A testépítők eledele
Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.

algabonak-03

Az amaránt elsőrangú fehérjeforrás. Az esszenciális aminosavak közül a lizin, metionin, és cisztein tartalma jelentős. A lizin az izomépítésben és a regenerációban tölt be fontos szerepet. Az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint tartalmaz.

Magas az élelmirost-tartalma. Jelentős a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Kiváló B2-, B6- és C-vitamin forrás. Magas az olajtartalma 8-10%. Az amarántmag gazdag telítetlen zsírsavakban (linol-, linolén-, sztearinsav).

Felhasználási tippek:
Az amarántmagokat megőrlik, vagy pörkölik. Pirítva kellemes dióízű.

  • levesbetét
  • köret
  • müzli
  • kenyér
  • sütemény
  • töltelék

A boltokban kapható: amarántmag, amarántliszt, tészta, kenyér, puffasztott, extrudált amaránttermékek.

algabonak-02

A kukorica lehetséges alternatívája
A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos. A boltokban teljes kiőrlésű cirokliszt és cirokpehely kapható.

algabonak-04

Kicsi a teff, de erős
Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.
Íze édeskés, olajos magvakra emlékeztető, színe az elefántcsonttól a vörösbronzon át a barnáig változhat. Őröletlen szemeit megfőzve, vagy puffasztott pehelyként használják. Lisztjéből kenyeret, süteményt készítenek. Az injera, a savanykás etióp laposkenyér is teff-lisztből készül. Ez a lapos kenyér nemcsak köretként, hanem evőeszközként is funkcionál. A boltokban teffliszt és teffpehely kapható.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.