Gyakorlati Fermentálás főzőest

2025. november 24. (hétfő) 18:00-21:00
Budapest

Mi lesz a főzőesten?

Lesz egy gyakorlati fókuszú előadás a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magok fermentálásáról, csíráztatásról, uborka gluténmentes kovászolásáról 2-féle módon is, cukormentes befőzésről. Megismersz hasznos eszközöket, praktikákat. Ezután lesz egy közös étkezés, amin többféle fermentált ételt megkóstolhatsz. Viszek magammal többféle fermentált zöldséget, fermentált gluténmentes gabona fasírtot, fermentált magvajat, fermentált italt, amit megkóstolhatsz. Végül készíteni fogunk egy 1,7 l-es fermentált vegyes zöldséget (8.000 Ft értékben), amit hazavihetsz magaddal.

Ha megbízható forrásból szeretnéd elsajátítani a fermentálás gyakorlatát, akkor itt a helyed! Több mint 9 éve tanítom főzőtanfolyamaimon, főzőestjeimen, workshopjaimon és online tanfolyamomon.

Részletesen átbeszéljük, hogy

  • Mi a fermentálás lényege?
  • Zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magok fermentálása
  • Miért érdemes rendszeresen fermentált zöldségeket fogyasztani?
  • Mit mivel érdemes fermentálni?
  • Mennyi ideig tartson a fermentálás?
  • Milyen eszközök kellenek a fermentáláshoz?
  • Milyen gyakran és mennyi ideig érdemes fogyasztani fermentált zöldségeket?
  • Mire érdemes figyelni a fermentálás során, hogy biztosan sikered legyen?
  • Mi az amin nem szabad spórolnod?
  • Garantáltan működő módszer a száraz fermentáláshoz
  • A nedves fermentálás alapjai

Minőségi környezetben egy igényes tankonyhában fogjuk a fermentált savanyúságot elkészíteni. A kóstolóhoz az ételek gluténmentes alapanyagokból, de nem gluténmentes környezetben készülnek. Az edényeket tisztán tartjuk, de másfajta ételek készítésére is használják.

A fermentáláshoz biztosítom az üvegeket, a zöldségeket és az összes szükséges alapanyagot.

Amit mindenképp hozz magaddal

  • Hozd magaddal a zöldségreszelődet, zöldséggyaludat, mert a főzőesten zöldségreszelőt nem tudok biztosítani.
  • Szatyrot vagy vászontáskát, amiben haza tudod vinni a fermentált zöldséges dunsztos üveget.

Bónuszok

  • Megmutatom, hogyan csíráztass olcsón, gyorsan és egyszerűen otthon.
  • Megmutatom, hogyan kovászolj gluténmentesen. Kétféle uborka kovászolási módot is megosztok veled. Így az időjárástól függetlenül is tudsz majd kovászos uborkát készíteni amíg tart az uborkaszezon!
  • Megosztom veled, hogyan lehet cukormentesen befőzni.
  • A főzőest során készítünk egy gyors vacsorát, amit közösen elfogyasztunk. Többféle fermentált savanyúságot, fermentált italokat, fermentált gluténmentes gabonából készült fasírtot, fermentált magvajat megkóstolhatsz. A fermentált ital készítését a gyakorlatban is megmutatom.
  • Készíteni fogsz egy 1,7 l-es fermentált vegyes zöldséget (8.000 Ft értékben), amit hazavihetsz magaddal.
  • A főzőest után hozzáférést kapsz a Gyakorlati fermentálás online tanfolyamhoz, ami tartalmaz egy összefoglaló előadást a fermentálásról, egy e-book-ot hasznos tippekkel, praktikákkal és egy bemutató videót a fermentálásról és a csíráztatásról.

Jelentkezem

Mit mondanak a főzőestről, azok akik már résztvettek?

„A kóstoló és a gyakorlati fermentálás tetszett a legjobban! Szuper volt, visszajövök! Szívesen tanulnék haladó fermentálást! Jöjjenek! Nagyon jó gyakorlati tudás!”

Buks Ildikó

„A gyakorlati rész tetszett a legjobban, hogy sokat lehetett kérdezni! Szívesen tanulnék haladó fermentálást! Vegyél részt a workshopon, hogy megkóstold milyen finom a fermentált savanyúság!”

Molnár-Hasszán Erika

„Az tetszett a legjobban, hogy volt elméleti rész is sok hasznos technikai, gyakorlati tanáccsal és volt gyakorlati része is a workshopnak. Maximálisan elégedett vagyok, az ételek pedig mind nagyon finomak voltak. Nagyon szívesen tanulnék kimchi készítést és kovászolt kenyér készítést! Nagyon hasznos és jól felépített workshop, kezdőknek szerintem jó alapozás, bele lehet kóstolni a fermentálásba.”

Odett

„Az előadásmód, szakértelem tetszett a legjobban! Nagyon tetszett, jövök még, ajánlani fogom! Szívesen tanulnék kovászos kenyérkészítést!”

Andrási Norbert

„A finom kóstolók! Az tetszett a legjobban, hogy a fermentálás mennyiféle dolgot tartalmazhat. Rengeteg tudás lett besűrítve a 3 órába, és ez nagyon tetszett! Főleg, hogy gyakorlatban is kipróbálhattuk az elmondottakat. Melinda tudása rettenetesen szerteágazó, bármilyen kérdésre tud válaszolni. A fermentálásban nagyon sok lehetőség rejlik.”

Eszter

„A kóstoló, Melinda tudása és a kedvessége, hogy meglepetéssel készült a szülinaposnak! 10/10! Nagyon jól éreztem magam, Melinda mindent nagyon nagy lelkesedéssel, érthetően magyarázott el. Próbáljanak ki egy workshopot!”

Pólus Lilla

„Nemcsak zöldséget, hanem gabonákat és magokat is lehet fermetnálni és fermentált italokat is lehet készíteni. Számomra sok hasznos információ hangzott el. Nagyon érdekel még a növényi sajtok, tejtermékek helyettesítése és az ételtársítás is! Érdemes tanulni a fermentálásról, mert könnyen elkészíthető és beépíthető a mindennapi étkezésekbe.”

Kiss Mária

„A gyakorlati munka megkezdése előtt a fermentálás elméletét behatóan elmondta az oktató. Jó hangulatban zajlott, mindenki érdeklődéssel figyelt, és szívta magába az új ismereteket. Szánják rá az időt, mert megéri eljönni!”

Dr. Borsos Gizella

A fermentálás részletes bemutatása, tanítása, magyarázása tetszett a legjobban. Próbáltam, de nem megfelelően, most már értékelem a részleteket! Szívesen tanulnék még a fermentálás több módjáról (nedves, szószos). Akit érdekel az egészséges táplálkozás annak érdemes jelentkezni.”

Strohmayer László

„A gyakorlati elmélyülés tetszett a legjobban! Összességében nagyon tetszett! Szívesen tanulnék további fermentálási trükköket. Jöjjenek bizalommal!”

Dr. Csutak Magdolna

„Az előadáson nagyon sok hasznos információt kaptunk. Nagyon finomak voltak a fermentált ételek, italok! Összességében nagyon hasznos volt, arányos volt az elmélet és a gyakorlat. Szívesen tanulnék gluténmentes kovászos kenyérkészítést! Az egészséges táplálkozás nagyon fontos, legyenek nyitottak!”

Janitsek Szilvia

„A receptek átbeszélése tetszett a legjobban, és maga a fermentálás folyamata. A kóstolt ételek egyszerűen isteni finomak voltak! Nagyon tanulságos volt, sok érdekes dolgot tudtam meg. Köszönöm a sok fontos információt! Mindenképpen próbálják ki! Nagyon jó!”

Szentesi Hornyák Piroska

„A tájékoztatás, a széleskörű információ, magasszintű tudás tetszett a legjobban. Maximálisan elégedett vagyok! Érdemes kipróbálni az egészségünk érdekében. Ízletes, egészséges ízek, fermentált ételeket, italokat tudunk elkészíteni sokkal egészségesebben.”

Lukács Veronika

„Az elméleti és a gyakorlati része a fermentálásnak nagyon tetszett! Nagyon jó volt és nagyon hasznos információkat kaptam! Mindenképp próbálják ki!”

Takács Viola

„A kedves, közvetlen hangulat és a kóstoló a fermentált finomságokból tetszett a legjobban. Nagyon jó hangulatú, hasznos információkat átadó tanfolyam és nagyon jó hogy a gyakorlatban is megcsinálhattunk egy adag zöldséget felügyelet mellett. Gyertek, mert érdemes!”

Vásárhelyi Szilvia

„Az tetszett a legjobban, hogy az elmélet mellett volt mód elkészíteni a fermentált zöldségeket, hogy kérdezhettem és választ is kaptam.
10/10! Érdemes eljönni az estre!”

Magyari Csilla

„Az egész nagyon tetszett! Nagyon jó hangulata volt az estének. Rengeteg hasznos infót kaptam és nem terjengősen, hanem a lényeget. Isteni finom vacsorát kóstolhattunk. Minden kérdésünkre odafigyelő valódi válaszokat. Nagyon élveztem! 10/10! Ha jó hangulatú főzős élményt szeretnének, hasznos információkkal, akkor ezt próbálják ki mindenképpen!”

Pintér-Szlávik Eszter

„Az ismertető, a kóstoló tetszett a legjobban! 10/10! Fantasztikusan jó ízek! Minden amit az egészséged érdekében tehetsz azt meg kell tenned, ide el kell jönnöd!”

Csorna Erika

„Az előadás után kipróbálhattuk a zöldség fermentálást és megkóstolhattuk a kész termékeket. Értékes tudásanyag, jó hangulat, kellemes társaság. Mindenképp jöjjenek, mert szinte minden családban van érintett, de ha még nincs, lehet.”

Kovácsné Anikó

„A professzionális hely és szervezés, előkészítés, lebonyolítás. Felkészült oktató, kellemes környezet, esztétikusan tálalt kóstolótál. Ha szeretnének kizökkenni a hétköznapokból jöjjenek el a főzőestre. Garantáltan jó érzik magukat és jól is laknak.”

Péter Szidónia

„A fermentálás maga és az oktató is nagyon szimpatikus volt. Nagyon jól éreztem magam, szuper volt! Itt volt az ideje megtanulni fermentálni, mert ez nagyon klassz!”

Komádi Krisztina

„Rengeteg saját tapasztalat megosztása tetszett a legjobban, nagyon tetszett! Szívesen ajánlom, mert élő, interaktív tapasztalatszerzés.”

Daróczi Katalin

„Nagyon tetszett, hogy megismerhettem, hogyan kell fermentálni és milyen összefüggésekre kell odafigyelni ahhoz, hogy jó legyen az emésztésünk, és ezáltal erős legyen az immunrendszerünk. Számomra mindig is fontos volt a tudás alapú egészséggel kapcsolatos minden információ, és ezt itt most megkaptam! Úgy gondolom, hogy már gyermekkorban szükséges lenne az egészségtudatos életmódra megtanítani mindenkit!”

Siklósi Katalin

„Szeretem Melinda előadásait! Nagyon hasznos volt a tanfolyam! Ne hagyjátok ki! Fontos, hasznos, értékes mindegyik tanfolyam! Nagyon vártam a pénteket, hogy végre kinyithassam az együtt készített fermentált vegyes zöldséget. Nagyon finom, szeretjük, és persze közben már készítettem mást is. Sörretek hónapos retekkel. Szép halvány rózsaszínű. Már nézni is gyönyörűség. Szeretnék télire káposztát is savanyítani. Nem akarok boltit venni. Kár is lenne olyanért pénzt adni, amiről meggyőződésem,hogy nem épít minket. Oly egyszerű fermentálni. A tudással pedig élni kell, mert miért kaptam, ha nem ezért. Köszönöm a fermentálási tanfolyamot. Mostantól ez a tudás is segíti a mindennapos tudatos életünket, és ahányszor készítem vagy esszük az ilyen módon készített zöldségeinket, eszembe jut a tanfolyamod a sok hasznos tanács, és az a jó hangulat, ami mindig jellemzi az előadásaidat. Köszönök mindent és jó egészséget minden jót kívánok!”

Györki Mária

„Tényleges tudás van az est mögött. 5 csillagos! Mindenképpen jöjjenek!”

Pákozdi Zsuzsanna

.

Ki tartja a főzőestet?

Marton Melinda

Marton Melinda okleveles táplálkozási tanácsadó, receptfejlesztő, a Mindenmentes Főzőiskola vezetőoktatója.

Eddig több mint 200 főzőestet, workshopot, előadást, amiken több mint 2000 fő vett részt. Több mint 9 éve tanítja a fermentálás gyakorlatát.

Megszervezett több mint 130 táplálkozási szakértői fórumot. Folyamatosan jelennek meg cikkei a médiában, és rendszeresen hívják előadásokat tartani, valamint főzőversenyekre szakmai zsűrinek. Munkája elismeréseként 2014-ben megválasztották az Év Vegetáriánusának. 2013 óta vezeti a Gluténmentes teljes értékű növényi Főzőiskoláját. Év Kiváló Szakembere 2017 díjazott. Saját rovata van az Életerő Magyar Természetgyógyászati Hírmondóban és a Csak a Mentes portálon. Jelenleg a Braun és a Kenwood márkanagykövete. A Villeroy & Boch márkaszaküzlet és konyhastudió háziasszonya.

A Testtudatos táplálkozás, a Testtudatos életmód,  a Gluténmentes Kisokos, a Gluténmentes Ünnepi Receptek  című könyvek szerzője. A Testtudatos táplálkozás online tanfolyam I-II., a Tudatos Ételtársítás Szeminárium tudásalapú online tanfolyamok, valamint a Mindenmentes Mesterkurzus szerzője.

2013 óta vezeti Mindenmentes Főzőiskoláját, ahol több mint 10 év tapasztalatát adja át. Élő főzőestjein, workshopjain, előadásain és online tanfolyamain többek között olyan speciális és egyedülálló gyakorlati tudást ad át, mint a gluténmentes kenyérsütés, gluténmentes tésztafélék, gluténmentes sütemények készítése, fermentálás, csíráztatás, kovászolás, növényi sajt, tej, tejszín és joghurt helyettesítők készítése, tojáshelyettesítés, húshelyettesítés, fűszerezési praktikák, alapanyagismeret és konyhatechnológiai eljárások, főzési- és ételkészítési technikák.

.

Mikor lesz?

2025. november 24. (hétfő) 18:00-21:00 Gyakorlati fermentálás főzőest
Minden alkalommal átbeszéljük a fermentálás legfontosabb gyakorlati tapasztalatait, közös étkezés 3-4 féle fermentált zöldséggel, fermentált gluténmentes gabona fasírttal, fermentált italokkal, minden résztvevő készít egy 1,7 literes fermentált zöldséget (8000 Ft értékben), amit hazavisz magával.

Hol lesz?

Budapest, XIII. kerület (Pontos címet jelentkezés után küldök.)

Mennyibe kerül?

A főzőest teljes ára: 24.900 Ft /fő / alkalom
mely tartalmazza az alapanyagok és az azokból elkészített ételek költségeit és a nyomtatott anyagokat és a bónuszokat, köztük örökös hozzáférést a Gyakorlati Fermentálás online tanfolyamhoz.

Ha ketten, vagy többen szeretnétek jönni
: akkor elég egy megrendelést leadnod, de a mennyiségnél add meg, hogy hány fővel jelentkezel.
Ne hagyd az utolsó pillanatra a jelentkezésed! A rendezvény előtti napon már nem tudom elfogadni a jelentkezésed. Egyrészt nagyon gyorsan fogynak a helyek, addigra valószínűleg teltház lesz, másrészt időben be kell szereznem az alapanyagokat, eszközöket is. Ha mégis nagyon szeretnél jönni, akkor hívj fel vagy írj (melinda@testtudatos-taplalkozas.hu) és egyeztetünk!

A KATA törvény 2022-es módosítása miatt csak magánszemélyek részére tudok számlát kiállítani.

Pár fontos dolog

A jelentkezésed akkor válik véglegessé, ha előre elutalod a teljes részvételi díjat: 24.900 Ft /fő / alkalom. A főzőesten maximum 12 fő vehet részt, a jelentkezéseket a részvételi díj beérkezésének sorrendjében tudom elfogadni.
Ha bármilyen ételallergiád, érzékenységed, betegséged van, kérlek jelezd a jelentkezésnél, hogy ahhoz is tudjam igazítani az ételeket.
Jelentkezem