A táplálkozási irányzatok útvesztőjében nem könnyű eligazódni, de az igazán kitartóaknak sikerül! Ismerd meg egy kedves tanítványom, Fésüs Ivett inspiráló történetét!

Fésüs Ivett története

„Kezdem az elején. 2 éve már vegetáriánus voltam ami alatt többször megfordult a fejemben a változás, hogy vegánná kéne válni. Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy vajon van-e ilyen főző program, hogy hátha ott könnyebb lenne megismerni technikákat, módszereket a könnyebb átállásra. Rá Google-ztam, és Melinda volt a legszimpatikusabb a honlapja alapján. Voltam is az első tanfolyamon, ami nagyon tetszett. Finom ételeket főztünk és ettünk, változatosan és még emellé hozzátettétek a magas színvonalú szakmai tudásotokat is. Ez tesz téged különlegessé és nem csak egy szimpla tanfolyammá, ahol a diák megkapja a receptet, megfőzik és kész. Ilyenkor tényleg mélyebb motivációt kell az emberben keríteni, és te ezt is megteszed!

Ez idő alatt volt egy párom, aki mindenevő volt. Ahogy egyre jobban megismertük egymást, kiderült néhány egészségügyi problémája, többek között gyomor és emésztési problémák. Javaslatomra lecserélte a tejet növényi tejre. A tünetei javarészt csökkentek. Örültünk. Ettünk együtt. Egyre több vegetáriánus ételt ő sütött mellé magának mondjuk húst, én meg külön fasírtot (lencse, sajt, borsó stb). Egyre többet szemezett az “én” kajáimmal és többször vált “lustává” hogy süssön magának húst.

Majd jött az életünkben egy hullámvölgy, és akkor csináltunk mind a ketten egy tisztítókúrát (Oshawa 10 napos gabona diétája), én már rutinosabban, ő elsőre. Mind a kettőnknek jót tett, de neki különösképp. Utána már abszolút nem kívánta a húst, energikussá vált ráadásul még az a kis maradék egészségügyi/emésztési problémája is elmúlt. Utána még 2 alkalommal fogyasztott húst, amire a probléma visszajelzett. Kb. 2 hét “gondolkodási idő” után átállt a mindenevőből a vegán életmódra. Ekkora jött képbe az, hogy mondtam neki, mi lenne ha együtt elmennénk hozzátok egy vegán főző workshopra, hiszen nagyon sok segítséget lehet tőletek kapni. Én már, mint “rutinos” mondtam 🙂 Így végül is én másodjára a receptek miatt és a párom miatt mentem. De akkor sem csalódtam benned.

Tanfolyamok

Mindennek az eredménye az, hogy minden gondolat egy csíra, ami úgy nő ahogy öntözzük és tápláljuk. Az akkori párom azóta is vegán és fogyott kb 8 kg-t és semmilyen előtte lévő problémája nem áll fent és új sem jött elő. Sőt olyan ételeket is tud már enni, amit korábban nem, mert allergiás volt rá. Ez az allergiája is elmúlt.

Én még “sajnos csak” vegetáriánus vagyok hivatalosan, de ráfogom arra, hogy nincs időm, és ha csak magamra kell főznöm kevésbé figyelek oda, hogy mit készítek, mint amikor másnak kell főzzek. Viszont az étkezésem már legalább 50%-át vegánul teszem. Már nem fogyasztok túrót, tojást. (a tojást, pl fasírtokban remekül tudom helyettesíteni a nálatok tanult módszerrel, a chia maggal) Joghurtot nagyon ritkán, vagy inkább az Alpronak van isteni csokis/vaníliás szójajoghurtja. Fizetés szempontjából változó, hogy növényi tejet veszek-e vagy sima tejet. Ha tehetem már növényit veszek. A tejföl a nagy gyengém, meg a sajt. De még a sajt sem annyira, mert ha szintén úgy áll éppen a havi fizetésem akkor veszem a VioLife vegán sajtját, ha ritkán rám jön, hogy egyek sajtot.

Visszatérve a csírás hasonlatra, az én kis “elültetett gondolat csírám” kissé lassabban növekszik, de biztosan! Vannak még életbeni és lelki tényezők is, de hiszem és tudom, hogy ugyanúgy, mint a vegetáriánussá váláshoz is először fejben maximálisan meg kellett érni, úgy a vegánná váláshoz is. És ez a gondolat már nagyon stabilan a fejemben van, így már ketyeg az óra a tejtermékek fölött is… 😉
Mint említettem már, ti nem csak egy szimpla főző workshopot tartotok, hanem mélyebbre is ástok.
Az Ételtársítás Szemináriumra még nem jutottam el, de tervezem. Konkrétan a “sült galambot teszed az ember szájába” ennyi tudással, “tananyaggal” és segítséggel, amit átadtok néhány óra alatt, viszont neked több éves kutatásod és tudásod van benne. (na meg a szíved és lelked! A másik nagyon komoly része a tanfolyamnak a Kína Tanulmány és abból való hivatkozások. Ez olyan nagy hatással volt rám is, hogy megvettem a könyvet.

Húú rengeteget írtam! De tényleg ennyi mindent tudok elmondani, sőt még szerintem tudnám fokozni 🙂 Egy szó, mint száz köszönök mindent nektek, ami tudást idáig kaptam, és még kapni is fogok, mert még fogunk találkozni úgyis!” Ivett

Érdekel az ételtársítás, akkor végezd el a Tudatos Ételtársítás szemináriumot.

Kattints a gombra és rendeld meg a tanfolyamot.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.