Néhány apróságra odafigyelsz és máris környezettudatosabban élsz. Érdemes nyitottnak lenni és változtatni apró dolgokon a konyhában, az otthonodban, szokásaidon, sok kicsi sokra megy…

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot

Az egyik legfontosabb, amit tehetsz a környezetedért, ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot. A hulladékgyűjtésénél pedig arra figyelsz, hogy minél kevesebb helyet foglaljon a szemét a kukában. A papírdobozokat hajtogasd szét, a műanyagokat mindig lapítsd ki. A tapasztalatom az, hogy mióta teljes értékű táplálkozást folytatunk, azóta sokkal kevesebb a szemetünk, mivel kevesebb csomagolt élelmiszert veszünk, csomagolt készételt pedig egyáltalán nem veszünk. A zöldségfélék és a gyümölcsök után kevesebb „szemét” keletkezik.

Palackozott víz helyett használj víztisztító készüléket

Ha jó minőségű tiszta a csapvized, akkor ez a következő pont nem érint téged. De ha ez nem így van, akkor érdemes beszerezni mielőbb egy víztisztító berendezést. Tested több mint 70%-a víz, ezért fontos odafigyelni, hogy milyen vizet iszol. Nekem a fordított ozmózis víztisztító készülék vált be. Nagyon praktikus, hogy mivel be van kötve, ezért nemcsak ivásra, hanem a főzéshez is ezt a vizet tudom használni.

Ha erre nincs lehetőséged, és műanyag palackozott vizet vásárolsz. Akkor egyrészt vegyél minél nagyobb kiszerelésű palackokat 5-10 litereseket, tehát ne sok 1,5-2 literes palackot. Érdemes vásárolni vizes palackot/kulacsot, amit újra és újra fel lehet tölteni, és magaddal tudod vinni munkahelyedre, iskolába, utazásra.
Mielőtt kidobod a 1,5-2 literes műanyagpalackokat, csavard le a kupakját és lépj rá párszor, nyomd össze a palackokat, hogy kevesebb helyet foglaljon a kukában. Gyűjtsd szelektíven, hogy újra felhasználható legyen.

Használj szűrőt a mosogatómedencében

A mosogatómedencébe a lefolyóhoz érdemes fémszűrőt tenni, hogy az ételmaradékot felfogja, és ne dugítsa el a lefolyót. Ne műanyagszűrőt vásárolj, mert az kevésbé tisztítható és higiénikus, mint a fém.

Ne öntsd a fáradt olajat a lefolyóba

A főzés, sütés után megmaradt elhasznált olajat ne öntsd a lefolyóba. Ne szennyezd vele az élővizeket, hanem gyűjtsd külön és vidd a leadóhelyekre
(MOL töltőállomásokon átveszik a lakossági fáradt olajat).

Használj környezettudatos megoldásokat a konyhád tisztántartásához!

Pár trükk a konyhában és patyolat tiszta lesz minden. Érdemes az erős vegyszerek helyett inkább a környezetre ártalmatlan természetes tisztítószereket használni az otthonodban, minél kevesebb vegyszerrel érintkezni. Nekem a szódabikarbóna, citromsav, 20%-os ecet vált be a legjobban, hogy tisztára varázsoljam a konyhám.

Környezettudatos bevásárlás

Bevásárláshoz használj mosható, környezetbarát textil bevásárlótáskát. Ne szennyezd a környezetet feleslegesen a nylon szatyrokkal. Ma már sokféle színben kaphatóak és nagyon divatosak a textil bevásárló táskák. Nylon zacskó helyett pedig használhatsz textil zsákot, hálós bevásárló tasakot. Gyorsan hozzá lehet szokni és szerethető megoldások!

Wc illatosító helyett

A mesterséges illatosítók és wc illatósítók helyett készíts inkább egyszerűen vízzel és illóolajokkal pumpás flakonban illatosítót, wc illatósítót.

A mosógéped legfőbb ellensége

Az öblítő az egyik legfőbb ellensége a mosógépednek, eldugítja, és a penész is könnyen felüti a fejét a mosógépben. Érdemes öblítő helyett pár csepp illóolajat és ecetet használni, a ruhák illatosak, tiszták és friss illatúak lesznek, egyáltalán nem lesz ecet szaguk. A mosóport is lecserélheted, a hagyományos helyett használhatsz környezetkímélő mosószodát, mosódiót, vagy bio öko mosószereket.

Női dolgok

Fontos beszélni a női ciklus során hónapról hónapra a menstruációval keletkező eldobott tisztasági termékekről is. Tudtad, hogy egy nő átlagosan 12.000 darab betétet és tampont használ el az élete során? Létezik olyan nézet, ami szerint a betét- és tamponhasználat a leggyakoribb nőgyógyászati problémák (endometriózis, mióma, ciszta stb.) egyik lehetséges oka. A tamponok nagyon sokszor tartalmaznak fehérített papírt, ami a fehérítés során melléktermékként felszabadult rákkeltő vegyi anyagnak, dioxinnak van kitéve. A „szuper” nedvszívó képességű tamponok pedig kapcsolatba hozhatók a toxikus sokk-szindrómával.

Ma már lehetőség van alternatív megoldást választani, ami egyrészt jobban óvja egészségedet, másrészt a környezetre sem olyan ártalmas. Vannak mosható betétek, menses bugyik és intimkelyhek, amik egy tudatos nő eszköztárában ma már nem hiányozhatnak.

A divatos és drága kozmetikai termékek helyett érdemes elsajátítani pár kozmetikai praktikát és elkészíteni sajátmagunknak természetes natúr kozmetikumainkat (izzadásgátló, arckrém, testápolókrém, bőrradír, szappan, parfüm stb.) Saját tapasztalatból írom, már el sem tudom képzelni, hogy például bolti izzadásgátlót, vagy krémeket használjak, a sajátkészítésű parfümömet pedig a férjem is imádja.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.