Március 21-én a tavaszi napéjegyenlőséggel kezdetét veszi a csillagászati év, és beköszönt az új évszak, a tavasz
A csillagászati tavasz március 21-től június 21-ig, a nyári napfordulóig tart. Ebben az időszakban meghosszabbodnak a nappalok, egyre többet süt a nap, az időjárás szeszélyessé válik és visszatérnek a vándormadarak. A tavasz a megújulás időszaka, üdesége lehetőséget ad a változásra és hogy új szemmel nézzünk magunkra, másokra és a környezetünkre.
A tavaszi fáradtságról…
A tavaszról a legtöbb embernek a tavaszi fáradtság jut az eszébe, ami levertséggel és fokozott alvásigénnyel jár.
Hogy milyen mértékű, az függ a táplálkozástól, mozgástól, életmódbeli szokásainktól. Ha ezekre télen nem figyeltünk, akkor most nehezebb dolga lesz a szervezetünknek. A test így jelzi, hogy tápanyagtartalékai kimerültek, és pótlásukra, illetve fényre, szabadban való mozgásra van szüksége.
Testünk természetes tavaszi működése
Tavasszal a szervezetünkben felgyorsulnak a folyamatok, az anyagcsere is fokozódik, mert testünk igyekszik megszabadulni a felhalmozott salakanyagoktól. A tél végén, kora tavasszal jelentkező meghűléses betegségek egyik legfőbb oka például a tisztulás folyamata, ami a szervezet természetes tavaszi mechanizmusa. A salakanyag kiválasztásának folyamata csökkenti az immunrendszer működését, így a test kiváló táptalajt jelent a kórokozóknak. Ez az oka a tavaszi megbetegedéseknek.
Testünk igényei évszakonként változik, így például másfajta jellegű táplálékra van szüksége tavasszal, nyáron, ősszel és télen.
A tavaszi táplálkozásról…
Mire figyeljünk a táplálkozásunkban?
- Tavasszal leegyszerűsödik a főzés. Használjunk kíméletes konyhatechnikai eljárásokat (párolás, wokban hirtelen sütés, gőzölés stb.)
- Készítsünk rövidebb ideig főzött ételeket.
- Az ízek közül fontossági sorrendben a savanyú, a csípős és az édes ízek dominálnak tavasszal.
- Használjunk kevesebb zsíradékot.
- Együnk több nyers zöldséget, gyümölcsöt, csírákat.
- Csökkentsük a sóbevitelt.
A test természetes működése tavasszal a salaktalanítás
- Részesítsük előnyben a tisztító, könnyű ételeket (zöldségek, gyümölcsök), növeljük a nyers ételeket.
- Igyunk több folyadékot (víz). (2-2,5 liter naponta). Már ettől is jelentős javulásra számíthatunk.
- Tartsunk rövidebb, vagy hosszabb böjtöt.
Marton Melinda
További cikkek a témához kapcsolódóan
Állapotfelmérés
Tudatos böjttel az egészségért
Az egészséges táplálkozás 5 sarkalatos pontja
Mi a baj a zöldturmixszal? 10+2 tipp hogy helyesen edd!
Csodaturmix kihívás
Tudatos táplálkozás nyáron
Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.
7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet
Megnézem a részleteket >>>
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.