A legjobb növényi fehérjeforrás

A quinoa növénytani szempontból nem valódi gabona, de ahhoz hasonló módon használható. Magja kicsi, elefántcsont-színű. Beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt (7g/100g) a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.

szines-quinoa

A tökéleteshez legközelebb álló fehérjeforrás az egész növényvilágban.
A quinoa gazdag teljes értékű fehérjében (14g/100g). Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem tud saját maga előállítani. Ezek közül kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz lizint, metionint és treonint. Ezért a teljes értékű növényi étrend fontos alapanyaga.

Viszonylag magas a zsírtartalma (7g/100g), ami gazdag telítetlen zsírsavakban.

A glikémiás indexe alacsony (53). Ezért a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

Értékes vitaminforrás, található benne C-, E- és B-vitamin. Emellett gazdag antioxidánsokban.

Ásványianyag tartalma jelentős, kiváló Ca-, Mg-, Fe-, K- és Zn forrás. Természetes foszforforrás

quinoa

Felhasználási tippek
Magas keményítő tartalmú, lisztes magját a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használjuk fel ételeinkben. Magja az amaránthoz hasonlóan kipattogtatható. Az íze semleges, ezért készíthetünk belőle édes, vagy sós fogásokat is. Például:
-kása
-köret (a rizst kiváltja)
-saláta
-levesbetét
-töltelék
-édesség
-fasírt
Lisztjéből önállóan, vagy más liszttel elkeverve kenyeret, süteményt, palacsintát süthetünk.

tabule-salata

Hogyan készítsd el?
A quinoa nyers magjait természetes rovarriasztó réteg (szaponin) fedi, ami egy ragadós, keserű anyag. Bár ezt a réteget a feldolgozás során el szokták távolítani, érdemes főzés előtt alaposan átmosni. A quinoát kétszeres mennyiségű vízben 25 perc alatt készre főzzük. A magok kb. 2-4-szeresére megdagadnak.

Milyen fűszerek, ízesítők illenek hozzá?
Jól illenek hozzá a zöldfűszerek (snidling, bazsalikom, menta, citromfű), a citrom és a szőlőmagolaj.

Vásárlási tippek
A boltokban háromféle bio quinoával találkozhatunk, a magok lehetnek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A legenyhébb ízű a fehér, a piros és a fekete mag kissé ropogósabb szerkezetű, és erőteljesebb aromájú. Kapható egészben, pehely, korpa, vagy tészta formájában, valamint vásárolható quinoa ital is. A Bijó szaküzleteiben és webáruházában egy helyen meg tudsz venni mindent!

Kattints ide és készítsd el a tabulé salátát quinoával receptemet!

Marton Melinda