Paradicsomos hummuszos polenta pizza

A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle. A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

4 adag
Elkészítési idő: 5 perc + 50 perc párolási idő + 30 perc sütési idő

200 g kukoricadara
600 ml tisztított víz
1 tk Himalája só
1 kk bazsalikom
1 kk kakukkfű
1 kk borsikafű

1 tk bio extraszűz hidegen sajtolt olívaolaj a sütőforma megkenéséhez

A kukoricadarát kimérjük és 3-szoros vízben párológépben megpároljuk. Miután elkészült hozzáadjuk a sót és a fűszereket és jól összekeverjük. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát vékonyan megolajozunk, a kukoricadarát egyenletesen eloszlatjuk, a tetejét elsimítjuk. 200 C fokon légkeveréses sütőben 10 percig sütjük. A 10 perc sütés elteltével a közben elkészített paradicsomos hummuszt a pizzára kenjük, a tetejére paradicsomcikkeket, karikára vágott kápiapaprikát és főtt csicseriborsót teszünk. További 20 perc alatt készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.

Tipp: főzhetjük főzőedényben is a kukoricadarát, 6x-os mennyiségű vízben és kb. 10-15 perc alatt elkészül. A pizza tetejére tehetünk friss bazsalikomot, vagy rukkolát.

Hummusz
125 g csicseriborsó
100 ml főzőlé
3 ek tahini
1 tk római kömény
1 tk Himalája só
¼ citrom leve
2 g fokhagyma
4 ek paradicsomlé (egész hámozott paradicsom sűrű leve, vagy sűrű paradicsomlé)

A csicseriborsót megmossuk, és 24 órára beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztató levet, majd bő vízben, és lassú tűzön fedő alatt 50 percig főzzük. A főzőlevet leöntjük róla, de megtartunk belőle 100 ml-t. A főtt csicseriborsóból félreteszünk feltétnek 50 g-ot. A többit csicseriborsóhoz hozzáadjuk a 100 ml főzőlevet, a tahinit, a sót, a citromlevet a lereszelt fokhagymát, és a paradicsom sűrű levét, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Tipp: tehetjük a csicseriborsó főzővízébe a római köményt és a sót.

Feltét
50 g főtt csicseriborsó
100 g friss paradicsom
100 g kápia paprika
400 g egész hámozott paradicsom

A paradicsomot megmossuk, a zöld részét levágjuk és cikkekre vágjuk. A paprikát megmossuk és az egész hámozott paradicsomokkal együtt karikára vágjuk.

Tipp: az egész hámozott paradicsomot készítheted sütőben. A paradicsomokat megsütöd sütőben 30 perc alatt, és miután kihűltek, lehúzod a héjukat.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda