Tudatos böjttel az egészségért

Sokféleképpen segítheted a tested egészséges működését. Tarthatsz például valamilyen mentes időszakot 1-2 hétig, vagy akár 1 teljes hónapig, például cukormentes, tejmentes, húsmentes időszakot stb. A mentes időszakok elsősorban ahhoz segítenek hozzá, hogy megtapasztald, hogy az adott ételféleség mennyire okoz számodra függőséget, mennyire tudod kontrollálni az étkezési szokásaidat, tudsz-e nemet mondani, és képes vagy-e lemondani róla. Közben pedig a szervezeted megkönnyebbül és beindulnak a tisztulási folyamatai.

Tapasztalatot szerzel arról, hogy az elhagyott étel hiánya mit okoz a testedben. Ha ezután mégis visszatérsz a korábbi megszokott kerékvágásba, és újra fogyasztod az elhagyott ételt, akkor a saját bőrödön fogod megtapasztalni, hogyan reagál rá a tested. Ha azt tapasztalod, hogy nem tesz jót a testednek, akkor hagyd el az étrendedből, és keress egészséges alternatívákat.

A mentes időszakok és a böjt növelik a testtudatosságot

A mentes időszakok sokat segítenek abban, hogy ki tudd alakítani a saját egyéni táplálkozásod, mert növelik a testtudatosságodat. A tradicionális étkezési szokások szükségszerű megkérdőjelezése, a lehetséges egészséges alternatívák felkutatása, megismerése és alkalmazása vezet el a testtudatos táplálkozás gyakorlati megvalósításához. A te feladatod, hogy az egészséged érdekében megtanulj különbséget tenni a számodra megfelelő és a helytelen táplálékok között.

frissítő-lúgosító-ital-shutterstock_117577126 (Small)

Böjtölj tudatosan az egészséged megőrzéséért!

A szervezeted egészséges, természetes működésének helyreállításához választhatod a böjtöt is. Érdemes rendszeresen böjtölni, hogy segítsd a tested tisztulási folyamatát, és megszabadulj a felesleges salakanyagoktól. A szervezetben felhalmozódott salakanyag nehezíti az immunműködést, az anyagcserét, és az öngyógyító képességet. Éppen ezért a böjt alapvető egészségfenntartó, megújító és gyógyító módszer. Böjtöt évente kétszer érdemes tartani, a természettel összhangban tavasszal és ősszel. Ezekben az időszakokban a tested működése is jobban támogatja a kiválasztási folyamatot.

A böjt három részből áll, az előkészületből, magából a böjtből és a böjtöt követő felépítés időszakából. A böjt során csak folyadékot fogyasztunk. A fokozott folyadékbevitel segíti a szervezet kiválasztási folyamatát.

A tudatos böjt egyszerre három szinten zajlik, testi, lelki és szellemi szinten. Fontos, hogy meghatározd konkrétan mi a célod a böjttel az életed különböző területein. Például: szeretnél megszabadulni a felesleges salakanyagoktól. Van egy nehézség az életedben, amit szeretnél megoldani. Szeretnéd megérteni a természet törvényeit magasabb szinten stb.

Citromfüves menta tea-shutterstock_116599795 (Small)

Ha megvan benned a szándék, hogy szeretnél böjtölni, válaszd ki a számodra ideális böjttípust. A választásnál vedd figyelembe, hogy van-e a böjthöz elegendő súlyfelesleged, milyen az egészségi állapotod, van-e valamilyen betegséged, szedsz-e gyógyszert, állsz-e valamilyen orvosi kezelés alatt, van-e már böjti tapasztalatod, milyen eszközeid vannak és mennyi idő áll a rendelkezésedre. Ezek alapján felelősségteljesen el tudod dönteni, hogy böjtölhetsz-e, és ha igen, akkor milyen böjtöt érdemes választanod.

Érdemes először rövidebb böjttel kezdeni, majd a következő böjt alkalmával lehet növelni a napok számát. Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a rendszeres böjthöz. Ha hosszabb ideig szeretnél böjtölni, például 21 napig, akkor előtte végeztess el egy alapos orvosi állapotfelmérést. A hosszabb böjtöt böjtszakértővel, vagy hozzáértő orvos vezetésével végezd.

Marton Melinda

Testtudatos táplálkozás

Az életed szerves része a táplálkozás. Végig gondoltad már, hogy mennyi időt töltesz evéssel? Az életed során eddig hány alkalommal ettél és hányszor fogsz még? Naponta hányszor eszel: kétszer, háromszor, ötször, vagy még ennél is többször? Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek.

top-10-weight-loss-tips

Vélemények viharában
Időről-időre megjelenik egy-egy divatos diéta, vagy egy újabb táplálkozási irányzat, ami azt hirdeti magáról, hogy az a legjobb mindenki számára, és minden problémát megold. Mégis az a tapasztalat, hogy nincs olyan irányzat, ami mindenki számára 100%-ban beválna. Nem képes mindenki alkalmazni az adott irányzat szabályait, nem képes mindenki hirtelen váltani, és hátat fordítani a megszokott táplálkozásmódjának tartósan. Érdemes nyitottnak lenni, tanulni és ihletet meríteni egy-egy irányzatból, de a helyükön kell kezelni őket, mert mindegyik egy adott speciális problémára kínál megoldást.

A táplálkozást lehet rosszul és jól is csinálni. A legtöbben belesüllyednek a megszokásokba, és olyan ételhez ragaszkodnak, ami finom és kényelmes, és amit még a szüleik szerettettek meg velük. Sokszor pedig a kulturális gyökerek határozzák meg, hogyan táplálkoznak. Azok csinálják jól, akiknek tudása van, mert a táplálkozás nem egy velünk született képesség, hanem tanulni kell. Ha a szüleid nem tanítottak meg helyesen táplálkozni, akkor neked kell utánajárnod, és komolyan venni, mert az egészséged a tét. Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek.

vegán-diéta

Testtudatosság
Sokszor elhangzik spirituális körökben, hogy a test a lélek temploma. Sajnos ma már ezt csak kevesen értik, és legtöbbször csak üres szavak. Pedig valóban ez a helyes megközelítés, mert a test köti össze a szellemi és az anyagi világot. Olyan, mint egy csatorna, ami mindkét világgal kommunikál, és szállítja az információkat ég és föld között. A testünk a tudatunkkal elválaszthatatlan egységet alkot, ez az alapja a testtudatosság meghatározásának. A testtudatosság egy kétirányú folyamat, amelynek a középpontjában a test áll. A test képes visszatükrözni a fizikai és a lelki állapotunkat is. Ha például idegesek vagyunk, akkor összerándul a gyomrunk, ha éhesek vagyunk, akkor eszünk, ha pedig összeettünk mindenfélét, akkor rosszul érezzük magunkat.

Nagyon fontos, hogy megtanuld megkülönböztetni egymástól a fizikai és a lelki impulzusokat, és képessé válj helyesen értelmezni a jelzéseket. A helyes hozzáállás, hogy a lelki jellegű impulzusokat lelki szinten, a fizikai impulzusokat pedig testi szinten kezeljük. Ha például egy problémával állunk szemben, akkor a helyes megközelítés, hogy megkeressük a kiváltó okot, és azt kezeljük fizikai, vagy lelki szinten.

A tökéletesen tiszta és egészséges test az előfeltétele a tartós testi-lelki-szellemi egyensúlynak. E nélkül olyan mintha kártyavárat építenél, ami bármelyik pillanatban összedőlhet. A test ad szilárd alapot a szellemi és lelki fejlődéshez. Fontosnak tartom, hogy az értelmünket arra használjuk, hogy helyesen tápláljuk a testünket. A tiszta értelemmel képesek vagyunk vágyaktól mentesen bölcs döntéseket hozni testünk egészségéért. Ha megbecsülöd a tested, és megtanulod helyesen táplálni, akkor megteremted az alapot a tökéletes harmóniához. Az egészséged megőrzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy legyen elég időd céljaid megvalósítására, és minél több időt tölthess boldogan szeretteid körében.

A test szintjén kell tudatossá válni a táplálkozásban. A táplálkozás ideális esetben csak a táplálkozásról szól. Egy tudatos ember azért dönt egy táplálkozási mód mellett, mert ismeri a testét és a saját szükségleteit. A hétköznapok során a táplálkozáson keresztül is a tudatosságot gyakorolja.

Erre egy tanulságos példa a következő történet:

“Egy Jüan nevű szerzetes azt kérdezte:
– Mester, teszel-e valami komoly erőfeszítést, hogy gyakorold az Utat?
– Igen – mondta a Mester.
– Mit?
– Ha éhes vagyok, eszem – ha álmos vagyok, alszom.
– Hát nem ezt tesszük mindnyájan?
– Nem bizony.
– Miért nem?
– Ha esztek, közben száz dolgon jár az eszetek, és ha aludni tértek, ezer gondolattól terhes az elmétek – mondta a Mester. – Hát ezért nem.”

Bár biológiai szempontból mindannyian az emberi fajhoz tartozunk, és ezért vannak mindenkire általánosan érvényes szabályok, mégis nagyon különbözőek vagyunk.

Mi a közös bennünk a táplálkozás szempontjából? Közös bennünk alapvetően a testünk működése, az emésztőrendszerünk. Erre vonatkozóan vannak mindenki számára általános érvényű alapelvek és szabályok.

Miben különbözünk táplálkozási szempontból? Különbözik nemünk, korunk, testsúlyunk, egészségi állapotunk, szervezetünk egyéni szükséglete, anyagcserénk típusa és gyorsasága, fizikai aktivitásunk és az étkezési szokásaink stb. Továbbá abban is különbözünk, hogy mennyire vagyunk képesek különbséget tenni a testi, lelki és szellemi szükségleteink között, mennyire tudjuk ezeket a helyén kezelni.

veg_food (8)

Testtudatos táplálkozás
A kulcs az egyéni táplálkozás kialakításában rejlik. Az egyéni táplálkozás kialakításához ismernünk kell egyrészt a saját adottságainkat, egészségi állapotunkat, másrészt tisztában kell lennünk az általános érvényű táplálkozási alapelvekkel és szabályokkal, amik mindenkire ugyanúgy érvényesek. Ezek ismeretében bárki tudatos táplálkozóvá válhat.

A testtudatos táplálkozás kialakítása egy folyamat. Mindenki tart valahol ezen az úton, ezért van akinek több, van akinek kevesebb idő is elég, hogy kialakítsa a saját táplálkozási módját.
Mindenki csak saját magáról tudja biztosan, hogy mire érzékeny, allergiás, intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Tanulj meg helyesen táplálkozni, hogy tudd mit, miért, mikor és mivel eszel, hogy hogyan készítsd el az ételeket! Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor nem vagy a testeddel összhangban, nem vagy ura az egészségednek. A tested enni kér, de te nem tudod, hogy mit adj neki ahhoz, hogy jól működjön. Olyan ez, mint az autóknál, ha jó üzemanyagot tankolsz a kocsidba, akkor sokáig jól fog működni, de ha rossz üzemanyagot tankolsz bele, akkor tönkremegy. A tested téged szolgál, tégy te is jó szolgálatot a testednek azzal, hogy helyesen táplálod.

Itt a lehetőség arra, hogy tudatossá válj a táplálkozásodban. Tanulással te is képes leszel tenni az egészségedért! Nem leszel többé kiszolgáltatott senkinek! Tudni fogod, hogy mit, miért, mikor és mivel egyél! A táplálkozás a kulcs az egészségedhez, ezt kell megértened. A testi egészség az alap, amire hosszú távon építkezel. Te is érzed és tudod, hogy a lelked is akkor szárnyal igazán, amikor egészséges vagy!

Vedd észre, hogy a táplálkozással egy olyan egyszerű megoldás van a kezedben, amivel sokat tehetsz az egészségedért. Ehhez viszont tudásra van szükséged.
Ma már számos táplálkozástudományi kutatás bebizonyította, hogy az egészséget a teljes értékű növényi táplálkozás szolgálja a legjobban. A teljes értékű növényi ételek segítenek az egészség megőrzésében, és a helyreállításában is.

Saját tapasztalatom és több éves kutatómunkám során összegyűjtöttem és rendszereztem azokat az általános érvényű alapelveket és szabályokat, amiket elsajátítva, és amikre alapozva bárki könnyedén kialakíthatja a saját egyéni táplálkozását. Ezt a táplálkozási rendszert a képzéseimen, főzőtanfolyamaimon és az ételtársítás tréningemen sajátíthatják el az érdeklődő résztvevők. Ha szeretnél sokáig egészséges, friss és energikus lenni, és megőrizni a fiatalságod, akkor gyere el a képzéseimre, és indulj el ezen az úton. A megoldás a te kezedben van.

Tanuld meg, hogy mit mivel, mikor és hogyan egyél!

Kattints a gombra és jelentkezz a Testtudatos Táplálkozás Tanfolyamra!


nyilak-lefele
letoltes
 

Marton Melinda

Állapotfelmérés

A megelőzés fontossága az egészség megőrzésében

Ma már sokféle tudás és mérőeszköz rendelkezésre áll, amik segítségével könnyen megtudhatod, hogy milyen a szervezeted egészségi állapota. A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezünk az egészségünk helyreállítása, és megőrzése miatt. Éppen ezért a választásaidnál mindig az egészségedet tartsd szem előtt. Gondolj bele, hogy mikor jársz jobban, ha időt, pénzt és energiát fektetsz most abba, hogy megelőzd a betegségeket, és helyreállítsd az egészségedet, vagy akkor, ha már komoly betegségben szenvedsz, és az idődet kórházban kell töltened, a pénzedet pedig gyógyszerekre, vizsgálatokra és műtétekre költöd. Jól gondolom, hogy te is inkább az első verziót, a megelőzést választanád. Mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy mire érzékeny, allergiás, vagy intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Állapotfelmérés orvosi vizsgálatokkal és kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal

Szinte mindenkinek van valamilyen panasza, de a szokásos orvosi vizsgálatokkal kimutatható baja ezek közül csak keveseknek. Különösen azoknál, akiknél az orvosi vizsgálatok nem mutatnak semmilyen elváltozást, indokolt, hogy kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokat végezzenek, mert a kóros folyamatok már elindultak és még senki nem tudja, hogy mi a baj, hol tart a folyamat és miként kell még időben megakadályozni, hogy eljusson a betegség fázisába. Érdemes elvégeztetni egy alapos orvosi állapotfelmérést, ha szükséges akkor kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal.

A diagnózis a betegség felismerésének módszertana. Orvosi diagnózist csak orvos állíthat fel, mivel ő rendelkezik azzal a szakképesítéssel, amellyel minden lehetséges körülményt képes figyelembe venni a beteg állapotában, és minden lehetséges következménnyel számolni tud. Az állapotfelmérő módszerek egy adott időpontban képet adnak a szervezet aktuális állapotáról. A legfontosabb állapotvizsgálatok a laborvizsgálatok (vér, haj, széklet, vizelet analízisei, mikroszkópos vizsgálatok).

A vizsgálatok elvégzésére jó szívvel ajánlom Dr. Tamasi Józsefet, aki a belgyógyászat és társadalomorvostan szakorvosa, és a természetes gyógymódok (komplementer orvoslás) szakértője. A doktor úr 35 éve foglalkozik természetgyógyászattal, szinte valamennyi ágával és ennyi ideje vegetáriánus. Meggyőződése a vegetárius élet nemcsak erkölcsi, etikai oldalról, hanem az egészség oldaláról is.

Bár sokan végeznek vizsgálatokat, de Dr. Tamasi József kellő áttekintéssel rendelkezik mind a szükséges konvencionális orvosi vizsgálatokról, mind pedig a lehetséges kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokról. Olyan orvos, aki mindkettő területhez magabiztosan ért, és ez nagyon ritka manapság. Így például végez hasi ultrahangot, konzervatív labor vizsgálatokat, vagy más belgyógyászati vizsgálatot, pl. ekg-t, 24 órás vérnyomásmérést, de ha ezek nem elegendőek, akkor tovább megy a kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal, amelyek egyáltalán nem ismertek az egészségügyi intézményekben.
Tamasidr-MM (Medium)

A legfontosabb orvosi vizsgálatok a táplálkozás szempontjából

Vérkép checkup

A vér sejtes elemeiről, a legfontosabb ásványok mennyiségéről, a vérzsírokról, a májfunkciót mutató értékekről, a vércukorról, a veséről, a pajzsmirigyről árul el eredményeket. A szokásos vérkép paramétereken túl vizsgálja a mitokondriális funkciókat, a nitrostresszt, az oxidatív stresszt, a gyulladás faktorokat.

Száraz vércsepp vizsgálat

A komplementer orvos számára a száraz vércsepp analízis hasonló a reflexológiai kiértékelésekhez, hiszen a vércsepp maga válik egyfajta reflexológiai térképpé, mely ismételt vizsgálatokkal ismételhető, a változások nyomonkövethetők, tehát a beteg aktuális állapotára jellemző objektív kiegészítő információkat hordoz. Ez a vizsgálat jól kiegészíti az Enderlein féle élő vércsepp analízist.

Élő vércsepp analízis

Enderlein német szövettanász orvos felismerte, hogy a vér egyetlen cseppjében számtalan olyan információ van, amelyet a standard orvosi vizsgálatokban egyáltalán nem értékelnek, de melyből informálódhatunk pH-ról, vérben levő baktériumokról, salaklerakódásokról, öregedési folyamatokról, antioxidánsokról.

Allergia vizsgálat

Összesen már közel 600 allergén érhető tetten ilyen vizsgálatokkal, az ún. inhalációs allergének (tehát melyeket belégzünk), a táplálékallergének (280 különböző élelmiszerre), az ún. hisztaminintolerancia főleg széketből, a cukorintoleranciák, a ferhérje intoleranciák (glutén, tejfehérje, mogyoró,), a leggyakoribb élelmiszer színezékek és adalékanyagok, gyógyszerek, gombák, fogászati tömőanyagok, nehézfémterhelések.

Gyomor és béldiagnosztika

Az emésztőrendszer gyulladásos állapotait, renyhe bélpasszázst, gyengült felszívódást, az ún. leaky-gut szindrómát, különböző vírusokat, helicobacter fertőzést, csökkent emésztőképességet és komplett a bélflórát, gombás túlszaporulatot, a parazitákat és a bélnyálkahártya immunitását vizsgálja.

Hormon diagnosztika

A férfiak és nők nemi hormonstatuszát, a menopauza előtti és utáni állapotokat, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy hormonokat, a mellékvesehormonokat, a stresszfaktorokat, cukoranyagcsere hormonjait, emésztőrendszeri hormonokat vizsgálja.

Hőtérképes vizsgálat (Infrakamera)

A bőr hőmérséklete függ a testünkben zajló egészséges és kóros folyamatoktól. Láthatóvá válnak pl. a gyulladások (fogászati, melléküreg, izület), a nyirokpangások (fibromialgia, hasi zónák), a reflexzónák funkciózavara (háti szervzónák), a degeneratív elváltozások (térdarthrózis), a túlterhelések (gerincfájdalmak differenciálása), túl és alulműködések (pajzsmirigy).

Forrás: Dr. Tamasi József: Állapotfelmérő módszerek a természetgyógyászatban. In: Természetgyógyászati alapismeretek. (Főszerk.): Dr. Tamasi József, ENYKK, Budapest, 2015. 321-325.;

Marton Melinda