A táplálkozási irányzatok útvesztőjében nem könnyű eligazódni, de az igazán kitartóaknak sikerül! Ismerd meg egy kedves tanítványom, Emese inspiráló történetét!

Emese története

„Kedves Melinda! Életem első felében – 6 hónapos koromtól kb. 30 éves koromig sok emésztési panaszom és sok légúti betegségem volt. Egy fél patikára való antibiotikumot és más gyógyszereket fogyasztottam el az orvosok tanácsára. Ezután rá kellett döbbennem, hogy nincs más választásom, elkezdtem magamat figyelni, és az egészséges táplálkozásról adatokat gyűjteni. A tejet nem szerettem, de a családban erőltették, hogy igyam. A tejtermékeket szívesen fogyasztottam, de felnőttként a tejivást beszüntettem.

Először a cukrot hagytam el, teljesőrlésű gabonákat kezdtem használni. Nem teljesen jó irányba indultam. 2011-ben súlyos bélgyulladásom lett. Egy véletlen meghívás miatt egy lisztérzékenyeknek szóló orvosi előadáson találtam magam, és annak hatására megvilágosodtam.
Biorezonanciás vizsgálaton is részt vettem, az is alátámasztotta, hogy igen sok élelmiszerrel van gondom.

Személyesen, sőt a neten, pl. Facebook zárt csoportokban is egyre több és több emberrel találkozom, akiknek csaknem teljesen ugyanazok az élelmiszerek okoznak tüneteket, mit nekem. Sajnos gyermekek is vannak köztük. Gluténintolerancia esetén a zabot és az útifűmaghéjat, kölest, hajdinát , lenmagot is sokan nem bírják, pedig elvileg azt fogyaszthatnák. Az édesítő-szerek, a nyírfacukor, eritrit, stevia is panaszokat okoz. Nekem a méz az egyetlen, ami tökéletesen megfelelő, illetve gyümölcsöket használok. Külön nem nagyon szoktam édesíteni semmit. A húsok közül nekem a sertés és a csirke nem megy, de más húst tudok fogyasztani, bár csak ritkán kívánom. Tojást és tejterméket nem fogyasztok, nem tesznek jót nekem.

Ami a fő gondom, hogy a kenyér, illetve bármi, amit sütök, igencsak morzsálódik, és elég drága is.  Elég kevés az időm és az energiám a kísérletezésre. Az általad javasolt kenyérreceptet szoktam használni, csak zab, köles és hajdina nélkül, konjakliszttel és szódabikarbónával, magam által összekevert lisztekből (mandulaliszt, csicseriborsóliszt, cirokliszt, amarántliszt, időnként kevés rizsliszt, stb.). A szódabikarbónával is és konjakliszttel is van valami problémám, mert ugyan enyhén, de okoznak tüneteket. Nem tudom, hosszú távon tudom-e fogyasztani ezeket. Ezért gondoltam, hogy további ötleteket keresek.

Marton Melinda könyvei

Mivel nagyon hasonlók a saját tapasztalataink, és te kísérleteket is végzel a sütés-főzés témában, ezért szívesen osztottam meg veled a történetemet, mert remélem, hogy sikerül nemcsak nekem, hanem sokak számára alternatív megoldásokat találni.
Sok erőt és sok szerencsét, kívánok a kísérleteidhez, és köszönöm az eddigi tanácsokat, ötleteket!”

Emese (55 éves, 3 gyermekes családanya)

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.