Éhségérzet télen-nyáron

Az anyagcsere szabályozását az agyban található hipotalamusz (köztiagy), a vegetatív idegrendszer egyik központja, végzi. Itt található az agyban az éhség-, jóllakottság-, szomjúságérzet-, a vízforgalmat szabályozó- és az érzelmi, szexuális vágyak központja.

Az éhség- és jóllakottság központjai együtt szabályozzák a beérkező információk alapján, hogy mikor és mennyire érzed éhesnek magad, és mikor ettél már eleget. Az éhségközpont felel az éhségérzetért, a jóllakottság központ a teltségérzetért. Az éhségérzet nem a gyomorban, hanem az agyban keletkezik. Az éhségérzet akkor jelentkezik, amikor sejtjeidnek táplálékra és energiára van szüksége, hogy hőt termeljenek, és biztosítsák a túlélésed.

Például amikor fázol testednek több kalóriára van szüksége, hogy hőt termeljen és felmelegedj. Már biztosan megfigyelted, hogy általában éhesebb vagy télen és ilyenkor tartalmasabb, melegítő ételekre vágysz. Meleg időben viszont épp az ellenkezője történik, csökken az étvágyad és ösztönösen inkább könnyebb, hűtő ételeket eszel.

Egy felnőtt ember testének 60-70%-a víz, ez szállítja a sejtekhez a tápanyagot, oxigént, és a visszaútján elszállítja a salakanyagokat a szövetektől.

Tudtad, hogy a tested mennyi vizet használ fel egy nap során?

A tested légzéssel és a bőrödön keresztül naponta kb. 0,5 liter vizet párologtat el. Vizelettel kb. 1,5 liter, széklettel kb. 150 ml, izzadással pedig kb. 150-250 ml távozik. Ha ezt összeadod, akkor kijön, hogy egy felnőtt ember 2 – 2,5 liter vizet veszít naponta.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legalább ennyi folyadékbevitelre lenne naponta szükséged. Ez a mennyiség az időjárás, a testmozgás, és a testi adottságok függvényében egyénenként változik. De az könnyen belátható, hogy ha valaki kevesebbet iszik, mint amennyi folyadékot veszít egy nap során, akkor egyre jobban fog közelíteni a kiszáradás állapotához.

„Ha éhes vagy egyél, ha szomjas vagy igyál” (zen közmondás)

A szomjúságközpont szintén a hipotalamusz területén található. Úgy működik, hogy ha a test víztartalma csökken, az agy szomjúságot jelez és várja, hogy a tested megkapja a vizet (vagy valamilyen folyadékot), és ha ez megtörtént, akkor abbahagyja a jelzést. Ha ez nem történik meg, akkor a test a sejtekből és a sejtek közti térből használja fel a folyadékot, a szövetek víztartalékai kimerülnek, a vér besűrűsödik, a keringés lassul, a sejtekhez szállított oxigén és táplálék mennyisége csökken, a salakanyagok elszállítása sem történik meg teljes mértékben. Ez a folyamat hosszútávon anyagcsere- és keringési zavarokhoz, később pedig súlyos betegségekhez vezet.

Miért fontos, hogy meg tudd különböztetni az éhség- és szomjúságérzetet?

Nagyon sokan nem is tudnak arról, hogy szomjasak. De hosszú út vezet idáig, amire ez kialakul! Először csak nem veszed észre időben, vagy megfeledkezel róla, hogy szomjas vagy, és nem iszol. Ezt megcsinálod egyszer, kétszer, háromszor, sokszor… A tested így azt tanulja meg, hogy egyre későbbi időpontban jelezze a szomjúságot, és a következő alkalommal már csak egy kiszáradáshoz közelibb állapotban fog jelezni. Ez azért problémás, mert amikor legelőször megjelenik a szomjúság érzése, a testednek már akkor jelentős a vízvesztesége. Így minél később jelentkezik a szomjúság érzése, a tested egyre jobban küzd a kiszáradással.

Miért választják sokan a „könnyebbik” utat….? Te is inkább eszel, amikor szomjas vagy?

Az igazi probléma, hogy sokan összekeverik a szomjúságot az éhséggel és ahelyett, hogy innának, amikor szomjasak, esznek. Előbb nyúlnak egy finom ételért. Az agy hiába jelez, hogy szomjas a test, a semleges ízű víz helyett többnyire ételt kap, és legtöbbször valamilyen édességet, ami pillanatnyi boldogságot okoz.

Ha szeretnéd megtanulni,

  • hogyan különböztesd meg az éhséget és a szomjúságérzetet,
  • milyen vizet, mennyi vizet és hányszor igyál egy nap során,
  • hogyan táplálkozz testtudatosan, mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan egyél,
    akkor rendeld meg a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. részét.
Marton Melinda

További cikkek a témában >>>
Testtudatos táplálkozás
A testtudatos életmód 3 pillére
Mozgásra tervezve
Hogyan befolyásolja a stressz az emésztést?
Hogyan hat a kialvatlanság az étkezésre?
Slow food, a lassú étkezés művészete

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Testtudatos Táplálkozás Tanfolyam I-II.

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.