A gombaféléknek alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoténsav, niacin, tiamin) és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Kiváló növényi eredetű D-vitamin-forrás.

A gomba rendkívül jó fehérjeforrás, a fehér és barna csiperkegomba, valamint a laskagomba tartalmazza a legtöbbet. Kutatások bizonyítják, hogy a gombák aminosav összetétele hasonló az állati fehérjéhez. Az aminosavakat illetően a gomba gazdag leucinban, valinban, glutaminban, glutamin- és aszparaginsavban.

Tejszínes gombapaprikás pennével
(glutén-, tej-, tojás-, hús-, szójamentes recept)

4-6 adag
Elkészítési idő: 30 perc

Penne tészta

500 g gluténmentes penne tészta (Pasta D’Oro)
1/2 kk Himalája só
tisztított víz

Egy nagy főzőedénybe vizet forralunk. A tésztát a forrásban lévő bő vízbe tesszük, hozzáadjuk a sót. 10-12 perc alatt közepes lángon készre főzzük. Miután elkészült a tészta hideg folyóvíznél szűrőben átöblítjük, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

„Tejszínes” gombapaprikás

100 g ezüsthagyma
4 g fokhagyma
2 ek olívaolaj
100 ml tisztított víz
1 csipet só
20 g barna rizsliszt
10 g piros paprika
600 g sampiongomba
200 ml tisztított víz
200 ml kókusztejszín
1 tk Himalája só
4 őrlés frissen őrölt zöldbors

A hagymát finomra aprítjuk. A felaprított hagymát és a lereszelt fokhagymát 2 evőkanál olajon, 100 ml vizen egy csipet sóval főzőedényben fedő alatt 5 perc alatt megpároljuk. A gombákat megpucoljuk, megmossuk, félbe vágjuk, és 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. A gombaszeleteket hozzáadjuk a hagymához és fedő alatt további 15 perc alatt megpároljuk. Egy tálba kimérjük a rizslisztet, a piros paprikát, hozzáadjuk a tisztított vizet és kézi habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt és azzal is simára keverjük. Végül hozzáadjuk a gombához, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsózzuk és 5 perc alatt sűrűre főzzük. Gluténmentes penne tésztával melegen tálaljuk, petrezselyemzölddel díszítjük.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.