10 ok, amiért hasznosak a fermentált zöldségek

Mi a fermentáció?

Fermentálás – a sóval tartósítás ősi technikája. A fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben enzim hatására szerves anyag bomlik le. A meginduló erjedési folyamat alapja a mikroorganizmusok jelenléte. Ezek a piciny mikrobák – élesztők, baktériumok, gombák – az általuk előállított, vagy a már táplálékban benne lévő enzimek (fermentumok) segítségével viszik végbe az erjedést. Az erjesztést végző baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szinte megemésztik helyettünk az ételeket, lebontják az ételek összetevőit, és „jótékony” baktériumokat hoznak létre.

Miért hasznos fermentált zöldségeket fogyasztani rendszeresen?

A fermentáció során a zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak, ugyanakkor a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és egyéb hasznos anyagok nem bomlanak le, hanem a szervezet számára sokkal könnyebben hozzáférhetővé válnak. Vagyis a fermentáció során egy “előemésztés” történik.

Amit meg tudunk emészteni, az tud felszívódni. Egy rosszul működő emésztőrendszer számára, amely nem képes megfelelően emészteni, ezek a már „előemésztett“ zöldségek nem okoznak olyan terhelést, mint a nem fermentált társaik.

A tejsavas erjesztésen átesett zöldségek kicsit olyanok, mintha plusz emésztőenzimeket öntenénk a gyomrunkba, ami által az emésztés hatékonyabbá válik. A fermentált zöldségek által jut hozzá a bélrendszerünk olyan hasznos baktériumokhoz, amelyek segítik a szervezet emésztését.

A fermentálási folyamat során olyan élő probiotikus baktériumkultúrák alakulnak ki, melyek a bélflóránkat táplálják. A probiotikumként táplálják az emésztőrendszert, segítik az emésztőrendszerben található baktériumkultúrák munkáját. A baktériumok előállítanak fehérjebontó, szénhidrátbontó enzimeket a bélben.

Beállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát, vagyis pufferolnak, így a káros baktériumok nem képesek megtelepedni ebben a helyreállított közegben. Beállítják a gyomorsav ideális szintjét.

A probiotikumok a szervezetbe jutva biztosítják a bélhámsejtek egészséges működését.
A zöldségek vitamintartalma is emelkedik: sokkal magasabb a savanyított káposzta C-vitamin tartalma, mint a nyers vagy a párolt káposztáé, emellett van benne B12 és folsav is. A C-vitamin mellett tehát más vitaminok és ásványi anyagok is sokkal nagyobb mértékben vannak jelen a savanyított zöldségekben mint a nyers ételekben.

Tudj meg többet a fermentálásról, tanuld meg gyakorlatban! Jelentkezz a Gyakorlati Fermentálás tanfolyamra, kattints a linkre:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/fermentalas-tanfolyam/

Marton Melinda

A testtudatos életmód 3 pillére

Az egészséget befolyásoló tényezők:

 • életmód – 50%
 • genetika – 20%
 • környezet – 10%
 • egészségügy – 10 %
 • egyéb – 5%

Az egészségünket döntő százalékban az életmódunk határozza meg, és csak ezután jön az összes többi tényező. Az egészségünkért mi magunk vagyunk a felelősek az életmódunkkal. Az életmód, ahogy az elnevezésében is benne van, azt jelenti, hogy milyen módon, hogyan éled az életed.
Egészséget csak egészséges életmód eredményezhet. Az egészséges életmód kialakítása nem egy pillanat műve, hanem egy hosszú folyamat eredményeként jön létre. Az egészségünkért napról napra erőfeszítéseket kell tennünk.

A testtudatos életmódnak három pillére van: a légzés, a testmozgás és a táplálkozás. Ennek a háromnak rendben kell lennie ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben.

 • Tudatos légzés
 • Testmozgás
 • Táplálkozás

Tudatos légzés
Hogy mennyire fontos a légzés azt jól mutatja, hogy levegő nélkül mindössze három percet bír ki az ember. Napjainkban egyre több ember lélegzik felületesen, pedig rendkívül fontos, hogy jól lélegezzünk. Tudatos légzésre van szükség beszéd közben, énekléskor, testedzés és mozgás során és még a táplálkozás közben is fontos, hogy nyugodtan lélegezzünk. A légzés ugyanakkor kihat a lelkiállapotunkra is. Segít ellazulni, stresszoldó hatású. Egy meditáció során végzett légzőgyakorlat segít megérkezni a jelenbe. A helyes légzés elsajátítása és légzőgyakorlatok rendszeres végzése fontos az egészséged megőrzése szempontjából.

Testmozgás
A testtudatos életmód szerves része a mozgás. A testudatosságodat a mozgással tudod a leghatékonyabban fejleszteni. A mozgás segít kontrollálni a saját erődet, megtanít fókuszálni, összpontosítani. Megtanulod irányítani a mozdulataidat és megtanulsz alkalmazkodni. Fontos, hogy tudd a mozgás során, hogy mit miért csinálsz. Bármilyen mozgás lényegét csak gyakorláson keresztül értheted meg, érezheted át. A mozgással önmagunkat fejlesztjük. Nem másokhoz viszonyítva, hanem önmagunkhoz képest fejlődünk. Így válunk egyre jobbá. Az új életmód megszokásához, aminek a mozgás is szerves része, sok időre és türelemre van szükség, de legfőképpen a te kitartásodra a folyamatos gyakorláshoz.

Táplálkozás
A testtudatos táplálkozás kialakítása egy folyamat. Mindenki tart valahol ezen az úton, ezért van akinek több, van akinek kevesebb idő is elég, hogy kialakítsa a saját táplálkozási módját. A kulcs az egyéni táplálkozás kialakításában rejlik. Az egyéni táplálkozás kialakításához ismernünk kell egyrészt a saját adottságainkat, egészségi állapotunkat, másrészt tisztában kell lennünk az általános érvényű táplálkozási alapelvekkel és szabályokkal, amik mindenkire ugyanúgy érvényesek. A legfontosabb, hogy mindig tudd, hogy mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor nem vagy a testeddel összhangban, nem vagy ura az egészségednek. A tested enni kér, de te nem tudod, hogy mit adj neki ahhoz, hogy jól működjön. A táplálkozás a kulcs az egészségedhez, ezt kell megértened. A testi egészség az alap, amire hosszú távon építkezel. Te is érzed és tudod, hogy a lelked is akkor szárnyal igazán, amikor egészséges vagy!

Nem elég csak fejben tudatosnak lenni, mert itt a fizikai valóságban kell tudatossá válni. A tudatosság a fejünkből indul, de a kezünkben, a cselekvésben valósul meg. A fizikai valóság az, amiben élünk. Itt és most kell tudatosnak lennünk, a táplálkozásban, a mozgásban, a légzésben, abban hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Vállald a felelősséget a testedért! Légy hálás a testednek mindazért a szolgálatért, amit neked tesz, hordoz téged egy életen át!

Marton Melinda

9 gluténmentes gabona, ami nem hiányozhat a konyhádból

1) Egy nélkülözhetetlen gluténmentes gabona, a köles

10-elony-koles
A köles (fűféle) a világ 8 legjelentősebb gabonája közé tartozik. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá és simává varázsolja a bőrt, csökkenti a hajhullást, javítja a körmök rugalmasságát, erősíti az idegrendszert, jót tesz a szemeknek, és a fogak egészségéhez is hozzájárul. A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású gabona, amely főzve is megőrzi lúgos kémhatását. Serkenti az anyagcserét, és melegítő hatású.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a kölesről!

2) Top 10 érv, amiért érdemes hajdinát fogyasztanod

hajdinafélék

A hajdinának (keserűfűféle) fontos szerepe van az egészséges és betegségmegelőző táplálkozásban. Könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe, emellett a gluténérzékenyek és a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a hajdináról!

3) A legjobb növényi fehérjeforrás, a quinoa

szines-quinoa

A quinoa növénytani szempontból nem valódi gabona, de ahhoz hasonló módon használható. Magja kicsi, elefántcsont-színű. Beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt (7g/100g) a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a quinoáról!

4) Az egyik legjobb energiaforrás, a barna rizs

barna-rizs-03

A barna rizs (perjeféle) az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. A rizsnek rendkívül magas a rost tartalma (3,4 g/100 g), ami miatt gyorsan teltségérzetet okoz és felgyorsítja a bélperisztaltikát. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezért jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, kiegyensúlyozza az egész testet. Nélkülözhetetlen az emésztőszervi betegségek étrendjében. A barna rizsben levő keményítő az emésztés során lassan szívódik fel, így egyenletesen juttat glükózt a vérbe, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a barna rizsről!

5) Olcsó tápláló és finom
Egy könnyen beszerezhető gluténmentes gabona, a kukorica!

kukorica-2

A kukoricának (pázsitfűféle) fontos szerepe van a táplálkozásban és takarmánynövényként is. A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.
A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a kukoricáról!

6) Az egyik legértékesebb gabona, a zab

Small burlap sack with oat on a dark wooden background

A zab (Avena sativa) hasznos fehérje-, B-vitamin-, ásványianyag-, rost- és szénhidrátforrás. Könnyen emészthető. Gyors energiát ad, ezért sportolóknak is kiváló. Hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. A szervezetben megköti a savakat. A zab gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást, mivel nyákbevonatot képez a bélfalon, ezzel védve a beleket a fertőzésektől és irritációktól. Így harmonizálja és támogatja az emésztést.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a zabról!

7) A testépítők eledele, az amaránt

algabonak-03

Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket az amarántról!

8) A kukorica lehetséges alternatívája, a cirok

algabonak-02

A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a cirokról!

9) Kicsi a teff, de erős

algabonak-04

Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a teffről!

Szeretnéd rendbe tenni a táplálkozásodat az alapoktól? Tanuld meg a táplálkozás alapjait, hogy mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan egyél! Olvasd el a legújabb könyvemet, a Testtudatos táplálkozás tanfolyami könyvet!

Marton Melinda

Tojás helyettesítés gluténmentesen

Napjainkban egyre több emberről derül ki az orvosi vizsgálatok során, hogy van valamilyen ételallergiája, ételintoleranciája. Az egyik leggyakrabban előforduló ételallergia a tojásallergia. Hazánkban a lakosságnak körülbelül 1%-a allergiás a tojás valamelyik összetevőjére, a fehérjére vagy a sárgájára. A tojásfehérje intolerancia viszont ennél jóval több embert érint.

A tojásmentes étkezés könnyen megoldható, ha megismerünk pár új alapanyagot, és elsajátítunk pár hasznos praktikát.

A tojásnak négy jellegzetes funkciója van a konyhai műveletekben:
• Ragasztó, tapasztó, sűrítő hatás
• Jellegzetes kénes íz
• Élénk sárga szín
• Fehérjedús

Az összes funkciót egy alapanyaggal nem lehet kiváltani, de külön-külön mindegyik pótolható, helyettesíthető. Az új alapanyagok használatához fontos tudni néhány hasznos praktikát.

A ragasztó, tapasztó, sűrítő funkció pótlására leggyakrabban használt alapanyagok:

Lenmag
A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak. Felhasználási javaslat: a tapasztó, ragasztó hatás eléréséhez 1 evőkanál őrölt lenmagmagot feloldunk 3 evőkanál langyos vízben, és jól összekeverjük. Ez a mennyiség egy tojásnak felel meg.

Chia mag
A chia mag igazi szupertáplálék, nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és omega-3 zsírsavakat.
Felhasználási javaslat: a tapasztó, ragasztó hatás eléréséhez 1 evőkanál őrölt chia magot feloldunk 3 evőkanál vízben, és jól összekeverjük. Ez a mennyiség egy tojásnak felel meg. Minden olyan ételben használhatjuk, amiben lenmagot használnánk, kiválóan helyettesíti. Az egész chia magokat pudingok, zselék készítéséhez is használhatjuk.

Útifűmaghéj
Az útifűmaghéjat használat során oldjuk fel vízben, keverjük simára, hogy a rostok a vízben egyenletesen eloszoljanak. Kevés is elég belőle, minél többet használunk az útifűmaghéjból, annál sűrűbb lesz az étel. Ha túl sokat használunk belőle, akkor nyúlós lesz az étel állaga. Az arányok receptenként változnak, ezért nincs konkrét ajánlás.

Garantáltan gluténmentes zabpehely
A zabpelyhet használhatjuk egészben, vagy megőrölhetjük és vízzel kikeverhetjük, vagy összeturmixolhatjuk. Például palacsinták, gofrik kiváló alapanyaga.

Főtt zöldségek, mint például: sütőtök, burgonya, sárgarépa
A főtt zöldségeket vagy törjük össze villával, vagy turmixoljuk le egy kevés főzővízzel, és úgy használjuk sűrítésre, tapasztásra, állagjavításra.

Főtt gluténmentes gabonák: köles, rizs
A gabonákat, ha tapasztásra használjuk, akkor főzzük puhára (főzzük szinte szét), vagy a főtt gabonát turmixoljuk kevés vízzel pépesre.

Banán, avokádó, alma
Az érett banánt és az avokádót is pépesítve használjuk a sütemények készítésénél. Az almát lereszeljük, vagy szintén pépesítjük. Felhasználási javaslat: 1 kis méretű érett banán pépesítve egy tojásnak felel meg, vagy 4 evőkanál almaszósz felel meg egy tojásnak.

 

Keményítők, mint például: kukorica-, burgonya-, tápiókakeményítő
A keményítők alkalmasak sűrítésre. Főzelékek, pudingok, krémek sűrítésére.

Agar agar
Az agar agar egy természetes növényi zselésítő. Az agar agart kevés vízzel simára keverjük és az adott receptben előírt mennyiségű vízben felforraljuk, hozzáadjuk a sűríteni kívánt ételhez, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni, hogy bezselésedjen, megdermedjen az étel. Felhasználási javaslat: 5 gramm agar agar 500 ml vízhez.

Konjac liszt
Konjac liszt fő alkotóeleme a glükomannán, amelynek molekulái a saját tömegüknél háromszázszor több vizet képesek felvenni. A vízmegkötő képessége egyenes arányban van a liszt minőségével: minél jobb minőségű a liszt, annál több folyadékot képes megkötni. Fontos, hogy használatkor hideg vízben keverjük simára, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a sűríteni kívánt ételhez. Várjuk meg, amíg besűríti az ételt. Alkalmas főzelékek, szószok, pudingok, krémek sűrítésére.
Felhasználási javaslat: főzött puding esetén 5 g liszt 500 ml folyadékhoz, hideg puding esetén ugyanezekkel az arányokkal, de 30-60 perc várakozási idővel számolhatunk.

A kénes íz pótlása

A kénes íz pótlására alkalmas a fekete só (más néven kala namak). A fekete sót közép Indiában bányásszák. Színe rózsaszínes szürkés, nem egészen fekete. Íze erősen kénes, a tojásra emlékeztet.

A sárga szín pótlása

A tojás színét kurkumával tudjuk pótolni. A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Jellegzetes élénk sárga színe van, az íze kesernyés, ezért az adagolásnál ezt mindenképpen vegyük figyelembe. A kurkuma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.

Fehérjében gazdag helyettesítők

A növényi alapanyagok közül a hüvelyesek tartalmaznak legnagyobb mértékben fehérjét. A teljes értékű növényi étrendben három hüvelyest használnak a leggyakrabban az olyan tojásos ételek helyettesítésére, mint a tojásrántotta, palacsinta, panírban és rakott burgonyában használt tojás stb.

Tofu, selyemtofu (szójabab)
Magas a fehérje tartalma, alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi a fűszerek ízét. Kiváló rántotta alapanyag. Ebből készül a tofurántotta. A rakott burgonyában is jól helyettesíti a tojást. Felhasználási javaslat: 4 evőkanál selyemtofu felel meg egy tojásnak.

A képen az általam készített csicseri frittata látható.

Csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
Ezek a hüvelyesek remek fehérje, rost és vitamin források. A csicseriborsóból és sárgaborsóból készített liszt a gluténmentes diéta fontos alapanyaga. A liszteknek rendkívül sokoldalú a felhasználási lehetősége, így például kiválóak rántotta, panír, palacsinta, tojásos jellegű ételek helyettesítésére.
Felhasználási javaslat: 1 evőkanál csicseriborsó liszt vagy 1 evőkanál sárgaborsóliszt + 50 ml víz.

Kattints ide és készítsd el a “sajtkrémes omlett muffin” receptemet!

Ha szeretnél még többet tanulni gyakorlatban a tojás helyettesítéséről, akkor gyere el a tematikus főzőtanfolyamokra (tejhelyettesítők, gluténmentes kenyerek stb.).

Marton Melinda

Nyolc alapelv a táplálkozásban – a Kína-tanulmány alapján

A helyes táplálkozás: a táplálkozás és egészség nyolc alapelve – a Kína-tanulmány alapján

1. A táplálkozás eredménye a táplálékban található számtalan anyag együttes hatásától függ. Az egész több mint a részek összege.

A táplálékban található minden egyes vegyület többféle, csakis rá jellemző módon lép kölcsönhatásba egymással, valamint a szervezet kémiai anyagaival. A táplálékokból származó kémiai anyagok reakciósorozatok részeivé válnak, amelyek összehangoltan működnek együtt a jó egészség érdekében. Testünk e végtelenül összetett reakcióhálozata azért alakult ilyenné, hogy a természetben előforduló teljes táplálékokat maximálisan hasznosíthassa.

2. Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga.

Mindez nem azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok nem bírnak fontossággal. Igen lényegesek- de csakis akkor, ha teljes táplálékok, nem pedig kiegészítők formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki elkülönített tápanyagok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól.

3. Gyakorlatilag nincs olyan állati eredetű tápanyag, amelynek ne létezne jobb növényi forrása.

Az állati táplálékok fogyasztása a növényiekétől jelentősen eltérő táplálkozási tapasztalatokat nyújt. A táplálékok két típusa között szembeszökő különbségek mutatkoznak a tápanyagok fajtáiban és mennyiségében. A növényi táplálékok antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabbak. Az állati eredetű élelmiszerekben viszont sokkal több a koleszterin és a zsír. Valamivel nagyobb a fehérjetartalmuk is, s B12- és D-vitaminból is többet tartalmaznak, mint a növények.

Négy olyan tápanyag van, amelyet az állati táplálékok tartalmaznak a növényiek viszont nem: a koleszterin, az A-vitamin, a D-vitamin és a B12-vitamin. A koleszterint szervezetünk képes előállítani. Az A-vitamint szervezetünk bétakarotinból szintetizálja, a D-vitamint szintén elő tudja állítani, ha néhány naponta tizenöt percet napfényen töltünk.

(…)mégsem mondhatjuk, hogy a kiegészítőktől minden esetben tartózkodni kell. Becslések szerint szervezetünk három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Aki tehát három évig nem vett magához semmilyen állati eredetű élelmiszert, illetve terhes lett vagy szoptat, fontolja meg valamilyen B12-tartalmú kiegészítő kis adagjának időnkénti szedését, vagy menjen el orvoshoz minden évben és határoztassa meg vérének B-vitamin és homocisztein szintjét. Aki pedig nem tartózkodik eleget a napon – különösen a téli hónapok alatt-, annak nem árt a D-vitamin-pótlás lehetőségére gondolnia.

4. A gének önmagukban nem okoznak betegséget. Csak akkor fejtik ki hatásukat, ha aktiválódnak, kifejeződnek. A táplálkozás döntő szerepet játszik abban, hogy a jó és rossz gének közül melyek fejeződnek ki.

Genetikai összetételünktől függetlenül optimalizálhatjuk a jó gének kifejeződését, ha a lehető legjobb környezetet biztosítjuk szervezetünknek- vagyis a lehető legjobban táplálkozunk.

5. A táplálkozás alapjaiban képes befolyásolni az ártalmas kémiai anyagok kedvezőtlen hatásait.

A széles körben elterjedt nézet szerint a rákot toxikus kémiai anyagok idézik elő, amelyek vesztünkre valamilyen módon bejutnak a szervezetünkbe. Emiatt sokakban kelt aggodalmat a tény, hogy a haszonállatokat a tenyésztők antibiotikummal és hormonokkal tömik tele. Abból a feltevésből indulnak ki, hogy a hús fogyasztása veszélytelen lenne, ha nem lennének benne természetellenes kémiai anyagok. Pedig a valódi veszélyt maga a hús rejti, függetlenül ezeknek az ártalmas vegyületeknek a jelenlététől vagy hiányától. Már jóval azelőtt is, hogy mesterségesen előállított kémiai anyagok sokasága került volna a  táplálékunkba, több rákos megbetegedés és szívbetegség fordult elő azok között az emberek között, akik több állati eredetű táplálékot vettek magukhoz.

6. Ugyanaz az étrend, amely képes megelőzni egy betegséget (a diagnózis felállítása előtt), a betegség későbbi stádiumaiban (a diagnózis után) szintén képes lehet a folyamat feltartóztatására vagy akár a visszafordítására.

A kutatások emberek esetében is igazolták, hogy a teljes ételekből álló növényi étrend képes visszafordítani az előrehaladott szívbetegséget, segít a testsúly csökkentésében, és lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek kevesebb gyógyszert használva teljesebb életet élhessenek.
Életünk minél korábbi szakaszában kezdünk el helyesen táplálkozni, annál jobb lesz az egészségi állapotunk. Akik már megbetegedtek valamiben, azoknak sem szabad megfeledkezniük a helyes táplálkozás létfontosságú szerepéről.

7. Az olyan táplálkozás, amely kedvezően befolyásol egy krónikus betegséget, valószínűleg általánosságban is javítja az egészségünket.

Mindössze egyetlen táplálkozási receptem van. Az a helyzet, hogy egészségi állapotunkat, a legkülönbözőbb betegségekkel szembeni ellenálló képességünket ugyanazzal az egyszerű étrenddel maximalizálhatjuk.

8. A helyes táplálkozás létünk minden területén egészséget teremt. Minden rész kapcsolatban áll a többivel.

A táplálkozás talán a legbensőségesebb találkozásunk a világgal, ennek során testünk részévé válik mindaz, amit elfogyasztunk.

Étrendi döntéseink óriási hatást gyakorolnak nemcsak anyagcserénkre, hanem a betegségek kialakulására, előrehaladására, sőt visszafordulására, emellett energiaszintünkre, fizikai aktivitásunkra, érzelmi és szellemi jólétünkre, de még a környezetünkre is.


Mit jelent a minimumra csökkentés és teljes elkerülés?

A Kína Tanulmány eredményei azt mutatták, hogy minél alacsonyabb volt az étrendben az állati eredetű táplálékok százalékos aránya, annál szembetűnőbbek voltak a jótékony hatások – még akkor is, hogyha az állati ételek csupán a kalória bevitel 0-10%-át fedezték. Nem ésszerűtlen tehát a feltételezés, hogy az állati termékek optimális aránya 0% – legalábbis a degeneratív betegségekre hajlamos személyek részére.

Forrás: T. Colin Campbell, Ph. D., Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012. 259-284.o.

A cikk első részét itt tudod elolvasni:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/szakmai-cikkek/kina-tanulmany/

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam.

Kattints ide, és olvass bele a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam e-bookjába, hogy mit tartalmaz!

Marton Melinda

Kína-tanulmány

Az eddigi legátfogóbb táplálkozástudományi kutatás

A Kína-tanulmány a táplálkozás és a betegségek kapcsolatát vizsgáló eddigi legátfogóbb orvos-biológiai kutatás. A projekt a Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a Kínai Megelőző Orvostudományi Társaság összefogásával valósult meg. A tudományos projekt 1983-ban kezdődött, és a mai napig folyamatban van. A vizsgálatokat T. Colin Campbell, PhD professzor vezetésével Kína vidéki területein, később pedig Tajvan szárazföldi területeinek 170 falujában végezték, és Kína-tanulmány néven vált szélesebb körben ismertté.

A saját dedikált Kína-tanulmány példányomban T. Colin Campbell professzor aláírása

A vizsgálatok során több mint 8000 statisztikailag szignifikáns összefüggést állapítottak meg a különféle táplálkozási tényezők és a betegségek kialakulása között! A kínai megyék összehasonlításakor a növényekben gazdag étrendet hasonlították össze a növényekben nagyon gazdag étrenddel. A kínai falvak növényi étrendje, a nyugati társadalom állati eredetű táplálékokban gazdag étrendje és a következményes betegségmintázatok között ég és föld a különbség. Ez a különbségtétel adta a tanulmány jelentőségét.

A legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki
A tudományos projekt rámutat arra a tényre, hogy a legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki. Még a viszonylag alacsony mértékű állati fehérje bevitel is rendelkezik ezekkel a kedvezőtlen hatásokkal. Az állati fehérjékkel végzett állatkísérletektől kezdve, a széleskörű, embereken véghezvitt táplálkozási megfigyeléseken át, az eredmények egyértelműen, következetesen azonosak. Az állati, vagy növényi eredetű tápanyagok fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásai jelentősen eltérőek. Az elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyasztó emberek bizonyultak a legegészségesebbeknek, akiket a krónikus betegségek sokkal inkább elkerülnek. A növényi táplálékok elősegítik az optimális egészséget.

T. Colin Campbell professzorral

Az elmúlt 50 év kutatásainak eredményei
A Kína-tanulmány című könyv második felében T. Colin Campbell professzor beszámol az elmúlt 50 év kutatóinak és klinikusainak az eredményeiről is, melyek megerősítették, hogy a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás visszafordítható, csupán az egészséges táplálkozással is. A kutatásokban arról számoltak be, hogy a különféle daganatok, autoimmun rendellenességek, a csontok egészsége, a vesék egészsége, a látás és az időskori agyi elváltozások (mint a kognitív rendellenességek, vagy az Alzheimer-kór) következetesen az étrend hatása alatt állnak. Ennél is lényegesebb azonban, hogy ezek a betegségek visszafordíthatók és/ vagy megelőzhetők a teljes értékű ételekből álló, növényi alapú étrend segítségével, hogyha elegendő idő áll rendelkezésre. A tudományos eredmények a kezünkben vannak, csak meg kell ismerni őket. Ideje felállni, kezünkbe venni az irányítást saját egészségünk felett!

A Kína-tanulmány legfontosabb eredményei


„A helyes táplálkozás nemcsak a betegségeket előzi meg, hanem egészséget és általános jó közérzetet is létrehoz, mind testi, mind lelki értelemben.”

„A helyes táplálkozással az örökletesen meghatározott betegségek is megelőzhetők, ha a kialakulásukért felelős géneket nyugalomban tartjuk.”

„Az állati eredetű táplálékokból származó tápanyagok fokozzák a daganatfejlődést, míg a növényi eredetű tápanyagok lassítják ezt a folyamatot.”

„A rák növekedése táplálkozással ki- és bekapcsolható, az erős genetikai hajlam ellenére is.”

„A vastagbél- és végbélrák kialakulásában a környezeti tényezők – köztük a táplálkozás – játsszák a legfontosabb szerepet.”

„A növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi.”

„A növényi táplálékok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, ugyanakkor többféle mechanizmussal is hozzájárulnak a szervezet által termelt koleszterin mennyiségének csökkentéséhez.”

„A növényi rostok egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, de csökkentik a táplálék kalóriasűrűségét, teltségérzetet hoznak létre, így mérséklik az éhséget, segítenek abban, hogy csökkentsük a túlzott kalóriabevitelt.”

„A fokozott rostbevitel, fokozott vasbevitellel párosul. Azok az emberek, akik több növényi táplálékot, következésképpen több rostot fogyasztanak, ezzel párhuzamosan több vasat is vesznek magukhoz.”

„Az egészség diadala nem az egyedi tápanyagokon áll vagy bukik, hanem a teljes táplálékokon, amelyek mindezeket tartalmazzák, vagyis a növényi eredetű étrenden.”

„A táplálékok valamennyi összetevője tesz minket egészségesebbé vagy betegebbé.”

„A lehető legegészségesebb étrend a szénhidrátdús táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek, és a teljes értékű gabonafélék a legegészségesebb táplálékok, amiket csak fogyaszthatunk, ezek pedig legfőképpen szénhidrátokból állnak. Ha ezeket a táplálékokat feldolgozatlan, finomítatlan és természetes állapotban fogyasztjuk, akkor a szénhidrátok jó része komplex (összetett) formában van jelen. Tudományosan igazolt, hogy a szénhidrátokban gazdag étrend egészségre gyakorolt jótékony hatásai az összetett szénhidrátokból vezethetők le, amelyek a teljes gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben találhatók.”

„A növényi eredetű táplálkozás és az aktív életmód egészséges testsúlyt eredményez, de nem határolja be a növekedést és a testi erőt.”

„A testsúlycsökkentésre a teljes ételekből álló, növényi alapú táplálkozás, valamint az ésszerű testmozgás jelenti a megoldást. A rövid távon fogyást eredményező étrendnek ugyanannak kell lennie, mint amelyik hosszú távon is jó egészséget teremt és tart fenn.”

„A vegetáriánusok ugyanannyi, vagy akár jóval több kalóriát is fogyaszthatnak, mint a húsevők, és mégis soványabbak maradnak.”

„A jó egészség arra való, hogy képesek legyünk teljes mértékben kihasználni az időt, ami adatott. Arra való, hogy egész életünkben lehetőségeink szerint maximálisan funkcióképesek legyünk, hogy elkerüljük a megnyomorodást és a betegségekkel vívott fájdalmas, hosszadalmas csatározást.”

Forrás: Colin Campbell, PhD, Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012.

„Az egészség és különösen a táplálkozás nagyon holisztikus, széleskörű hatása van. Számtalan dolog együttműködése hoz létre egyfajta dinamikát, egy rendkívül egységes dinamikát, ami egészséghez vezet, ha megfelelő eszközöket nyújtunk hozzá.”

T. Colin Campbell, PhD

Kiterjedt kutatásaival azt találta, hogy ha növényi alapú étrendből a szervezet megfelelő tápanyagokat kap, akkor elkezdi természetes módon gyógyítani önmagát. A növényi alapú étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a legmagasabb szintű Egészség fenntartásában!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam.

Kattints ide, és olvass bele a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam e-bookjába, hogy mit tartalmaz!

Marton Melinda

Az vagy amit megeszel – használd helyesen!

Három különböző mondás, három eltérő jelentés – tanuld meg helyesen használni!

1) „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” (Hippokratész)
2) „Mond meg, hogy mit eszel és megmondom, ki vagy.” (Jean Anthelme Brillat-Savari)
3) „Az vagy, amit megeszel.” (Ludwig Andreas Feuerbach)

Gyógyító táplálkozás
1) „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” (Hippokratész)

Hippokratész (Kr. e. 460-370) mondása a gyógyító táplálkozás szállóigéjévé vált. A gyógyító táplálkozás, köztük a kínai hagyományos és a kelet-indiai ájurvéda is, ismeri és használja a gyógynövények testi-lelki-szellemi egészségre gyakorolt hatását.

Mennyire vagy ínyenc? Milyen az ízlésed?
2) „Mond meg, hogy mit eszel és megmondom, ki vagy”
„Dis-moi ce que tu manges, te te dirai ce que tu es.” (Jean Anthelme Brillat-Savari)

Az öt érzékszerv, amin keresztül egy étellel kapcsolatban tapasztalatot szerezhetünk.

Jean Anthelme Brillat-Savari (1755-1826) könyve, Az ízlés fiziológiája (1825) a modern gasztronómia alapműve. A könyv az ízlésről, a különböző fogásokról, az ínyencekről és ínyencségekről, mindennek egészségügyi hatásáról, valamint a gasztronómia történetének több fontos felfedezéseiről szól.

Egészségtudatos táplálkozás
3) „Der Mensch ist, was er ißt.” (Ludwig Andreas Feuerbach)

Először Ludwig Andreas Feuerbach (1804-1872) használta az „az vagy amit megeszel” kifejezést a Concerning Spiritualism and Materialism (1863) című könyvében.

Hogyan vált az egészségtudatos táplálkozás szlogenjévé?

Victor Lindlahr (1897-1969) az egészséges ételek és a fogyás úttörője volt. 1942-ben megjelent a könyve: You Are What You Eat: how to win and keep health with diet. – Az vagy amit megeszel: hogyan legyél egészséges, és őrizd meg az egészséged diétával. (1942)

“Az ember által ismert betegségek kilencven százalékát az olcsó élelmiszerek okozzák.” Victor Lindlahr

Az 1960-as években Adelle Davis (1904-1974), az organikus táplálékok mozgalmának a szóvivője, révén vált az egészséges táplálkozás szállóigéjévé az „Az vagy, amit megeszel” mondás.

Napjainkban ismét reneszánszát éli! Mit jelent valójában a szállóige?

Bár a tested stabilnak, állandónak tűnik, mégis folytonos átalakulásban van. Az emberi test hét évente megújul. Az emberi szervezet legkisebb alkotóeleme a sejt. Amíg bizonyos sejtek élettartama csak órákban mérhető, addig másoké egész életünkön át tart. A gyomor falának bizonyos sejtjei például csak 2 napig élnek, míg az emésztőrendszer más területein 12 órás élettartamúak is vannak. Az idegsejtek (más néven neuronok) a legtartósabbak, akár életünk végéig is velünk maradnak.
A gyomorfal ötnaponta megújul, a bőr minden hónapban újjá alakul, a májsejtek hathetente megújulnak.
A testedben lévő sejtek nagy többsége abból az ételből származik, amelyet megeszel. Értelemszerűen abból tudja magát újjáépíteni a tested, amit megeszel, tehát „Az vagy, amit megeszel.”

Mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan? Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam.

Kattints ide, és olvass bele a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam e-bookjába, hogy mit tartalmaz!

Marton Melinda

Mi a baj a zöldturmixszal? 10+2 tipp hogy helyesen edd!

Napjaink egyik népszerű reform tápláléka a zöldturmix. Számos előnye közt meg kell említeni, hogy enzimben gazdag táplálék, magas a klorofil-, vitamin- és ásványianyagtartalma, rostdús, könnyen emészthető. A zöldturmix gyakorlati haszna, hogy nagy mennyiségben tudunk zöld levélzöldséget és salátaféléket fogyasztani nyers formában. A turmixolás megkönnyíti a levelek fogyasztását, így egyszerre nagyobb mennyiséget meg tudunk enni a levelekből. A zöld leveleknek magas az esszenciális aminosav tartalma, és a levelek rostjai megtisztítják a bélrendszert.

De nagyon nem mindegy, hogyan fogyasztod, mert ahelyett, hogy az egészségedet szolgálná, még rosszul is elsülhet a dolog! Sokan nem tudják, hogy bizony jó pár dologra érdemes odafigyelni a fogyasztásánál!

Mire figyelj, hogyan idd helyesen a zöldturmixot?

1. A zöldturmix nem ital, hanem étel! Tehát az étrendben úgy kell kezelni, mint egy ételt. Miközben iszod a zöldturmixot rágd is meg, hogy össze tudjon keveredni a nyáladdal a szádban. Lassan idd!

2. A gyümölcsöknek magas a természetes cukor tartalma, ezért preferáld az alacsonyabb cukortartalmú savanykás gyümölcsöket a turmixban!

3. Figyelj arra is, hogy milyen gyümölcsöket raksz össze egy turmixon belül! Például: ne rakj össze banánt és citrusféléket, és ne rakj össze zöldségeket és gyümölcsöket sem!

4. A zöldturmixot mindig önmagában edd, ne valamilyen étel mellé, vagy után!

5. A gyümölcsök és a zöld levelek, saláták is bio minőségűek legyenek! Gondolj bele, ha naponta megiszol 1 liter zöldturmixot, akkor nagyon nem mindegy, hogy vegyszeres, vagy vegyszermentes alapanyagokat használsz-e.

6. Mindig friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készítsd! Használj hazai, szezonális gyümölcsöket, vagy zöldségeket!

7. Fontos emellett, hogy jóminőségű tiszta vízből készítsd!

8. Mindig használj erjedésgátló fűszereket (pl.: fahéj, gyömbér, vanília) a zöldturmixok készítéséhez!

9. A zöldturmixra is vonatkozik a frissesség szabálya, tehát a készítéstől számítva 1-2 órán belül érdemes elfogyasztani, addig is megfelelően hűteni és tárolni!

10. A zöldturmixot tavasztól őszig érdemes fogyasztani reggel és délelőtt.

+1 Ne csak gyümölcsös zöldturmixot igyál, hanem készíts zöldséges zöldturmixokat is!
+2 Az ájurvéda szerint nem mindegyik testtípusnak való a nyers étel (a vata testtípusnak nem megfelelő)!

Készíts Te is zöldturmixot! 3 szuper zöldturmix recept:

Lúgosító avokádós zöldturmix

Vilmoskörtés almás zöldturmix

Epres almás zöldturmix

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Hogy használd a kókuszt kívül-belül?

Az élet gyümölcse, a kókuszdió
A kókuszdió felhasználása rendkívül sokoldalú. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják. Nagy az energiatartalma. A termés húsa bőségesen tartalmaz élelmi rostokat. Jól emészthető. Alacsony a fehérjetartalma, ami a szervezetben gyorsan felszívódik. Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, előnyösen befolyásolja a pajzsmirigy működését. A glikémiás indexe alacsony (35). Jótékony hatással van az erekre és a szívre, antibakteriális és vírusölő tulajdonságú.

kokusz

A kókuszdió tulajdonképpen a pálmafa magja. Öt–tizenkét termést tartalmazó fürtökben fejlődik a fán. A virágzástól számítva öt-hat hónapot vesz igénybe, hogy az édes kókuszvízzel és zselével teli kókuszok megjelenjenek. Évente kb. 44 millió tonna kókuszdiót szüretelnek.

Egy magas rosttartalmú táplálék!
A kókusz 61% élelmi rost tartalommal rendelkezik. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra). A kopra előállítása több lépésben történik. Először a kókuszdiót meghámozzák, kettévágják és a kókuszvizet kinyerik, majd a termés húsát szárítják és lereszelik.

A jövő energia- és üdítőitala, a kókuszvíz
A zsenge termések ízletes, édes kókuszvize kedvelt frissítő ital. A kókuszvizet a csúcsán felvágott, héjazatlan termésből isszák. A kókuszdiónak három „szeme” van, amelyek közül legalább egy puha, így egy hegyes eszköz segítségével ki tudjuk szúrni, és ezen keresztül egy szívószál segítségével ki tudjuk inni a kókuszvizet.
Ha a kókuszt felnyitottuk, a víz azonnal, a hús pedig néhány napon belül fogyasztandó. A legjobb kókuszvíz az éretlen zöld kókuszból nyerhető, amikor a hús még zselés állapotban van.

kokuszviz

Karamell helyett, kókuszvirágcukor
A kókuszcukrot a kókusz virágzatából nyerik, karamell ízű.
kokuszviragcukor

Az egyik legstabilabb növényi zsír
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. Házi és nagyipari módszerekkel is sajtolják. Az extraszűz kókuszolajnak, kellemes kókuszos illata van. A kókuszolaj szobahőmérsékleten megszilárdul, ezért nevezik kókuszzsírnak is. A folyékony kókuszolaj átlátszó, szilárd állapotában pedig fehér.
A kókuszolaj egy telített zsír, ami kiváló energiát ad. Ha hidegen sajtolják és nem alakítják át hőkezeléssel transzzsírrá, képes enyhíteni az emésztési problémák tüneteit, segíteni a fehérvérsejtek működését, és hozzájárulni a bakteriális, élesztő- vagy egyéb típusú gombafertőzések megelőzéséhez. A kókuszolaj gazdag laurinsavban, amit a test átalakít monolaurinná. A monolaurin segít csökkenteni a savasságot, s ezzel együtt a túlsúlyt. Segít a vércukor szint egyenletesen tartásában.
A kókuszolaj közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok közé tartozik. Lebontásához nem szükségesek a zsírbontó folyamatok és enzimek, ezért könnyen emészthető.
A legstabilabb zsírok közé tartozik, nehezen romlik, jobban megőrzi a tulajdonságit, mint a főzőolajok. Ellenálló a hővel szemben, nehezen oxidálható. Az oxidáció csak 198 Celsius fok fölött megy végbe. Az extraszűz kókuszolaj füstpontja 177°C (füstpont = ezen a ponton kezdenek el égni (és toxikussá válni) az olajok), a finomított kókuszolaj füstpontja 232°C.
kokuszolaj

Szuper tej- és tejtermék alternatívák nemcsak laktózérzékenyeknek!

Kókusztej
A kókusztej a lereszelt, forró vízbe áztatott koprából kipréselt folyadék. A kereskedelmi forgalomban kapható kókusztejet, víz és kókuszreszelék keverékéből préselik.
A kókusztejet kókuszlisztből vagy kezeletlen, bio kókuszreszelékből otthon is elkészítheted. A kókusztej nemcsak finom, de rendkívül egészséges. Gazdag ásványi anyagokban, mint a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a magnézium,  a vas, a nátrium, a réz, a szelén, és a laurinsav is. Jelentős a B-vitamintartalma, de tartalmaz még C-, E- és K-vitamint is. A kókusztej 22-25% zsírt tartalmaz. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják.

Kókuszkrém
A kókuszkrém a kókusztej kivonata. A kókuszkrémet a tejszínhez és a tejfölhöz hasonlóan használjuk.

Kókuszjoghurt
Az élőflórás kókuszjoghurt alapja szintén a kókusztej.

Tanuld meg a növényi tej alternatívák készítését, kattints ide és jelentkezz a növényi tej- és tejtermékhelyettesítők főzőtanfolyamomra!

kokusztej

Sokoldalú konyhai felhasználási lehetőség
A kókusz a keleti konyha elmaradhatatlan alapanyaga, leggyakrabban thai és indiai receptekben találkozhatsz vele. A kókuszolajat használhatod sütéshez és főzéshez. A kókuszvízzel készíthetsz turmixokat és főzhetsz is vele, de üditőként is ihatod. A kókusztej alkalmas pudingok, krémek készítésére. A kókuszkrémet teheted főzelékekbe, levesekbe, szószokba, öntetekbe. A kókuszreszeléket használhatod süteményekhez, készíthetsz belőle kókusztejet. A kókuszlisztet a paleo és a gluténmentes növényi konyha is gyakran használja sütemények, tészták készítéséhez. A kókuszcukrot használhatod édesítésre, a süteményeknek különleges karamell ízt ad. Ha egészséges rágcsálnivalót keresel, akkor érdemes kipróbálni a kókuszpelyhet.

Amit megeszel, azt magadra is kenheted!
A kókusz egészét felhasználhatod a szépségápolásban. A Bijóban különböző formában kaphatóak kókuszalapú bőr-, haj- és szépségápoló termékek, mint például testápoló, sampon, tusfürdő, dezodor, ajakápoló stift stb.

Praktikus vásárlási tippek
A Bijóban kapható kókusztej, kókuszvíz, kókuszreszelék, kókuszolaj, kókuszpehely, kókuszjoghurt stb. A kókusztej vásárlásakor figyelj arra, hogy natúr legyen, ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. A kókuszvíz vásárlásakor szintén arra figyelj, hogy ne legyen édesítve. Ha kókuszreszeléket vásárolsz, akkor vásárolj jó minőségű bio kókuszreszeléket. Vásárláskor válaszd a 100%-os tisztaságú, vegyszermentes bio extraszűz hidegensajtolt kókuszolajat. Ezt a minőségű kókuszolajat használhatod a szépségápolásban is. Kókuszdió vásárláskor arra figyelj, hogy a kókuszdió mind három „szeme” egészséges legyen.

edeskomeny-kremleves

Kattints ide és készítsd el az édeskömény-krémleves receptemet! Próbáld ki, hogy milyen krémes lesz a kókusztejtől!

Marton Melinda

Az elfelejtett éléskamra

A testépítők eledele
Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.

algabonak-03

Az amaránt elsőrangú fehérjeforrás. Az esszenciális aminosavak közül a lizin, metionin, és cisztein tartalma jelentős. A lizin az izomépítésben és a regenerációban tölt be fontos szerepet. Az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint tartalmaz.

Magas az élelmirost-tartalma. Jelentős a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Kiváló B2-, B6- és C-vitamin forrás. Magas az olajtartalma 8-10%. Az amarántmag gazdag telítetlen zsírsavakban (linol-, linolén-, sztearinsav).

Felhasználási tippek:
Az amarántmagokat megőrlik, vagy pörkölik. Pirítva kellemes dióízű.

 • levesbetét
 • köret
 • müzli
 • kenyér
 • sütemény
 • töltelék

A boltokban kapható: amarántmag, amarántliszt, tészta, kenyér, puffasztott, extrudált amaránttermékek.

algabonak-02

A kukorica lehetséges alternatívája
A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos. A boltokban teljes kiőrlésű cirokliszt és cirokpehely kapható.

algabonak-04

Kicsi a teff, de erős
Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.
Íze édeskés, olajos magvakra emlékeztető, színe az elefántcsonttól a vörösbronzon át a barnáig változhat. Őröletlen szemeit megfőzve, vagy puffasztott pehelyként használják. Lisztjéből kenyeret, süteményt készítenek. Az injera, a savanykás etióp laposkenyér is teff-lisztből készül. Ez a lapos kenyér nemcsak köretként, hanem evőeszközként is funkcionál. A boltokban teffliszt és teffpehely kapható. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Ha szeretnéd a gyakorlatban megtanulni a gluténmentes kenyerek készítését, akkor kattints ide és jelentkezz a gluténmentes kenyerek főzőtanfolyamomra!

Marton Melinda