Az egészséges táplálkozás 5 sarkalatos pontja

Fehérje, vitaminok és ásványi anyagok

Honnan-szerezz-fehérjét

Fehérje

Tudtad, hogy testednek mindössze 7%-a fehérje? A fehérjéknek a sejtek felépítésében van alapvető szerepe. Testünknek a fehérjék előállításához aminosavakra van szüksége, amik a fehérjék építőkövei. Az aminosavakat feloszthatjuk esszenciális és nem esszenciális típusokra.

Jelenleg 22 olyan aminosavat ismerünk, amik az ember számára fontosak. Ebből 8 esszenciális aminosav (a szervezet számára nélkülözhetetlen), mert a szervezet nem tudja előállítani: izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin.

Növényi táplálékból is bőven fedezhető a napi fehérje szükséglet. A növények gazdagok esszenciális aminosavakban, és ha nem is feltétlenül van jelen mindegyik esszenciális aminosav megfelelő mennyiségben egy-egy növényben, de több növény egyidejű vagy legalább 2 napon belüli fogyasztásával (komplettálással) minden esszenciális aminosavat megkaphat a szervezet hús nélkül is. A növényi fehérjék együttesen tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.

Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért teljes értékű fehérjeforrás: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, diófélék, paradicsom. Emellett komplett fehérjeforrás a szója is.

A napi fehérje szükséglet a táplálkozástudományi szakemberek szerint 0,8 g/testsúlykg, a természetgyógyászok szerint 0,4 g/testsúlykg. Eszerint naponta átlagosan kb. 25 g fehérjét kellene magunkhoz venni. A teljes étrend 5-7%-ának kellene fehérjének lennie. A közhiedelemmel ellentétben tehát az embereket egyáltalán nem fenyegeti fehérjehiány.

Az esszenciális aminosavak ajánlott napi beviteli értéke:

Fenil-alanin + tirozin: 25 mg/ttkg/nap
Izoleucin: 39 (mg/ttkg/nap)
Leucin: 20 (mg/ttkg/nap)
Lizin: 30 (mg/ttkg/nap)
Metionin + cisztein: 15 (mg/ttkg/nap)
Treonin: 15 (mg/ttkg/nap)
Triptofán: 15 (mg/ttkg/nap)
Valin: 26 (mg/ttkg/nap)

fresh-veggies (Medium)

B12-vitamin

A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő, amelyek az állatok és az ember bélrendszerében, valamint a talajban élnek. A belekben megtermelt mennyiség nem minden esetben szívódik fel teljes mértékben, aminek az oka legtöbbször a helytelen táplálkozás.

A B12 hiánya idegrendszeri károsodást, betegségeket okoz. A tünetei: fáradtság, állandó idegesség, depresszió, a karok és lábak zsibbadása, járási nehézségek, dadogás, szájgyulladások, rossz testszag, menstruációs panaszok.

Becslések szerint szervezetünk három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Ezért elsődleges fontosságú a helyes táplálkozás és a bélrendszer tisztán és egészségesen tartása. Emellett érdemes évente ellenőriztetni a szintjét az egészséged megőrzése érdekében. A B12-vitamin ellenőrzése különösen fontos a terhes vagy szoptatós anyáknak.

Az egészséges talajban termelt növények B12-tartalma megfelelő és jól felszívódik. Azonban a gyomirtós és műtrágyás földben termett növényekből teljesen hiányzik.
Emellett léteznek ma már B12-vitaminnal dúsított élelmiszerek is. Sokszor elhangzik, hogy a sörélesztő pehelyben van, azonban ez csak akkor igaz, ha rá van írva a csomagolására, hogy hozzáadott B12-vitamint tartalmaz. Ez utóbbit lehet ilyen céllal fogyasztani. A B-12 vitamin ajánlott napi beviteli értéke 2,5 μg.
Hiány esetén jelenleg a legjobb módja a B12-vitamin pótlásának az étrendkiegészítő rendszeres szedése.

vegán-diéta

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontjaink és a fogaink egészségéhez, valamint a szöveteink egészségének a megőrzéséhez. A D-vitamint napfényvitaminnak is hívják, mert a szervezet a bőrt érő ibolyántúli napsugarak hatására maga is képes előállítani. Mivel magunk is képesek vagyunk D-vitamint előállítani, ez a vegyület tulajdonképpen nem is vitamin, hanem hormon.
A D-vitamin gyűjtőnév alá a D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak. Közülük a szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin.

A D-vitamin termelődést és felhasználást az étrendünk is jelentősen befolyásolja. Az állati fehérjék gátolják a D-vitamin előállítást. A klorofilltartalmú ételek viszont olyanok, mint az elraktározott napfény, a testben a D-vitaminhoz hasonlóan kalciumszabályozó feladatot töltenek be. A növényi étrend gazdag D2-vitaminban, forrásai bizonyos zöldségek, élesztők és gombák. A D3-vitamint növényi táplálkozás mellett viszont csak vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztásával, vagy étrendkiegészítő szedésével lehet pótolni. D3-vitaminból érdemes a cseppes változatot szedni a könnyebb felszívódás miatt.

Az év legnagyobb részében jobb lenne természetes úton, napozással biztosítani, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű D-vitamin képződjön. A szükséges D-vitamin mennyiséghez elegendő napi fél óra napozás, ezért a napsütéses évszakokban napozzunk rendszeresen! Fontos, hogy közvetlenül a bőrünket érje a napfény és legalább a testfelületünk 20%-án.

Télen viszont hasznos lehet a D-vitamin rendszeres szedése, főként azok számára, akik idejük legnagyobb részét zárt helyen töltik. A hiánybetegségek kialakulása náluk jár a legnagyobb kockázattal. Mielőtt azonban bárki elkezdene D-vitamint szedni, érdemes elvégeztetni egy egyszerű vérvizsgálatot, amiből kiderül, hogy indokolt-e a vitamin pótlása.
táplálkozás

Vas

A vas fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében. A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, lépben, és a csontvelőben raktározódik.
A férfiak és a nők vasszükséglete eltérő. A nőknek csaknem kétszer annyi étrendi vasra van szükségük, mint a férfiaknak. A vashiány tünetei: szaporább légzés, fáradékonyság, gyengeség, sápadt bőr, hajlam a fertőző betegségekre. A vas tartós hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet.

A változatos étrend elegendő vasat biztosít, ha tartalmaz hüvelyeseket, dióféléket és magvakat, sötétzöld levélzöldségeket, csírákat, aszalványokat, tengeri algát.

„A rostban gazdag táplálékok sok vasat tartalmaznak, így a fokozott rostbevitel fokozott vasbevitellel párosul. Azok az emberek, akik több növényi táplálékot, következésképpen több rostot fogyasztanak, ezzel párhuzamosan több vasat is vesznek magukhoz.” (T. Colin Campbell, PhD: Kína-tanulmány)

A növényi vas felszívódásának hatékonyságát a C-vitamin javítja. A növényi eredetű vasból több hasznosulhat, ha C-vitamint tartalmazó táplálék, vagy folyadék kíséretében vesszük magunkhoz.

Növényi táplálékok vastartalma

Szójabab 1 bögre: 8,8 mg
Lencse, főtt 1 bögre: 6,6 mg
Spenót 1 bögre: 6,6 mg
Tofu 4 uncia/113 g: 6,4 mg
Csicseriborsó 1 bögre: 4,7 mg
Vesebab 1 bögre: 3,9 mg
Burgonya 1 nagyobb darab: 3,2 mg
Borsó, főtt 1 bögre: 2,5 mg
Kesudió ¼ bögre: 2,1 mg

Az egészség nem az egyedi tápanyagok bevitelén múlik, hanem azon hogy mennyi teljes értékű táplálékot fogyasztunk. Fogyasszunk teljes értékű gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, amennyit csak tudunk!

vegan-sport-5

Kalcium

A kalciumnak fontos szerepe van a csontok keménységének, szilárdságának fenntartásában. A kalciumra a jó fogakhoz és csontokhoz, valamint az izmok és az idegek egészséges működéséhez van szükség.
Fontos az is, hogy felmérjük, mennyi kalciumra van valójában szükségünk a csontok és a szervezet egészségének fenntartásához. A nők szervezete több kalciumot igényel, erre fiatal felnőtt koruktól figyelniük kell, hogy megelőzzék a csontritkulást.

Sok ember aggódik, hogy ha elhagyja étrendjéből a tejtermékeket, akkor kalciumhiány lesz az eredmény. Ugyanakkor a tény az, hogy az állati fehérjék növelik a szervezet savterhelését, ezáltal a vér és a szövetek is savasabbá válnak. A savak semlegesítéséhez a szervezet kalciumot használ, amit végül a csontokból von ki. Ez meggyengült csontokkal, csontritkulással és végül csonttöréssel jár.

„Az állati fehérjék és a kalcium túlzott bevitele fokozhatja a csontritkulás kockázatát. Mostanra alapos és széles körű bizonyítékokkal tudjuk alátámasztani, hogy a teljes ételekből álló, növényi alapú táplálék a lehető legjobb a vesének, a csontoknak, a szemnek és az agynak.” (T. Colin Campbell, PhD: Kína-tanulmány)

Minden leveles zöldféle és fűféle természeténél fogva sok kalciumot tartalmaz (emellett vasat, magnéziumot, C-vitamint és többféle B-vitamint is). Jó kalcium forrás a zeller, hagyma, zöldbab, avokádó, feketebab, csicseriborsó, tofu, mandula, mogyoró, szezámmag, füge, napraforgómag, brokkoli, szentjánoskenyér. A kalcium tökéletes felszívódása D-vitaminnal biztosítható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattints a gombra és gyere el az Egésznapos Főzőtanfolyamomra, ahol még több hasznos dolgot megtanulhatsz.


nyilak-lefele
letoltes
 

Marton Melinda

Tudatos böjttel az egészségért

Sokféleképpen segítheted a tested egészséges működését. Tarthatsz például valamilyen mentes időszakot 1-2 hétig, vagy akár 1 teljes hónapig, például cukormentes, tejmentes, húsmentes időszakot stb. A mentes időszakok elsősorban ahhoz segítenek hozzá, hogy megtapasztald, hogy az adott ételféleség mennyire okoz számodra függőséget, mennyire tudod kontrollálni az étkezési szokásaidat, tudsz-e nemet mondani, és képes vagy-e lemondani róla. Közben pedig a szervezeted megkönnyebbül és beindulnak a tisztulási folyamatai.

Tapasztalatot szerzel arról, hogy az elhagyott étel hiánya mit okoz a testedben. Ha ezután mégis visszatérsz a korábbi megszokott kerékvágásba, és újra fogyasztod az elhagyott ételt, akkor a saját bőrödön fogod megtapasztalni, hogyan reagál rá a tested. Ha azt tapasztalod, hogy nem tesz jót a testednek, akkor hagyd el az étrendedből, és keress egészséges alternatívákat.

A mentes időszakok és a böjt növelik a testtudatosságot

A mentes időszakok sokat segítenek abban, hogy ki tudd alakítani a saját egyéni táplálkozásod, mert növelik a testtudatosságodat. A tradicionális étkezési szokások szükségszerű megkérdőjelezése, a lehetséges egészséges alternatívák felkutatása, megismerése és alkalmazása vezet el a testtudatos táplálkozás gyakorlati megvalósításához. A te feladatod, hogy az egészséged érdekében megtanulj különbséget tenni a számodra megfelelő és a helytelen táplálékok között.

frissítő-lúgosító-ital-shutterstock_117577126 (Small)

Böjtölj tudatosan az egészséged megőrzéséért!

A szervezeted egészséges, természetes működésének helyreállításához választhatod a böjtöt is. Érdemes rendszeresen böjtölni, hogy segítsd a tested tisztulási folyamatát, és megszabadulj a felesleges salakanyagoktól. A szervezetben felhalmozódott salakanyag nehezíti az immunműködést, az anyagcserét, és az öngyógyító képességet. Éppen ezért a böjt alapvető egészségfenntartó, megújító és gyógyító módszer. Böjtöt évente kétszer érdemes tartani, a természettel összhangban tavasszal és ősszel. Ezekben az időszakokban a tested működése is jobban támogatja a kiválasztási folyamatot.

A böjt három részből áll, az előkészületből, magából a böjtből és a böjtöt követő felépítés időszakából. A böjt során csak folyadékot fogyasztunk. A fokozott folyadékbevitel segíti a szervezet kiválasztási folyamatát.

A tudatos böjt egyszerre három szinten zajlik, testi, lelki és szellemi szinten. Fontos, hogy meghatározd konkrétan mi a célod a böjttel az életed különböző területein. Például: szeretnél megszabadulni a felesleges salakanyagoktól. Van egy nehézség az életedben, amit szeretnél megoldani. Szeretnéd megérteni a természet törvényeit magasabb szinten stb.

Citromfüves menta tea-shutterstock_116599795 (Small)

Ha megvan benned a szándék, hogy szeretnél böjtölni, válaszd ki a számodra ideális böjttípust. A választásnál vedd figyelembe, hogy van-e a böjthöz elegendő súlyfelesleged, milyen az egészségi állapotod, van-e valamilyen betegséged, szedsz-e gyógyszert, állsz-e valamilyen orvosi kezelés alatt, van-e már böjti tapasztalatod, milyen eszközeid vannak és mennyi idő áll a rendelkezésedre. Ezek alapján felelősségteljesen el tudod dönteni, hogy böjtölhetsz-e, és ha igen, akkor milyen böjtöt érdemes választanod.

Érdemes először rövidebb böjttel kezdeni, majd a következő böjt alkalmával lehet növelni a napok számát. Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a rendszeres böjthöz. Ha hosszabb ideig szeretnél böjtölni, például 21 napig, akkor előtte végeztess el egy alapos orvosi állapotfelmérést. A hosszabb böjtöt böjtszakértővel, vagy hozzáértő orvos vezetésével végezd.

Marton Melinda

Testtudatos táplálkozás

Az életed szerves része a táplálkozás. Végig gondoltad már, hogy mennyi időt töltesz evéssel? Az életed során eddig hány alkalommal ettél és hányszor fogsz még? Naponta hányszor eszel: kétszer, háromszor, ötször, vagy még ennél is többször? Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek.

top-10-weight-loss-tips

Vélemények viharában
Időről-időre megjelenik egy-egy divatos diéta, vagy egy újabb táplálkozási irányzat, ami azt hirdeti magáról, hogy az a legjobb mindenki számára, és minden problémát megold. Mégis az a tapasztalat, hogy nincs olyan irányzat, ami mindenki számára 100%-ban beválna. Nem képes mindenki alkalmazni az adott irányzat szabályait, nem képes mindenki hirtelen váltani, és hátat fordítani a megszokott táplálkozásmódjának tartósan. Érdemes nyitottnak lenni, tanulni és ihletet meríteni egy-egy irányzatból, de a helyükön kell kezelni őket, mert mindegyik egy adott speciális problémára kínál megoldást.

A táplálkozást lehet rosszul és jól is csinálni. A legtöbben belesüllyednek a megszokásokba, és olyan ételhez ragaszkodnak, ami finom és kényelmes, és amit még a szüleik szerettettek meg velük. Sokszor pedig a kulturális gyökerek határozzák meg, hogyan táplálkoznak. Azok csinálják jól, akiknek tudása van, mert a táplálkozás nem egy velünk született képesség, hanem tanulni kell. Ha a szüleid nem tanítottak meg helyesen táplálkozni, akkor neked kell utánajárnod, és komolyan venni, mert az egészséged a tét. Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek.

vegán-diéta

Testtudatosság
Sokszor elhangzik spirituális körökben, hogy a test a lélek temploma. Sajnos ma már ezt csak kevesen értik, és legtöbbször csak üres szavak. Pedig valóban ez a helyes megközelítés, mert a test köti össze a szellemi és az anyagi világot. Olyan, mint egy csatorna, ami mindkét világgal kommunikál, és szállítja az információkat ég és föld között. A testünk a tudatunkkal elválaszthatatlan egységet alkot, ez az alapja a testtudatosság meghatározásának. A testtudatosság egy kétirányú folyamat, amelynek a középpontjában a test áll. A test képes visszatükrözni a fizikai és a lelki állapotunkat is. Ha például idegesek vagyunk, akkor összerándul a gyomrunk, ha éhesek vagyunk, akkor eszünk, ha pedig összeettünk mindenfélét, akkor rosszul érezzük magunkat.

Nagyon fontos, hogy megtanuld megkülönböztetni egymástól a fizikai és a lelki impulzusokat, és képessé válj helyesen értelmezni a jelzéseket. A helyes hozzáállás, hogy a lelki jellegű impulzusokat lelki szinten, a fizikai impulzusokat pedig testi szinten kezeljük. Ha például egy problémával állunk szemben, akkor a helyes megközelítés, hogy megkeressük a kiváltó okot, és azt kezeljük fizikai, vagy lelki szinten.

A tökéletesen tiszta és egészséges test az előfeltétele a tartós testi-lelki-szellemi egyensúlynak. E nélkül olyan mintha kártyavárat építenél, ami bármelyik pillanatban összedőlhet. A test ad szilárd alapot a szellemi és lelki fejlődéshez. Fontosnak tartom, hogy az értelmünket arra használjuk, hogy helyesen tápláljuk a testünket. A tiszta értelemmel képesek vagyunk vágyaktól mentesen bölcs döntéseket hozni testünk egészségéért. Ha megbecsülöd a tested, és megtanulod helyesen táplálni, akkor megteremted az alapot a tökéletes harmóniához. Az egészséged megőrzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy legyen elég időd céljaid megvalósítására, és minél több időt tölthess boldogan szeretteid körében.

A test szintjén kell tudatossá válni a táplálkozásban. A táplálkozás ideális esetben csak a táplálkozásról szól. Egy tudatos ember azért dönt egy táplálkozási mód mellett, mert ismeri a testét és a saját szükségleteit. A hétköznapok során a táplálkozáson keresztül is a tudatosságot gyakorolja.

Erre egy tanulságos példa a következő történet:

“Egy Jüan nevű szerzetes azt kérdezte:
– Mester, teszel-e valami komoly erőfeszítést, hogy gyakorold az Utat?
– Igen – mondta a Mester.
– Mit?
– Ha éhes vagyok, eszem – ha álmos vagyok, alszom.
– Hát nem ezt tesszük mindnyájan?
– Nem bizony.
– Miért nem?
– Ha esztek, közben száz dolgon jár az eszetek, és ha aludni tértek, ezer gondolattól terhes az elmétek – mondta a Mester. – Hát ezért nem.”

Bár biológiai szempontból mindannyian az emberi fajhoz tartozunk, és ezért vannak mindenkire általánosan érvényes szabályok, mégis nagyon különbözőek vagyunk.

Mi a közös bennünk a táplálkozás szempontjából? Közös bennünk alapvetően a testünk működése, az emésztőrendszerünk. Erre vonatkozóan vannak mindenki számára általános érvényű alapelvek és szabályok.

Miben különbözünk táplálkozási szempontból? Különbözik nemünk, korunk, testsúlyunk, egészségi állapotunk, szervezetünk egyéni szükséglete, anyagcserénk típusa és gyorsasága, fizikai aktivitásunk és az étkezési szokásaink stb. Továbbá abban is különbözünk, hogy mennyire vagyunk képesek különbséget tenni a testi, lelki és szellemi szükségleteink között, mennyire tudjuk ezeket a helyén kezelni.

veg_food (8)

Testtudatos táplálkozás
A kulcs az egyéni táplálkozás kialakításában rejlik. Az egyéni táplálkozás kialakításához ismernünk kell egyrészt a saját adottságainkat, egészségi állapotunkat, másrészt tisztában kell lennünk az általános érvényű táplálkozási alapelvekkel és szabályokkal, amik mindenkire ugyanúgy érvényesek. Ezek ismeretében bárki tudatos táplálkozóvá válhat.

A testtudatos táplálkozás kialakítása egy folyamat. Mindenki tart valahol ezen az úton, ezért van akinek több, van akinek kevesebb idő is elég, hogy kialakítsa a saját táplálkozási módját.
Mindenki csak saját magáról tudja biztosan, hogy mire érzékeny, allergiás, intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Tanulj meg helyesen táplálkozni, hogy tudd mit, miért, mikor és mivel eszel, hogy hogyan készítsd el az ételeket! Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor nem vagy a testeddel összhangban, nem vagy ura az egészségednek. A tested enni kér, de te nem tudod, hogy mit adj neki ahhoz, hogy jól működjön. Olyan ez, mint az autóknál, ha jó üzemanyagot tankolsz a kocsidba, akkor sokáig jól fog működni, de ha rossz üzemanyagot tankolsz bele, akkor tönkremegy. A tested téged szolgál, tégy te is jó szolgálatot a testednek azzal, hogy helyesen táplálod.

Itt a lehetőség arra, hogy tudatossá válj a táplálkozásodban. Tanulással te is képes leszel tenni az egészségedért! Nem leszel többé kiszolgáltatott senkinek! Tudni fogod, hogy mit, miért, mikor és mivel egyél! A táplálkozás a kulcs az egészségedhez, ezt kell megértened. A testi egészség az alap, amire hosszú távon építkezel. Te is érzed és tudod, hogy a lelked is akkor szárnyal igazán, amikor egészséges vagy!

Vedd észre, hogy a táplálkozással egy olyan egyszerű megoldás van a kezedben, amivel sokat tehetsz az egészségedért. Ehhez viszont tudásra van szükséged.
Ma már számos táplálkozástudományi kutatás bebizonyította, hogy az egészséget a teljes értékű növényi táplálkozás szolgálja a legjobban. A teljes értékű növényi ételek segítenek az egészség megőrzésében, és a helyreállításában is.

Saját tapasztalatom és több éves kutatómunkám során összegyűjtöttem és rendszereztem azokat az általános érvényű alapelveket és szabályokat, amiket elsajátítva, és amikre alapozva bárki könnyedén kialakíthatja a saját egyéni táplálkozását. Ezt a táplálkozási rendszert a képzéseimen, főzőtanfolyamaimon és az ételtársítás tréningemen sajátíthatják el az érdeklődő résztvevők. Ha szeretnél sokáig egészséges, friss és energikus lenni, és megőrizni a fiatalságod, akkor gyere el a képzéseimre, és indulj el ezen az úton. A megoldás a te kezedben van.

Tanuld meg, hogy mit mivel, mikor és hogyan egyél!

Kattints a gombra és rendeld meg a Testtudatos Táplálkozás online tanfolyamot!


nyilak-lefele

Marton Melinda

Állapotfelmérés

A megelőzés fontossága az egészség megőrzésében

Ma már sokféle tudás és mérőeszköz rendelkezésre áll, amik segítségével könnyen megtudhatod, hogy milyen a szervezeted egészségi állapota. A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezünk az egészségünk helyreállítása, és megőrzése miatt. Éppen ezért a választásaidnál mindig az egészségedet tartsd szem előtt. Gondolj bele, hogy mikor jársz jobban, ha időt, pénzt és energiát fektetsz most abba, hogy megelőzd a betegségeket, és helyreállítsd az egészségedet, vagy akkor, ha már komoly betegségben szenvedsz, és az idődet kórházban kell töltened, a pénzedet pedig gyógyszerekre, vizsgálatokra és műtétekre költöd. Jól gondolom, hogy te is inkább az első verziót, a megelőzést választanád. Mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy mire érzékeny, allergiás, vagy intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Állapotfelmérés orvosi vizsgálatokkal és kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal

Szinte mindenkinek van valamilyen panasza, de a szokásos orvosi vizsgálatokkal kimutatható baja ezek közül csak keveseknek. Különösen azoknál, akiknél az orvosi vizsgálatok nem mutatnak semmilyen elváltozást, indokolt, hogy kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokat végezzenek, mert a kóros folyamatok már elindultak és még senki nem tudja, hogy mi a baj, hol tart a folyamat és miként kell még időben megakadályozni, hogy eljusson a betegség fázisába. Érdemes elvégeztetni egy alapos orvosi állapotfelmérést, ha szükséges akkor kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal.

A diagnózis a betegség felismerésének módszertana. Orvosi diagnózist csak orvos állíthat fel, mivel ő rendelkezik azzal a szakképesítéssel, amellyel minden lehetséges körülményt képes figyelembe venni a beteg állapotában, és minden lehetséges következménnyel számolni tud. Az állapotfelmérő módszerek egy adott időpontban képet adnak a szervezet aktuális állapotáról. A legfontosabb állapotvizsgálatok a laborvizsgálatok (vér, haj, széklet, vizelet analízisei, mikroszkópos vizsgálatok).

A vizsgálatok elvégzésére jó szívvel ajánlom Dr. Tamasi Józsefet, aki a belgyógyászat és társadalomorvostan szakorvosa, és a természetes gyógymódok (komplementer orvoslás) szakértője. A doktor úr 35 éve foglalkozik természetgyógyászattal, szinte valamennyi ágával és ennyi ideje vegetáriánus. Meggyőződése a vegetárius élet nemcsak erkölcsi, etikai oldalról, hanem az egészség oldaláról is.

Bár sokan végeznek vizsgálatokat, de Dr. Tamasi József kellő áttekintéssel rendelkezik mind a szükséges konvencionális orvosi vizsgálatokról, mind pedig a lehetséges kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokról. Olyan orvos, aki mindkettő területhez magabiztosan ért, és ez nagyon ritka manapság. Így például végez hasi ultrahangot, konzervatív labor vizsgálatokat, vagy más belgyógyászati vizsgálatot, pl. ekg-t, 24 órás vérnyomásmérést, de ha ezek nem elegendőek, akkor tovább megy a kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal, amelyek egyáltalán nem ismertek az egészségügyi intézményekben.
Tamasidr-MM (Medium)

A legfontosabb orvosi vizsgálatok a táplálkozás szempontjából

Vérkép checkup

A vér sejtes elemeiről, a legfontosabb ásványok mennyiségéről, a vérzsírokról, a májfunkciót mutató értékekről, a vércukorról, a veséről, a pajzsmirigyről árul el eredményeket. A szokásos vérkép paramétereken túl vizsgálja a mitokondriális funkciókat, a nitrostresszt, az oxidatív stresszt, a gyulladás faktorokat.

Száraz vércsepp vizsgálat

A komplementer orvos számára a száraz vércsepp analízis hasonló a reflexológiai kiértékelésekhez, hiszen a vércsepp maga válik egyfajta reflexológiai térképpé, mely ismételt vizsgálatokkal ismételhető, a változások nyomonkövethetők, tehát a beteg aktuális állapotára jellemző objektív kiegészítő információkat hordoz. Ez a vizsgálat jól kiegészíti az Enderlein féle élő vércsepp analízist.

Élő vércsepp analízis

Enderlein német szövettanász orvos felismerte, hogy a vér egyetlen cseppjében számtalan olyan információ van, amelyet a standard orvosi vizsgálatokban egyáltalán nem értékelnek, de melyből informálódhatunk pH-ról, vérben levő baktériumokról, salaklerakódásokról, öregedési folyamatokról, antioxidánsokról.

Allergia vizsgálat

Összesen már közel 600 allergén érhető tetten ilyen vizsgálatokkal, az ún. inhalációs allergének (tehát melyeket belégzünk), a táplálékallergének (280 különböző élelmiszerre), az ún. hisztaminintolerancia főleg széketből, a cukorintoleranciák, a ferhérje intoleranciák (glutén, tejfehérje, mogyoró,), a leggyakoribb élelmiszer színezékek és adalékanyagok, gyógyszerek, gombák, fogászati tömőanyagok, nehézfémterhelések.

Gyomor és béldiagnosztika

Az emésztőrendszer gyulladásos állapotait, renyhe bélpasszázst, gyengült felszívódást, az ún. leaky-gut szindrómát, különböző vírusokat, helicobacter fertőzést, csökkent emésztőképességet és komplett a bélflórát, gombás túlszaporulatot, a parazitákat és a bélnyálkahártya immunitását vizsgálja.

Hormon diagnosztika

A férfiak és nők nemi hormonstatuszát, a menopauza előtti és utáni állapotokat, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy hormonokat, a mellékvesehormonokat, a stresszfaktorokat, cukoranyagcsere hormonjait, emésztőrendszeri hormonokat vizsgálja.

Hőtérképes vizsgálat (Infrakamera)

A bőr hőmérséklete függ a testünkben zajló egészséges és kóros folyamatoktól. Láthatóvá válnak pl. a gyulladások (fogászati, melléküreg, izület), a nyirokpangások (fibromialgia, hasi zónák), a reflexzónák funkciózavara (háti szervzónák), a degeneratív elváltozások (térdarthrózis), a túlterhelések (gerincfájdalmak differenciálása), túl és alulműködések (pajzsmirigy).

Forrás: Dr. Tamasi József: Állapotfelmérő módszerek a természetgyógyászatban. In: Természetgyógyászati alapismeretek. (Főszerk.): Dr. Tamasi József, ENYKK, Budapest, 2015. 321-325.;

Marton Melinda