A táplálkozási irányzatok útvesztőjében nem könnyű eligazódni, de az igazán kitartóaknak sikerül! Ismerd meg egy kedves tanítványom, Koós Andrea inspiráló történetét!

Koós Andrea története

„Andi vagyok. 45 éves. A történetem kb. 30 évvel ezelőtt kezdődött. A táplálkozási útkeresésemet mindvégig elkísérték a pluszkilók. 15 éves koromra sikerült összeszednem az első 15 kg-os súlyfelesleget. Vidéki lányként, jó magyaros ételek mellett ez nem volt nehéz. Ezt masszív koplalással sikerült leadnom és tartanom.

Felkerültem Budapestre 21 évesen. Az új környezet, párkapcsolat megtette hatását. Ragadtak rám a kilók. Az első években azért híztam, mert boldog voltam, az utolsókban meg azért, mert boldogtalan. Sikerült felülről „megsimogatnom” a mázsát, 101 kg voltam, és még csak 27 éves. Az „egészséges” táplálkozásnak köszönhetően a Candida fertőzéstől, az állandó fáradságérzeten át az emésztési problémákig gyűjtögettem a nyavalyákat.

Ismét a koplalás következett. A hosszú emésztési idő miatt a húst kihagytam a napi 300-500 kalóriás étrendemből. Egy hónap és mínusz 10 kiló után úgy alakult, hogy a számba „repült” egy csirkecomb, persze nem véletlenül. Ami ezután következett az ellenségemnek sem kívánom. Olyan rosszul életemben sem előtte, sem utána nem voltam, de egy pár évre vegetáriánus lettem. Sikerült lefogynom 30 kilót. A mozgást igyekeztem belevinni az életembe kisebb-nagyobb sikerrel, de nem lettem energikusabb. A régi pörgős csajból lusta nő lett.

Még kétszer sikerült a mázsás „trükk”, de már csak alulról. Mily öröm! Sok mindent kipróbáltam az elmúlt 15 évben. A jó „öreg” koplalás már nem jött be, más után kellett néznem. Visszaszoktam a húsra, elhagytam a cukrot, az üdítőket, követtem az Atkins diétát, voltam paleo-s, ettem Norbi termékeit is, de valami mindig hiányzott. Leginkább, hogy jól érezzem magam. Ha le is fogytam, a régi problémákhoz jöttek újak. Megmagyarázhatatlan szédülések, hajhullás, és a többi… A vékony korszakokban állandóan fáztam és nyúzott volt az arcom. Még magamnak sem tetszettem. Valami olyan kellett, ami végre változtat ezeken.

Kína-tanulmány 1-2 cikk

A véletlen hozta a változást. 2014. augusztus elején egy reggeli rádióműsorban szóba került T. Colin Campbell Kína tanulmány c. könyvével kapcsolatban a hús- és tejfogyasztás hatása a betegségek kialakulására. Nagyon érdekes volt a beszélgetés és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Még aznap megvettem a több, mint 400 oldalas könyvet, és még azon a héten kétszer kiolvastam. Ittam a sorait. Azóta vegán vagyok. Eleinte nehéz volt. Bementem a boltba, de a zöldséges pultnál tovább nem jutottam. Nem nagyon volt más ehető a számomra.

Az interneten kutakodva találkoztam Melindával. Az előadásai, főző workshopjai, tanácsai és ötletei rengeteget segítettek az indulásban, és azóta is. A mit-mivel, mit-mikor, mit-hogyan és a mi helyett mit eleinte káosz volt, de most már jóval tisztább a kép.

Azt hiszem megtaláltam, amit mindig is kerestem, és ami csak pozitívumot ad. Közben lefogytam 17 kilót, energikus vagyok, rendszeresen sportolok. Állítólag a kisugárzásom is megváltozott, és az arcom sem beesett. Szóval köszönöm, nagyon jól vagyok!” Koós Andrea

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.