A gombaféléknek alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoténsav, niacin, tiamin) és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Kiváló növényi eredetű D-vitamin-forrás.

A gomba rendkívül jó fehérjeforrás, a fehér és barna csiperkegomba, valamint a laskagomba tartalmazza a legtöbbet. Kutatások bizonyítják, hogy a gombák aminosav összetétele hasonló az állati fehérjéhez. Az aminosavakat illetően a gomba gazdag leucinban, valinban, glutaminban, glutamin- és aszparaginsavban.

Tejszínes gombapaprikás pennével
(glutén-, tej-, tojás-, hús-, szójamentes recept)

4-6 adag
Elkészítési idő: 30 perc

Penne tészta

500 g gluténmentes penne tészta (Pasta D’Oro)
1/2 kk Himalája só
tisztított víz

Egy nagy főzőedénybe vizet forralunk. A tésztát a forrásban lévő bő vízbe tesszük, hozzáadjuk a sót. 10-12 perc alatt közepes lángon készre főzzük. Miután elkészült a tészta hideg folyóvíznél szűrőben átöblítjük, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

“Tejszínes” gombapaprikás

100 g ezüsthagyma
4 g fokhagyma
2 ek olívaolaj
100 ml tisztított víz
1 csipet só
20 g barna rizsliszt
10 g piros paprika
600 g sampiongomba
200 ml tisztított víz
200 ml kókusztejszín
1 tk Himalája só
4 őrlés frissen őrölt zöldbors

A hagymát finomra aprítjuk. A felaprított hagymát és a lereszelt fokhagymát 2 evőkanál olajon, 100 ml vizen egy csipet sóval főzőedényben fedő alatt 5 perc alatt megpároljuk. A gombákat megpucoljuk, megmossuk, félbe vágjuk, és 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. A gombaszeleteket hozzáadjuk a hagymához és fedő alatt további 15 perc alatt megpároljuk. Egy tálba kimérjük a rizslisztet, a piros paprikát, hozzáadjuk a tisztított vizet és kézi habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt és azzal is simára keverjük. Végül hozzáadjuk a gombához, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsózzuk és 5 perc alatt sűrűre főzzük. Gluténmentes penne tésztával melegen tálaljuk, petrezselyemzölddel díszítjük.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Testtudatos táplálkozás tanfolyam, Gluténmentes Kisokos.