Haladó fermentálás workshop
élményvacsorával
2026. Új időpont hamarosan!
Budapest
Mi lesz a workshopon?
Lesz egy gyakorlati fókuszú előadás a szezonalításról, zöldség- és gyümölcsismeretről, mit mivel érdemes társítani, a fermentált savanyúságok fűszerezése, izesítése. Hogyan és milyen arányokkal készüljön a felöntőlé. Mindenki készíteni fog egy-egy üveg fermentált lilahagymát, karfiolt, sárgarépát vagy uborkát vagy céklát (vagy más szezonális zöldséget), amit hazavisz magával. Tehát összesen 3 üveg fermentált savanyúságot vihetsz haza. Megkapod a recepteket nyomtatva. Viszek magammal többféle fermentált savanyúságból összeállított kóstolót.
A workshopnak nincs előfeltétele. Természetesen örülök, ha már ismered a fermentálás alapjait, de minden szükséges információt meg fogsz kapni ahhoz, hogy otthon is el tudd készíteni.
Részletesen átbeszéljük, hogy
Mi a nedves fermentálás lényege
Melyik zöldségek tehetők el felöntőlében és milyen méretűre vágva
Hogyan és milyen arányokkal készítsünk felöntőlevet helyesen
Mennyi és milyen sót használjunk
Zöldségismeret: a zöldségek ételcsoporton belül milyen fajta zöldségek vannak és hogyan társíthatók egymással
Gyümölcsismeret: gyümölcsök ételcsoporton belül milyen fajta gyümölcsök vannak és hogyan társíthatók egymással
Milyen fűszereket használjunk fermentáláshoz, savanyításhoz
Mi a szezonalítás lényege

Minőségi környezetben egy igényes tankonyhában fogjuk a fermentált savanyúságokat elkészíteni. A kóstolóhoz az ételek gluténmentes alapanyagokból, de nem gluténmentes környezetben készülnek. Az edényeket tisztán tartjuk, de másfajta ételek készítésére is használják.
A fermentáláshoz biztosítom az üvegeket, a zöldségeket és az összes szükséges alapanyagot.
Amit mindenképp hozz magaddal
- Hozd magaddal a zöldségreszelődet, zöldséggyaludat, mert a főzőesten zöldségreszelőt nem tudok biztosítani.
- Szatyrot vagy vászontáskát, amiben haza tudod vinni a fermentált zöldséges dunsztos üveget.


Bónuszok
- A főzőesten lesz egy közös vacsora (gluténmentes vegán édesburgonyapüré, falafel és tartár) és kóstoló fermentált savanyúságokból, amit közösen elfogyasztunk.
- Készíteni fogsz egy-egy üveg fermentált lilahagymát, karfiolt, sárgarépát vagy céklát (vagy más szezonális zöldséget), amit hazavihetsz magaddal. Tehát összesen 3 üveg fermentált savanyúságot vihetsz magaddal haza.
Mit mondanak a főzőestről, azok akik már résztvettek?
„Érthetően, élvezettel mesélsz mind az elméletről, mind a gyakorlatról! Rengeteg tudást átadsz és odafigyelsz az apró részletekre! Nagyon élveztem az estét. Jó társaság, jó receptek, rengeteg gyakorlati tudás megszerzése. Külön értékelem, hogy kaptunk kóstolót már elkészült fermentált zöldségekből és a helyszínen készített vacsora (gluténmentes vegán Pad thai) is szenzációs volt. Ha gyorsan, érthetően, megbízható és lelkiismeretes forrásból szeretnél tanulni, akkor itt a helyed!”
Nagy Adrienn
„A fehér kimchi készítése a szósz különlessége miatt tetszett a legjobban, de ugyanúgy a lilahagyma és a karfiol hihetetlen egyszerű elkészítése is nagyon tetszett. Nagyon szuper volt, dinamikus és sok pluszt adott, újabb módszereket a fermentálásra. Nagyon jól összefoglalta Melinda. Hála és köszönet! Melinda nagyon nagy tudással rendelkezik, mindenképpen érdemes a tanfolyamaira eljönni, sokkal tudatosabban távozik az, aki járt már nála. Egyszerűen és nagyszerűen összefoglalja azt a tudást, amit az évek során kitapasztalt.”
Rácz Anita
„A pad thai, fermentált lila hagyma tetszett a legjobban! jó hangulatú közös munka és főzés élmény! El kell jönni, hogy a gyakorlatban is kipróbálják a fermentálást!”
Marton Györgyi
„Egy szóval: Minden nagyon tetszett! Amiért jöttem arra mindenre választ kaptam. Melinda közvetlensége, felkészültsége, rutinja is nagyon tetszett. Szuper este volt, sokat tanultam, köszönet mindenért! Mindenképpen jöjjenek, rengeteg információval fognak távozni. Innentől biztos, hogy fermentálni fognak!“
Szaknyéri Judit
„Nagyon tetszett, hogy az alapoktól vettük át a fermentálás folyamatát, tetszett a gyakorlatias hozzáállás és nagyon finomak voltak a kóstolók! Mindenképpen kipróbálom otthon a fermentálást, így az est elérte célját, remek motiváció volt! Tegyenek egy próbát, csak nyerhetnek vele!”
A. Judit
„Melinda közvetlensége és rengeteg tudása, amit nagyon jól és érthetően át tud adni. Köszönöm szépen a rugalmasságot és az élményt! 10/10! Melinda minden kérdésemre átfogó választ adott, szuper hangulata volt az estnek, nagyon finom volt a pad thai és a fermentált zöldségkóstolók. Nagyon várom a kimchi workshopot, szeretnék többet tanulni a testtudatosságról és a testtudatos táplálkozásról. Induljanak el a testtudatosság útján és fermentáljanak!”
Pólus Lilla
„A készítés, lehetőség a folyamatot egészében látni, résztvenni benne és az oktatóval megbeszélni. Jó társaság, jó előadó, szép környezet! Köszönöm a lehetőséget! Feltétlenül meg kell tapasztalni a személyes részvételt itt ezen a helyen!”
Sárvári Helga
„Az elméleti és a gyakorlati része a fermentálásnak nagyon tetszett! Nagyon jó volt és nagyon hasznos információkat kaptam! Mindenképp próbálják ki!”
Takács Viola
„Nagyon tetszett a bevezetés, a sok hasznos információ, biztosan fogom még rendszeresen használni a weboldalt, nagyon érdekelnek a könyvek, további workshopok is! Nagyon jó volt! Jöjjenek mindenképp!”
Ferencz Melinda
„Az tetszett a legjobban, hogy az elmélet mellett volt mód elkészíteni a fermentált zöldségeket, hogy kérdezhettem és választ is kaptam.
10/10! Érdemes eljönni az estre!”
Magyari Csilla
„Az egész nagyon tetszett! Nagyon jó hangulata volt az estének. Rengeteg hasznos infót kaptam és nem terjengősen, hanem a lényeget. Isteni finom vacsorát kóstolhattunk. Minden kérdésünkre odafigyelő valódi válaszokat. Nagyon élveztem! 10/10! Ha jó hangulatú főzős élményt szeretnének, hasznos információkkal, akkor ezt próbálják ki mindenképpen!”
Pintér-Szlávik Eszter
„Az ismertető, a kóstoló tetszett a legjobban! 10/10! Fantasztikusan jó ízek! Minden amit az egészséged érdekében tehetsz azt meg kell tenned, ide el kell jönnöd!”
Csorna Erika
„A szaktudás, nagyon finom volt a kóstoló is! Kellemes a helyszín! Szuper volt! Jövök a kimchi workshopra is! Jöjjenek és tanuljanak! Bátran jöjjön az is, aki nem gondolja magát tapasztaltnak!”
Csonka Veronika
„A professzionális hely és szervezés, előkészítés, lebonyolítás. Felkészült oktató, kellemes környezet, esztétikusan tálalt kóstolótál. Ha szeretnének kizökkenni a hétköznapokból jöjjenek el a főzőestre. Garantáltan jó érzik magukat és jól is laknak.”
Péter Szidónia
„Az egész nagyon tetszett! 1-10-ig 11-es! Szívesen tanulnék kimchi készítést és gluténmentes kovászos kenyérkészítést! Bakancslistás!”
Oczella Margit
„A fermentálással kapcsolatos alapszabályok, általános ismeretek a fermentálásról tetszett a legjobban. Gyors recepteket tanultunk, amit otthon is könnyen el tudunk készíteni! Elégedett vagyok azzal, amit tanultam. Köszönöm! Érdemes tanulni a fermentálásról, hogy a szervezetünk egészségét támogassuk!”
Kiss Mária
.
Ki tartja a főzőestet?

Marton Melinda okleveles táplálkozási tanácsadó, a Mindenmentes Főzőiskola vezetőoktatója. A fermentálás gyakorlatát több mint 9 éve népszerűsíti főzőestjein és workshopjain. Eddig több mint 100 főzőestet, workshopot, előadást tartott, amiken több mint 1000 fő vett részt. Megszervezett több mint 130 táplálkozási szakértői fórumot. Folyamatosan jelennek meg cikkei a médiában, és rendszeresen hívják előadásokat tartani és főzőversenyekre szakmai zsűrinek. A Testtudatos táplálkozás és a Testtudatos életmód című könyvek szerzője (orvos és dietetikus ajánlásával). A gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás és a helyes ételtársítás szakértője. Célja, hogy minél több emberrel megismertesse az egészséges táplálkozást.
Az egészséges táplálkozás egyik meghatározó hazai képviselője. 4 éven keresztül a Vega Estek főszervezője és állandó háziasszonya volt a Magnet Közösségi Házban. Folyamatosan jelennek meg cikkei a médiában, és rendszeresen hívják főzőversenyekre szakmai zsűrinek. Munkája elismeréseként 2017-ben megkapta az Év kiváló szakembere díjat. Jelenleg a Braun és a Kenwood márkanagykövete. A Villeroy & Boch márkaszaküzlet és konyhastudió háziasszonya.
.
Mikor lesz?
2026. Új időpont hamarosan! Haladó fermentálás workshop
Minden résztvevő készíteni fog egy-egy üveg fermentált lilahagymát, karfiolt, sárgarépát vagy uborkát vagy céklát, amit hazavisz magával. Lesz egy közös vacsora fermentált kóstolóval, amit közösen elfogyasztunk. Lesz egy előadás a szezonalitásról, zöldség- és gyümölcsismeretről, fermentált savanyúságok fűszerezéséről, ízesítéséről. Hogyan és milyen arányokkal érdemes felöntőlevet készíteni.
Hol lesz?
Budapest, XIII. kerület (Pontos címet jelentkezés után küldök.)
Mennyibe kerül?
A főzőest teljes ára: 24.900 Ft /fő / alkalom
mely tartalmazza az alapanyagok és az azokból elkészített ételek költségeit és a nyomtatott anyagokat és a bónuszokat.
Ha ketten, vagy többen szeretnétek jönni: akkor elég egy megrendelést leadnod, de a mennyiségnél add meg, hogy hány fővel jelentkezel.
Ne hagyd az utolsó pillanatra a jelentkezésed! A rendezvény előtti napon már nem tudom elfogadni a jelentkezésed. Egyrészt nagyon gyorsan fogynak a helyek, addigra valószínűleg teltház lesz, másrészt időben be kell szereznem az alapanyagokat, eszközöket is. Ha mégis nagyon szeretnél jönni, akkor hívj fel vagy írj (melinda@testtudatos-taplalkozas.hu) és egyeztetünk!
A KATA törvény 2022-es módosítása miatt csak magánszemélyek részére tudok számlát kiállítani.
Pár fontos dolog
A jelentkezésed akkor válik véglegessé, ha előre elutalod a teljes részvételi díjat: 24.900 Ft /fő / alkalom. A főzőesten maximum 12 fő vehet részt, a jelentkezéseket a részvételi díj beérkezésének sorrendjében tudom elfogadni.
Ha bármilyen ételallergiád, érzékenységed, betegséged van, kérlek jelezd a jelentkezésnél, hogy ahhoz is tudjam igazítani az ételeket.

