Mi történik a testünkben stressz hatására?

Az emésztést a paraszimpatikus idegrendszer szabályozza, aminek a működését a stressz blokkolja. Stressz hatására a szimpatikus idegrendszer átveszi az irányítást, és a készenléti állapot miatt az emésztés háttérbe szorul.

Mi történik az emésztőrendszerben?

A stressz hatással van arra, hogy milyen táplálékot képes felvenni a bélrendszer, és milyen gyorsan halad át a táplálék az emésztőcsatornán. Stressz hatására csökken a gyomor és a belek vérellátása, nem jut elég vér az emésztőrendszerbe, a gyomor lassabban ürül ki, a belek mozgása lelassul, összességében romlik az emésztés hatékonysága.

Megnő a bélrendszerben a káros baktériumok száma, a jótékony baktériumok száma csökken. A bélben gyulladást okozó anyagok termelődnek, ami miatt károsodnak a bélnyálkahártya felszíni sejtjei. Elhúzódó tartós állapot esetén a bélflóra egyensúlya felborul.

Az immunrendszer nagy része a bélben található. Stressz hatására legyengül az immunrendszer. Ha csökken a test védekezőképessége, akkor nagyobb az esélye a megbetegedésnek.

Mit okoz a tartós stressz?

Stressz hatására kialakulhat étvágytalanság, vagy épp az ellenkezője rendszertelen evés, nassolás, amikor a szorongást evéssel próbálják meg kompenzálni.

A tartós stressz hatására előfordulhat puffadás, gyomorégés, reflux, jelentkezhet hányinger, hányás és rendszeres hasi fájdalom, hasmenés, vagy székrekedés.

Az emberek egy részénél stresszes helyzetben hasmenés alakul ki, mivel a vastag- és végbél igyekszik megszabadulni tartalmától. Az emberek másik részénél viszont épp az ellenkezője történik, stressz hatására az emésztőrendszer működése annyira gátlás alá kerül, hogy székrekedés lesz a következménye.

A hatékony emésztés kulcsa

Az egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzésével kapcsolatban az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hogy tudatosan megválasztjuk, milyen lelki állapotban, és hogyan eszünk.

Az emésztésben kulcsfontosságú, hogy milyen lelki állapotban fogyasztjuk el az ételt. A hatékony emésztéshez a nyugodt lelkiállapot és a nyugodt körülmények adják a biztos hátteret. Fontos, hogy az étkezés örömet is okozzon.

Ha szeretnél megismerni hatékony stresszkezelési módszereket, akkor kattints a linkekre és olvasd el a cikkeimet >>>

Tanuld meg kezelni a stresszt, nyerd vissza az egyensúlyod

Stresszkezelés mesterfokon

Marton Melinda

További cikkek a témában >>>
Testtudatos táplálkozás
Miért olyan könnyű összekeverni az éhséget a szomjúsággal?
A testtudatos életmód 3 pillére
Mozgásra tervezve
Hogyan hat a kialvatlanság az étkezésre?
Slow food, a lassú étkezés művészete

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Testtudatos Táplálkozás Tanfolyam I-II.

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.