A quinoa beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem tud saját maga előállítani.

4 adag
Elkészítési idő: 30 perc

200 g quinoa
1 ek natúr vegamix
1 tk Himalája só
1 db citrom
2 ek szőlőmagolaj
100 g lilahagyma
4 g fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
200 g koktélparadicsom
200 g kígyóuborka
1 db fejes saláta

A quinoát folyó víznél szűrőben alaposan átmossuk. Egy kis edényben felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és hozzáadjuk a vegamixet, majd felforraljuk. Fedő alatt 25 percig főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd egy nagy méretű keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a sót, a friss citromlevet, a szőlőmag olajat, a felaprított hagymát, petrezselymet és a lereszelt fokhagymát. Végül hozzáadjuk a cikkekre vágott koktélparadicsomokat és a felkockázott uborkát és alaposan összekeverjük. Salátaágyon tálaljuk.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Okleveles táplálkozási tanácsadó, a gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője, négy könyv szerzője.