Csicseripuffancs zöldségimádóknak

A csicseriborsónak kiemelkedően magas a rosttartalma, gazdag fehérjében, magas a foszfor, a kalcium és a magnézium tartalma. Könnyen beilleszthető a gluténmentes, teljes értékű növényi étrendbe.


A konyhám egyik legkedveltebb alapanyaga a csicseriborsó. Mindig tartok itthon egész, száraz csicseriborsót és csicseriborsó lisztet is. Sokféle ételt készítek belőle, hummuszt, többféle ízesítésű szendvicskrémet, falafelt, fasírtokat, mediterrán csicseri lepénykéket, „sajtos” cukkinis csicseri frittatat, rukkolás csicseriborsó salátát, „kolbászos” vagy „sajtos” omlettmuffint, palacsintát, levest és zöldséges ragukat stb.

Amikor a csicseripuffancsot kifejlesztettem, azokra a zöldségimádókra gondoltam, mint amilyen én is vagyok. Akik jobban szeretik a sós jellegű ételeket, mint az édes jellegűt. Nem meglepő, hogy a zöldséges ételeimet csak kigondolom, és mindig elsőre sikerülnek. Így már csak annyi a dolgom, hogy leírjam az új receptet. A csicseripuffancs amellett, hogy nagyon gyorsan elkészül, praktikus, mivel ehetünk mellé zöldség vagy gabona köretet, és/vagy salátát, de tehetjük gluténmentes zsemlébe is, amit magunkkal viszünk. Saját ízlésünk szerint ízesíthetjük, aminek csak a fantáziánk szab határt.

Csicseripuffancs zöldségimádóknak
12 db
Elkészítési idő: 5 perc + 20 perc főzési idő + 10 perc sütési idő

100 g sárga vagy ella burgonya
100 g csicseriborsóliszt
100 g cukkini
4 g fokhagyma
125 g tisztított víz
5 g Himalája só
4 őrlés zöldbors

bio extraszűz hidegensajtolt olívaolaj, vagy tetszőleges olaj a sütéshez

A burgonyát megmossuk, és 20 perc alatt gőz felett megpároljuk. A csicseriborsó lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. A cukkinit és a főtt burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a csicseriborsóhoz. Végül hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Egy serpenyőt vékonyan megolajozunk, felforrósítjuk az olajt, és 6 evőkanálnyi tésztát eloszlatunk egyenletesen a serpenyőben, úgy hogy maradjon hely a puffancsok között, és a kanállal kissé kilapítjuk. A puffancsokat 2-3 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, addig ismételjük, amíg elfogy a tésztánk.

Tipp:
Fűszerezd kurkumával és sörélesztőpehellyel, ha “sajtos”, vagy fekete sóval, ha tojásos jellegű ízt szeretnél.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda