A testtudatos életmód szerves része a mozgás

Az emberi test mozgásszervrendszere két fő részből, az izom- és a csontvázrendszerből áll. A mozgásban az izomrendszer aktív, a csontvázrendszer passzív szerepet tölt be. A testtömeg kb. felét a vázizomzat teszi ki. Izmok borítják a csontokat, és határozzák meg a test alakját.

Az izmok mechanikai védelmet nyújtanak a csontoknak és a belső szerveknek. Ez a védelem akkor működik hatékonyan, ha az izmok edzettek, nemcsak a felszíni mozgató izmok, hanem a gerinc stabilizáló, csontvázat tartó mélyizmok is.

A mozgás legyen rendszeres és változatos

Fontos, hogy a mozgás rendszeres és változatos legyen, hogy képessé válj az izmaidat és az izületeidet teljes mozgásterjedelmükben használni. Rendszeres mozgással képes vagy megerősíteni az izomzatod, tartásod, és megőrizni a rugalmasságod. A változatos mozgásformák gyakorlásával az izmok megtanulnak alkalmazkodni a különféle testhelyzetekben.

A változatos mozgás és az önmagadra irányított figyelem az izmok mellett az agyat is fejleszti. Fontos, hogy az agy és az izmok között megfelelő idegi kapcsolat alakuljon ki. A mozgásfolyamatok állandó idegrendszeri szabályozás alatt állnak, aminek egy része tudatos, egy része pedig tudattalan.

A mozgás során nem az izomra, hanem a mozdulatra kell koncentrálni, mert a testünk egy komplex mozgásmintát hajt végre, és nem egy-egy konkrét izmot von munkába szelektíven. Az ember képes bármilyen mozgásforma mozdulatát utánozni, azonban a tudatos és tökéletes kivitelezéshez újra és újra meg kell ismételni ugyanazt a mozdulatot. A mozgásirányítás (mozgáskoordináció) képességének elsajátítása folyamatos gyakorlás és rendszeres edzés eredménye.

Fejleszd a testtudatosságodat mozgással

A testtudatosságodat a táplálkozás mellett a mozgással tudod a leghatékonyabban fejleszteni. Fontos, hogy tudd a mozgás során, hogy mit miért csinálsz. Bármilyen mozgás lényegét csak gyakorláson keresztül értheted meg, érezheted át. A mozgás során mindig befelé figyelünk, és önmagunkat fejlesztjük. Nem másokhoz viszonyítva, hanem önmagunkhoz képest fejlődünk.

A mozgás előnyei

A mozgás javítja a keringést és légzést, csökkenti a vérnyomást, a vérzsír-, vércukor-, koleszterin szintet. Javítja csontok, izmok, ízületek állapotát. Segíti a fogyást a zsírtartalékok elégetésével. Az intenzív mozgás emeli az alapanyagcserét. Csökkenti a stresszt, a stressz miatti fokozott evést, és jó alvást biztosít.

Ha jógaoktató, személyi edző, fitnesz instruktor, vagy valamilyen mozgás oktatója vagy, akkor Te is tudod, hogy milyen fontos, hogy ne csak a mozgással, hanem a táplálkozással is tisztában legyél. Így tudsz segíteni a tanítványaidnak, hogy össze tudják egyeztetni a mozgást és a táplálkozást, hogy sokáig lelkesek maradjanak, és a mozgás az életmódjukká tudjon válni.

Ha oktatóként szeretnéd tudatosan támogatni a tanítványaidat nemcsak a mozgásban, hanem a helyes táplálkozás kialakításában is, akkor neked való a Testtudatos táplálkozás Fitnesz csomag, amiben részletesen megismered a táplálkozási alapokat, emésztőrendszer működését, mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan együnk, az ételtársítás legfontosabb szabályait. Emellett a csomag tartalmaz mozgáselveket a testtudatosság növeléséhez, a női mozgásformák gyakorlásához.

Megnézem a részleteket>>>

Marton Melinda

További cikkek a témában >>>
Testtudatos táplálkozás
Miért olyan könnyű összekeverni az éhséget a szomjúsággal?
A testtudatos életmód 3 pillére
Hogyan befolyásolja a stressz az emésztést?
Hogyan hat a kialvatlanság az étkezésre?
Slow food, a lassú étkezés művészete

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.