A táplálkozási irányzatok útvesztőjében nem könnyű eligazódni, de az igazán kitartóaknak sikerül! Ismerd meg egy kedves tanítványom, Antalné Belcsev Raskov Erzsébet történetét!

Antalné Belcsev Raskov Erzsébet története

A családom táplálkozását már több mint 15 éve alakítgatjuk a férjemmel. Nagyon sokat fejlődtünk egy edénykészlet megvételével, mellyel már minimális vízzel és sokkal kevesebb zsiradékkal kezdtünk főzni, mely technológiával a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok nagy része benne maradt az ételünkben, így például a só használatunk is csökkent. Miközben megtanultuk ezt a másfajta főzést a tanfolyamokon, megismertünk többféle gabonát, zöldséget és gyümölcsöt, melyet még a nagyszüleink is használtak, csak valahogy ez a tudás sajnos megkopott mire mi felnőttünk. Mivel minden ott volt az orrunk előtt, könnyű volt beilleszteni a mindennapi étkezésünkbe lépésről lépésre.

Aztán 6-7 évvel ezelőtt egy kis emelkedett éhgyomri vércukor felhívta a figyelmemet, hogy még sincs minden rendben. Ekkor kezdtem még jobban odafigyelni a táplálkozásomra, a táplálékaim glikémiás indexére, a finomított termékekre és elkezdtem tudatosan kerülni és részlegesen helyettesíteni őket, továbbá fokozatosan bevezettem az étrendembe a rendszerességet, a napi 5-szöri étkezést és azóta használok stevia-t is. Időközben a hagyományos receptjeinket igyekeztünk férjemmel változtatni, mert mi együtt főzünk. Én pedig a hagyományos befőttjeim, lekvárjaim, ivóleveim, szörpjeim, kivonataim stb. átalakításait is elkezdtem variálni, nemcsak a cukor helyettesítésével, hanem újszerűkkel pl.: gyermekláncfűvirág szörp, orgonaszörp, medvehagyma sóval olajjal eltéve, görögdinnyehéj lekvár és még sorolhatnám.

Később természetgyógyász tanulmányaim során nagyon sok hasznosat tanultam, olvastam, sajátítottam el. Kiemelném, hogy: sikerült véghez vinnem életem első húsmentes böjtjét 2015. húsvétja előtt, mely mind testileg, mind lelkileg nagyon pozitív hatással volt személyemre. Aztán fokozatosan visszaépítettem az életembe a mozgást, illetve bekerült a „nagy szerelmem” a Csung Jüan Csikung a mindennapjaimba. A vegyszermentes háztartás, a vegyszerektől, szintetikus és mérgező anyagoktól mentes sajátkészítésű natúrkozmetikumok, az aromaterápia, a homeopátia, a nemeskőgyógyászat, a gyógynövények és ezek készítményei, az apiterápiás szerek, sőt most már a saját készítésű szappanok is tudatosan beépültek az életünkbe, azonban nekem még mindig hiányzott valami.

Két évvel ezelőtt terelődtem egy nagyon kedves ismerősöm javaslata alapján Marton Melinda felé, interneten kísértem figyelemmel a munkásságát. Végül 2015. decemberében megtört a jég és elmentem Melinda könyvbemutatójára. Akkor és ott éreztem/értettem meg, hogy Ő az akitől a már régóta keresett tudást meg fogom kapni, mivel hitelesnek éreztem. Azóta el is mentem a testtudatos táplálkozás tanfolyamra, majd egész napos, illetve tematikus főzésre is.

Tanfolyamok

Egyáltalán nem csalódtam! Melinda a saját tapasztalatain keresztül világosítja fel a „tanítványait”. Tanulmányozta az egészséges táplálkozást, az összegyűjtött tudásanyagot igazi kutató módjára rendszerezte, így az előadásain és gyakorlati főzésein mindenféle szemszögből körüljárhatjuk a témát. A tanácsai, ötletei és a gyakorlati tapasztalatainak az átadása rengeteget segítettek, s segítenek, hogy folytassam a megkezdett utamat.

Nekem Melinda mottója tetszik a legjobban:
„Vállald a felelősséget a testedért!”
Hálás vagyok azért, hogy megismerhettelek és kívánom, hogy minél több ember ismerje meg tanításaidat, hogy egy egészségesebb generáció tagjai lehessünk!”

Antalné Belcsev Raskov Erzsébet
Okleveles Orvosdiagnosztikai Laboratóriumi Analitikus,
Természetgyógyász, Életmód-tanácsadó és terapeuta