Az élet gyümölcse, a kókuszdió
A kókuszdió felhasználása rendkívül sokoldalú. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják. Nagy az energiatartalma. A termés húsa bőségesen tartalmaz élelmi rostokat. Jól emészthető. Alacsony a fehérjetartalma, ami a szervezetben gyorsan felszívódik. Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, előnyösen befolyásolja a pajzsmirigy működését. A glikémiás indexe alacsony (35). Jótékony hatással van az erekre és a szívre, antibakteriális és vírusölő tulajdonságú.

kokusz

A kókuszdió tulajdonképpen a pálmafa magja. Öt–tizenkét termést tartalmazó fürtökben fejlődik a fán. A virágzástól számítva öt-hat hónapot vesz igénybe, hogy az édes kókuszvízzel és zselével teli kókuszok megjelenjenek. Évente kb. 44 millió tonna kókuszdiót szüretelnek.

Egy magas rosttartalmú táplálék!
A kókusz 61% élelmi rost tartalommal rendelkezik. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra). A kopra előállítása több lépésben történik. Először a kókuszdiót meghámozzák, kettévágják és a kókuszvizet kinyerik, majd a termés húsát szárítják és lereszelik.

A jövő energia- és üdítőitala, a kókuszvíz
A zsenge termések ízletes, édes kókuszvize kedvelt frissítő ital. A kókuszvizet a csúcsán felvágott, héjazatlan termésből isszák. A kókuszdiónak három „szeme” van, amelyek közül legalább egy puha, így egy hegyes eszköz segítségével ki tudjuk szúrni, és ezen keresztül egy szívószál segítségével ki tudjuk inni a kókuszvizet.
Ha a kókuszt felnyitottuk, a víz azonnal, a hús pedig néhány napon belül fogyasztandó. A legjobb kókuszvíz az éretlen zöld kókuszból nyerhető, amikor a hús még zselés állapotban van.

kokuszviz

Karamell helyett, kókuszvirágcukor
A kókuszcukrot a kókusz virágzatából nyerik, karamell ízű.
kokuszviragcukor

Az egyik legstabilabb növényi zsír
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. Házi és nagyipari módszerekkel is sajtolják. Az extraszűz kókuszolajnak, kellemes kókuszos illata van. A kókuszolaj szobahőmérsékleten megszilárdul, ezért nevezik kókuszzsírnak is. A folyékony kókuszolaj átlátszó, szilárd állapotában pedig fehér.
A kókuszolaj egy telített zsír, ami kiváló energiát ad. Ha hidegen sajtolják és nem alakítják át hőkezeléssel transzzsírrá, képes enyhíteni az emésztési problémák tüneteit, segíteni a fehérvérsejtek működését, és hozzájárulni a bakteriális, élesztő- vagy egyéb típusú gombafertőzések megelőzéséhez. A kókuszolaj gazdag laurinsavban, amit a test átalakít monolaurinná. A monolaurin segít csökkenteni a savasságot, s ezzel együtt a túlsúlyt. Segít a vércukor szint egyenletesen tartásában.
A kókuszolaj közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok közé tartozik. Lebontásához nem szükségesek a zsírbontó folyamatok és enzimek, ezért könnyen emészthető.
A legstabilabb zsírok közé tartozik, nehezen romlik, jobban megőrzi a tulajdonságit, mint a főzőolajok. Ellenálló a hővel szemben, nehezen oxidálható. Az oxidáció csak 198 Celsius fok fölött megy végbe. Az extraszűz kókuszolaj füstpontja 177°C (füstpont = ezen a ponton kezdenek el égni (és toxikussá válni) az olajok), a finomított kókuszolaj füstpontja 232°C.
kokuszolaj

Szuper tej- és tejtermék alternatívák nemcsak laktózérzékenyeknek!

Kókusztej
A kókusztej a lereszelt, forró vízbe áztatott koprából kipréselt folyadék. A kereskedelmi forgalomban kapható kókusztejet, víz és kókuszreszelék keverékéből préselik.
A kókusztejet kókuszlisztből vagy kezeletlen, bio kókuszreszelékből otthon is elkészítheted. A kókusztej nemcsak finom, de rendkívül egészséges. Gazdag ásványi anyagokban, mint a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a magnézium,  a vas, a nátrium, a réz, a szelén, és a laurinsav is. Jelentős a B-vitamintartalma, de tartalmaz még C-, E- és K-vitamint is. A kókusztej 22-25% zsírt tartalmaz. Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják.

Kókuszkrém
A kókuszkrém a kókusztej kivonata. A kókuszkrémet a tejszínhez és a tejfölhöz hasonlóan használjuk.

Kókuszjoghurt
Az élőflórás kókuszjoghurt alapja szintén a kókusztej.

kokusztej

Sokoldalú konyhai felhasználási lehetőség
A kókusz a keleti konyha elmaradhatatlan alapanyaga, leggyakrabban thai és indiai receptekben találkozhatsz vele. A kókuszolajat használhatod sütéshez és főzéshez. A kókuszvízzel készíthetsz turmixokat és főzhetsz is vele, de üditőként is ihatod. A kókusztej alkalmas pudingok, krémek készítésére. A kókuszkrémet teheted főzelékekbe, levesekbe, szószokba, öntetekbe. A kókuszreszeléket használhatod süteményekhez, készíthetsz belőle kókusztejet. A kókuszlisztet a paleo és a gluténmentes növényi konyha is gyakran használja sütemények, tészták készítéséhez. A kókuszcukrot használhatod édesítésre, a süteményeknek különleges karamell ízt ad. Ha egészséges rágcsálnivalót keresel, akkor érdemes kipróbálni a kókuszpelyhet.

Amit megeszel, azt magadra is kenheted!
A kókusz egészét felhasználhatod a szépségápolásban. A boltokban különböző formában kaphatóak kókuszalapú bőr-, haj- és szépségápoló termékek, mint például testápoló, sampon, tusfürdő, dezodor, ajakápoló stift stb.

Praktikus vásárlási tippek
A  boltokban kapható kókusztej, kókuszvíz, kókuszreszelék, kókuszolaj, kókuszpehely, kókuszjoghurt stb. A kókusztej vásárlásakor figyelj arra, hogy natúr legyen, ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. A kókuszvíz vásárlásakor szintén arra figyelj, hogy ne legyen édesítve. Ha kókuszreszeléket vásárolsz, akkor vásárolj jó minőségű bio kókuszreszeléket. Vásárláskor válaszd a 100%-os tisztaságú, vegyszermentes bio extraszűz hidegensajtolt kókuszolajat. Ezt a minőségű kókuszolajat használhatod a szépségápolásban is. Kókuszdió vásárláskor arra figyelj, hogy a kókuszdió mind három „szeme” egészséges legyen.

edeskomeny-kremleves

Kattints ide és készítsd el az édeskömény-krémleves receptemet! Próbáld ki, hogy milyen krémes lesz a kókusztejtől!

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.