Az emberi szervezetben az egyik legtöbb energia az emésztésre megy el. Különösen akkor, ha valaki helytelenül társítja az ételeket. A helytelen ételtársítás ugyanis oda vezet, hogy a szervezet nem tudja megemészteni a bevitt ételt, ezért az emésztés sokkal több energiát igényel.

A helytelenül társított ételek megemésztéséhez a szervezetünk képtelen egyszerre előállítani minden szükséges emésztőenzimet. Ezért részben baktériumok segítségével megy végbe az emésztés, ami minden esetben erjedést okoz. Ráadásul a megemésztetlen étel nem tud kiürülni a szervezetből, és salakanyag formájában felhalmozódik. Ez a lerakódott salakanyag pedig betegséget okoz. A rossz ételtársítás következményei az emésztési zavarok, az elégtelen tápanyag-felszívódás, a fokozott bélgázképződés, a hasfájás és a puffadás.

Az egészséged megőrzéséhez kulcsfontosságú, hogy tudd mit mivel szabad enned, és milyen ételeket nem szabad együtt fogyasztanod. A tudatos ételtársítás azt jelenti, hogy a különböző ételcsoportokat megtanulod helyesen társítani.

Az egészséges emberek többsége nagyon egyszerűen, ugyanakkor változatosan táplálkozik. A megfelelően társított, kevés alapanyagból álló étrend tökéletesen biztosítja a szervezet tápanyagszükségletét.

Ételtársítás-3 (Small)

Az ételtársítás elmélete

Az ételtársítás elméletét korábban már sokan leírták, köztük például dr. Herbert M. Shelton, Harvey és Marilyn Diamond is. A kutatásaik azonban nem a teljes értékű növényi táplálkozásra vonatkoztak, hanem a vegyes táplálkozásra. Így nem tettek különbséget a növényi és az állati eredetű csoportok és az ételcsoportok alcsoportjai között sem. Emellett pedig azt is tapasztaltam, hogy bár sok elmélet létezik az ételtársítással kapcsolatban, ugyanakkor a könyvekben szereplő receptekben ezt mégsem alkalmazzák következetesen, és sokszor ellentmondanak saját maguknak.

A kutatásom során a korábbi kutatóktól eltérően én figyelembe vettem, hogy rengeteg gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta létezik és különbséget kell tenni a növényi és állati eredetű zsírok és fehérjék között is. A különböző ételcsoportok és alcsoportjaik pedig más-más emésztési időt és eltérő emésztési környezetet igényelnek, valamint más az egészségre gyakorolt hatásuk is.

A kutatási eredményeim így végre egy teljes tudást adnak az ételtársításról, amiben a helyes társításra vonatkozóan a legapróbb részletekig minden benne van, a helyes társítások, a kivételek és a rossz társítások is. Ráadásul még az elmélet és a gyakorlat is összhangban van. Az alkalmazott ételtársítás tehát sokkal összetettebb, részletesebb, és alaposabb tudást igényel, mint amivel eddig találkozhattál.

Tudományos kutatóként egy teljes évig kutattam az ételtársítást, tanulmányoztam a hazai és a külföldi szakirodalmat. Elemző és összehasonlító munkát végeztem. Majd az így leszűrt eredményeket összefoglaltam és kipróbáltam a gyakorlatban is. Egy teljes évig alkalmaztam saját magamon és csak ezután kezdtem el tanítani. Folyamatosan kutatom azóta is a témát, és fejlesztem a tudásanyagot.

Ételtársítás (Medium)


Az ételtársítás egyik legfontosabb szabálya:
Sose fogyassz együtt zsírt és cukrot!

Sokan azt hiszik, hogy teljesen egészségesen táplálkoznak, és nem is tudnak arról, hogy megszegik ezt a szabályt. Az egészségesnek mondott receptek nagy része nem felel meg ennek a szabálynak. Mindegy milyen zsírról és cukorról beszélünk, ezt a két dolgot, sosem szabad együtt fogyasztanod.

Mi történik a testeddel, amikor cukrot eszel? Amikor bármilyen formában cukrot eszel, akkor az először bekerül az emésztőcsatornába. Aztán áthatol a belek falán, és a véráramba kerül, ezt nevezik úgy, hogy megemelkedik a vércukor szint. Majd relatíve gyorsan, és könnyen eljut a sejtekhez.

De mi történik akkor, ha a cukorral együtt zsírt is eszünk, vagy még magas a vérzsír szintünk. Ha a cukor úgy kerül be a véráramba, hogy közben a vérzsír szint magas, akkor nem tud kijutni a sejtekhez, hanem elakad, és felhalmozódik a vérben. A vércukor szint tartósan magas lesz, és ez számos betegség kialakulásához vezet.

Marton Melinda

Kezdd el alkalmazni az ételtársítás 7 egyszerű szabályát!

Kattints a gombra, és töltsd le a 7 alapszabályt, amiben minden szakirodalmi forrás egyetért!letoltes
További cikkek a témában >>>

A 8 leggyakoribb hiba az ételtársításban
Hét helytelen ételtársítás, amire eddig nem is gondoltál

Tanuld meg, hogy mit mivel egyél!
Végezd el a Tudatos Ételtársítás szemináriumot.
Több mint 40 ételtársítási szabály konkrét példákkal.

Kattints a gombra és rendeld meg a tanfolyamot.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.