Mi történik ha helytelenül társítod az ételeket?

Meghosszabbodik az emésztési idő, az étel több időt tölt a gyomorban és az emésztőrendszerben. Az étel az erjedés és rothadás miatt károsodik, így a tápanyagok nem tudnak teljes mértékben hasznosulni. Az emésztés után meg nem emésztett részecskék maradnak. A táplálék felszívódása csak részlegesen megy végbe. Az emésztés sok energiát visz el, így fáradtsággal és kimerültséggel jár. A helytelen ételtársítás emésztési zavarok, rosszullétek, tartós és krónikus zavarok, betegségek kialakulásához vezet.

A következőkben bemutatok hét olyan helytelen társítást, amire eddig nem is gondoltál, hogy ezek is a rossz étkezési szokások közé tartoznak!

1. Ne egyél tojást hússal!
Az egyik közkedvelt reggeli a vegyes táplálkozók körében a rántotta sonkával/baconnal/kolbásszal/virslivel. Az állati fehérjék a legnehezebben emészthető ételek közé tartoznak. Nem jó együtt enni a tojást és a húst, mivel más az emésztésük és az emésztésükhöz eltérő emésztőnedvekre van szükség. Szerkezetük nagyon különböző, így a lebontásukhoz igen bonyolult és eltérő folyamatokat igényelnek.

2. Ne egyél tejet más étellel!
A mai gasztronómia nagyon sokféleképpen használja a tejet. Tejet adnak a burgonyapüréhez, a rántottához, a húsok panírjához, levesekhez, főzelékekhez, süteményekhez stb. De a tej ömagában teljes és koncentrált táplálék, ezért ha valaki még fogyasztja, akkor csak is kizárólag önmagában tegye. A tej helytelen fogyasztása az emésztési zavarok egyik leggyakoribb oka. A más ételcsoporttal együtt fogyasztott tej, körbeveszi és megsavanyítja az ételt, így elzárja az emésztés elől.

3. Tea, kávé, alkohol, üdítők étkezés előtt, közben és után!
Ezek az italok felhígítják a gyomornedveket, és gátolják a normális emésztést. Megnehezítik a fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztését.

4. Ne igyál vagy egyél hideget közvetlenül étkezés előtt/ étkezés közben vagy étkezés után!
A főtt ételek mellé fogyasztott hideg víz, üdítő, vagy az étkezés után fogyasztott fagylalt/hideg desszert lehűti az emésztés tüzét, ezért nem lesz hatékony az emésztés. A hideg leállítja az emésztést, az ételeket tartósítja! Az étkezés közben fogyasztott víz felhígítja az emésztőnedveket! A testnek sokkal több energiára lesz szüksége az étel megemésztéséhez.

5. Ne egyél gyümölcsöt étkezés közben, vagy étkezés után!
Gyümölcsöket önmagában edd, ne keverd más ételcsoportokkal. A gyümölcsök helyesen fogyasztva nagyon gyorsan a vékonybélbe jutnak, ahol megemésztődnek és felszívódnak. Azonban ha a gyümölcs nem tud tovább haladni és elakad az emésztőcsatornában, akkor erjedni kezd, gázokat és különböző kellemetlenségeket fog okozni. A gyümölcsnek az a jó, ha az emésztőcsatorna szabad, és könnyedén eljut arra a szakaszra, ahol az emésztése és felszívódása történik.

6. Ne egyél banánt tejjel!
A banán és a tej kombinációját az ájurvéda az egyik legmérgezőbb ételkombinációnak tartja. Az ájurvéda besorolásában egymással ellentétes minőségűek, míg a tej édes minőségű, a banán savanyú. A banán és a tej kombinációja megváltoztatja a bélflórát, toxinok halmozódnak fel a testben.

7. Ne egyél az étkezés végén desszertet!
Az éttermekben és az otthoni étkezések során elterjedt szokás, hogy az édességet, a desszertet étkezés végén fogyasztjuk el. Az édességet ne az étkezések után, utolsó fogásként fogyaszd, hanem önállóan. A desszertek cukortartalma magas. Az egyszerű cukrok nem a gyomorban emésztődnek, így elakadásuk a vékonybél előtti bármelyik emésztési szakaszon erjedést, puffadást, savasodást és rossz felszívódást eredményez.

Marton Melinda

További cikkek a témában >>>

Az ételtársítás egyik legfontosabb szabálya
A 8 leggyakoribb hiba az ételtársításban

Tanuld meg, hogy mit mivel egyél!
Végezd el a Tudatos Ételtársítás szemináriumot.
Több mint 40 ételtársítási szabály konkrét példákkal.

Kattints a gombra és rendeld meg a tanfolyamot.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.