Ez egy jelenleg 7 részes cikksorozat a Testtudatosságról, Testtudatos táplálkozásról.

1) Testtudatos táplálkozás

Az életed szerves része a táplálkozás. Végig gondoltad már, hogy mennyi időt töltesz evéssel? Az életed során eddig hány alkalommal ettél és hányszor fogsz még? Naponta hányszor eszel: kétszer, háromszor, ötször, vagy még ennél is többször? Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek. (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

2) Miért olyan könnyű összekeverni az éhséget a szomjúsággal?

Az anyagcsere szabályozását az agyban található hipotalamusz (köztiagy), a vegetatív idegrendszer egyik központja, végzi. Itt található az agyban az éhség-, jóllakottság-, szomjúságérzet-, a vízforgalmat szabályozó- és az érzelmi, szexuális vágyak központja. Az éhség- és jóllakottság központjai együtt szabályozzák a beérkező információk alapján, hogy mikor és mennyire érzed éhesnek magad, és mikor ettél már eleget. (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

3) A testtudatos életmód 3 pillére

Az egészségünket döntő százalékban az életmódunk határozza meg, és csak ezután jön az összes többi tényező. Az egészségünkért mi magunk vagyunk a felelősek az életmódunkkal. Az életmód, ahogy az elnevezésében is benne van, azt jelenti, hogy milyen módon, hogyan éled az életed.
Egészséget csak egészséges életmód eredményezhet. Az egészséges életmód kialakítása nem egy pillanat műve, hanem egy hosszú folyamat eredményeként jön létre. Az egészségünkért napról napra erőfeszítéseket kell tennünk. (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

4) Mozgásra tervezve

Az emberi test mozgásszervrendszere két fő részből, az izom- és a csontvázrendszerből áll. A mozgásban az izomrendszer aktív, a csontvázrendszer passzív szerepet tölt be. A testtömeg kb. felét a vázizomzat teszi ki. Izmok borítják a csontokat, és határozzák meg a test alakját. Az izmok mechanikai védelmet nyújtanak a csontoknak és a belső szerveknek. Ez a védelem akkor működik hatékonyan, ha az izmok edzettek, nemcsak a felszíni mozgató izmok, hanem a gerinc stabilizáló, csontvázat tartó mélyizmok is. (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

5) Hogyan befolyásolja a stressz az emésztést?

Az emésztést a paraszimpatikus idegrendszer szabályozza, aminek a működését a stressz blokkolja. Stressz hatására a szimpatikus idegrendszer átveszi az irányítást, és a készenléti állapot miatt az emésztés háttérbe szorul. A stressz hatással van arra, hogy milyen táplálékot képes felvenni a bélrendszer, és milyen gyorsan halad át a táplálék az emésztőcsatornán. Stressz hatására csökken a gyomor és a belek vérellátása, nem jut elég vér az emésztőrendszerbe, a gyomor lassabban ürül ki, a belek mozgása lelassul, összességében romlik az emésztés hatékonysága. (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

6) Hogyan hat a kialvatlanság az étkezésre?

Alvás közben testünkben létfontosságú folyamatok zajlanak. Tudatunk megpihen, agyunk feldolgozza a napi történéseket. Ahogy az egyik alvási szakaszból a másikba lépünk folyamatosan változik a testhőmérsékletünk, légzésünk, pulzusunk, és vérnyomásunk. Testünk felfrissül, szöveteink, izmaink regenerálódnak, megújulnak. Az alvásnak fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban is. Az emésztés nagy része éjszaka zajlik. Testünk alvás közben szabályozza az éhséggel kapcsolatos hormonokat, étvágycsökkentő hormonokat szabadít fel. (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

7) Slow food, a lassú étkezés művészete

Napjaink felgyorsult tempója a táplálkozásban is érezteti a hatását. A szaporodó gyorséttermek, pékségek, a magunkkal vihető ételek, kávéitalok, smoothiek mind azt az igényt szolgálják ki, hogy akár menet közben is gyorsan be tudjunk kapni valamit, hogy csillapítsuk az éhségünket. De a testünk nem erre a gyors, kapkodó étkezésre van kitalálva! (…) Ez egy részlet a cikkből.

Elolvasom a teljes cikket >>>

Ha szeretnél még többet megtudni a Testtudatos táplálkozásról, hogy mit, mivel, mikor, mennyit és hogyan egyél, akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. tanfolyam, amit most már online is el tudsz végezni.

Marton Melinda

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Testtudatos Táplálkozás Tanfolyam I-II.

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.