A zöldséglevesek 10+1 előnye fűszertippekkel

Számtalan előnnyel jár, ha rendszeresen eszünk levest!
A tél egyik legfontosabb tápláléka a leves, melegen tart, táplál, telít.

10+1 előny, hogy miért érdemes rendszeresen levest enni

 1. Ízletes, sokféle ízben elkészíthető.
 2. Könnyű elkészíteni.
 3. Kevés alapanyagra van szükség az elkészítéséhez.
 4. Tele van vitaminokkal és ásványianyagokkal.
 5. Ha levessel indítjuk az étkezést, akkor a leves telítő hatása miatt a másodikból kevesebbet fogunk enni.
 6. Egy tartalmas, gazdag levessel akár egy teljes étkezést is kiválthatunk, például ehetünk reggelire vagy vacsorára is levest.
 7. A leves segíti az emésztési folyamatainkat is, támogatja a hatékony emésztést, a táplálék útját az emésztőrendszerben.
 8. A rendszeres leves fogyasztás segít abban, hogy elkerüljük a téli súlygyarapodást.
 9. Télen kevesebbet iszunk, ezért a leves egy jó formája annak, hogy elegendő folyadékot juttassunk a szervezetünkbe.
 10. Egy forró, gőzölgő leves jól átmelegít a hűvös téli napokon.
  + 1 télen segít megelőzni a megfázást.

A kihívás arról fog szólni, hogy 10 napon keresztül mindennap készíts és egyél levest. Ehetsz levest egy étkezés részeként, vagy egy étkezést is kiválthatsz vele, eheted reggelire vagy vacsorára. Egy nap során legalább egyszer, de akár többször is ehetsz levest.

A recepteket a honlapon fogom elérhetővé tenni.

A Leves kihívásban bárki résztvehet. A részvétel feltétele, hogy 100% növényi és gluténmentes leveseket készíts 10 napon keresztül.

A receptekért és fűszertippekért kattints ide:
Leves kihívás – receptek

Marton Melinda

Hét helytelen ételtársítás, amire eddig nem is gondoltál

Mi történik ha helytelenül társítod az ételeket?

Meghosszabbodik az emésztési idő, az étel több időt tölt a gyomorban és az emésztőrendszerben. Az étel az erjedés és rothadás miatt károsodik, így a tápanyagok nem tudnak teljes mértékben hasznosulni. Az emésztés után meg nem emésztett részecskék maradnak. A táplálék felszívódása csak részlegesen megy végbe. Az emésztés sok energiát visz el, így fáradtsággal és kimerültséggel jár. A helytelen ételtársítás emésztési zavarok, rosszullétek, tartós és krónikus zavarok, betegségek kialakulásához vezet.

A következőkben bemutatok hét olyan helytelen társítást, amire eddig nem is gondoltál, hogy ezek is a rossz étkezési szokások közé tartoznak!

1. Ne egyél tojást hússal!
Az egyik közkedvelt reggeli a vegyes táplálkozók körében a rántotta sonkával/baconnal/kolbásszal/virslivel. Az állati fehérjék a legnehezebben emészthető ételek közé tartoznak. Nem jó együtt enni a tojást és a húst, mivel más az emésztésük és az emésztésükhöz eltérő emésztőnedvekre van szükség. Szerkezetük nagyon különböző, így a lebontásukhoz igen bonyolult és eltérő folyamatokat igényelnek.

2. Ne egyél tejet más étellel!
A mai gasztronómia nagyon sokféleképpen használja a tejet. Tejet adnak a burgonyapüréhez, a rántottához, a húsok panírjához, levesekhez, főzelékekhez, süteményekhez stb. De a tej ömagában teljes és koncentrált táplálék, ezért ha valaki még fogyasztja, akkor csak is kizárólag önmagában tegye. A tej helytelen fogyasztása az emésztési zavarok egyik leggyakoribb oka. A más ételcsoporttal együtt fogyasztott tej, körbeveszi és megsavanyítja az ételt, így elzárja az emésztés elől.

3. Tea, kávé, alkohol, üdítők étkezés előtt, közben és után!
Ezek az italok felhígítják a gyomornedveket, és gátolják a normális emésztést. Megnehezítik a fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztését.

4. Ne igyál vagy egyél hideget közvetlenül étkezés előtt/ étkezés közben vagy étkezés után!
A főtt ételek mellé fogyasztott hideg víz, üdítő, vagy az étkezés után fogyasztott fagylalt/hideg desszert lehűti az emésztés tüzét, ezért nem lesz hatékony az emésztés. A hideg leállítja az emésztést, az ételeket tartósítja! Az étkezés közben fogyasztott víz felhígítja az emésztőnedveket! A testnek sokkal több energiára lesz szüksége az étel megemésztéséhez.

5. Ne egyél gyümölcsöt étkezés közben, vagy étkezés után!
Gyümölcsöket önmagában edd, ne keverd más ételcsoportokkal. A gyümölcsök helyesen fogyasztva nagyon gyorsan a vékonybélbe jutnak, ahol megemésztődnek és felszívódnak. Azonban ha a gyümölcs nem tud tovább haladni és elakad az emésztőcsatornában, akkor erjedni kezd, gázokat és különböző kellemetlenségeket fog okozni. A gyümölcsnek az a jó, ha az emésztőcsatorna szabad, és könnyedén eljut arra a szakaszra, ahol az emésztése és felszívódása történik.

6. Ne egyél banánt tejjel!
A banán és a tej kombinációját az ájurvéda az egyik legmérgezőbb ételkombinációnak tartja. Az ájurvéda besorolásában egymással ellentétes minőségűek, míg a tej édes minőségű, a banán savanyú. A banán és a tej kombinációja megváltoztatja a bélflórát, toxinok halmozódnak fel a testben.

7. Ne egyél az étkezés végén desszertet!
Az éttermekben és az otthoni étkezések során elterjedt szokás, hogy az édességet, a desszertet étkezés végén fogyasztjuk el. Az édességet ne az étkezések után, utolsó fogásként fogyaszd, hanem önállóan. A desszertek cukortartalma magas. Az egyszerű cukrok nem a gyomorban emésztődnek, így elakadásuk a vékonybél előtti bármelyik emésztési szakaszon erjedést, puffadást, savasodást és rossz felszívódást eredményez.

Marton Melinda

Ha szeretnéd jobban megismerni és megérteni az ételtársítást, akkor gyere el október 27-én a Tudatos Ételtársítás Szemináriumra, ahol négy előadást ennek a témának fogok szentelni. Ismerd meg bővebben az ételtársítást részletes tudományos magyarázatokkal, és gyakorlati példákkal alátámasztva. Jelentkezz a Tudatos Ételtársítás Szemináriumra!

Jelentkezem

Stresszkezelés mesterfokon

Ez a cikk a Tanuld meg hatékonyan kezelni a stresszt, nyerd vissza az egyensúlyod! című cikk folytatása. Az első részt itt tudod elolvasni:
Tanuld meg kezelni a stresszt, nyerd vissza az egyensúlyod!

A két legfontosabb feladatod stresszhelyzetben
Stresszhelyzetben a két legfontosabb feladatod, hogy kezeld az érzelmeidet és old meg a helyzetet, hogy mielőbb visszanyerd a kontrollt az életed felett.

Először az érzelmek kezelése a feladatod, mert ha már megnyugodtál, akkor tudsz szembenézni az adott helyzettel és a megoldásra fókuszálni, hogy a legjobb megoldási stratégiát válaszd.

Ahhoz hogy megfelelően tudd kezelni az érzelmeidet, fontos, hogy fejleszd az érzelmi intelligenciádat. Az érzelmi intelligencia azt jelenti, ahogy a saját és mások érzéseit kezeled.

Mitől függ az érzelmi intelligenciád?

 • Képes vagy átérezni a saját érzelmeidet
 • Képes vagy kifejezni az érzelmeidet
 • Képes vagy kifejezni az érzelmi szükségleteidet
 • Képes vagy kezelni az érzelmi határaidat
 • Különbséget tudsz tenni aközött, ahogy a múltból reagálsz valamire, vagy tudatosan reagálsz az adott helyzetre.

7 lépés az érzelmi stabilitáshoz

 1. A dolgokat olyannak látod és úgy fogadod el, amilyenek valójában.
 2. Felismered az érzelmi igazságokat.
 3. Kiállsz magadért.
 4. Tiszteletben tartod a saját és mások határait.
 5. Jó kapcsolatokat ápolsz
 6. Gyakorlod az önérvényesítést: létezem, és vagyok, aki vagyok
 7. Pozitívan értékeled magadat és a világgal való kapcsolatodat.

Érzelmi feszültségcsökkentő tippek

Rövid távon

 • Kapcsolódj ki és pihenj
 • Relaxálj és meditálj
 • Sportolj

Hosszútávon

 • Szeresd a munkád
 • Tanulj meg nemet mondani
 • Nézd az élet pozitív oldalát
 • Tanuld meg kezelni az érzelmeidet
 • Tanuld meg kezelni a stresszt
 • Vállalj felelősséget az életedért

Hogyan kezeld a stresszt?
Nemcsak az a fontos, hogy mi történik veled, hanem az is, hogyan éled át az eseményt, hogyan gondolkodsz róla, milyen jelentést tulajdonítasz neki, és képes vagy-e befolyásolni.

Hogyan tudsz jobban megbirkózni a stresszel?

 • ha tudsz segítséget, támogatást kérni valakitől
 • ha képes vagy a helyzet megoldására fókuszálni
 • ha van bevált stresszkezelési stratégiád

Mik a legfontosabb kérdések egy stresszhelyzetben:

 • Kihívásként vagy problémaként éled meg az adott helyzetet?
 • Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az adott helyzet?
 • Meg tudod-e változtatni a helyzetet?
 • Milyen érzést vált ki benned az adott helyzet?
 • Meg tudod-e változtatni az érzéseidet?
 • Mik a lehetőségeid és erőforrásaid?
 • Hogyan oldod meg az adott helyzetet?

6 lépéses megoldási stratégia stresszhelyzetben

 1. Távolodj el a helyzettől, hogy kívülről rá láss.
 2. Keress valakit, aki meghallgat és beszéld ki magadból a történéseket.
 3. Vedd számba a lehetőségeidet, hogy mit tehetsz az adott helyzetben.
 4. Vállald az aktív cselekvést a helyzetben, vagy
 5. Kérj segítséget, támogatást, vagy
 6. Lépj ki a szituációból és kerüld el a helyzetet.

A jóga szerepe a stresszkezelésben, a testi-lelki egyensúly helyreállításában
Egy új helyzetben, vagy egy váratlan esemény során feszültség keletkezik benned, felborul a lelki egyensúlyod, ezért fontos megtanulnod kezelni a stresszt.

A váratlanul keletkező feszültség levezetésében azonnali segítséget nyújthat pár tudatos légzőgyakorlat. Szellemi tevékenységből fakadó stressz esetén elsősorban fizikai tevékenységgel tudod csillapítani a feszültséget. Ilyen helyzetekben tud segíteni a mozgás, ha aktívan sportolsz valamit.

Amikor egyszerre van jelen érzelmi és mentális feszültség is, akkor ennek a kiegyensúlyozására az egyik legjobb eszköz a jóga. A jóga gyakorlatok egyszerre ellensúlyozzák a szellemi tevékenységből származó feszültséget és segítenek az érzelmek lecsillapításában. A jógagyakorlás végén a relaxáció és meditáció segít, hogy megérkezz a teljes nyugalom állapotába. Ebből a nyugalmi állapotból már megfelelően tudsz reagálni a stresszt kiváltó eseményre, vagy helyzetre.

A jóga tehát abban segít, hogy újra megfelelő érzelmi állapotba kerülj, és az érzelmi állapot támogassa a helyzet megoldását. A pozitív érzelmi állapot jó alapot nyújt ahhoz, hogy kiválaszd a legjobb megoldási stratégiát, racionális döntéseket hozz, és visszaszerezd az irányítást az életed felett. Újra megteremtsd a testi-lelki egyensúlyod!

Jógázz velem!
Ha szeretnéd megtapasztalni a jóga stresszoldó hatását, és hiteles forrásból szeretnéd megismerni és elsajátítani a jógát, akkor gyere el a következő közös gyakorlásunkra.
Kattints a linkre és jelentkezz be:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/noi-joga/

Marton Melinda

Tanuld meg kezelni a stresszt, nyerd vissza az egyensúlyod!

A stressz mindenkit egyformán érint. Az életünk része, hogy folyton új helyzetekbe kerülünk és váratlan események történnek velünk, amik miatt feszültség keletkezik az életünkben, és megoldandó feladatokkal, kihívásokkal találjuk szemben magunkat. A feszültség oka, hogy átmenetileg elveszítjük a kontrollt életünk felett, ami bizonytalansággal és a kiszolgáltatottsággal jár.

Stressz nélkül nincs fejlődés sem!
Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk fontos, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. A stresszt nem kerülhetjük el, viszont megtanulhatjuk helyesen kezelni, hogy a fejlődésünket szolgálja, és képesek legyünk minél hamarabb visszavenni az irányítást az életünk felett.

Mi a stressz? „A stressz az élet sava-borsa.” (Selye János)
A stressz alapvetően az életünk része. Bizonyos stressz még alvás közben is fennáll. A szerveink éjszaka is végzik a feladatukat, a szív továbbítja a vért, a mellkasunk és izmaink légzőmozgást végeznek, zajlik a másodlagos emésztés és az agyunk is aktív, amikor álmodunk.

Életünk során folyton változik körülöttünk minden és időről időre új helyzetekbe kerülünk. A bizonytalanság, a kiszolgáltatottság érzése és az életünk feletti kontroll elvesztése mind stresszforrások.

A leggyakoribb stresszt kiváltó okok

 • Váratlan életesemények, mint például: válás, halál, munkahely elvesztése, anyagi helyzet változása.
 • Folyamatosan fennálló problémák, mint például tartós félelem valamilyen veszteségtől.
 • Apróbb hétköznapi események, mint például viták, közlekedési, munkahelyi konfliktusok, váratlan események, kontrollvesztés.

A reakciónktól függ, hogy jó vagy rossz stresszről beszélhetünk.
Jó stresszről beszélünk, amikor a helyzetre kihívásként tudunk tekinteni és megoldásfókusszal megküzdünk az adott problémával. Az esemény hatására a személyiségünk fejlődik.

A rossz stressz akkor következik be, ha nem megfelelő a hozzáállásunk az adott helyzethez, nem rendelkezünk elég információval, és nincs megoldási stratégiánk, így nem tudjuk visszavenni az irányítást az életünk felett. A helyzetet tovább rontja, ha van valamilyen önromboló szokásunk, mint az érzelmi evés, dohányzás, alkoholfogyasztás stb., ami rövid és hosszútávon is megbetegít. Stresszes állapotban még az emésztőrendszerünk sem úgy működik, ahogy kellene, mert a feszültség miatt nem jut elég vér az emésztőrendszerünkbe.

Ami csak tőlünk függ: a “Hogyan”
A stresszhelyzetek váratlanul következnek be az életünkben. Nem tudjuk befolyásolni az eseményeket, és egy új problémával vagy kihívással találjuk szemben magunkat, attól függően, hogyan viszonyulunk a helyzethez/eseményhez. Tőlünk függ, hogyan éljük meg az adott eseményt, hogyan értékeljük, milyen stratégiát választunk és hogyan kezeljük, tudattalanul vagy tudatosan. Tőlünk függ, hogy milyen gyorsan áll vissza az egyensúly az életünkben.

Stresszkezelés mesterfokon
A cikk második részében részletesen írok arról, hogy mi a két legfontosabb feladatod stresszhelyzetben, miért fontos és mitől függ az érzelmi stabilitásod, hogyan tudsz megbirkózni a stresszhelyzettel, megismerhetesz egy 6 lépéses megoldási stratégiát stresszhelyzetekre, és megtudhatod, hogy milyen előnye van a stresszhelyzetben annak, aki jógázik.

Kattints a címre és olvasd el a cikk folytatását!
Stresszkezelés mesterfokon!

Marton Melinda

10 ok, amiért hasznosak a fermentált zöldségek

Mi a fermentáció?

Fermentálás – a sóval tartósítás ősi technikája. A fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben enzim hatására szerves anyag bomlik le. A meginduló erjedési folyamat alapja a mikroorganizmusok jelenléte. Ezek a piciny mikrobák – élesztők, baktériumok, gombák – az általuk előállított, vagy a már táplálékban benne lévő enzimek (fermentumok) segítségével viszik végbe az erjedést. Az erjesztést végző baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szinte megemésztik helyettünk az ételeket, lebontják az ételek összetevőit, és „jótékony” baktériumokat hoznak létre.

Miért hasznos fermentált zöldségeket fogyasztani rendszeresen?

A fermentáció során a zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak, ugyanakkor a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és egyéb hasznos anyagok nem bomlanak le, hanem a szervezet számára sokkal könnyebben hozzáférhetővé válnak. Vagyis a fermentáció során egy “előemésztés” történik.

Amit meg tudunk emészteni, az tud felszívódni. Egy rosszul működő emésztőrendszer számára, amely nem képes megfelelően emészteni, ezek a már „előemésztett“ zöldségek nem okoznak olyan terhelést, mint a nem fermentált társaik.

A tejsavas erjesztésen átesett zöldségek kicsit olyanok, mintha plusz emésztőenzimeket öntenénk a gyomrunkba, ami által az emésztés hatékonyabbá válik. A fermentált zöldségek által jut hozzá a bélrendszerünk olyan hasznos baktériumokhoz, amelyek segítik a szervezet emésztését.

A fermentálási folyamat során olyan élő probiotikus baktériumkultúrák alakulnak ki, melyek a bélflóránkat táplálják. A probiotikumként táplálják az emésztőrendszert, segítik az emésztőrendszerben található baktériumkultúrák munkáját. A baktériumok előállítanak fehérjebontó, szénhidrátbontó enzimeket a bélben.

Beállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát, vagyis pufferolnak, így a káros baktériumok nem képesek megtelepedni ebben a helyreállított közegben. Beállítják a gyomorsav ideális szintjét.

A probiotikumok a szervezetbe jutva biztosítják a bélhámsejtek egészséges működését.
A zöldségek vitamintartalma is emelkedik: sokkal magasabb a savanyított káposzta C-vitamin tartalma, mint a nyers vagy a párolt káposztáé, emellett van benne B12 és folsav is. A C-vitamin mellett tehát más vitaminok és ásványi anyagok is sokkal nagyobb mértékben vannak jelen a savanyított zöldségekben mint a nyers ételekben.

Tudj meg többet a fermentálásról, tanuld meg gyakorlatban! Jelentkezz a Gyakorlati Fermentálás tanfolyamra, kattints a linkre:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/fermentalas-tanfolyam/

Marton Melinda

A testtudatos életmód 3 pillére

Az egészséget befolyásoló tényezők:

 • életmód – 50%
 • genetika – 20%
 • környezet – 10%
 • egészségügy – 10 %
 • egyéb – 5%

Az egészségünket döntő százalékban az életmódunk határozza meg, és csak ezután jön az összes többi tényező. Az egészségünkért mi magunk vagyunk a felelősek az életmódunkkal. Az életmód, ahogy az elnevezésében is benne van, azt jelenti, hogy milyen módon, hogyan éled az életed.
Egészséget csak egészséges életmód eredményezhet. Az egészséges életmód kialakítása nem egy pillanat műve, hanem egy hosszú folyamat eredményeként jön létre. Az egészségünkért napról napra erőfeszítéseket kell tennünk.

A testtudatos életmódnak három pillére van: a légzés, a testmozgás és a táplálkozás. Ennek a háromnak rendben kell lennie ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben.

 • Tudatos légzés
 • Testmozgás
 • Táplálkozás

Tudatos légzés
Hogy mennyire fontos a légzés azt jól mutatja, hogy levegő nélkül mindössze három percet bír ki az ember. Napjainkban egyre több ember lélegzik felületesen, pedig rendkívül fontos, hogy jól lélegezzünk. Tudatos légzésre van szükség beszéd közben, énekléskor, testedzés és mozgás során és még a táplálkozás közben is fontos, hogy nyugodtan lélegezzünk. A légzés ugyanakkor kihat a lelkiállapotunkra is. Segít ellazulni, stresszoldó hatású. Egy meditáció során végzett légzőgyakorlat segít megérkezni a jelenbe. A helyes légzés elsajátítása és légzőgyakorlatok rendszeres végzése fontos az egészséged megőrzése szempontjából.

Testmozgás
A testtudatos életmód szerves része a mozgás. A testudatosságodat a mozgással tudod a leghatékonyabban fejleszteni. A mozgás segít kontrollálni a saját erődet, megtanít fókuszálni, összpontosítani. Megtanulod irányítani a mozdulataidat és megtanulsz alkalmazkodni. Fontos, hogy tudd a mozgás során, hogy mit miért csinálsz. Bármilyen mozgás lényegét csak gyakorláson keresztül értheted meg, érezheted át. A mozgással önmagunkat fejlesztjük. Nem másokhoz viszonyítva, hanem önmagunkhoz képest fejlődünk. Így válunk egyre jobbá. Az új életmód megszokásához, aminek a mozgás is szerves része, sok időre és türelemre van szükség, de legfőképpen a te kitartásodra a folyamatos gyakorláshoz.

Táplálkozás
A testtudatos táplálkozás kialakítása egy folyamat. Mindenki tart valahol ezen az úton, ezért van akinek több, van akinek kevesebb idő is elég, hogy kialakítsa a saját táplálkozási módját. A kulcs az egyéni táplálkozás kialakításában rejlik. Az egyéni táplálkozás kialakításához ismernünk kell egyrészt a saját adottságainkat, egészségi állapotunkat, másrészt tisztában kell lennünk az általános érvényű táplálkozási alapelvekkel és szabályokkal, amik mindenkire ugyanúgy érvényesek. A legfontosabb, hogy mindig tudd, hogy mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor nem vagy a testeddel összhangban, nem vagy ura az egészségednek. A tested enni kér, de te nem tudod, hogy mit adj neki ahhoz, hogy jól működjön. A táplálkozás a kulcs az egészségedhez, ezt kell megértened. A testi egészség az alap, amire hosszú távon építkezel. Te is érzed és tudod, hogy a lelked is akkor szárnyal igazán, amikor egészséges vagy!

Nem elég csak fejben tudatosnak lenni, mert itt a fizikai valóságban kell tudatossá válni. A tudatosság a fejünkből indul, de a kezünkben, a cselekvésben valósul meg. A fizikai valóság az, amiben élünk. Itt és most kell tudatosnak lennünk, a táplálkozásban, a mozgásban, a légzésben, abban hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Vállald a felelősséget a testedért! Légy hálás a testednek mindazért a szolgálatért, amit neked tesz, hordoz téged egy életen át!

Marton Melinda

9 gluténmentes gabona, ami nem hiányozhat a konyhádból

1) Egy nélkülözhetetlen gluténmentes gabona, a köles

10-elony-koles
A köles (fűféle) a világ 8 legjelentősebb gabonája közé tartozik. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá és simává varázsolja a bőrt, csökkenti a hajhullást, javítja a körmök rugalmasságát, erősíti az idegrendszert, jót tesz a szemeknek, és a fogak egészségéhez is hozzájárul. A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású gabona, amely főzve is megőrzi lúgos kémhatását. Serkenti az anyagcserét, és melegítő hatású.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a kölesről!

2) Top 10 érv, amiért érdemes hajdinát fogyasztanod

hajdinafélék

A hajdinának (keserűfűféle) fontos szerepe van az egészséges és betegségmegelőző táplálkozásban. Könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe, emellett a gluténérzékenyek és a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a hajdináról!

3) A legjobb növényi fehérjeforrás, a quinoa

szines-quinoa

A quinoa növénytani szempontból nem valódi gabona, de ahhoz hasonló módon használható. Magja kicsi, elefántcsont-színű. Beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt (7g/100g) a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a quinoáról!

4) Az egyik legjobb energiaforrás, a barna rizs

barna-rizs-03

A barna rizs (perjeféle) az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. A rizsnek rendkívül magas a rost tartalma (3,4 g/100 g), ami miatt gyorsan teltségérzetet okoz és felgyorsítja a bélperisztaltikát. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezért jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, kiegyensúlyozza az egész testet. Nélkülözhetetlen az emésztőszervi betegségek étrendjében. A barna rizsben levő keményítő az emésztés során lassan szívódik fel, így egyenletesen juttat glükózt a vérbe, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a barna rizsről!

5) Olcsó tápláló és finom
Egy könnyen beszerezhető gluténmentes gabona, a kukorica!

kukorica-2

A kukoricának (pázsitfűféle) fontos szerepe van a táplálkozásban és takarmánynövényként is. A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.
A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a kukoricáról!

6) Az egyik legértékesebb gabona, a zab

Small burlap sack with oat on a dark wooden background

A zab (Avena sativa) hasznos fehérje-, B-vitamin-, ásványianyag-, rost- és szénhidrátforrás. Könnyen emészthető. Gyors energiát ad, ezért sportolóknak is kiváló. Hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. A szervezetben megköti a savakat. A zab gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást, mivel nyákbevonatot képez a bélfalon, ezzel védve a beleket a fertőzésektől és irritációktól. Így harmonizálja és támogatja az emésztést.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a zabról!

7) A testépítők eledele, az amaránt

algabonak-03

Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket az amarántról!

8) A kukorica lehetséges alternatívája, a cirok

algabonak-02

A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a cirokról!

9) Kicsi a teff, de erős

algabonak-04

Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.

Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a teffről!

Szeretnéd rendbe tenni a táplálkozásodat az alapoktól? Tanuld meg a táplálkozás alapjait, hogy mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan egyél! Olvasd el a legújabb könyvemet, a Testtudatos táplálkozás tanfolyami könyvet!

Marton Melinda

Tojás helyettesítés gluténmentesen

Napjainkban egyre több emberről derül ki az orvosi vizsgálatok során, hogy van valamilyen ételallergiája, ételintoleranciája. Az egyik leggyakrabban előforduló ételallergia a tojásallergia. Hazánkban a lakosságnak körülbelül 1%-a allergiás a tojás valamelyik összetevőjére, a fehérjére vagy a sárgájára. A tojásfehérje intolerancia viszont ennél jóval több embert érint.

A tojásmentes étkezés könnyen megoldható, ha megismerünk pár új alapanyagot, és elsajátítunk pár hasznos praktikát.

A tojásnak négy jellegzetes funkciója van a konyhai műveletekben:
• Ragasztó, tapasztó, sűrítő hatás
• Jellegzetes kénes íz
• Élénk sárga szín
• Fehérjedús

Az összes funkciót egy alapanyaggal nem lehet kiváltani, de külön-külön mindegyik pótolható, helyettesíthető. Az új alapanyagok használatához fontos tudni néhány hasznos praktikát.

A ragasztó, tapasztó, sűrítő funkció pótlására leggyakrabban használt alapanyagok:

Lenmag
A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak. Felhasználási javaslat: a tapasztó, ragasztó hatás eléréséhez 1 evőkanál őrölt lenmagmagot feloldunk 3 evőkanál langyos vízben, és jól összekeverjük. Ez a mennyiség egy tojásnak felel meg.

Chia mag
A chia mag igazi szupertáplálék, nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és omega-3 zsírsavakat.
Felhasználási javaslat: a tapasztó, ragasztó hatás eléréséhez 1 evőkanál őrölt chia magot feloldunk 3 evőkanál vízben, és jól összekeverjük. Ez a mennyiség egy tojásnak felel meg. Minden olyan ételben használhatjuk, amiben lenmagot használnánk, kiválóan helyettesíti. Az egész chia magokat pudingok, zselék készítéséhez is használhatjuk.

Útifűmaghéj
Az útifűmaghéjat használat során oldjuk fel vízben, keverjük simára, hogy a rostok a vízben egyenletesen eloszoljanak. Kevés is elég belőle, minél többet használunk az útifűmaghéjból, annál sűrűbb lesz az étel. Ha túl sokat használunk belőle, akkor nyúlós lesz az étel állaga. Az arányok receptenként változnak, ezért nincs konkrét ajánlás.

Garantáltan gluténmentes zabpehely
A zabpelyhet használhatjuk egészben, vagy megőrölhetjük és vízzel kikeverhetjük, vagy összeturmixolhatjuk. Például palacsinták, gofrik kiváló alapanyaga.

Főtt zöldségek, mint például: sütőtök, burgonya, sárgarépa
A főtt zöldségeket vagy törjük össze villával, vagy turmixoljuk le egy kevés főzővízzel, és úgy használjuk sűrítésre, tapasztásra, állagjavításra.

Főtt gluténmentes gabonák: köles, rizs
A gabonákat, ha tapasztásra használjuk, akkor főzzük puhára (főzzük szinte szét), vagy a főtt gabonát turmixoljuk kevés vízzel pépesre.

Banán, avokádó, alma
Az érett banánt és az avokádót is pépesítve használjuk a sütemények készítésénél. Az almát lereszeljük, vagy szintén pépesítjük. Felhasználási javaslat: 1 kis méretű érett banán pépesítve egy tojásnak felel meg, vagy 4 evőkanál almaszósz felel meg egy tojásnak.

 

Keményítők, mint például: kukorica-, burgonya-, tápiókakeményítő
A keményítők alkalmasak sűrítésre. Főzelékek, pudingok, krémek sűrítésére.

Agar agar
Az agar agar egy természetes növényi zselésítő. Az agar agart kevés vízzel simára keverjük és az adott receptben előírt mennyiségű vízben felforraljuk, hozzáadjuk a sűríteni kívánt ételhez, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni, hogy bezselésedjen, megdermedjen az étel. Felhasználási javaslat: 5 gramm agar agar 500 ml vízhez.

Konjac liszt
Konjac liszt fő alkotóeleme a glükomannán, amelynek molekulái a saját tömegüknél háromszázszor több vizet képesek felvenni. A vízmegkötő képessége egyenes arányban van a liszt minőségével: minél jobb minőségű a liszt, annál több folyadékot képes megkötni. Fontos, hogy használatkor hideg vízben keverjük simára, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a sűríteni kívánt ételhez. Várjuk meg, amíg besűríti az ételt. Alkalmas főzelékek, szószok, pudingok, krémek sűrítésére.
Felhasználási javaslat: főzött puding esetén 5 g liszt 500 ml folyadékhoz, hideg puding esetén ugyanezekkel az arányokkal, de 30-60 perc várakozási idővel számolhatunk.

A kénes íz pótlása

A kénes íz pótlására alkalmas a fekete só (más néven kala namak). A fekete sót közép Indiában bányásszák. Színe rózsaszínes szürkés, nem egészen fekete. Íze erősen kénes, a tojásra emlékeztet.

A sárga szín pótlása

A tojás színét kurkumával tudjuk pótolni. A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Jellegzetes élénk sárga színe van, az íze kesernyés, ezért az adagolásnál ezt mindenképpen vegyük figyelembe. A kurkuma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.

Fehérjében gazdag helyettesítők

A növényi alapanyagok közül a hüvelyesek tartalmaznak legnagyobb mértékben fehérjét. A teljes értékű növényi étrendben három hüvelyest használnak a leggyakrabban az olyan tojásos ételek helyettesítésére, mint a tojásrántotta, palacsinta, panírban és rakott burgonyában használt tojás stb.

Tofu, selyemtofu (szójabab)
Magas a fehérje tartalma, alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi a fűszerek ízét. Kiváló rántotta alapanyag. Ebből készül a tofurántotta. A rakott burgonyában is jól helyettesíti a tojást. Felhasználási javaslat: 4 evőkanál selyemtofu felel meg egy tojásnak.

A képen az általam készített csicseri frittata látható.

Csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
Ezek a hüvelyesek remek fehérje, rost és vitamin források. A csicseriborsóból és sárgaborsóból készített liszt a gluténmentes diéta fontos alapanyaga. A liszteknek rendkívül sokoldalú a felhasználási lehetősége, így például kiválóak rántotta, panír, palacsinta, tojásos jellegű ételek helyettesítésére.
Felhasználási javaslat: 1 evőkanál csicseriborsó liszt vagy 1 evőkanál sárgaborsóliszt + 50 ml víz.

Kattints ide és készítsd el a “sajtkrémes omlett muffin” receptemet!

Ha szeretnél még többet tanulni gyakorlatban a tojás helyettesítéséről, akkor gyere el a tematikus főzőtanfolyamokra (tejhelyettesítők, gluténmentes kenyerek stb.).

Marton Melinda

Nyolc alapelv a táplálkozásban – a Kína-tanulmány alapján

A helyes táplálkozás: a táplálkozás és egészség nyolc alapelve – a Kína-tanulmány alapján

1. A táplálkozás eredménye a táplálékban található számtalan anyag együttes hatásától függ. Az egész több mint a részek összege.

A táplálékban található minden egyes vegyület többféle, csakis rá jellemző módon lép kölcsönhatásba egymással, valamint a szervezet kémiai anyagaival. A táplálékokból származó kémiai anyagok reakciósorozatok részeivé válnak, amelyek összehangoltan működnek együtt a jó egészség érdekében. Testünk e végtelenül összetett reakcióhálozata azért alakult ilyenné, hogy a természetben előforduló teljes táplálékokat maximálisan hasznosíthassa.

2. Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga.

Mindez nem azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok nem bírnak fontossággal. Igen lényegesek- de csakis akkor, ha teljes táplálékok, nem pedig kiegészítők formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki elkülönített tápanyagok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól.

3. Gyakorlatilag nincs olyan állati eredetű tápanyag, amelynek ne létezne jobb növényi forrása.

Az állati táplálékok fogyasztása a növényiekétől jelentősen eltérő táplálkozási tapasztalatokat nyújt. A táplálékok két típusa között szembeszökő különbségek mutatkoznak a tápanyagok fajtáiban és mennyiségében. A növényi táplálékok antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabbak. Az állati eredetű élelmiszerekben viszont sokkal több a koleszterin és a zsír. Valamivel nagyobb a fehérjetartalmuk is, s B12- és D-vitaminból is többet tartalmaznak, mint a növények.

Négy olyan tápanyag van, amelyet az állati táplálékok tartalmaznak a növényiek viszont nem: a koleszterin, az A-vitamin, a D-vitamin és a B12-vitamin. A koleszterint szervezetünk képes előállítani. Az A-vitamint szervezetünk bétakarotinból szintetizálja, a D-vitamint szintén elő tudja állítani, ha néhány naponta tizenöt percet napfényen töltünk.

(…)mégsem mondhatjuk, hogy a kiegészítőktől minden esetben tartózkodni kell. Becslések szerint szervezetünk három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Aki tehát három évig nem vett magához semmilyen állati eredetű élelmiszert, illetve terhes lett vagy szoptat, fontolja meg valamilyen B12-tartalmú kiegészítő kis adagjának időnkénti szedését, vagy menjen el orvoshoz minden évben és határoztassa meg vérének B-vitamin és homocisztein szintjét. Aki pedig nem tartózkodik eleget a napon – különösen a téli hónapok alatt-, annak nem árt a D-vitamin-pótlás lehetőségére gondolnia.

4. A gének önmagukban nem okoznak betegséget. Csak akkor fejtik ki hatásukat, ha aktiválódnak, kifejeződnek. A táplálkozás döntő szerepet játszik abban, hogy a jó és rossz gének közül melyek fejeződnek ki.

Genetikai összetételünktől függetlenül optimalizálhatjuk a jó gének kifejeződését, ha a lehető legjobb környezetet biztosítjuk szervezetünknek- vagyis a lehető legjobban táplálkozunk.

5. A táplálkozás alapjaiban képes befolyásolni az ártalmas kémiai anyagok kedvezőtlen hatásait.

A széles körben elterjedt nézet szerint a rákot toxikus kémiai anyagok idézik elő, amelyek vesztünkre valamilyen módon bejutnak a szervezetünkbe. Emiatt sokakban kelt aggodalmat a tény, hogy a haszonállatokat a tenyésztők antibiotikummal és hormonokkal tömik tele. Abból a feltevésből indulnak ki, hogy a hús fogyasztása veszélytelen lenne, ha nem lennének benne természetellenes kémiai anyagok. Pedig a valódi veszélyt maga a hús rejti, függetlenül ezeknek az ártalmas vegyületeknek a jelenlététől vagy hiányától. Már jóval azelőtt is, hogy mesterségesen előállított kémiai anyagok sokasága került volna a  táplálékunkba, több rákos megbetegedés és szívbetegség fordult elő azok között az emberek között, akik több állati eredetű táplálékot vettek magukhoz.

6. Ugyanaz az étrend, amely képes megelőzni egy betegséget (a diagnózis felállítása előtt), a betegség későbbi stádiumaiban (a diagnózis után) szintén képes lehet a folyamat feltartóztatására vagy akár a visszafordítására.

A kutatások emberek esetében is igazolták, hogy a teljes ételekből álló növényi étrend képes visszafordítani az előrehaladott szívbetegséget, segít a testsúly csökkentésében, és lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek kevesebb gyógyszert használva teljesebb életet élhessenek.
Életünk minél korábbi szakaszában kezdünk el helyesen táplálkozni, annál jobb lesz az egészségi állapotunk. Akik már megbetegedtek valamiben, azoknak sem szabad megfeledkezniük a helyes táplálkozás létfontosságú szerepéről.

7. Az olyan táplálkozás, amely kedvezően befolyásol egy krónikus betegséget, valószínűleg általánosságban is javítja az egészségünket.

Mindössze egyetlen táplálkozási receptem van. Az a helyzet, hogy egészségi állapotunkat, a legkülönbözőbb betegségekkel szembeni ellenálló képességünket ugyanazzal az egyszerű étrenddel maximalizálhatjuk.

8. A helyes táplálkozás létünk minden területén egészséget teremt. Minden rész kapcsolatban áll a többivel.

A táplálkozás talán a legbensőségesebb találkozásunk a világgal, ennek során testünk részévé válik mindaz, amit elfogyasztunk.

Étrendi döntéseink óriási hatást gyakorolnak nemcsak anyagcserénkre, hanem a betegségek kialakulására, előrehaladására, sőt visszafordulására, emellett energiaszintünkre, fizikai aktivitásunkra, érzelmi és szellemi jólétünkre, de még a környezetünkre is.


Mit jelent a minimumra csökkentés és teljes elkerülés?

A Kína Tanulmány eredményei azt mutatták, hogy minél alacsonyabb volt az étrendben az állati eredetű táplálékok százalékos aránya, annál szembetűnőbbek voltak a jótékony hatások – még akkor is, hogyha az állati ételek csupán a kalória bevitel 0-10%-át fedezték. Nem ésszerűtlen tehát a feltételezés, hogy az állati termékek optimális aránya 0% – legalábbis a degeneratív betegségekre hajlamos személyek részére.

Forrás: T. Colin Campbell, Ph. D., Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012. 259-284.o.

A cikk első részét itt tudod elolvasni:
http://testtudatos-taplalkozas.hu/szakmai-cikkek/kina-tanulmany/

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam.

Kattints ide, és olvass bele a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam e-bookjába, hogy mit tartalmaz!

Marton Melinda

Kína-tanulmány

Az eddigi legátfogóbb táplálkozástudományi kutatás

A Kína-tanulmány a táplálkozás és a betegségek kapcsolatát vizsgáló eddigi legátfogóbb orvos-biológiai kutatás. A projekt a Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a Kínai Megelőző Orvostudományi Társaság összefogásával valósult meg. A tudományos projekt 1983-ban kezdődött, és a mai napig folyamatban van. A vizsgálatokat T. Colin Campbell, PhD professzor vezetésével Kína vidéki területein, később pedig Tajvan szárazföldi területeinek 170 falujában végezték, és Kína-tanulmány néven vált szélesebb körben ismertté.

A saját dedikált Kína-tanulmány példányomban T. Colin Campbell professzor aláírása

A vizsgálatok során több mint 8000 statisztikailag szignifikáns összefüggést állapítottak meg a különféle táplálkozási tényezők és a betegségek kialakulása között! A kínai megyék összehasonlításakor a növényekben gazdag étrendet hasonlították össze a növényekben nagyon gazdag étrenddel. A kínai falvak növényi étrendje, a nyugati társadalom állati eredetű táplálékokban gazdag étrendje és a következményes betegségmintázatok között ég és föld a különbség. Ez a különbségtétel adta a tanulmány jelentőségét.

A legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki
A tudományos projekt rámutat arra a tényre, hogy a legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki. Még a viszonylag alacsony mértékű állati fehérje bevitel is rendelkezik ezekkel a kedvezőtlen hatásokkal. Az állati fehérjékkel végzett állatkísérletektől kezdve, a széleskörű, embereken véghezvitt táplálkozási megfigyeléseken át, az eredmények egyértelműen, következetesen azonosak. Az állati, vagy növényi eredetű tápanyagok fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásai jelentősen eltérőek. Az elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyasztó emberek bizonyultak a legegészségesebbeknek, akiket a krónikus betegségek sokkal inkább elkerülnek. A növényi táplálékok elősegítik az optimális egészséget.

T. Colin Campbell professzorral

Az elmúlt 50 év kutatásainak eredményei
A Kína-tanulmány című könyv második felében T. Colin Campbell professzor beszámol az elmúlt 50 év kutatóinak és klinikusainak az eredményeiről is, melyek megerősítették, hogy a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás visszafordítható, csupán az egészséges táplálkozással is. A kutatásokban arról számoltak be, hogy a különféle daganatok, autoimmun rendellenességek, a csontok egészsége, a vesék egészsége, a látás és az időskori agyi elváltozások (mint a kognitív rendellenességek, vagy az Alzheimer-kór) következetesen az étrend hatása alatt állnak. Ennél is lényegesebb azonban, hogy ezek a betegségek visszafordíthatók és/ vagy megelőzhetők a teljes értékű ételekből álló, növényi alapú étrend segítségével, hogyha elegendő idő áll rendelkezésre. A tudományos eredmények a kezünkben vannak, csak meg kell ismerni őket. Ideje felállni, kezünkbe venni az irányítást saját egészségünk felett!

A Kína-tanulmány legfontosabb eredményei


„A helyes táplálkozás nemcsak a betegségeket előzi meg, hanem egészséget és általános jó közérzetet is létrehoz, mind testi, mind lelki értelemben.”

„A helyes táplálkozással az örökletesen meghatározott betegségek is megelőzhetők, ha a kialakulásukért felelős géneket nyugalomban tartjuk.”

„Az állati eredetű táplálékokból származó tápanyagok fokozzák a daganatfejlődést, míg a növényi eredetű tápanyagok lassítják ezt a folyamatot.”

„A rák növekedése táplálkozással ki- és bekapcsolható, az erős genetikai hajlam ellenére is.”

„A vastagbél- és végbélrák kialakulásában a környezeti tényezők – köztük a táplálkozás – játsszák a legfontosabb szerepet.”

„A növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi.”

„A növényi táplálékok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, ugyanakkor többféle mechanizmussal is hozzájárulnak a szervezet által termelt koleszterin mennyiségének csökkentéséhez.”

„A növényi rostok egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, de csökkentik a táplálék kalóriasűrűségét, teltségérzetet hoznak létre, így mérséklik az éhséget, segítenek abban, hogy csökkentsük a túlzott kalóriabevitelt.”

„A fokozott rostbevitel, fokozott vasbevitellel párosul. Azok az emberek, akik több növényi táplálékot, következésképpen több rostot fogyasztanak, ezzel párhuzamosan több vasat is vesznek magukhoz.”

„Az egészség diadala nem az egyedi tápanyagokon áll vagy bukik, hanem a teljes táplálékokon, amelyek mindezeket tartalmazzák, vagyis a növényi eredetű étrenden.”

„A táplálékok valamennyi összetevője tesz minket egészségesebbé vagy betegebbé.”

„A lehető legegészségesebb étrend a szénhidrátdús táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek, és a teljes értékű gabonafélék a legegészségesebb táplálékok, amiket csak fogyaszthatunk, ezek pedig legfőképpen szénhidrátokból állnak. Ha ezeket a táplálékokat feldolgozatlan, finomítatlan és természetes állapotban fogyasztjuk, akkor a szénhidrátok jó része komplex (összetett) formában van jelen. Tudományosan igazolt, hogy a szénhidrátokban gazdag étrend egészségre gyakorolt jótékony hatásai az összetett szénhidrátokból vezethetők le, amelyek a teljes gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben találhatók.”

„A növényi eredetű táplálkozás és az aktív életmód egészséges testsúlyt eredményez, de nem határolja be a növekedést és a testi erőt.”

„A testsúlycsökkentésre a teljes ételekből álló, növényi alapú táplálkozás, valamint az ésszerű testmozgás jelenti a megoldást. A rövid távon fogyást eredményező étrendnek ugyanannak kell lennie, mint amelyik hosszú távon is jó egészséget teremt és tart fenn.”

„A vegetáriánusok ugyanannyi, vagy akár jóval több kalóriát is fogyaszthatnak, mint a húsevők, és mégis soványabbak maradnak.”

„A jó egészség arra való, hogy képesek legyünk teljes mértékben kihasználni az időt, ami adatott. Arra való, hogy egész életünkben lehetőségeink szerint maximálisan funkcióképesek legyünk, hogy elkerüljük a megnyomorodást és a betegségekkel vívott fájdalmas, hosszadalmas csatározást.”

Forrás: Colin Campbell, PhD, Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012.

„Az egészség és különösen a táplálkozás nagyon holisztikus, széleskörű hatása van. Számtalan dolog együttműködése hoz létre egyfajta dinamikát, egy rendkívül egységes dinamikát, ami egészséghez vezet, ha megfelelő eszközöket nyújtunk hozzá.”

T. Colin Campbell, PhD

Kiterjedt kutatásaival azt találta, hogy ha növényi alapú étrendből a szervezet megfelelő tápanyagokat kap, akkor elkezdi természetes módon gyógyítani önmagát. A növényi alapú étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a legmagasabb szintű Egészség fenntartásában!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam.

Kattints ide, és olvass bele a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyam e-bookjába, hogy mit tartalmaz!

Marton Melinda