Tiramisu pohárkrém desszert

A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.

A mai Valentin Nap margójára…

Amikor nincs idő sokáig pepecselni a konyhában, akkor jól jön, ha van a tarsolyodban egy-két gyorsan elkészíthető ünnepi desszert, ami gluténmentes és 100% növényi alapanyagokból készül.
Nálam ilyenek a pohárkrémek, mint ez a tiramisu gyors változatban. 10 perc alatt összeállítható és már kész is a krémes finomság. Egyszerű és nagyszerű! Ilyenkor nem sütök gluténmentes babapiskótát, hanem beérem egy egyszerű édes morzsával is.

Én kávé nélkül készítettem, mert mi nem kávézunk. De ha Te kávézol, akkor szerintem biztosan jól áll majd a tiramisudnak, ha 1-1 evőkanál frissen főzőtt jó minőségű fekete kávéval meglocsolod az édes morzsa rétegeket.

Elkészítési idő: 10 perc
2 adag

Édes morzsa, babapiskóta és keksz helyett

100 g garantáltan gluténmentes zabpehely
egy csipet frissen reszelt bio citromhéj
60 g friss datolya
50 ml tisztított víz
“krémsajt” (recept lent)
2 ek holland kakaópor a rétegezéshez

A zabpelyhet kimérjük, majd kávédarálóban durvára őröljük (ne legyen lisztes az állaga!). Egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat. A datolyát folyóvíznél megmossuk, majd kimagozzuk és a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk a vizet és krémesre turmixoljuk. Végül hozzáadjuk a zabpehelyhez és morzsás állagúra összedolgozzuk.

Megfelezzük és a datolyás zabpelyhes morzsa egyik felét egy üvegtál aljába tesszük, rárakjuk a krém felét, majd elegyengetjük és meghintjük kakaóporral. Ezután rátesszük a morzsa másik felét, és a megmaradt krémet, és elsimítjuk. A tetejét meghintjük kakaóporral. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek és felpuhuljanak a zabpehely rostjai, hogy könnyen emészthetővé váljon. (Persze, ha nem bírjuk kivárni, akkor megehetjük azonnal.)

“Krémsajt”

300 g bio natúr selyemtofu
100 ml natúr szójajoghurt
120 g friss datolya
1 kk bourbon vaníliapor

A selyemtofut egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a szójajoghurtot, a megmosott és kimagozott datolyát és a vaníliaport. Botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Tipp: az édes morzsát dúsíthatod darált dióval, vagy kókuszreszelékkel. A “krémsajtot” selyemtofu és szójajoghurt helyett készítheted kesukrémmel is.

Kattints a linkre, és tölts le további 6 gyors gluténmentes 100% növényi desszert receptet!
http://testtudatos-taplalkozas.hu/5-perces-desszertek/

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

Marton Melinda