Édes kölesgolyó

A köles gluténmentes. A gabonák királynője. Lúgosító hatású. A köles fehérje tartalma 10-15%. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található.

12 db
Elkészítési idő: 10 perc + 40 perc párolás + 10 percig hűtési idő

100 g köles
200 ml tisztított víz
28 csepp folyékony stevia
1 ek friss citromlé
½ kk vaníliavelő
100 ml bio natúr kókusztej
kókuszreszelék, fahéj, vagy kakaópor

A kölest alaposan átmossuk, majd egy párológépben kétszeres mennyiségű vízben 40 perc alatt megpároljuk. A köles felét egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a steviát, a citromlevet, a vaníliavelőt és a kókusztejet, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a köles másik felét, és alaposan összekeverjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, és golyókat formázunk. Kókuszreszelékbe, fahéjba, vagy kakaóporba forgatjuk.

Tipp: ha nem vagy hozzá szokva a steviához, akkor édesítsd a kölest például agave sziruppal, vagy aszalványokkal, vagy teljes értékű nádcukorral.

Ez a recept a Testtudatos táplálkozás című könyvemben is megtalálható, további 110 recepttel, hasznos gyakorlati tippekkel, és elméleti alapokkal együtt. Kattints ide, és olvass bele a könyvbe!