Nyolc alapelv a táplálkozásban – a Kína-tanulmány alapján

A helyes táplálkozás: a táplálkozás és egészség nyolc alapelve – a Kína-tanulmány alapján

1. A táplálkozás eredménye a táplálékban található számtalan anyag együttes hatásától függ. Az egész több mint a részek összege.

A táplálékban található minden egyes vegyület többféle, csakis rá jellemző módon lép kölcsönhatásba egymással, valamint a szervezet kémiai anyagaival. A táplálékokból származó kémiai anyagok reakciósorozatok részeivé válnak, amelyek összehangoltan működnek együtt a jó egészség érdekében. Testünk e végtelenül összetett reakcióhálozata azért alakult ilyenné, hogy a természetben előforduló teljes táplálékokat maximálisan hasznosíthassa.

2. Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga.

Mindez nem azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok nem bírnak fontossággal. Igen lényegesek- de csakis akkor, ha teljes táplálékok, nem pedig kiegészítők formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki elkülönített tápanyagok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól.

3. Gyakorlatilag nincs olyan állati eredetű tápanyag, amelynek ne létezne jobb növényi forrása.

Az állati táplálékok fogyasztása a növényiekétől jelentősen eltérő táplálkozási tapasztalatokat nyújt. A táplálékok két típusa között szembeszökő különbségek mutatkoznak a tápanyagok fajtáiban és mennyiségében. A növényi táplálékok antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabbak. Az állati eredetű élelmiszerekben viszont sokkal több a koleszterin és a zsír. Valamivel nagyobb a fehérjetartalmuk is, s B12- és D-vitaminból is többet tartalmaznak, mint a növények.

Négy olyan tápanyag van, amelyet az állati táplálékok tartalmaznak a növényiek viszont nem: a koleszterin, az A-vitamin, a D-vitamin és a B12-vitamin. A koleszterint szervezetünk képes előállítani. Az A-vitamint szervezetünk bétakarotinból szintetizálja, a D-vitamint szintén elő tudja állítani, ha néhány naponta tizenöt percet napfényen töltünk.

(…)mégsem mondhatjuk, hogy a kiegészítőktől minden esetben tartózkodni kell. Becslések szerint szervezetünk három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Aki tehát három évig nem vett magához semmilyen állati eredetű élelmiszert, illetve terhes lett vagy szoptat, fontolja meg valamilyen B12-tartalmú kiegészítő kis adagjának időnkénti szedését, vagy menjen el orvoshoz minden évben és határoztassa meg vérének B-vitamin és homocisztein szintjét. Aki pedig nem tartózkodik eleget a napon – különösen a téli hónapok alatt-, annak nem árt a D-vitamin-pótlás lehetőségére gondolnia.

4. A gének önmagukban nem okoznak betegséget. Csak akkor fejtik ki hatásukat, ha aktiválódnak, kifejeződnek. A táplálkozás döntő szerepet játszik abban, hogy a jó és rossz gének közül melyek fejeződnek ki.

Genetikai összetételünktől függetlenül optimalizálhatjuk a jó gének kifejeződését, ha a lehető legjobb környezetet biztosítjuk szervezetünknek- vagyis a lehető legjobban táplálkozunk.

5. A táplálkozás alapjaiban képes befolyásolni az ártalmas kémiai anyagok kedvezőtlen hatásait.

A széles körben elterjedt nézet szerint a rákot toxikus kémiai anyagok idézik elő, amelyek vesztünkre valamilyen módon bejutnak a szervezetünkbe. Emiatt sokakban kelt aggodalmat a tény, hogy a haszonállatokat a tenyésztők antibiotikummal és hormonokkal tömik tele. Abból a feltevésből indulnak ki, hogy a hús fogyasztása veszélytelen lenne, ha nem lennének benne természetellenes kémiai anyagok. Pedig a valódi veszélyt maga a hús rejti, függetlenül ezeknek az ártalmas vegyületeknek a jelenlététől vagy hiányától. Már jóval azelőtt is, hogy mesterségesen előállított kémiai anyagok sokasága került volna a  táplálékunkba, több rákos megbetegedés és szívbetegség fordult elő azok között az emberek között, akik több állati eredetű táplálékot vettek magukhoz.

6. Ugyanaz az étrend, amely képes megelőzni egy betegséget (a diagnózis felállítása előtt), a betegség későbbi stádiumaiban (a diagnózis után) szintén képes lehet a folyamat feltartóztatására vagy akár a visszafordítására.

A kutatások emberek esetében is igazolták, hogy a teljes ételekből álló növényi étrend képes visszafordítani az előrehaladott szívbetegséget, segít a testsúly csökkentésében, és lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek kevesebb gyógyszert használva teljesebb életet élhessenek.
Életünk minél korábbi szakaszában kezdünk el helyesen táplálkozni, annál jobb lesz az egészségi állapotunk. Akik már megbetegedtek valamiben, azoknak sem szabad megfeledkezniük a helyes táplálkozás létfontosságú szerepéről.

7. Az olyan táplálkozás, amely kedvezően befolyásol egy krónikus betegséget, valószínűleg általánosságban is javítja az egészségünket.

Mindössze egyetlen táplálkozási receptem van. Az a helyzet, hogy egészségi állapotunkat, a legkülönbözőbb betegségekkel szembeni ellenálló képességünket ugyanazzal az egyszerű étrenddel maximalizálhatjuk.

8. A helyes táplálkozás létünk minden területén egészséget teremt. Minden rész kapcsolatban áll a többivel.

A táplálkozás talán a legbensőségesebb találkozásunk a világgal, ennek során testünk részévé válik mindaz, amit elfogyasztunk.

Étrendi döntéseink óriási hatást gyakorolnak nemcsak anyagcserénkre, hanem a betegségek kialakulására, előrehaladására, sőt visszafordulására, emellett energiaszintünkre, fizikai aktivitásunkra, érzelmi és szellemi jólétünkre, de még a környezetünkre is.


Mit jelent a minimumra csökkentés és teljes elkerülés?

A Kína Tanulmány eredményei azt mutatták, hogy minél alacsonyabb volt az étrendben az állati eredetű táplálékok százalékos aránya, annál szembetűnőbbek voltak a jótékony hatások – még akkor is, hogyha az állati ételek csupán a kalória bevitel 0-10%-át fedezték. Nem ésszerűtlen tehát a feltételezés, hogy az állati termékek optimális aránya 0% – legalábbis a degeneratív betegségekre hajlamos személyek részére.

Forrás: T. Colin Campbell, Ph. D., Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012. 259-284.o.

A cikk első részét itt tudod elolvasni:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/szakmai-cikkek/kina-tanulmany/

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ október 28-án a Testtudatos Táplálkozás Nap!

Kattints ide, jelentkezz a Testtudatos Táplálkozás Napra!

Marton Melinda

Kína-tanulmány

Az eddigi legátfogóbb táplálkozástudományi kutatás

A Kína-tanulmány a táplálkozás és a betegségek kapcsolatát vizsgáló eddigi legátfogóbb orvos-biológiai kutatás. A projekt a Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a Kínai Megelőző Orvostudományi Társaság összefogásával valósult meg. A tudományos projekt 1983-ban kezdődött, és a mai napig folyamatban van. A vizsgálatokat T. Colin Campbell, PhD professzor vezetésével Kína vidéki területein, később pedig Tajvan szárazföldi területeinek 170 falujában végezték, és Kína-tanulmány néven vált szélesebb körben ismertté.

A saját dedikált Kína-tanulmány példányomban T. Colin Campbell professzor aláírása

A vizsgálatok során több mint 8000 statisztikailag szignifikáns összefüggést állapítottak meg a különféle táplálkozási tényezők és a betegségek kialakulása között! A kínai megyék összehasonlításakor a növényekben gazdag étrendet hasonlították össze a növényekben nagyon gazdag étrenddel. A kínai falvak növényi étrendje, a nyugati társadalom állati eredetű táplálékokban gazdag étrendje és a következményes betegségmintázatok között ég és föld a különbség. Ez a különbségtétel adta a tanulmány jelentőségét.

A legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki
A tudományos projekt rámutat arra a tényre, hogy a legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki. Még a viszonylag alacsony mértékű állati fehérje bevitel is rendelkezik ezekkel a kedvezőtlen hatásokkal. Az állati fehérjékkel végzett állatkísérletektől kezdve, a széleskörű, embereken véghezvitt táplálkozási megfigyeléseken át, az eredmények egyértelműen, következetesen azonosak. Az állati, vagy növényi eredetű tápanyagok fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásai jelentősen eltérőek. Az elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyasztó emberek bizonyultak a legegészségesebbeknek, akiket a krónikus betegségek sokkal inkább elkerülnek. A növényi táplálékok elősegítik az optimális egészséget.

T. Colin Campbell professzorral

Az elmúlt 50 év kutatásainak eredményei
A Kína-tanulmány című könyv második felében T. Colin Campbell professzor beszámol az elmúlt 50 év kutatóinak és klinikusainak az eredményeiről is, melyek megerősítették, hogy a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás visszafordítható, csupán az egészséges táplálkozással is. A kutatásokban arról számoltak be, hogy a különféle daganatok, autoimmun rendellenességek, a csontok egészsége, a vesék egészsége, a látás és az időskori agyi elváltozások (mint a kognitív rendellenességek, vagy az Alzheimer-kór) következetesen az étrend hatása alatt állnak. Ennél is lényegesebb azonban, hogy ezek a betegségek visszafordíthatók és/ vagy megelőzhetők a teljes értékű ételekből álló, növényi alapú étrend segítségével, hogyha elegendő idő áll rendelkezésre. A tudományos eredmények a kezünkben vannak, csak meg kell ismerni őket. Ideje felállni, kezünkbe venni az irányítást saját egészségünk felett!

A Kína-tanulmány legfontosabb eredményei


„A helyes táplálkozás nemcsak a betegségeket előzi meg, hanem egészséget és általános jó közérzetet is létrehoz, mind testi, mind lelki értelemben.”

„A helyes táplálkozással az örökletesen meghatározott betegségek is megelőzhetők, ha a kialakulásukért felelős géneket nyugalomban tartjuk.”

„Az állati eredetű táplálékokból származó tápanyagok fokozzák a daganatfejlődést, míg a növényi eredetű tápanyagok lassítják ezt a folyamatot.”

„A rák növekedése táplálkozással ki- és bekapcsolható, az erős genetikai hajlam ellenére is.”

„A vastagbél- és végbélrák kialakulásában a környezeti tényezők – köztük a táplálkozás – játsszák a legfontosabb szerepet.”

„A növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi.”

„A növényi táplálékok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, ugyanakkor többféle mechanizmussal is hozzájárulnak a szervezet által termelt koleszterin mennyiségének csökkentéséhez.”

„A növényi rostok egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, de csökkentik a táplálék kalóriasűrűségét, teltségérzetet hoznak létre, így mérséklik az éhséget, segítenek abban, hogy csökkentsük a túlzott kalóriabevitelt.”

„A fokozott rostbevitel, fokozott vasbevitellel párosul. Azok az emberek, akik több növényi táplálékot, következésképpen több rostot fogyasztanak, ezzel párhuzamosan több vasat is vesznek magukhoz.”

„Az egészség diadala nem az egyedi tápanyagokon áll vagy bukik, hanem a teljes táplálékokon, amelyek mindezeket tartalmazzák, vagyis a növényi eredetű étrenden.”

„A táplálékok valamennyi összetevője tesz minket egészségesebbé vagy betegebbé.”

„A lehető legegészségesebb étrend a szénhidrátdús táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek, és a teljes értékű gabonafélék a legegészségesebb táplálékok, amiket csak fogyaszthatunk, ezek pedig legfőképpen szénhidrátokból állnak. Ha ezeket a táplálékokat feldolgozatlan, finomítatlan és természetes állapotban fogyasztjuk, akkor a szénhidrátok jó része komplex (összetett) formában van jelen. Tudományosan igazolt, hogy a szénhidrátokban gazdag étrend egészségre gyakorolt jótékony hatásai az összetett szénhidrátokból vezethetők le, amelyek a teljes gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben találhatók.”

„A növényi eredetű táplálkozás és az aktív életmód egészséges testsúlyt eredményez, de nem határolja be a növekedést és a testi erőt.”

„A testsúlycsökkentésre a teljes ételekből álló, növényi alapú táplálkozás, valamint az ésszerű testmozgás jelenti a megoldást. A rövid távon fogyást eredményező étrendnek ugyanannak kell lennie, mint amelyik hosszú távon is jó egészséget teremt és tart fenn.”

„A vegetáriánusok ugyanannyi, vagy akár jóval több kalóriát is fogyaszthatnak, mint a húsevők, és mégis soványabbak maradnak.”

„A jó egészség arra való, hogy képesek legyünk teljes mértékben kihasználni az időt, ami adatott. Arra való, hogy egész életünkben lehetőségeink szerint maximálisan funkcióképesek legyünk, hogy elkerüljük a megnyomorodást és a betegségekkel vívott fájdalmas, hosszadalmas csatározást.”

Forrás: Colin Campbell, PhD, Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012.

„Az egészség és különösen a táplálkozás nagyon holisztikus, széleskörű hatása van. Számtalan dolog együttműködése hoz létre egyfajta dinamikát, egy rendkívül egységes dinamikát, ami egészséghez vezet, ha megfelelő eszközöket nyújtunk hozzá.”

T. Colin Campbell, PhD

Kiterjedt kutatásaival azt találta, hogy ha növényi alapú étrendből a szervezet megfelelő tápanyagokat kap, akkor elkezdi természetes módon gyógyítani önmagát. A növényi alapú étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a legmagasabb szintű Egészség fenntartásában!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ október 28-án a Testtudatos Táplálkozás Nap!

Kattints ide, jelentkezz a Testtudatos Táplálkozás Napra!

Marton Melinda

Az vagy amit megeszel – használd helyesen!

Három különböző mondás, három eltérő jelentés – tanuld meg helyesen használni!

1) „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” (Hippokratész)
2) „Mond meg, hogy mit eszel és megmondom, ki vagy.” (Jean Anthelme Brillat-Savari)
3) „Az vagy, amit megeszel.” (Ludwig Andreas Feuerbach)

Gyógyító táplálkozás
1) „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” (Hippokratész)

Hippokratész (Kr. e. 460-370) mondása a gyógyító táplálkozás szállóigéjévé vált. A gyógyító táplálkozás, köztük a kínai hagyományos és a kelet-indiai ájurvéda is, ismeri és használja a gyógynövények testi-lelki-szellemi egészségre gyakorolt hatását.

Mennyire vagy ínyenc? Milyen az ízlésed?
2) „Mond meg, hogy mit eszel és megmondom, ki vagy”
„Dis-moi ce que tu manges, te te dirai ce que tu es.” (Jean Anthelme Brillat-Savari)

Az öt érzékszerv, amin keresztül egy étellel kapcsolatban tapasztalatot szerezhetünk.

Jean Anthelme Brillat-Savari (1755-1826) könyve, Az ízlés fiziológiája (1825) a modern gasztronómia alapműve. A könyv az ízlésről, a különböző fogásokról, az ínyencekről és ínyencségekről, mindennek egészségügyi hatásáról, valamint a gasztronómia történetének több fontos felfedezéseiről szól.

Egészségtudatos táplálkozás
3) „Der Mensch ist, was er ißt.” (Ludwig Andreas Feuerbach)

Először Ludwig Andreas Feuerbach (1804-1872) használta az „az vagy amit megeszel” kifejezést a Concerning Spiritualism and Materialism (1863) című könyvében.

Hogyan vált az egészségtudatos táplálkozás szlogenjévé?

Victor Lindlahr (1897-1969) az egészséges ételek és a fogyás úttörője volt. 1942-ben megjelent a könyve: You Are What You Eat: how to win and keep health with diet. – Az vagy amit megeszel: hogyan legyél egészséges, és őrizd meg az egészséged diétával. (1942)

“Az ember által ismert betegségek kilencven százalékát az olcsó élelmiszerek okozzák.” Victor Lindlahr

Az 1960-as években Adelle Davis (1904-1974), az organikus táplálékok mozgalmának a szóvivője, révén vált az egészséges táplálkozás szállóigéjévé az „Az vagy, amit megeszel” mondás.

Napjainkban ismét reneszánszát éli! Mit jelent valójában a szállóige?

Bár a tested stabilnak, állandónak tűnik, mégis folytonos átalakulásban van. Az emberi test hét évente megújul. Az emberi szervezet legkisebb alkotóeleme a sejt. Amíg bizonyos sejtek élettartama csak órákban mérhető, addig másoké egész életünkön át tart. A gyomor falának bizonyos sejtjei például csak 2 napig élnek, míg az emésztőrendszer más területein 12 órás élettartamúak is vannak. Az idegsejtek (más néven neuronok) a legtartósabbak, akár életünk végéig is velünk maradnak.
A gyomorfal ötnaponta megújul, a bőr minden hónapban újjá alakul, a májsejtek hathetente megújulnak.
A testedben lévő sejtek nagy többsége abból az ételből származik, amelyet megeszel. Értelemszerűen abból tudja magát újjáépíteni a tested, amit megeszel, tehát „Az vagy, amit megeszel.”

Mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan? Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam.

Kattints ide, és olvass bele a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam e-bookjába, hogy mit tartalmaz!

Marton Melinda

Mi a baj a zöldturmixszal? 10+2 tipp hogy helyesen edd!

Napjaink egyik népszerű reform tápláléka a zöldturmix. Számos előnye közt meg kell említeni, hogy enzimben gazdag táplálék, magas a klorofil-, vitamin- és ásványianyagtartalma, rostdús, könnyen emészthető. A zöldturmix gyakorlati haszna, hogy nagy mennyiségben tudunk zöld levélzöldséget és salátaféléket fogyasztani nyers formában. A turmixolás megkönnyíti a levelek fogyasztását, így egyszerre nagyobb mennyiséget meg tudunk enni a levelekből. A zöld leveleknek magas az esszenciális aminosav tartalma, és a levelek rostjai megtisztítják a bélrendszert.

De nagyon nem mindegy, hogyan fogyasztod, mert ahelyett, hogy az egészségedet szolgálná, még rosszul is elsülhet a dolog! Sokan nem tudják, hogy bizony jó pár dologra érdemes odafigyelni a fogyasztásánál!

Mire figyelj, hogyan idd helyesen a zöldturmixot?

1. A zöldturmix nem ital, hanem étel! Tehát az étrendben úgy kell kezelni, mint egy ételt. Miközben iszod a zöldturmixot rágd is meg, hogy össze tudjon keveredni a nyáladdal a szádban. Lassan idd!

2. A gyümölcsöknek magas a természetes cukor tartalma, ezért preferáld az alacsonyabb cukortartalmú savanykás gyümölcsöket a turmixban!

3. Figyelj arra is, hogy milyen gyümölcsöket raksz össze egy turmixon belül! Például: ne rakj össze banánt és citrusféléket, és ne rakj össze zöldségeket és gyümölcsöket sem!

4. A zöldturmixot mindig önmagában edd, ne valamilyen étel mellé, vagy után!

5. A gyümölcsök és a zöld levelek, saláták is bio minőségűek legyenek! Gondolj bele, ha naponta megiszol 1 liter zöldturmixot, akkor nagyon nem mindegy, hogy vegyszeres, vagy vegyszermentes alapanyagokat használsz-e.

6. Mindig friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készítsd! Használj hazai, szezonális gyümölcsöket, vagy zöldségeket!

7. Fontos emellett, hogy jóminőségű tiszta vízből készítsd!

8. Mindig használj erjedésgátló fűszereket (pl.: fahéj, gyömbér, vanília) a zöldturmixok készítéséhez!

9. A zöldturmixra is vonatkozik a frissesség szabálya, tehát a készítéstől számítva 1-2 órán belül érdemes elfogyasztani, addig is megfelelően hűteni és tárolni!

10. A zöldturmixot tavasztól őszig érdemes fogyasztani reggel és délelőtt.

+1 Ne csak gyümölcsös zöldturmixot igyál, hanem készíts zöldséges zöldturmixokat is!
+2 Az ájurvéda szerint nem mindegyik testtípusnak való a nyers étel (a vata testtípusnak nem megfelelő)!

Készíts Te is zöldturmixot! 3 szuper zöldturmix recept:

Lúgosító avokádós zöldturmix

Vilmoskörtés almás zöldturmix

Epres almás zöldturmix

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Hogy használd a kókuszt kívül-belül?

Az élet gyümölcse, a kókuszdió
A kókuszdió felhasználása rendkívül sokoldalú. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják. Nagy az energiatartalma. A termés húsa bőségesen tartalmaz élelmi rostokat. Jól emészthető. Alacsony a fehérjetartalma, ami a szervezetben gyorsan felszívódik. Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, előnyösen befolyásolja a pajzsmirigy működését. A glikémiás indexe alacsony (35). Jótékony hatással van az erekre és a szívre, antibakteriális és vírusölő tulajdonságú.

kokusz

A kókuszdió tulajdonképpen a pálmafa magja. Öt–tizenkét termést tartalmazó fürtökben fejlődik a fán. A virágzástól számítva öt-hat hónapot vesz igénybe, hogy az édes kókuszvízzel és zselével teli kókuszok megjelenjenek. Évente kb. 44 millió tonna kókuszdiót szüretelnek.

Egy magas rosttartalmú táplálék!
A kókusz 61% élelmi rost tartalommal rendelkezik. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra). A kopra előállítása több lépésben történik. Először a kókuszdiót meghámozzák, kettévágják és a kókuszvizet kinyerik, majd a termés húsát szárítják és lereszelik.

A jövő energia- és üdítőitala, a kókuszvíz
A zsenge termések ízletes, édes kókuszvize kedvelt frissítő ital. A kókuszvizet a csúcsán felvágott, héjazatlan termésből isszák. A kókuszdiónak három „szeme” van, amelyek közül legalább egy puha, így egy hegyes eszköz segítségével ki tudjuk szúrni, és ezen keresztül egy szívószál segítségével ki tudjuk inni a kókuszvizet.
Ha a kókuszt felnyitottuk, a víz azonnal, a hús pedig néhány napon belül fogyasztandó. A legjobb kókuszvíz az éretlen zöld kókuszból nyerhető, amikor a hús még zselés állapotban van.

kokuszviz

Karamell helyett, kókuszvirágcukor
A kókuszcukrot a kókusz virágzatából nyerik, karamell ízű.
kokuszviragcukor

Az egyik legstabilabb növényi zsír
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. Házi és nagyipari módszerekkel is sajtolják. Az extraszűz kókuszolajnak, kellemes kókuszos illata van. A kókuszolaj szobahőmérsékleten megszilárdul, ezért nevezik kókuszzsírnak is. A folyékony kókuszolaj átlátszó, szilárd állapotában pedig fehér.
A kókuszolaj egy telített zsír, ami kiváló energiát ad. Ha hidegen sajtolják és nem alakítják át hőkezeléssel transzzsírrá, képes enyhíteni az emésztési problémák tüneteit, segíteni a fehérvérsejtek működését, és hozzájárulni a bakteriális, élesztő- vagy egyéb típusú gombafertőzések megelőzéséhez. A kókuszolaj gazdag laurinsavban, amit a test átalakít monolaurinná. A monolaurin segít csökkenteni a savasságot, s ezzel együtt a túlsúlyt. Segít a vércukor szint egyenletesen tartásában.
A kókuszolaj közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok közé tartozik. Lebontásához nem szükségesek a zsírbontó folyamatok és enzimek, ezért könnyen emészthető.
A legstabilabb zsírok közé tartozik, nehezen romlik, jobban megőrzi a tulajdonságit, mint a főzőolajok. Ellenálló a hővel szemben, nehezen oxidálható. Az oxidáció csak 198 Celsius fok fölött megy végbe. Az extraszűz kókuszolaj füstpontja 177°C (füstpont = ezen a ponton kezdenek el égni (és toxikussá válni) az olajok), a finomított kókuszolaj füstpontja 232°C.
kokuszolaj

Szuper tej- és tejtermék alternatívák nemcsak laktózérzékenyeknek!

Kókusztej
A kókusztej a lereszelt, forró vízbe áztatott koprából kipréselt folyadék. A kereskedelmi forgalomban kapható kókusztejet, víz és kókuszreszelék keverékéből préselik.
A kókusztejet kókuszlisztből vagy kezeletlen, bio kókuszreszelékből otthon is elkészítheted. A kókusztej nemcsak finom, de rendkívül egészséges. Gazdag ásványi anyagokban, mint a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a magnézium,  a vas, a nátrium, a réz, a szelén, és a laurinsav is. Jelentős a B-vitamintartalma, de tartalmaz még C-, E- és K-vitamint is. A kókusztej 22-25% zsírt tartalmaz. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják.

Kókuszkrém
A kókuszkrém a kókusztej kivonata. A kókuszkrémet a tejszínhez és a tejfölhöz hasonlóan használjuk.

Kókuszjoghurt
Az élőflórás kókuszjoghurt alapja szintén a kókusztej.

Tanuld meg a növényi tej alternatívák készítését, kattints ide és jelentkezz a növényi tej- és tejtermékhelyettesítők főzőtanfolyamomra!

kokusztej

Sokoldalú konyhai felhasználási lehetőség
A kókusz a keleti konyha elmaradhatatlan alapanyaga, leggyakrabban thai és indiai receptekben találkozhatsz vele. A kókuszolajat használhatod sütéshez és főzéshez. A kókuszvízzel készíthetsz turmixokat és főzhetsz is vele, de üditőként is ihatod. A kókusztej alkalmas pudingok, krémek készítésére. A kókuszkrémet teheted főzelékekbe, levesekbe, szószokba, öntetekbe. A kókuszreszeléket használhatod süteményekhez, készíthetsz belőle kókusztejet. A kókuszlisztet a paleo és a gluténmentes növényi konyha is gyakran használja sütemények, tészták készítéséhez. A kókuszcukrot használhatod édesítésre, a süteményeknek különleges karamell ízt ad. Ha egészséges rágcsálnivalót keresel, akkor érdemes kipróbálni a kókuszpelyhet.

Amit megeszel, azt magadra is kenheted!
A kókusz egészét felhasználhatod a szépségápolásban. A Bijóban különböző formában kaphatóak kókuszalapú bőr-, haj- és szépségápoló termékek, mint például testápoló, sampon, tusfürdő, dezodor, ajakápoló stift stb.

Praktikus vásárlási tippek
A Bijóban kapható kókusztej, kókuszvíz, kókuszreszelék, kókuszolaj, kókuszpehely, kókuszjoghurt stb. A kókusztej vásárlásakor figyelj arra, hogy natúr legyen, ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. A kókuszvíz vásárlásakor szintén arra figyelj, hogy ne legyen édesítve. Ha kókuszreszeléket vásárolsz, akkor vásárolj jó minőségű bio kókuszreszeléket. Vásárláskor válaszd a 100%-os tisztaságú, vegyszermentes bio extraszűz hidegensajtolt kókuszolajat. Ezt a minőségű kókuszolajat használhatod a szépségápolásban is. Kókuszdió vásárláskor arra figyelj, hogy a kókuszdió mind három „szeme” egészséges legyen.

edeskomeny-kremleves

Kattints ide és készítsd el az édeskömény-krémleves receptemet! Próbáld ki, hogy milyen krémes lesz a kókusztejtől!

Marton Melinda

Az elfelejtett éléskamra

A testépítők eledele
Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.

algabonak-03

Az amaránt elsőrangú fehérjeforrás. Az esszenciális aminosavak közül a lizin, metionin, és cisztein tartalma jelentős. A lizin az izomépítésben és a regenerációban tölt be fontos szerepet. Az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint tartalmaz.

Magas az élelmirost-tartalma. Jelentős a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Kiváló B2-, B6- és C-vitamin forrás. Magas az olajtartalma 8-10%. Az amarántmag gazdag telítetlen zsírsavakban (linol-, linolén-, sztearinsav).

Felhasználási tippek:
Az amarántmagokat megőrlik, vagy pörkölik. Pirítva kellemes dióízű.

  • levesbetét
  • köret
  • müzli
  • kenyér
  • sütemény
  • töltelék

A boltokban kapható: amarántmag, amarántliszt, tészta, kenyér, puffasztott, extrudált amaránttermékek.

algabonak-02

A kukorica lehetséges alternatívája
A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos. A boltokban teljes kiőrlésű cirokliszt és cirokpehely kapható.

algabonak-04

Kicsi a teff, de erős
Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.
Íze édeskés, olajos magvakra emlékeztető, színe az elefántcsonttól a vörösbronzon át a barnáig változhat. Őröletlen szemeit megfőzve, vagy puffasztott pehelyként használják. Lisztjéből kenyeret, süteményt készítenek. Az injera, a savanykás etióp laposkenyér is teff-lisztből készül. Ez a lapos kenyér nemcsak köretként, hanem evőeszközként is funkcionál. A boltokban teffliszt és teffpehely kapható. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Ha szeretnéd a gyakorlatban megtanulni a gluténmentes kenyerek készítését, akkor kattints ide és jelentkezz a gluténmentes kenyerek főzőtanfolyamomra!

Marton Melinda

Divatdiéták helyett növényi alapú étrend

A növényi alapú étrend abban tér el a divatdiétáktól, hogy tudományosan megalapozott állítások összessége alkotja. Nem a „tudományt” használja saját állításai igazolására, hanem a tudományos állítások igazolják sorra a növényi alapú étrend létjogosultságát.

Pozitív élettani és betegségkockázat csökkentő hatása van.
Ez a fajta táplálkozás számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható, és hosszú távon is fenntartható megoldást biztosít a legújabb kor egészségügyi kihívásaira. Az elhízás talaján kialakuló metabolikus és szív-ér rendszert érintő betegségek nagyrészt megelőzhetőek lennének egy helyesen összeállított növényi alapú étrenddel. A daganatos megbetegedésben szenvedő betegek esetén az állati eredetű élelmiszerek háttérbe szorítása a növényi alapúakkal szemben is igazoltan pozitív hatású.

salátakínálás

A növényi alapú étrend egy táplálkozási törekvés
A növényi eredetű nyersanyagokra és ételekre épülő táplálkozás a XX. század vége felé került a tudományos kutatások célkeresztjébe. Célja az állati eredetű, valamint az erősen feldolgozott élelmiszerek háttérbe szorítása és a javarészt nyers, feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott növényi eredetű élelmiszerek étrendbe történő beépítése. Az étrend gerincét minden esetben a változatosan összeállított növényi eredetű alapanyagok alkotják.

táplálkozás

Miből áll a növényi alapú táplálkozás?
A növényi alapú étrend gerincét a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és az olajos magvak alkotják. A teljes értékű, feldolgozatlan, finomítatlan ételek fogyasztását helyezi előtérbe a többszörösen feldolgozott élelmiszerekkel szemben. Ennek az étrendnek a jellemzője továbbá, hogy előnyben részesíti kíméletes ételkészítési eljárásokat. Ezáltal a növényi eredetű nyersanyagokban található különböző táplálkozás-élettanilag fontos tápanyagok megőrizhetők.

A növényi alapú étrend általános ajánlásai

Zöldségek törekedve a változatosságra
Gyümölcsök 2–4 adag (1 adag = 1 közepes darab vagy ½ bögre)
Teljes kiőrlésű cereáliák 6–11 adag (1 adag = ½ bögre főtt vagy 1 szelet kenyér)
Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szójabab) 2–3 adag (1 adag = ½ bögre főtt)
Leveles zöldségek Legalább 2–3 adag (1 adag = 1 bögre nyers vagy ½ bögre főtt)
Olajos magvak (például: dió, mandula, pisztácia) 30–55 g
Magvak (például: chia, kendermag, lenmag) 1–3 evőkanál
Növényi tejek (például: szója, mandula, kesudió) 2–3 bögre
Friss fűszernövények törekedve a változatosságra

Forrás: 2016. 157. évfolyam, 47. szám 1860 Orvosi Hetilap, Szabó Zoltán [et al.]: A növényi alapú étrendről

Az egyik legértékesebb gabona, a zab

A zab (Avena sativa) hasznos fehérje-, B-vitamin-, ásványianyag-, rost- és szénhidrátforrás. Könnyen emészthető. Gyors energiát ad, ezért sportolóknak is kiváló. Hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. A szervezetben megköti a savakat. A zab gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást, mivel nyákbevonatot képez a bélfalon, ezzel védve a beleket a fertőzésektől és irritációktól. Így harmonizálja és támogatja az emésztést.

zab-01

A zab alapvetően gluténmentes, de gyakran szennyeződik gluténnal a betakarítás, szállítás és tárolás során, így a szigorú gluténmentes diétán élőknek csak garantáltan gluténmentes zabot szabad fogyasztaniuk.

A 41/2009 Európai Uniós rendelet már csak a búzát, rozst és az árpát nevezi
egészségkárosítónak gluténérzékenyek számára. A rendelet kimondja, hogy a legtöbb, de nem minden gluténérzékeny fogyaszthat zabot, anélkül hogy egészségkárosító hatása lenne. Külföldi tanulmányok ajánlásait tekintve napi 100 gramm garantáltan gluténmentes zab fogyasztása nem károsítja a bélbolyhokat, és nem növeli a kórképre jellemző antitestek számát sem. Már Magyarországon is vannak olyan ételallergiás szaküzletek, ahol kapható garantáltan gluténmentes zab.

zab-02

Beltartalmi értékeit tekintve a zab az egyik legértékesebb gabona. A zabpehely tápértéke majdnem teljesen azonos a teljes zabdaráéval, mert a feldolgozása rövid ideig tart, csak lapítják és gőzölik.

A zab hasznos fehérjeforrás. Megtalálható benne mind a nyolc esszenciális aminosav. 100 g zabpehely 10,7 g fehérjét tartalmaz.

Magas zsírtartalma miatt kiváló étel télen. 7,1%-os zsírtartalmával minden gabonát túlszárnyal.

Könnyen hasznosítja az emberi szervezet. A zabban levő keményítő emésztése és felszívódása lassú így jótékony hatása több órán át tart.

A zabpehely glikémiás indexe 55.

A vitaminokat és nyomelemeket is nagyszerű összetételben tartalmazza. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B5-, B6- és E-vitamint. Sok benne a kálcium, vas, foszfor és magnézium, valamint a cink és mangán. A legtöbb szilíciumot tartalmazó növények egyike, megfiatalítja a csontokat és a kötőszöveteket. A zabban lévő foszfor regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert.

Small burlap sack with oat on a dark wooden background

A zab értékes forrása a vízben oldhatatlan és az oldható rostoknak, ez a kettősség az, ami az egészséges bélműködést elősegítő, ideális étellé teszi, mivel megakadályozza a székrekedés kialakulását. Az oldható rostok a vér koleszterinszintjének csökkentésében is szerepet játszanak, s így csökkentik a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Felhasználási tippek
– leves
– keksz
– müzli
– kása
– kenyér
– sütemény
– fasírt

Sűríthetsz vele leveseket, főzelékeket. Növelheted vele az étel rosttartalmát.

zabfasirt

Hogyan készítsd el?
Készíts zabkását zabpehelyből. Tedd a garantáltan gluténmentes zabpelyhet egy főzőedénybe és 2,5-szeres mennyiségű vízben, vagy növényi tejben folyamatos kevergetés mellett 5 perc alatt főzd készre. Ízesítsd ízlés szerint.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
borsikafű, édeskömény, izsóp, lestyán, fahéj, vanília stb.

Vásárlási tippek
Garantáltan gluténmentes változatban egyelőre zabpehely és zabliszt formában kapható. A boltokban jelenleg ötféle garantáltan gluténmentes zabpehely szerezhető be. Vásárláskor győződj meg róla, hogy rá van írva, hogy garantáltan gluténmentes és a csomagolása is sértetlen. A csomagoláson is fel kell tüntetni, hogy garantáltan gluténmentes a zab és gluténmentes üzemben lett csomagolva. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Kattints ide és készítsd el a mennyei zöldségfasírt receptemet!
http://testtudatos-taplalkozas.hu/receptek/mennyei-zoldseges-fasirt/

Marton Melinda

Olcsó, tápláló és finom!

Egy könnyen beszerezhető gluténmentes gabona, a kukorica!

kukorica-2
A kukoricának (pázsitfűféle) fontos szerepe van a táplálkozásban és takarmánynövényként is. A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.

A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Kiváló vérképző, segíti a szívműködést. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatóanyagai serkentik a mellékvesét. Az egész kukoricaszem rostos külső burka a székrekedés hatásos ellenszere.
A kukorica nem tartozik a fő allergének közé, de allergiát is okozhat, ezért érdemes figyelni a fogyasztását követően testünk jelzéseit.

A kukorica gazdag élelmi rostokban (7,3 g/100 g).

Lizinben és triptofánban szegény ezért, nem teljes értékű fehérje.

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát, a vér koleszterinszintjét. A kukorica csírája magas olajtartalmú ezért hidegen sajtolva értékes E-vitaminforrásnak számít.

A legédesebb gabonaféle, magas a keményítő tartalma. Így cukorbetegek számára nagy mennyiségben nem javasolt.

A kukorica glikémiás indexe 56, ami a közepes kategóriába sorolható. Minél feldolgozottabb a kukorica, annál magasabb a glikémiás indexe.

Jelentős a B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. A kukoricát különösen B1 vitamin tartalma miatt szokták javasolni, ami javítja a kedélyállapotot. Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, ezenkívül vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne kisebb mennyiségben.

kukorica-3

Felhasználási tippek
A legelterjedtebb formája a kása, amit kukoricadarából készítenek.
Főzelékek, krémek, pudingok sűrítésére is alkalmas (kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricakeményítő).
A kukoricalisztből és a kukoricadarából polenta, vagy puliszka is készíthető, édesen vagy sósan ízesítve.
A kenyérhelyettesítő mexikói tortilla a speciális ősi Masa Harina kukoricafajta lisztjéből készíthető.
A csemegekukorica csövestül megfőzve ízletes és tápláló hűtő hatású nyári csemege önmagában fogyasztva. A főtt csöves kukorica saláták, köretek. krémlevesek népszerű alapanyaga is lehet.

Készülhet belőle emellett:

– Feltét, fasírt
– Sütemény
– Kenyér
– Pástétom
kukorica-recept

Hogyan készítsd el?
A kukoricadarát háromszoros mennyiségű vízben fedő alatt lassú tűzön 20 perc alatt készre főzzük.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
Oregánó, kakukkfű, rozmaring

Vásárlási tippek
Fontos, hogy vásárláskor olyan termékeket válasszunk, amik garantáltan GMO (génmódosítás) mentes kukoricából készülnek és bio minőségűek.
A boltokban kapható kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricapehely, pattogtatni való kukorica, kukoricakeményítő, kukorica csíra olaj stb. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Kattints ide és készítsd el a mennyei zöldséges fasírt receptemet!
http://testtudatos-taplalkozas.hu/receptek/mennyei-zoldseges-fasirt/

Marton Melinda

Az egyik legjobb energiaforrás!

Az egyik legjobb növényi energiaforrás, a barna rizs

barna-rizs-03

A rizs egy közkedvelt és nagyon tápláló étel. De nem mindegy, hogy milyen rizst választunk a boltok polcairól. Fontos, hogy válasszuk a teljes értékű alapanyagokat, a fehér helyett a barna rizst. A barna rizsnek számos egészségi előnye ismert, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe.

A barna rizs (perjeféle) az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. A rizsnek rendkívül magas a rost tartalma (3,4 g/100 g), ami miatt gyorsan teltségérzetet okoz és felgyorsítja a bélperisztaltikát. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezért jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, kiegyensúlyozza az egész testet. Nélkülözhetetlen az emésztőszervi betegségek étrendjében. A barna rizsben levő keményítő az emésztés során lassan szívódik fel, így egyenletesen juttat glükózt a vérbe, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

barna-rizs-02

Négy fő barnarizs fajtát különböztetünk meg:
– Rövid szemű
– Közepes szemű
– Hosszú szemű
– Édes rizs

100 g barna rizs fehérje tartalma 7,5 g. Gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Lizin és metionin tartalma magas.

100 g barna rizs 2,7 g zsírt tartalmaz.

A barna rizsnek viszonylag magas a szénhidráttartalma (76,2 g/100 g).

A barna rizs glikémiás indexe 55. Ez az érték az alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

A barna rizs jó kálcium- és magnéziumforrás, amivel segíti a megfelelő vérkeringést, az izmok és a csontok felépítését. Emellett tartalmaz foszfort, káliumot, szelént. A B-vitaminok közül sok benne a B1 és a B2 vitamin. C-vitaminban is gazdag.

barna-rizs-01

Felhasználási tippek
A barna rizs felhasználása megegyezik a fehér rizsével, kiváló köretekhez, egytálételekhez, töltelékekhez, édességekhez. Magas a keményítőtartalma, ezért jó sűrítő anyag.

Készíthető belőle:
– Kása
– Levesbetét
– Köret
– Feltét fasírt
– Sütemény
– Kenyér
– Pástétom

Hogyan készítsd el?
A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik, emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, és keményebb marad. Lerövidíthetjük a főzési időt, ha főzés előtt beáztatjuk. Felhasználás előtt mossuk át alaposan a rizst, majd áztassuk be 6-8 órára. A barnarizst 2,5-szeres mennyiségű vízben 50 perc alatt puhára főzzük.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
A barna rizshez kiválóan illenek a következő fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű.

Vásárlási tippek
Érdemes fehér helyett inkább barna rizst vásárolni, mivel a barna rizsnek nagyobb a tápértéke, vitamin és ásványianyag tartalma. Ha rizst vásárolunk mindig ellenőrizzük a szavatossági idejét, és figyeljünk a tárolására is. Lehetőleg idei termést vásároljunk, amit kevesebb mint három hónapja takarítottak be.

A boltokban kapható többféle termék, kerekszemű, hosszúszemű barna rizs, barna rizsliszt, puffasztott barna rizs, barna rizspehely, barna rizsből készült miso, mochi, rizsecet. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

barna-rizs-04

Kattints ide és készítsd el a medvehagymás, aszalt paradicsomos rizslepény receptemet!

Marton Melinda