Sisi golyó

„Fagyis” kókuszgolyó eperrel és datolyával

Nálunk ez a nyár slágerdesszertje, nemcsak azért mert imádok minden ételt, ami rózsaszín! Olyan mintha egyszerre ennél fagyit és kókuszgolyót, hűvős és édesen krémes, ahogy ráharapsz, már el is olvad a szádban, és az eper íze megkoronázza az egészet!

Glutén- és laktózmentes, hozzáadott cukor nélkül és hihetetlenül egyszerű! Szuper gyorsan elkészül és fantasztikusan finom! Ez a Sisi Golyó!


Sisi megkoronázásának 150 éves évfordulójának alkalmából. A Sisi Golyó megtestesíti mindazt a nőies szépséget, könnyedséget és eleganciát, ami a császárnét jellemezte. Ezt az édességet még Sisi is szeretné, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csupa egészséges teljes értékű alapanyagból áll, egyszerű és gyorsan elkészíthető, különleges ízvilágával elbűvölő édesség, a társaság kedvence.
Laktóz és gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatják ezt a mindenmentes édességet!

Wittelsbach Erzsébet (1837-1898) vagy ismertebb nevén Sisi


Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja (1854-1898), Ferenc József császár felesége volt. A nemzet „védőangyalaként”, az „új Szent Erzsébetként tartották számon.

„Mi koronát tettünk a fejére, ő a koronáért szívét adta nekünk. Ezer év óta az egyetlen királyné, kinek szíve melegét érezte a magyar.” – írta Benedek Elek az Erzsébet Emlékkönyvbe.

Az idei Erzsébet év kapcsán kettős jubileumot ünnepelhetünk. 180 évvel ezelőtt született Sisi (1837), és 150 éve koronázták magyar királynévá (1867).

Ennek kapcsán ellátogattunk Gödöllőre a Sisi kastélyba, ahol sok újat meg tudtunk Sisiről. Sisi korának szépségideálja volt. Rendszeresen sportolt, odafigyelt az alakjára és gondosan megválogatta az ételeit.

Megvallom őszintén nagyon szeretem Sisit, mindig is szívesen néztem a róla készült filmeket, és történészként pedig Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét a 19. századi magyar történelem egyik meghatározó alakjának tartom.

Táplálkozási tanácsadóként és főzőtanfolyam oktatóként évek óta tartok egészséges édességek tanfolyamot, ahol azt tanítom, hogyan tehetjük egészségesebbé a hagyományos süteményeket és hogyan készítsünk modern, reformsüteményeket új alapanyagokból. Az alapanyagokkal való kísérletezés, új receptek kreálása és fejlesztése a mindennapjaim szerves része. Imádom a kihívásokat! Ezért örömmel neki láttam, hogy készítsek egy olyan édességet, amit Sisi is szívesen fogyasztana.

Sisi kedvenc édesség alapanyagai között szerepeltek az eper és a kókusz. Ezt a két alapanyagot alapul véve és figyelve az egészség és szépség jelenkori ideájára, készítettem el ezt a különleges édességet.

Így született meg a Sisi Golyó
A Sisi Golyó megtestesíti mindazt a nőies szépséget, könnyedséget és eleganciát, ami a császárnét jellemezte. Ezt az édességet még Sisi is szeretné, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csupa egészséges teljes értékű alapanyagból áll, egyszerű és gyorsan elkészíthető, különleges ízvilágával elbűvölő édesség, a társaság kedvence. Laktóz és gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatják ezt a mindenmentes édességet!

Hogy mindenképp jól sikerüljön Neked is a Sisi Golyó, ezért megosztom Veled a receptleírásban azokat az alapanyag márkákat is, amiket használtam a készítés során.

Oszd meg a receptet a Facebookon, hogy minél több emberhez eljusson, köszönöm! Ezzel Te is támogatod a receptkísérletező és fejlesztő munkám, hogy a jövőben még több új receptet osszak meg veled!

Kóstold meg június 19-én a Sisi Golyót!

Szeretettel várlak június 19-én a Magnet Közösségi Házban, ahol tartok egy Sisi Estet, amin Te is megkóstolhatod a Sisi Golyót! A rendezvény ingyenes, a kóstolás az alapanyagokhoz való hozzájárulással lehetséges.

Jelezd az eseménynél a részvételi szándékod, hogy tudjam mennyi Sisi Golyóval készüljek, köszönöm!
https://www.facebook.com/events/1338230846273647/

Marton Melinda

Sisi Golyó

10-12 db kókuszgolyó
Elkészítési idő: 10 perc + 1-2 óra hűtési idő

100 g garantáltan gluténmentes zabpehely
50 g bio natúr kókuszreszelék
100 g friss eper
100 g friss datolya (maggal együtt mérve)
50 g bio natúr kókusztejszín (hűtő hideg)
30 g bio extraszűz hidegensajtolt kókuszzsír (szilárd állapotban)
1 kk borbon vanília őrlemény

bio natúr kókuszreszelék a beforgatáshoz

A zabpelyhet és a kókuszreszeléket külön-külön kimérjük és kávédarálóban ledaráljuk, egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a megmosott és cikkekre vágott epret, a megmosott, kimagozott és feldarabolt datolyát, a kókusztejszínt, a puha kókuszzsírt, és a vaníliát. Kézzel jó alaposan összedolgozzuk annyira, hogy a tészta összeálljon és golyókat tudjunk formázni belőle. Annyira dolgozzuk össze, hogy maradjanak benne még kisebb eper és datolya darabok. A golyókat aprószemű kókuszreszelékbe forgatjuk. Fogyaszthatjuk azonnal, vagy hidegen. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor tegyük 1-2 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Tipp: ha túl lágy lesz a tészta, akkor formázás előtt a tésztát tedd fél órára hűtőbe, hogy dermedjen és utána könnyen tudod formázni!

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

A Sisi Golyó elkészítéséhez használt alapanyagmárkák:

Bauckhof garantáltan gluténmentes zabpehely
Biorganik kókuszreszelék
Cocomas kókusztejszín
Meraj dates iráni friss datolya
Nature Cookta 100%-os tisztaságú, vegyszermentes hideg sajtolással nyert szűz kókuszolaj
Lakshmy bourbon vanília őrlemény

Iratkozz fel a hírlevélre és ajándékba kapsz tőlem 5+1 gyors desszert receptet. Ezek 5-10 perc alatt elkészíthető édességek, természetes és teljes értékű alapanyagokból! Mindegyik recept laktóz- és gluténmentes!

Kattints ide, iratkozz fel a hírlevélre, és töltsd le az 5+1 ajándékreceptet!

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda