“Tejszínes” sütőtökös fettuccine

A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás.

“Tejszínes” sütőtökös fettuccine

2 adag
Elkészítési idő: 20 perc

700 g sütőtök (500 g megtisztítva)
1 ek olívaolaj
1 tk kurkuma
1 kk garam masala
1 kk borsikafű
1 tk Himalája só
100 ml tisztított víz
3 ek kókusztejszín
frissen reszelt szerecsendió (ízlés szerint)
½ csokor petrezselyem vagy friss koriander

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon rövid ideig pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a sót és a vizet, összekeverjük és fedő alatt 10 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a kókusztejszínt, és egyszer összeforraljuk. Szerecsendiót reszelünk rá, és apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel megszórjuk. Rizstésztával tálaljuk.

Rizstészta

200 g rizstészta (5 mm széles)
2 l tisztított víz
1 kk Himalája só
1 ek bio extraszűz hidegensajtolt olívaolaj

Egy magasfalú edényben vizet melegítünk, miután felforrt beletesszük a rizstésztát és hozzáadjuk a sót. Közepes hőfokon 6-8 perc alatt készre főzzük. Miután elkészült tésztaszűrővel leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük. Végül hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat és jól összekeverjük. “Tejszínes” sütőtökös szósszal tálaljuk.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda