Mi a baj a zöldturmixszal? 10+2 tipp hogy helyesen edd!

Napjaink egyik népszerű reform tápláléka a zöldturmix. Számos előnye közt meg kell említeni, hogy enzimben gazdag táplálék, magas a klorofil-, vitamin- és ásványianyagtartalma, rostdús, könnyen emészthető. A zöldturmix gyakorlati haszna, hogy nagy mennyiségben tudunk zöld levélzöldséget és salátaféléket fogyasztani nyers formában. A turmixolás megkönnyíti a levelek fogyasztását, így egyszerre nagyobb mennyiséget meg tudunk enni a levelekből. A zöld leveleknek magas az esszenciális aminosav tartalma, és a levelek rostjai megtisztítják a bélrendszert.

De nagyon nem mindegy, hogyan fogyasztod, mert ahelyett, hogy az egészségedet szolgálná, még rosszul is elsülhet a dolog! Sokan nem tudják, hogy bizony jó pár dologra érdemes odafigyelni a fogyasztásánál!

Mire figyelj, hogyan idd helyesen a zöldturmixot?

1. A zöldturmix nem ital, hanem étel! Tehát az étrendben úgy kell kezelni, mint egy ételt. Miközben iszod a zöldturmixot rágd is meg, hogy össze tudjon keveredni a nyáladdal a szádban. Lassan idd!

2. A gyümölcsöknek magas a természetes cukor tartalma, ezért preferáld az alacsonyabb cukortartalmú savanykás gyümölcsöket a turmixban!

3. Figyelj arra is, hogy milyen gyümölcsöket raksz össze egy turmixon belül! Például: ne rakj össze banánt és citrusféléket, és ne rakj össze zöldségeket és gyümölcsöket sem!

4. A zöldturmixot mindig önmagában edd, ne valamilyen étel mellé, vagy után!

5. A gyümölcsök és a zöld levelek, saláták is bio minőségűek legyenek! Gondolj bele, ha naponta megiszol 1 liter zöldturmixot, akkor nagyon nem mindegy, hogy vegyszeres, vagy vegyszermentes alapanyagokat használsz-e.

6. Mindig friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készítsd! Használj hazai, szezonális gyümölcsöket, vagy zöldségeket!

7. Fontos emellett, hogy jóminőségű tiszta vízből készítsd!

8. Mindig használj erjedésgátló fűszereket (pl.: fahéj, gyömbér, vanília) a zöldturmixok készítéséhez!

9. A zöldturmixra is vonatkozik a frissesség szabálya, tehát a készítéstől számítva 1-2 órán belül érdemes elfogyasztani, addig is megfelelően hűteni és tárolni!

10. A zöldturmixot tavasztól őszig érdemes fogyasztani reggel és délelőtt.

+1 Ne csak gyümölcsös zöldturmixot igyál, hanem készíts zöldséges zöldturmixokat is!
+2 Az ájurvéda szerint nem mindegyik testtípusnak való a nyers étel (a vata testtípusnak nem megfelelő)!

Készíts Te is zöldturmixot! 3 szuper zöldturmix recept:

Lúgosító avokádós zöldturmix

Vilmoskörtés almás zöldturmix

Epres almás zöldturmix

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Hogy használd a kókuszt kívül-belül?

Az élet gyümölcse, a kókuszdió
A kókuszdió felhasználása rendkívül sokoldalú. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják. Nagy az energiatartalma. A termés húsa bőségesen tartalmaz élelmi rostokat. Jól emészthető. Alacsony a fehérjetartalma, ami a szervezetben gyorsan felszívódik. Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, előnyösen befolyásolja a pajzsmirigy működését. A glikémiás indexe alacsony (35). Jótékony hatással van az erekre és a szívre, antibakteriális és vírusölő tulajdonságú.

kokusz

A kókuszdió tulajdonképpen a pálmafa magja. Öt–tizenkét termést tartalmazó fürtökben fejlődik a fán. A virágzástól számítva öt-hat hónapot vesz igénybe, hogy az édes kókuszvízzel és zselével teli kókuszok megjelenjenek. Évente kb. 44 millió tonna kókuszdiót szüretelnek.

Egy magas rosttartalmú táplálék!
A kókusz 61% élelmi rost tartalommal rendelkezik. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra). A kopra előállítása több lépésben történik. Először a kókuszdiót meghámozzák, kettévágják és a kókuszvizet kinyerik, majd a termés húsát szárítják és lereszelik.

A jövő energia- és üdítőitala, a kókuszvíz
A zsenge termések ízletes, édes kókuszvize kedvelt frissítő ital. A kókuszvizet a csúcsán felvágott, héjazatlan termésből isszák. A kókuszdiónak három „szeme” van, amelyek közül legalább egy puha, így egy hegyes eszköz segítségével ki tudjuk szúrni, és ezen keresztül egy szívószál segítségével ki tudjuk inni a kókuszvizet.
Ha a kókuszt felnyitottuk, a víz azonnal, a hús pedig néhány napon belül fogyasztandó. A legjobb kókuszvíz az éretlen zöld kókuszból nyerhető, amikor a hús még zselés állapotban van.

kokuszviz

Karamell helyett, kókuszvirágcukor
A kókuszcukrot a kókusz virágzatából nyerik, karamell ízű.
kokuszviragcukor

Az egyik legstabilabb növényi zsír
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. Házi és nagyipari módszerekkel is sajtolják. Az extraszűz kókuszolajnak, kellemes kókuszos illata van. A kókuszolaj szobahőmérsékleten megszilárdul, ezért nevezik kókuszzsírnak is. A folyékony kókuszolaj átlátszó, szilárd állapotában pedig fehér.
A kókuszolaj egy telített zsír, ami kiváló energiát ad. Ha hidegen sajtolják és nem alakítják át hőkezeléssel transzzsírrá, képes enyhíteni az emésztési problémák tüneteit, segíteni a fehérvérsejtek működését, és hozzájárulni a bakteriális, élesztő- vagy egyéb típusú gombafertőzések megelőzéséhez. A kókuszolaj gazdag laurinsavban, amit a test átalakít monolaurinná. A monolaurin segít csökkenteni a savasságot, s ezzel együtt a túlsúlyt. Segít a vércukor szint egyenletesen tartásában.
A kókuszolaj közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok közé tartozik. Lebontásához nem szükségesek a zsírbontó folyamatok és enzimek, ezért könnyen emészthető.
A legstabilabb zsírok közé tartozik, nehezen romlik, jobban megőrzi a tulajdonságit, mint a főzőolajok. Ellenálló a hővel szemben, nehezen oxidálható. Az oxidáció csak 198 Celsius fok fölött megy végbe. Az extraszűz kókuszolaj füstpontja 177°C (füstpont = ezen a ponton kezdenek el égni (és toxikussá válni) az olajok), a finomított kókuszolaj füstpontja 232°C.
kokuszolaj

Szuper tej- és tejtermék alternatívák nemcsak laktózérzékenyeknek!

Kókusztej
A kókusztej a lereszelt, forró vízbe áztatott koprából kipréselt folyadék. A kereskedelmi forgalomban kapható kókusztejet, víz és kókuszreszelék keverékéből préselik.
A kókusztejet kókuszlisztből vagy kezeletlen, bio kókuszreszelékből otthon is elkészítheted. A kókusztej nemcsak finom, de rendkívül egészséges. Gazdag ásványi anyagokban, mint a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a magnézium,  a vas, a nátrium, a réz, a szelén, és a laurinsav is. Jelentős a B-vitamintartalma, de tartalmaz még C-, E- és K-vitamint is. A kókusztej 22-25% zsírt tartalmaz. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják.

Kókuszkrém
A kókuszkrém a kókusztej kivonata. A kókuszkrémet a tejszínhez és a tejfölhöz hasonlóan használjuk.

Kókuszjoghurt
Az élőflórás kókuszjoghurt alapja szintén a kókusztej.

Tanuld meg a növényi tej alternatívák készítését, kattints ide és jelentkezz a növényi tej- és tejtermékhelyettesítők főzőtanfolyamomra!

kokusztej

Sokoldalú konyhai felhasználási lehetőség
A kókusz a keleti konyha elmaradhatatlan alapanyaga, leggyakrabban thai és indiai receptekben találkozhatsz vele. A kókuszolajat használhatod sütéshez és főzéshez. A kókuszvízzel készíthetsz turmixokat és főzhetsz is vele, de üditőként is ihatod. A kókusztej alkalmas pudingok, krémek készítésére. A kókuszkrémet teheted főzelékekbe, levesekbe, szószokba, öntetekbe. A kókuszreszeléket használhatod süteményekhez, készíthetsz belőle kókusztejet. A kókuszlisztet a paleo és a gluténmentes növényi konyha is gyakran használja sütemények, tészták készítéséhez. A kókuszcukrot használhatod édesítésre, a süteményeknek különleges karamell ízt ad. Ha egészséges rágcsálnivalót keresel, akkor érdemes kipróbálni a kókuszpelyhet.

Amit megeszel, azt magadra is kenheted!
A kókusz egészét felhasználhatod a szépségápolásban. A Bijóban különböző formában kaphatóak kókuszalapú bőr-, haj- és szépségápoló termékek, mint például testápoló, sampon, tusfürdő, dezodor, ajakápoló stift stb.

Praktikus vásárlási tippek
A Bijóban kapható kókusztej, kókuszvíz, kókuszreszelék, kókuszolaj, kókuszpehely, kókuszjoghurt stb. A kókusztej vásárlásakor figyelj arra, hogy natúr legyen, ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. A kókuszvíz vásárlásakor szintén arra figyelj, hogy ne legyen édesítve. Ha kókuszreszeléket vásárolsz, akkor vásárolj jó minőségű bio kókuszreszeléket. Vásárláskor válaszd a 100%-os tisztaságú, vegyszermentes bio extraszűz hidegensajtolt kókuszolajat. Ezt a minőségű kókuszolajat használhatod a szépségápolásban is. Kókuszdió vásárláskor arra figyelj, hogy a kókuszdió mind három „szeme” egészséges legyen.

edeskomeny-kremleves

Kattints ide és készítsd el az édeskömény-krémleves receptemet! Próbáld ki, hogy milyen krémes lesz a kókusztejtől!

Marton Melinda

Az elfelejtett éléskamra

A testépítők eledele
Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.

algabonak-03

Az amaránt elsőrangú fehérjeforrás. Az esszenciális aminosavak közül a lizin, metionin, és cisztein tartalma jelentős. A lizin az izomépítésben és a regenerációban tölt be fontos szerepet. Az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint tartalmaz.

Magas az élelmirost-tartalma. Jelentős a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Kiváló B2-, B6- és C-vitamin forrás. Magas az olajtartalma 8-10%. Az amarántmag gazdag telítetlen zsírsavakban (linol-, linolén-, sztearinsav).

Felhasználási tippek:
Az amarántmagokat megőrlik, vagy pörkölik. Pirítva kellemes dióízű.

  • levesbetét
  • köret
  • müzli
  • kenyér
  • sütemény
  • töltelék

A boltokban kapható: amarántmag, amarántliszt, tészta, kenyér, puffasztott, extrudált amaránttermékek.

algabonak-02

A kukorica lehetséges alternatívája
A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos. A boltokban teljes kiőrlésű cirokliszt és cirokpehely kapható.

algabonak-04

Kicsi a teff, de erős
Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.
Íze édeskés, olajos magvakra emlékeztető, színe az elefántcsonttól a vörösbronzon át a barnáig változhat. Őröletlen szemeit megfőzve, vagy puffasztott pehelyként használják. Lisztjéből kenyeret, süteményt készítenek. Az injera, a savanykás etióp laposkenyér is teff-lisztből készül. Ez a lapos kenyér nemcsak köretként, hanem evőeszközként is funkcionál. A boltokban teffliszt és teffpehely kapható. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Ha szeretnéd a gyakorlatban megtanulni a gluténmentes kenyerek készítését, akkor kattints ide és jelentkezz a gluténmentes kenyerek főzőtanfolyamomra!

Marton Melinda

Divatdiéták helyett növényi alapú étrend

A növényi alapú étrend abban tér el a divatdiétáktól, hogy tudományosan megalapozott állítások összessége alkotja. Nem a „tudományt” használja saját állításai igazolására, hanem a tudományos állítások igazolják sorra a növényi alapú étrend létjogosultságát.

Pozitív élettani és betegségkockázat csökkentő hatása van.
Ez a fajta táplálkozás számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható, és hosszú távon is fenntartható megoldást biztosít a legújabb kor egészségügyi kihívásaira. Az elhízás talaján kialakuló metabolikus és szív-ér rendszert érintő betegségek nagyrészt megelőzhetőek lennének egy helyesen összeállított növényi alapú étrenddel. A daganatos megbetegedésben szenvedő betegek esetén az állati eredetű élelmiszerek háttérbe szorítása a növényi alapúakkal szemben is igazoltan pozitív hatású.

salátakínálás

A növényi alapú étrend egy táplálkozási törekvés
A növényi eredetű nyersanyagokra és ételekre épülő táplálkozás a XX. század vége felé került a tudományos kutatások célkeresztjébe. Célja az állati eredetű, valamint az erősen feldolgozott élelmiszerek háttérbe szorítása és a javarészt nyers, feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott növényi eredetű élelmiszerek étrendbe történő beépítése. Az étrend gerincét minden esetben a változatosan összeállított növényi eredetű alapanyagok alkotják.

táplálkozás

Miből áll a növényi alapú táplálkozás?
A növényi alapú étrend gerincét a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és az olajos magvak alkotják. A teljes értékű, feldolgozatlan, finomítatlan ételek fogyasztását helyezi előtérbe a többszörösen feldolgozott élelmiszerekkel szemben. Ennek az étrendnek a jellemzője továbbá, hogy előnyben részesíti kíméletes ételkészítési eljárásokat. Ezáltal a növényi eredetű nyersanyagokban található különböző táplálkozás-élettanilag fontos tápanyagok megőrizhetők.

A növényi alapú étrend általános ajánlásai

Zöldségek törekedve a változatosságra
Gyümölcsök 2–4 adag (1 adag = 1 közepes darab vagy ½ bögre)
Teljes kiőrlésű cereáliák 6–11 adag (1 adag = ½ bögre főtt vagy 1 szelet kenyér)
Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szójabab) 2–3 adag (1 adag = ½ bögre főtt)
Leveles zöldségek Legalább 2–3 adag (1 adag = 1 bögre nyers vagy ½ bögre főtt)
Olajos magvak (például: dió, mandula, pisztácia) 30–55 g
Magvak (például: chia, kendermag, lenmag) 1–3 evőkanál
Növényi tejek (például: szója, mandula, kesudió) 2–3 bögre
Friss fűszernövények törekedve a változatosságra

Forrás: 2016. 157. évfolyam, 47. szám 1860 Orvosi Hetilap, Szabó Zoltán [et al.]: A növényi alapú étrendről

Az egyik legértékesebb gabona, a zab

A zab (Avena sativa) hasznos fehérje-, B-vitamin-, ásványianyag-, rost- és szénhidrátforrás. Könnyen emészthető. Gyors energiát ad, ezért sportolóknak is kiváló. Hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. A szervezetben megköti a savakat. A zab gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást, mivel nyákbevonatot képez a bélfalon, ezzel védve a beleket a fertőzésektől és irritációktól. Így harmonizálja és támogatja az emésztést.

zab-01

A zab alapvetően gluténmentes, de gyakran szennyeződik gluténnal a betakarítás, szállítás és tárolás során, így a szigorú gluténmentes diétán élőknek csak garantáltan gluténmentes zabot szabad fogyasztaniuk.

A 41/2009 Európai Uniós rendelet már csak a búzát, rozst és az árpát nevezi
egészségkárosítónak gluténérzékenyek számára. A rendelet kimondja, hogy a legtöbb, de nem minden gluténérzékeny fogyaszthat zabot, anélkül hogy egészségkárosító hatása lenne. Külföldi tanulmányok ajánlásait tekintve napi 100 gramm garantáltan gluténmentes zab fogyasztása nem károsítja a bélbolyhokat, és nem növeli a kórképre jellemző antitestek számát sem. Már Magyarországon is vannak olyan ételallergiás szaküzletek, ahol kapható garantáltan gluténmentes zab.

zab-02

Beltartalmi értékeit tekintve a zab az egyik legértékesebb gabona. A zabpehely tápértéke majdnem teljesen azonos a teljes zabdaráéval, mert a feldolgozása rövid ideig tart, csak lapítják és gőzölik.

A zab hasznos fehérjeforrás. Megtalálható benne mind a nyolc esszenciális aminosav. 100 g zabpehely 10,7 g fehérjét tartalmaz.

Magas zsírtartalma miatt kiváló étel télen. 7,1%-os zsírtartalmával minden gabonát túlszárnyal.

Könnyen hasznosítja az emberi szervezet. A zabban levő keményítő emésztése és felszívódása lassú így jótékony hatása több órán át tart.

A zabpehely glikémiás indexe 55.

A vitaminokat és nyomelemeket is nagyszerű összetételben tartalmazza. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B5-, B6- és E-vitamint. Sok benne a kálcium, vas, foszfor és magnézium, valamint a cink és mangán. A legtöbb szilíciumot tartalmazó növények egyike, megfiatalítja a csontokat és a kötőszöveteket. A zabban lévő foszfor regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert.

Small burlap sack with oat on a dark wooden background

A zab értékes forrása a vízben oldhatatlan és az oldható rostoknak, ez a kettősség az, ami az egészséges bélműködést elősegítő, ideális étellé teszi, mivel megakadályozza a székrekedés kialakulását. Az oldható rostok a vér koleszterinszintjének csökkentésében is szerepet játszanak, s így csökkentik a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Felhasználási tippek
– leves
– keksz
– müzli
– kása
– kenyér
– sütemény
– fasírt

Sűríthetsz vele leveseket, főzelékeket. Növelheted vele az étel rosttartalmát.

zabfasirt

Hogyan készítsd el?
Készíts zabkását zabpehelyből. Tedd a garantáltan gluténmentes zabpelyhet egy főzőedénybe és 2,5-szeres mennyiségű vízben, vagy növényi tejben folyamatos kevergetés mellett 5 perc alatt főzd készre. Ízesítsd ízlés szerint.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
borsikafű, édeskömény, izsóp, lestyán, fahéj, vanília stb.

Vásárlási tippek
Garantáltan gluténmentes változatban egyelőre zabpehely és zabliszt formában kapható. A boltokban jelenleg ötféle garantáltan gluténmentes zabpehely szerezhető be. Vásárláskor győződj meg róla, hogy rá van írva, hogy garantáltan gluténmentes és a csomagolása is sértetlen. A csomagoláson is fel kell tüntetni, hogy garantáltan gluténmentes a zab és gluténmentes üzemben lett csomagolva. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Kattints ide és készítsd el a mennyei zöldségfasírt receptemet!
http://testtudatos-taplalkozas.hu/receptek/mennyei-zoldseges-fasirt/

Marton Melinda

Olcsó, tápláló és finom!

Egy könnyen beszerezhető gluténmentes gabona, a kukorica!

kukorica-2
A kukoricának (pázsitfűféle) fontos szerepe van a táplálkozásban és takarmánynövényként is. A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.

A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Kiváló vérképző, segíti a szívműködést. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatóanyagai serkentik a mellékvesét. Az egész kukoricaszem rostos külső burka a székrekedés hatásos ellenszere.
A kukorica nem tartozik a fő allergének közé, de allergiát is okozhat, ezért érdemes figyelni a fogyasztását követően testünk jelzéseit.

A kukorica gazdag élelmi rostokban (7,3 g/100 g).

Lizinben és triptofánban szegény ezért, nem teljes értékű fehérje.

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát, a vér koleszterinszintjét. A kukorica csírája magas olajtartalmú ezért hidegen sajtolva értékes E-vitaminforrásnak számít.

A legédesebb gabonaféle, magas a keményítő tartalma. Így cukorbetegek számára nagy mennyiségben nem javasolt.

A kukorica glikémiás indexe 56, ami a közepes kategóriába sorolható. Minél feldolgozottabb a kukorica, annál magasabb a glikémiás indexe.

Jelentős a B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. A kukoricát különösen B1 vitamin tartalma miatt szokták javasolni, ami javítja a kedélyállapotot. Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, ezenkívül vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne kisebb mennyiségben.

kukorica-3

Felhasználási tippek
A legelterjedtebb formája a kása, amit kukoricadarából készítenek.
Főzelékek, krémek, pudingok sűrítésére is alkalmas (kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricakeményítő).
A kukoricalisztből és a kukoricadarából polenta, vagy puliszka is készíthető, édesen vagy sósan ízesítve.
A kenyérhelyettesítő mexikói tortilla a speciális ősi Masa Harina kukoricafajta lisztjéből készíthető.
A csemegekukorica csövestül megfőzve ízletes és tápláló hűtő hatású nyári csemege önmagában fogyasztva. A főtt csöves kukorica saláták, köretek. krémlevesek népszerű alapanyaga is lehet.

Készülhet belőle emellett:

– Feltét, fasírt
– Sütemény
– Kenyér
– Pástétom
kukorica-recept

Hogyan készítsd el?
A kukoricadarát háromszoros mennyiségű vízben fedő alatt lassú tűzön 20 perc alatt készre főzzük.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
Oregánó, kakukkfű, rozmaring

Vásárlási tippek
Fontos, hogy vásárláskor olyan termékeket válasszunk, amik garantáltan GMO (génmódosítás) mentes kukoricából készülnek és bio minőségűek.
A boltokban kapható kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricapehely, pattogtatni való kukorica, kukoricakeményítő, kukorica csíra olaj stb. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Kattints ide és készítsd el a mennyei zöldséges fasírt receptemet!
http://testtudatos-taplalkozas.hu/receptek/mennyei-zoldseges-fasirt/

Marton Melinda

Az egyik legjobb energiaforrás!

Az egyik legjobb növényi energiaforrás, a barna rizs

barna-rizs-03

A rizs egy közkedvelt és nagyon tápláló étel. De nem mindegy, hogy milyen rizst választunk a boltok polcairól. Fontos, hogy válasszuk a teljes értékű alapanyagokat, a fehér helyett a barna rizst. A barna rizsnek számos egészségi előnye ismert, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe.

A barna rizs (perjeféle) az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. A rizsnek rendkívül magas a rost tartalma (3,4 g/100 g), ami miatt gyorsan teltségérzetet okoz és felgyorsítja a bélperisztaltikát. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezért jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, kiegyensúlyozza az egész testet. Nélkülözhetetlen az emésztőszervi betegségek étrendjében. A barna rizsben levő keményítő az emésztés során lassan szívódik fel, így egyenletesen juttat glükózt a vérbe, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

barna-rizs-02

Négy fő barnarizs fajtát különböztetünk meg:
– Rövid szemű
– Közepes szemű
– Hosszú szemű
– Édes rizs

100 g barna rizs fehérje tartalma 7,5 g. Gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Lizin és metionin tartalma magas.

100 g barna rizs 2,7 g zsírt tartalmaz.

A barna rizsnek viszonylag magas a szénhidráttartalma (76,2 g/100 g).

A barna rizs glikémiás indexe 55. Ez az érték az alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

A barna rizs jó kálcium- és magnéziumforrás, amivel segíti a megfelelő vérkeringést, az izmok és a csontok felépítését. Emellett tartalmaz foszfort, káliumot, szelént. A B-vitaminok közül sok benne a B1 és a B2 vitamin. C-vitaminban is gazdag.

barna-rizs-01

Felhasználási tippek
A barna rizs felhasználása megegyezik a fehér rizsével, kiváló köretekhez, egytálételekhez, töltelékekhez, édességekhez. Magas a keményítőtartalma, ezért jó sűrítő anyag.

Készíthető belőle:
– Kása
– Levesbetét
– Köret
– Feltét fasírt
– Sütemény
– Kenyér
– Pástétom

Hogyan készítsd el?
A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik, emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, és keményebb marad. Lerövidíthetjük a főzési időt, ha főzés előtt beáztatjuk. Felhasználás előtt mossuk át alaposan a rizst, majd áztassuk be 6-8 órára. A barnarizst 2,5-szeres mennyiségű vízben 50 perc alatt puhára főzzük.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
A barna rizshez kiválóan illenek a következő fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű.

Vásárlási tippek
Érdemes fehér helyett inkább barna rizst vásárolni, mivel a barna rizsnek nagyobb a tápértéke, vitamin és ásványianyag tartalma. Ha rizst vásárolunk mindig ellenőrizzük a szavatossági idejét, és figyeljünk a tárolására is. Lehetőleg idei termést vásároljunk, amit kevesebb mint három hónapja takarítottak be.

A boltokban kapható többféle termék, kerekszemű, hosszúszemű barna rizs, barna rizsliszt, puffasztott barna rizs, barna rizspehely, barna rizsből készült miso, mochi, rizsecet. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

barna-rizs-04

Kattints ide és készítsd el a medvehagymás, aszalt paradicsomos rizslepény receptemet!

Marton Melinda

A 8 leggyakoribb hiba az ételtársításban

Large superfood selection in white porcelain dishes over distressed white wooden background.

Naponta több mint 200 táplálkozással kapcsolatos döntést hozunk és legalább kétszer-háromszor, vagy ötször eszünk.

Átlagosan 50 tonna ételt fogyasztunk el az életünk során. Ezért nagyon fontos, hogy milyen ételre esik a választásunk. Ne tévesszenek meg napjaink konyhaművészeti remekei! Amikor az íz kerül az előtérbe, és az egészség a sor végén kullog, mindig csorbulnak az egészséges táplálkozás szabályai! Hiszen ilyenkor nem az egészség, hanem az élvezet hajszolása a cél! Ezek az ételek elkábítják az ízlelőbimbóidat, és könnyen túlzásba eshetsz velük. Ha kevesebb fajta ételt eszel, akkor kevésbé terheled le az emésztőrendszered. Táplálkozz egyszerűen, de változatosan!

Az emberi szervezetben az egyik legtöbb energia az emésztésre megy el, különösen akkor, ha helytelenül társítod az ételeket. A helytelen ételtársítás ugyanis oda vezet, hogy a szervezeted nem tudja megemészteni hatékonyan a bevitt ételt, ezért az emésztés sokkal több energiát igényel. Amikor egy étkezésen belül többféle össze nem illő ételt fogyasztunk, a szervezet összezavarodik, és nem tudja egyszerre előállítani az összes szükséges enzimet. Az emésztés ilyenkor is lezajlik, azonban részben bakteriális tevékenység útján, ami minden esetben erjedést okoz.

Te eszel, vagy a baktériumaidat eteted?
Azokat az ételeket, amelyek nincsenek rendesen megemésztve a káros baktériumok fogják megemészteni! A bakteriális emésztés során mérgező melléktermékek termelődnek. A helytelen ételtársítás miatt csökken az emésztés hatékonysága, és az emésztés ideje két-háromszorosára nő. Ráadásul a megemésztetlen étel nem tud kiürülni a szervezetből, és mérgek formájában felhalmozódik. Ezek a lerakódott mérgek pedig sok betegséghez vezetnek.

eteltarsitas-1

A helytelen ételtársítás következményei a kellemetlen testi tünetek: erjedéses emésztés, fokozott bélgázképződés, hasfájás, puffadás, nyákképződés és krónikus fáradtság stb. A hagyományos ételek megemésztéséhez még több energiára van szükség, ami krónikus fáradtsághoz vezet. Ha nem emészted meg teljesen az ételt, akkor a szervezeted nem tud hozzájutni a szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványianyagokhoz, ami hiánybetegségek kialakulásához fog vezetni.

Sokáig én is azt hittem, hogy ezekre a problémákra nincs megoldás, hogy ezeket el kell fogadni, mert az élet velejárói. Ma már tudom, hogyan lehet egyszerűen megszabadulni a krónikus fáradtságtól, puffadástól stb. Az egyik fontos lépés ezen az úton, hogy a választásaidnál elkerülöd a 8 leggyakoribb ételtársítási hibát.

Olyan ez, mint az autóknál, ha jó üzemanyagot tankolsz a kocsidba, akkor sokáig jól fog működni, de ha rossz üzemanyagot tankolsz bele, akkor tönkremegy. A tested téged szolgál, tégy te is jó szolgálatot a testednek azzal, hogy helyesen táplálod.

A 8 leggyakoribb hiba az ételtársításban,
helytelen ételkombinációk:

1. Hús és zsír
2. Hús és gabona
3. Hús és burgonya
4. Hús és gyümölcs
5. Tej és gyümölcs
6. Zöldség és gyümölcs
7. Nyers gyümölcs és gabona
8. Gyümölcs és olajos magok

+1 Zsír és cukor (Bővebben: Az ételtársítás egyik legfontosabb szabálya)

Marton Melinda

Tanuld meg a helyes ételtársítást, hogy tudd mit mivel, mikor és milyen sorrendben egyél az egészséged megőrzése érdekében. Ismerd meg részletesen a 8+1 hibát! Gyere el szeptember 19-én az előadásomra!

testtudatos-taplalkozas-tanfolyam-oldalsav

Egy nélkülözhetetlen gluténmentes gabona

A köles (fűféle) a világ 8 legjelentősebb gabonája közé tartozik. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá és simává varázsolja a bőrt, csökkenti a hajhullást, javítja a körmök rugalmasságát, erősíti az idegrendszert, jót tesz a szemeknek, és a fogak egészségéhez is hozzájárul. A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású gabona, amely főzve is megőrzi lúgos kémhatását. Serkenti az anyagcserét, és melegítő hatású.

zsakkoles

Fehérjetartalom
100g köles 11g fehérjét tartalmaz. A köles aminosav-összetétele ideális. Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, azonban mégsem tekinthető teljes értékű fehérjének, mivel nem megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat. Magas a metionin és cisztein tartalma. Minél nagyobb a köles szeme, annál nagyobb az aminosavak aránya a magjában.

Zsírtartalom
A köles zsírtartalma magas (3-6%), gazdag telítetlen zsírsavakban. Zsírtartalma miatt könnyen avasodik, ezért a tárolásánál erre figyelni kell.

Szénhidráttartalom
A köles szénhidráttartalma körülbelül 60-80%, aminek nagy része keményítő.

Glikémiás index
A hántolt köles glikémiás indexe 71, ami magasnak számít.

Vitaminok, ásványianyagok
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Kiváló B-vitaminforrás, főként B1- és B2-, B3-, B6-vitamin található benne. A köles fontos ásványi anyagok bőséges tárháza: káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, cinket, mangánt, nikkelt és rezet tartalmaz. Magas a kovasav tartalma. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását.

10-elony-koles

Felhasználási tippek
A köles sokféle módon elkészíthető, készíthető belőle:
– Leves, levesbetét
– Sós vagy édes kása
– Feltét, fasírt
– Gombóc
– Sütemény, édesség, puding
– Egytálétel
– Pástétomok, krémek
– Rizshez hasonlóan felhasználható

Minolta DSC

Hogyan készítsd el?
A kölest nem kell beáztatni. Felhasználás előtt folyóvíznél alaposan át kell mosni. Háromszoros mennyiségű vízben fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük. A köles szemei főzéskor alaposan megduzzadnak. Íze semleges, így sós és édes ételt is készíthetünk belőle.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
A köleshez jól illik a gyömbér, rozmaring, bazsalikom, majoránna, koriander, vanília, fahéj, és a kardamom.

Vásárlási tippek
A boltokban kapható hántolt köles (aranyköles), kölesliszt, teljes kiőrlésű barna kölesliszt, extrudált kölesgolyó, köles pehely, köles kása, konyhakész köles, köles tészta, köles körözött. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Érdemes a termékek közül a minél kevésbé feldolgozottakat választani. Vásároljunk bio hántolt kölest. Az aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan, ezért hántolni kell.
Ha lisztet vásárolunk, akkor pedig teljes kiőrlésű barna köleslisztet vegyünk. A barna köles az egyetlen hántolatlanul is fogyasztható kölesfajta. Az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben halmozódnak fel. Mivel a barna kölest héjastól őrlik, így minden értékes anyag az őrleményben marad.

Kattints ide és készítsd el az édes kölesgolyó receptemet!

Marton Melinda

A legjobb növényi fehérjeforrás

A quinoa növénytani szempontból nem valódi gabona, de ahhoz hasonló módon használható. Magja kicsi, elefántcsont-színű. Beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt (7g/100g) a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.

szines-quinoa

A tökéleteshez legközelebb álló fehérjeforrás az egész növényvilágban.
A quinoa gazdag teljes értékű fehérjében (14g/100g). Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem tud saját maga előállítani. Ezek közül kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz lizint, metionint és treonint. Ezért a teljes értékű növényi étrend fontos alapanyaga.

Viszonylag magas a zsírtartalma (7g/100g), ami gazdag telítetlen zsírsavakban.

A glikémiás indexe alacsony (53). Ezért a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

Értékes vitaminforrás, található benne C-, E- és B-vitamin. Emellett gazdag antioxidánsokban.

Ásványianyag tartalma jelentős, kiváló Ca-, Mg-, Fe-, K- és Zn forrás. Természetes foszforforrás

quinoa

Felhasználási tippek
Magas keményítő tartalmú, lisztes magját a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használjuk fel ételeinkben. Magja az amaránthoz hasonlóan kipattogtatható. Az íze semleges, ezért készíthetünk belőle édes, vagy sós fogásokat is. Például:
-kása
-köret (a rizst kiváltja)
-saláta
-levesbetét
-töltelék
-édesség
-fasírt
Lisztjéből önállóan, vagy más liszttel elkeverve kenyeret, süteményt, palacsintát süthetünk.

tabule-salata

Hogyan készítsd el?
A quinoa nyers magjait természetes rovarriasztó réteg (szaponin) fedi, ami egy ragadós, keserű anyag. Bár ezt a réteget a feldolgozás során el szokták távolítani, érdemes főzés előtt alaposan átmosni. A quinoát kétszeres mennyiségű vízben 25 perc alatt készre főzzük. A magok kb. 2-4-szeresére megdagadnak.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
Jól illenek hozzá a zöldfűszerek (snidling, bazsalikom, menta, citromfű), a citrom és a szőlőmagolaj.

Vásárlási tippek
A boltokban háromféle bio quinoával találkozhatunk, a magok lehetnek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A legenyhébb ízű a fehér, a piros és a fekete mag kissé ropogósabb szerkezetű, és erőteljesebb aromájú. Kapható egészben, pehely, korpa, vagy tészta formájában, valamint vásárolható quinoa ital is. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Kattints ide és készítsd el a tabulé salátát quinoával receptemet!

Marton Melinda

Top 10 érv, amiért érdemes hajdinát fogyasztanod!

A hajdinának (keserűfűféle) fontos szerepe van az egészséges és betegségmegelőző táplálkozásban. Könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe, emellett a gluténérzékenyek és a cukorbetegek is fogyaszthatják.

hajdina-kép

  1. A hajdina rendszeres fogyasztásával védjük az érfalakat, az izomzatot és az idegrendszert, a szemeket, a bőrt, a körmöket és a hajat.
  2. Védjük a szív és érrendszert és segítjük a működését.
  3. Segítjük a csontok és a fogak felépítését, a vérképzést.
  4. A hajdina emellett lúgosít és segít a vércukorszint szabályozásában is. Hosszan tartó és egyenletes energiával látja el a szervezetünket. Könnyen emészthető, melegítő hatású.
  5. Értékes magjai kiváló beltartalmi értékkel bírnak. Jellemző tápanyaga a szénhidrát (75,31g/100g), melynek 56-77%-a keményítő és 17-20%-a élelmi rost.
  6. A hajdina fehérjetartalmának (8,24g/100g) különlegessége, hogy az aminosav összetételében a többi gabonaféléhez képest nagyobb mennyiségben tartalmaz metionint és lizint, melyek esszenciális aminosavak és arginint (szemiesszenciális aminosav). Ennek azért van jelentősége, mivel az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, csak táplálékkal tudjuk bevinni.
  7. Zsírtartalmának (1,74 g/100g) 77%-a telítetlen zsírsav. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet.
  8. A hajdina könnyen emészthető, rostdús, segíti a bélmozgást. Magas rosttartalma miatt glikémiás indexe 55-59%. Ez azt jelenti, hogy cukortartalma kétszer annyi idő alatt szívódik fel a bélrendszerből, mint a hagyományos cukor, így nem terheli meg a hasnyálmirigyet.
  9. Értékes vitaminforrás, szinte az összes B-vitamint tartalmazza, ezek közül jelentős a B1-vitamin, B2-vitamin tartalma, emellett pedig E-vitamint, és a P-vitamint (rutin) is található benne.
  10. Ásványianyag tartalma jelentős. Magas a kalcium-, magnézium-, káliumtartalma, alacsony a nátriumtartalma. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag.

hajdinafélék

Felhasználási tippek
Magját nyersen, naturan, pörkölve, daraként vagy lisztté őrölve használjuk fel.
– Csíráztatott nyers magját adhatjuk salátákhoz.
– A magjából készíthető feltét (fasírt), pástétom, kréker, lepény.
– Köretként, vagy levesbetétként is használható.
– Egytálételek alapja is lehet.
– Használhatjuk töltelékként.
– Helyettesíthetjük vele a rizst.
– Darájából készülhet kása.
– A lisztjéből készülhet palacsinta, kenyér, lepény, lepénykenyér, muffin, sütemény stb.

Minolta DSC

Hogyan készítsd el?
A hajdinát fedő alatt 2,5-szeres vízben főzzük 30 percig. Lerövidíthető a főzési idő, ha előtte 1-2 órára beáztatjuk, ebben az esetben kevesebb főzővizet kell hozzáadnunk.
Főzés helyett érdemes inkább párolni, hogy megőrizzük az értékes vitaminokat. Párológépben elkészítve 1-szeres főzővizet hozzáadva 20 perc alatt elkészül. Ha a hajdinaszemeket főzés előtt megpörköljük, akkor kellemes diós íze és illata lesz.

Milyen fűszerek illenek hozzá?
A hajdinához jól illenek a friss vagy szárított zöldfűszerek (petrezselyem, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, izsóp) valamint a fokhagyma és a vöröshagyma.

Vásárlási tippek
A boltokban világos színű hántolt vagy sötét színű pörkölt hajdina mag, ezenkívül pehely, dara, és liszt kapható. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!
Érdemes a bio natúr hántolt hajdinát vásárolni, melynek az előnyei:
– nyers, így csíráztatható. A hajdina fiatal hajtása enzimeket, klorofilt és több vitamint tartalmaz.
– a natúr hajdina kevésbé feldolgozott, hiszen nincs megpirítva
– a natúr hajdina íze semleges, így bármihez hozzáadható. Otthon is megpörkölhető ha diós ízt szeretnénk.

Fontos mindig ellenőrizni a csomagolás épségét, a termék szavatossági idejét, a származási országot. Az élelmiszercímkén ellenőrizni kell, hogy milyen üzemben csomagolták, mit tartalmazhat nyomokban.

Kattints ide és készítsd el a tofukrémes spenótos hajdinapalacsinta receptemet!
http://testtudatos-taplalkozas.hu/receptek/tofukremes-spenotos-hajdinapalacsinta/

Marton Melinda

Tudatos táplálkozás nyáron

Az általános egészséghez és a jó közérzethez a tudatos táplálkozás a kulcs. A tudatos táplálkozás lényege, hogy önmagaddal és a természettel összhangba kerülj. Ismerd meg magad és működj együtt a testeddel és a természettel. Legyél tudatos a táplálkozásodban! Ismerd meg és sajátítsd el a táplálkozás alapvető szabályait!

salátakínálás
Légy összhangban a természettel!

A tudatos táplálkozás számos szabályából és alapelvéből az egyik legegyszerűbben alkalmazható a szezonalitás alapelve. Ez az alapelv elsősorban abban segít, hogy a természettel összhangba kerülj. Ahogy a természet is állandó körforgásban van, úgy a testednek is mindig másra van szüksége ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni. A szezonalitás lényege, hogy azokat a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszd, amik az adott évszakban teremnek. Így jutsz az adott évszakban friss és értékes tápanyagokhoz, ásványanyagokhoz, vitaminokhoz és enzimekhez. Mindezek együtt szolgálják az egészséged megőrzését, az energiaszinted fenntartását, és az anyagcsere folyamataid zavartalan működését.

A csillagászati nyár
A csillagászati nyár június 21-től a nyári napfordulótól szeptember 23-ig az őszi napéjegyenlőségig tart. Június 21-én van az év leghosszabb napja, amikor a Nap sugarai pontosan merőlegesen érkeznek a Ráktérítőre. A nyári napforduló ünnepe a természet ciklikusságára tanít. A nyár elsősorban az érettség, kiteljesedés és az aktív cselekvés időszaka, ugyanakkor az aktív pihenés időszaka is. A tevékenységek tudatos váltogatása felváltva pihenteti a testet, a lelket és a szellemet.

Glass of red strawberry smoothie with chia seeds, served with retro cocktail tube, fresh mint and strawberries over wooden table

Táplálkozz nyáron is tudatosan!
Az évszakok közül a nyár a leginkább alkalmas arra, hogy változatos, tápértékben gazdag ételeket fogyassz. Rendkívül széles a paletta, amiből választhatsz. A friss minőségi földben termett, és nap érlelte alapanyagok garantálják, hogy biztosan hozzájuss a megfelelő tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványanyagokhoz. A természettel összhangban kövesd a szezonalitás alapelvét és mindent akkor egyél, amikor az ideje van. Így sokat tehetsz az egészségedért!
Nyáron egyél kevesebbet, és könnyebb ételeket. Használd ki a természetben kínálkozó lehetőségeket, és egyél sok friss gyümölcsöt és zöldséget. A nyár elsősorban a nyers ételek ideje, készíts változatos zöldség- és gyümölcssalátákat, turmixokat, leveseket, használj friss zöldfűszereket. Törekedj arra, hogy egyél változatosan. Az ételeket inkább párold, vagy rövid ideig pirítsd. Sózz kevesebbet, használj több vizet. A nyári meleget, és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért ügyelj a főzés és tárolás körüli higiéniára.

Fresh watermelon juice in the glass.Selective focus on the front glass

Hidratáld a tested!

A nagy forróságban jóval több folyadékra van szükséged, mint máskor, ezért nyáron fokozottan figyelj a tested hidratálására. Egyél és igyál tudatosan! Az evéssel úgy tudod biztosítani a több folyadékszükségletet, ha lédús gyümölcsöket és zöldségeket eszel, a legtöbb zöldség és gyümölcs ugyanis 80-95%-os víztartalmú. Az ivás során arra figyelj, hogy jó minőségű vizet igyál rendszeresen, a legjobb a tisztított víz. A nagyobb folyadékigényt a víz mellett hígított zöldség-, gyümölcslevekkel, citromos limonádéval, menta vagy citromfű teával és gyógynövényteákkal biztosítsd a tested számára.

Építsd be a szezonalitás elvét a táplálkozásodba, így mindig változatosan fogsz táplálkozni, és sokat tudsz tenni az egészségedért!
Ha tetszett a cikk, akkor kattints a gombra és gyere el a nyári Egésznapos Főzőtanfolyamomra, ahol még több hasznos dolgot megtanulhatsz.


nyilak-lefele
letoltes
 

Marton Melinda

Az ételtársítás egyik legfontosabb szabálya

ételtársítás-2 (Small)

Az emberi szervezetben az egyik legtöbb energia az emésztésre megy el. Különösen akkor, ha valaki helytelenül társítja az ételeket. A helytelen ételtársítás ugyanis oda vezet, hogy a szervezet nem tudja megemészteni a bevitt ételt, ezért az emésztés sokkal több energiát igényel.

A helytelenül társított ételek megemésztéséhez a szervezetünk képtelen egyszerre előállítani minden szükséges emésztőenzimet. Ezért részben baktériumok segítségével megy végbe az emésztés, ami minden esetben erjedést okoz. Ráadásul a megemésztetlen étel nem tud kiürülni a szervezetből, és salakanyag formájában felhalmozódik. Ez a lerakódott salakanyag pedig betegséget okoz. A rossz ételtársítás következményei az emésztési zavarok, az elégtelen tápanyag-felszívódás, a fokozott bélgázképződés, a hasfájás és a puffadás.

Az egészséged megőrzéséhez kulcsfontosságú, hogy tudd mit mivel szabad enned, és milyen ételeket nem szabad együtt fogyasztanod. A tudatos ételtársítás azt jelenti, hogy a különböző ételcsoportokat megtanulod helyesen társítani.

Az egészséges emberek többsége nagyon egyszerűen, ugyanakkor változatosan táplálkozik. A megfelelően társított, kevés alapanyagból álló étrend tökéletesen biztosítja a szervezet tápanyagszükségletét.

Ételtársítás-3 (Small)

Az ételtársítás elmélete

Az ételtársítás elméletét korábban már sokan leírták, köztük például dr. Herbert M. Shelton, Harvey és Marilyn Diamond is. A kutatásaik azonban nem a teljes értékű növényi táplálkozásra vonatkoztak, hanem a vegyes táplálkozásra. Így nem tettek különbséget a növényi és az állati eredetű csoportok és az ételcsoportok alcsoportjai között sem. Emellett pedig azt is tapasztaltam, hogy bár sok elmélet létezik az ételtársítással kapcsolatban, ugyanakkor a könyvekben szereplő receptekben ezt mégsem alkalmazzák következetesen, és sokszor ellentmondanak saját maguknak.

A kutatásom során a korábbi kutatóktól eltérően én figyelembe vettem, hogy rengeteg gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta létezik és különbséget kell tenni a növényi és állati eredetű zsírok és fehérjék között is. A különböző ételcsoportok és alcsoportjaik pedig más-más emésztési időt és eltérő emésztési környezetet igényelnek, valamint más az egészségre gyakorolt hatásuk is.

A kutatási eredményeim így végre egy teljes tudást adnak az ételtársításról, amiben a helyes társításra vonatkozóan a legapróbb részletekig minden benne van, a helyes társítások, a kivételek és a rossz társítások is. Ráadásul még az elmélet és a gyakorlat is összhangban van. Az alkalmazott ételtársítás tehát sokkal összetettebb, részletesebb, és alaposabb tudást igényel, mint amivel eddig találkozhattál.

Tudományos kutatóként egy teljes évig kutattam az ételtársítást, tanulmányoztam a hazai és a külföldi szakirodalmat. Elemző és összehasonlító munkát végeztem. Majd az így leszűrt eredményeket összefoglaltam és kipróbáltam a gyakorlatban is. Egy teljes évig alkalmaztam saját magamon és csak ezután kezdtem el tanítani. Folyamatosan kutatom azóta is a témát, és fejlesztem a tudásanyagot.

Ételtársítás (Medium)


Az ételtársítás egyik legfontosabb szabálya:
Sose fogyassz együtt zsírt és cukrot!

Sokan azt hiszik, hogy teljesen egészségesen táplálkoznak, és nem is tudnak arról, hogy megszegik ezt a szabályt. Az egészségesnek mondott receptek nagy része nem felel meg ennek a szabálynak. Mindegy milyen zsírról és cukorról beszélünk, ezt a két dolgot, sosem szabad együtt fogyasztanod.

Mi történik a testeddel, amikor cukrot eszel? Amikor bármilyen formában cukrot eszel, akkor az először bekerül az emésztőcsatornába. Aztán áthatol a belek falán, és a véráramba kerül, ezt nevezik úgy, hogy megemelkedik a vércukor szint. Majd relatíve gyorsan, és könnyen eljut a sejtekhez.

De mi történik akkor, ha a cukorral együtt zsírt is eszünk, vagy még magas a vérzsír szintünk. Ha a cukor úgy kerül be a véráramba, hogy közben a vérzsír szint magas, akkor nem tud kijutni a sejtekhez, hanem elakad, és felhalmozódik a vérben. A vércukor szint tartósan magas lesz, és ez számos betegség kialakulásához vezet.

Kezdd el alkalmazni az ételtársítás 7 egyszerű szabályát!
Kattints a gombra, és töltsd le a 7 alapszabályt, amiben minden szakirodalmi forrás egyetért!


nyilak-lefele
letoltes
 

Marton Melinda

Tanuld meg a helyes ételtársítást, hogy tudd mit mivel, mikor és milyen sorrendben egyél az egészséged megőrzése érdekében. Ismerd meg részletesen a 8+1 hibát az ételtársításban. Gyere el szeptember 19-én az előadásomra! Ha pedig a teljes tudást szeretnéd, akkor gyere el a Tudatos Ételtársítás Tréningre november 11-én!

testtudatos-taplalkozas-tanfolyam-oldalsav

Az egészséges táplálkozás 5 sarkalatos pontja

Fehérje, vitaminok és ásványi anyagok

Honnan-szerezz-fehérjét

Fehérje

Tudtad, hogy testednek mindössze 7%-a fehérje? A fehérjéknek a sejtek felépítésében van alapvető szerepe. Testünknek a fehérjék előállításához aminosavakra van szüksége, amik a fehérjék építőkövei. Az aminosavakat feloszthatjuk esszenciális és nem esszenciális típusokra.

Jelenleg 22 olyan aminosavat ismerünk, amik az ember számára fontosak. Ebből 8 esszenciális aminosav (a szervezet számára nélkülözhetetlen), mert a szervezet nem tudja előállítani: izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin.

Növényi táplálékból is bőven fedezhető a napi fehérje szükséglet. A növények gazdagok esszenciális aminosavakban, és ha nem is feltétlenül van jelen mindegyik esszenciális aminosav megfelelő mennyiségben egy-egy növényben, de több növény egyidejű vagy legalább 2 napon belüli fogyasztásával (komplettálással) minden esszenciális aminosavat megkaphat a szervezet hús nélkül is. A növényi fehérjék együttesen tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.

Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért teljes értékű fehérjeforrás: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, diófélék, paradicsom. Emellett komplett fehérjeforrás a szója is.

A napi fehérje szükséglet a táplálkozástudományi szakemberek szerint 0,8 g/testsúlykg, a természetgyógyászok szerint 0,4 g/testsúlykg. Eszerint naponta átlagosan kb. 25 g fehérjét kellene magunkhoz venni. A teljes étrend 5-7%-ának kellene fehérjének lennie. A közhiedelemmel ellentétben tehát az embereket egyáltalán nem fenyegeti fehérjehiány.

Az esszenciális aminosavak ajánlott napi beviteli értéke:

Fenil-alanin + tirozin: 25 mg/ttkg/nap
Izoleucin: 39 (mg/ttkg/nap)
Leucin: 20 (mg/ttkg/nap)
Lizin: 30 (mg/ttkg/nap)
Metionin + cisztein: 15 (mg/ttkg/nap)
Treonin: 15 (mg/ttkg/nap)
Triptofán: 15 (mg/ttkg/nap)
Valin: 26 (mg/ttkg/nap)

fresh-veggies (Medium)

B12-vitamin

A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő, amelyek az állatok és az ember bélrendszerében, valamint a talajban élnek. A belekben megtermelt mennyiség nem minden esetben szívódik fel teljes mértékben, aminek az oka legtöbbször a helytelen táplálkozás.

A B12 hiánya idegrendszeri károsodást, betegségeket okoz. A tünetei: fáradtság, állandó idegesség, depresszió, a karok és lábak zsibbadása, járási nehézségek, dadogás, szájgyulladások, rossz testszag, menstruációs panaszok.

Becslések szerint szervezetünk három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Ezért elsődleges fontosságú a helyes táplálkozás és a bélrendszer tisztán és egészségesen tartása. Emellett érdemes évente ellenőriztetni a szintjét az egészséged megőrzése érdekében. A B12-vitamin ellenőrzése különösen fontos a terhes vagy szoptatós anyáknak.

Az egészséges talajban termelt növények B12-tartalma megfelelő és jól felszívódik. Azonban a gyomirtós és műtrágyás földben termett növényekből teljesen hiányzik.
Emellett léteznek ma már B12-vitaminnal dúsított élelmiszerek is. Sokszor elhangzik, hogy a sörélesztő pehelyben van, azonban ez csak akkor igaz, ha rá van írva a csomagolására, hogy hozzáadott B12-vitamint tartalmaz. Ez utóbbit lehet ilyen céllal fogyasztani. A B-12 vitamin ajánlott napi beviteli értéke 2,5 μg.
Hiány esetén jelenleg a legjobb módja a B12-vitamin pótlásának az étrendkiegészítő rendszeres szedése.

vegán-diéta

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontjaink és a fogaink egészségéhez, valamint a szöveteink egészségének a megőrzéséhez. A D-vitamint napfényvitaminnak is hívják, mert a szervezet a bőrt érő ibolyántúli napsugarak hatására maga is képes előállítani. Mivel magunk is képesek vagyunk D-vitamint előállítani, ez a vegyület tulajdonképpen nem is vitamin, hanem hormon.
A D-vitamin gyűjtőnév alá a D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak. Közülük a szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin.

A D-vitamin termelődést és felhasználást az étrendünk is jelentősen befolyásolja. Az állati fehérjék gátolják a D-vitamin előállítást. A klorofilltartalmú ételek viszont olyanok, mint az elraktározott napfény, a testben a D-vitaminhoz hasonlóan kalciumszabályozó feladatot töltenek be. A növényi étrend gazdag D2-vitaminban, forrásai bizonyos zöldségek, élesztők és gombák. A D3-vitamint növényi táplálkozás mellett viszont csak vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztásával, vagy étrendkiegészítő szedésével lehet pótolni. D3-vitaminból érdemes a cseppes változatot szedni a könnyebb felszívódás miatt.

Az év legnagyobb részében jobb lenne természetes úton, napozással biztosítani, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű D-vitamin képződjön. A szükséges D-vitamin mennyiséghez elegendő napi fél óra napozás, ezért a napsütéses évszakokban napozzunk rendszeresen! Fontos, hogy közvetlenül a bőrünket érje a napfény és legalább a testfelületünk 20%-án.

Télen viszont hasznos lehet a D-vitamin rendszeres szedése, főként azok számára, akik idejük legnagyobb részét zárt helyen töltik. A hiánybetegségek kialakulása náluk jár a legnagyobb kockázattal. Mielőtt azonban bárki elkezdene D-vitamint szedni, érdemes elvégeztetni egy egyszerű vérvizsgálatot, amiből kiderül, hogy indokolt-e a vitamin pótlása.
táplálkozás

Vas

A vas fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében. A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, lépben, és a csontvelőben raktározódik.
A férfiak és a nők vasszükséglete eltérő. A nőknek csaknem kétszer annyi étrendi vasra van szükségük, mint a férfiaknak. A vashiány tünetei: szaporább légzés, fáradékonyság, gyengeség, sápadt bőr, hajlam a fertőző betegségekre. A vas tartós hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet.

A változatos étrend elegendő vasat biztosít, ha tartalmaz hüvelyeseket, dióféléket és magvakat, sötétzöld levélzöldségeket, csírákat, aszalványokat, tengeri algát.

„A rostban gazdag táplálékok sok vasat tartalmaznak, így a fokozott rostbevitel fokozott vasbevitellel párosul. Azok az emberek, akik több növényi táplálékot, következésképpen több rostot fogyasztanak, ezzel párhuzamosan több vasat is vesznek magukhoz.” (T. Colin Campbell, PhD: Kína-tanulmány)

A növényi vas felszívódásának hatékonyságát a C-vitamin javítja. A növényi eredetű vasból több hasznosulhat, ha C-vitamint tartalmazó táplálék, vagy folyadék kíséretében vesszük magunkhoz.

Növényi táplálékok vastartalma

Szójabab 1 bögre: 8,8 mg
Lencse, főtt 1 bögre: 6,6 mg
Spenót 1 bögre: 6,6 mg
Tofu 4 uncia/113 g: 6,4 mg
Csicseriborsó 1 bögre: 4,7 mg
Vesebab 1 bögre: 3,9 mg
Burgonya 1 nagyobb darab: 3,2 mg
Borsó, főtt 1 bögre: 2,5 mg
Kesudió ¼ bögre: 2,1 mg

Az egészség nem az egyedi tápanyagok bevitelén múlik, hanem azon hogy mennyi teljes értékű táplálékot fogyasztunk. Fogyasszunk teljes értékű gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, amennyit csak tudunk!

vegan-sport-5

Kalcium

A kalciumnak fontos szerepe van a csontok keménységének, szilárdságának fenntartásában. A kalciumra a jó fogakhoz és csontokhoz, valamint az izmok és az idegek egészséges működéséhez van szükség.
Fontos az is, hogy felmérjük, mennyi kalciumra van valójában szükségünk a csontok és a szervezet egészségének fenntartásához. A nők szervezete több kalciumot igényel, erre fiatal felnőtt koruktól figyelniük kell, hogy megelőzzék a csontritkulást.

Sok ember aggódik, hogy ha elhagyja étrendjéből a tejtermékeket, akkor kalciumhiány lesz az eredmény. Ugyanakkor a tény az, hogy az állati fehérjék növelik a szervezet savterhelését, ezáltal a vér és a szövetek is savasabbá válnak. A savak semlegesítéséhez a szervezet kalciumot használ, amit végül a csontokból von ki. Ez meggyengült csontokkal, csontritkulással és végül csonttöréssel jár.

„Az állati fehérjék és a kalcium túlzott bevitele fokozhatja a csontritkulás kockázatát. Mostanra alapos és széles körű bizonyítékokkal tudjuk alátámasztani, hogy a teljes ételekből álló, növényi alapú táplálék a lehető legjobb a vesének, a csontoknak, a szemnek és az agynak.” (T. Colin Campbell, PhD: Kína-tanulmány)

Minden leveles zöldféle és fűféle természeténél fogva sok kalciumot tartalmaz (emellett vasat, magnéziumot, C-vitamint és többféle B-vitamint is). Jó kalcium forrás a zeller, hagyma, zöldbab, avokádó, feketebab, csicseriborsó, tofu, mandula, mogyoró, szezámmag, füge, napraforgómag, brokkoli, szentjánoskenyér. A kalcium tökéletes felszívódása D-vitaminnal biztosítható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattints a gombra és gyere el az Egésznapos Főzőtanfolyamomra, ahol még több hasznos dolgot megtanulhatsz.


nyilak-lefele
letoltes
 

Marton Melinda

Tudatos böjttel az egészségért

Sokféleképpen segítheted a tested egészséges működését. Tarthatsz például valamilyen mentes időszakot 1-2 hétig, vagy akár 1 teljes hónapig, például cukormentes, tejmentes, húsmentes időszakot stb. A mentes időszakok elsősorban ahhoz segítenek hozzá, hogy megtapasztald, hogy az adott ételféleség mennyire okoz számodra függőséget, mennyire tudod kontrollálni az étkezési szokásaidat, tudsz-e nemet mondani, és képes vagy-e lemondani róla. Közben pedig a szervezeted megkönnyebbül és beindulnak a tisztulási folyamatai.

Tapasztalatot szerzel arról, hogy az elhagyott étel hiánya mit okoz a testedben. Ha ezután mégis visszatérsz a korábbi megszokott kerékvágásba, és újra fogyasztod az elhagyott ételt, akkor a saját bőrödön fogod megtapasztalni, hogyan reagál rá a tested. Ha azt tapasztalod, hogy nem tesz jót a testednek, akkor hagyd el az étrendedből, és keress egészséges alternatívákat.

A mentes időszakok és a böjt növelik a testtudatosságot

A mentes időszakok sokat segítenek abban, hogy ki tudd alakítani a saját egyéni táplálkozásod, mert növelik a testtudatosságodat. A tradicionális étkezési szokások szükségszerű megkérdőjelezése, a lehetséges egészséges alternatívák felkutatása, megismerése és alkalmazása vezet el a testtudatos táplálkozás gyakorlati megvalósításához. A te feladatod, hogy az egészséged érdekében megtanulj különbséget tenni a számodra megfelelő és a helytelen táplálékok között.

frissítő-lúgosító-ital-shutterstock_117577126 (Small)

Böjtölj tudatosan az egészséged megőrzéséért!

A szervezeted egészséges, természetes működésének helyreállításához választhatod a böjtöt is. Érdemes rendszeresen böjtölni, hogy segítsd a tested tisztulási folyamatát, és megszabadulj a felesleges salakanyagoktól. A szervezetben felhalmozódott salakanyag nehezíti az immunműködést, az anyagcserét, és az öngyógyító képességet. Éppen ezért a böjt alapvető egészségfenntartó, megújító és gyógyító módszer. Böjtöt évente kétszer érdemes tartani, a természettel összhangban tavasszal és ősszel. Ezekben az időszakokban a tested működése is jobban támogatja a kiválasztási folyamatot.

A böjt három részből áll, az előkészületből, magából a böjtből és a böjtöt követő felépítés időszakából. A böjt során csak folyadékot fogyasztunk. A fokozott folyadékbevitel segíti a szervezet kiválasztási folyamatát.

A tudatos böjt egyszerre három szinten zajlik, testi, lelki és szellemi szinten. Fontos, hogy meghatározd konkrétan mi a célod a böjttel az életed különböző területein. Például: szeretnél megszabadulni a felesleges salakanyagoktól. Van egy nehézség az életedben, amit szeretnél megoldani. Szeretnéd megérteni a természet törvényeit magasabb szinten stb.

Citromfüves menta tea-shutterstock_116599795 (Small)

Ha megvan benned a szándék, hogy szeretnél böjtölni, válaszd ki a számodra ideális böjttípust. A választásnál vedd figyelembe, hogy van-e a böjthöz elegendő súlyfelesleged, milyen az egészségi állapotod, van-e valamilyen betegséged, szedsz-e gyógyszert, állsz-e valamilyen orvosi kezelés alatt, van-e már böjti tapasztalatod, milyen eszközeid vannak és mennyi idő áll a rendelkezésedre. Ezek alapján felelősségteljesen el tudod dönteni, hogy böjtölhetsz-e, és ha igen, akkor milyen böjtöt érdemes választanod.

Érdemes először rövidebb böjttel kezdeni, majd a következő böjt alkalmával lehet növelni a napok számát. Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a rendszeres böjthöz. Ha hosszabb ideig szeretnél böjtölni, például 21 napig, akkor előtte végeztess el egy alapos orvosi állapotfelmérést. A hosszabb böjtöt böjtszakértővel, vagy hozzáértő orvos vezetésével végezd.

Marton Melinda