A zöld és barna fajta lencsék jó szelénforrások, van bennük vas és mangán, továbbá tartalmaznak foszfort, cinket, tiamint, B6 vitamint és folsavat is. Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat (például: lizint) tartalmaz.

Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc párolási idő + 8 óra áztatási idő

250 g barna lencse
20 g póréhagyma
2 db babérlevél
1 kk borsikafű
1 ek Himalája só
50 ml tisztított víz
2 ek bio extra szűz hidegen sajtolt olívaolaj
4 szál friss majoranna levele
½ csokor petrezselyem

A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatólevet, majd egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, a babérleveleket, borsikafüvet és a sót, majd bő vízben fedő alatt 30 percig pároljuk.
Miután megfőtt leszűrjük, kivesszük belőle a babérleveleket. Hozzáadjuk a vizet és az olívaolajat, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Végül hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott majorannát és petrezselymet, majd jól összekeverjük.

Marton Melinda

 

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.