyagokban (vas, kálcium, magnézium) és vitaminokban (A-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok, folsav) gazdagok. Jelentős az esszenciális aminosav tartalmuk. Zöld leveleik egyik fontos összetevője a klorofill, ami antibakteriális és méregtelenítő hatású.
(tovább…)
Mennyei zöldséges fasírt
A kukoricának (pázsitfűfélé) fontos szerepe van takarmánynövényként és az emberi táplálkozásban is. Az egész világon a búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.
(tovább…)
Tabulé saláta quinoával
A quinoa beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem tud saját maga előállítani.
Epres almás zöldturmix
Az eper a tavasz és a nyár egyik legkedveltebb csemegéje. A tavaszi tisztítókúrák kedvelt alapanyaga. Kitűnő C-vitamin forrás és gazdag szilíciumban. Erősíti a fogakat. Serkenti a máj működését és gátolja a baktériumok szaporodását. Javítja az étvágyat.
(tovább…)
Medvehagymás aszalt paradicsomos rizslepény
A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
(tovább…)
Medvehagyma-krémleves
A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
(tovább…)
Fűszeres lencsepástétom
A zöld és barna fajta lencsék jó szelénforrások, van bennük vas és mangán, továbbá tartalmaznak foszfort, cinket, tiamint, B6 vitamint és folsavat is. Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat (például: lizint) tartalmaz.
(tovább…)
Korianderes avokádókrémes káposztasaláta
A káposzta segít a vastagbélrák megelőzésében, enyhíti a gyomorfekélyt. Zöld színű fajtái különösen gazdagok C- és K-vitaminban, de jó E-vitamin és kalciumforrások is. Tartalmaznak béta-karotint, rostanyagot, folsavat és tiamint.
(tovább…)
Édeskömény-krémleves csillagánizzsal
Az édeskömény segíti az emésztést. Sok benne a béta-karotin, valamint a folsav, amely elősegíti a vérképzést.
A csillagánizsnak pedig az immunrendszer megerősítésében van fontos szerepe. Hatékonyan segít a megelőzésben a szokásos megfázásos és influenzás időszakban.
(tovább…)
Vilmoskörtés almás zöldturmix
Az alma javítja az emésztést a benne lévő borkő- és almasavnak köszönhetően, ami gátolja az emésztőrendszerben zajló erjedést és a kórokozó baktériumok tevékenységét.
(tovább…)
Guacamole
Az avokádónak magas a fehérjetartalma, értékes E-vitamin-forrás, jó káliumforrás és gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban. E zsírsavaknak szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. (tovább…)
Lúgosító avokádós zöldturmix
Az avokádónak magas a fehérjetartalma, értékes E-vitamin-forrás, jó káliumforrás és gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban. E zsírsavaknak szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. (tovább…)
Édes kölesgolyó
A köles gluténmentes. A gabonák királynője. Lúgosító hatású. A köles fehérje tartalma 10-15%. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. (tovább…)
Tofukrémes spenótos hajdinapalacsinta
A tofu magas fehérjetartalmú, kevés telített zsírsavat tartalmaz. Jó kalcium és megfelelő E-vitaminforrás.
A spenót kitűnő karotin, C-vitamin, jó kálium és hasznos folsav forrás. Vasban és klorofillban gazdag, ezért nagyszerű vérképző.
A hajdina gluténmentes, semleges hőhatású, édes, tisztítja és erősíti a beleket, javítja az étvágyat. A hajdinában található bioflavonoid (rutin) erősíti a hajszálereket és a véredényeket, elállítja a vérzést, csökkenti a vérnyomást, fokozza a kéz és láb vérkeringését. (tovább…)
Selymes sütőtökkrémleves
A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás. (tovább…)
Currys sárgarépakrém
A sárgarépa az antioxidáns béta-karotin leggazdagabb forrása. A béta-karotin véd a szabad gyökökkel szemben. A sárgarépa jó B1-, C- és E-vitamin forrás. A sárgarépa megszünteti az emésztési zavarokat. A sárgarépa főzve táplálóbb mint nyersen. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz. (tovább…)