A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás

Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma.

A sárgarépa az antioxidáns béta-karotin leggazdagabb forrása. A béta-karotin véd a szabad gyökökkel szemben. A sárgarépa jó B1-, C- és E-vitamin forrás. A sárgarépa megszünteti az emésztési zavarokat. A sárgarépa főzve táplálóbb mint nyersen. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz.

Sült zöldségek
4 adag
Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütési idő

400 g sütőtök
400 g édesburgonya
200 g sárgarépa
200 g cukkini
50 g kápia paprika
4 g fokhagyma

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, háromszög vágással feldaraboljuk. 180 C-fokon légkeverős fokozaton 40 perc alatt készre sütjük.

Avokádós öntet

300 g avokádó
50 ml kókusztejszín
150 ml tisztított víz
5 g Himalája só
1-2 őrlés zöldbors

Az avokádót megfelezzük, a magját kiszedjük. Az avokádó húsát kikanalazzuk a héjából. Az avokádót a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk a kókusztejszínt, a vizet, a sót, a borsot, és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Tipp: az öntetbe tehetünk fokhagymát. Miután elkészült adhatunk hozzá apróra vágott koriandert vagy bazsalikomot és snidlinget.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Okleveles táplálkozási tanácsadó, a gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője, három könyv szerzője.