Az eddigi legátfogóbb táplálkozástudományi kutatás

A Kína-tanulmány a táplálkozás és a betegségek kapcsolatát vizsgáló eddigi legátfogóbb orvos-biológiai kutatás. A projekt a Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a Kínai Megelőző Orvostudományi Társaság összefogásával valósult meg. A tudományos projekt 1983-ban kezdődött, és a mai napig folyamatban van. A vizsgálatokat T. Colin Campbell, PhD professzor vezetésével Kína vidéki területein, később pedig Tajvan szárazföldi területeinek 170 falujában végezték, és Kína-tanulmány néven vált szélesebb körben ismertté.

A saját dedikált Kína-tanulmány példányomban T. Colin Campbell professzor aláírása

A vizsgálatok során több mint 8000 statisztikailag szignifikáns összefüggést állapítottak meg a különféle táplálkozási tényezők és a betegségek kialakulása között! A kínai megyék összehasonlításakor a növényekben gazdag étrendet hasonlították össze a növényekben nagyon gazdag étrenddel. A kínai falvak növényi étrendje, a nyugati társadalom állati eredetű táplálékokban gazdag étrendje és a következményes betegségmintázatok között ég és föld a különbség. Ez a különbségtétel adta a tanulmány jelentőségét.

A legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki
A tudományos projekt rámutat arra a tényre, hogy a legtöbb krónikus betegség a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki. Még a viszonylag alacsony mértékű állati fehérje bevitel is rendelkezik ezekkel a kedvezőtlen hatásokkal. Az állati fehérjékkel végzett állatkísérletektől kezdve, a széleskörű, embereken véghezvitt táplálkozási megfigyeléseken át, az eredmények egyértelműen, következetesen azonosak. Az állati, vagy növényi eredetű tápanyagok fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásai jelentősen eltérőek. Az elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyasztó emberek bizonyultak a legegészségesebbeknek, akiket a krónikus betegségek sokkal inkább elkerülnek. A növényi táplálékok elősegítik az optimális egészséget.

T. Colin Campbell professzorral

Az elmúlt 50 év kutatásainak eredményei
A Kína-tanulmány című könyv második felében T. Colin Campbell professzor beszámol az elmúlt 50 év kutatóinak és klinikusainak az eredményeiről is, melyek megerősítették, hogy a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás visszafordítható, csupán az egészséges táplálkozással is. A kutatásokban arról számoltak be, hogy a különféle daganatok, autoimmun rendellenességek, a csontok egészsége, a vesék egészsége, a látás és az időskori agyi elváltozások (mint a kognitív rendellenességek, vagy az Alzheimer-kór) következetesen az étrend hatása alatt állnak. Ennél is lényegesebb azonban, hogy ezek a betegségek visszafordíthatók és/ vagy megelőzhetők a teljes értékű ételekből álló, növényi alapú étrend segítségével, hogyha elegendő idő áll rendelkezésre. A tudományos eredmények a kezünkben vannak, csak meg kell ismerni őket. Ideje felállni, kezünkbe venni az irányítást saját egészségünk felett!

A Kína-tanulmány legfontosabb eredményei


„A helyes táplálkozás nemcsak a betegségeket előzi meg, hanem egészséget és általános jó közérzetet is létrehoz, mind testi, mind lelki értelemben.”

„A helyes táplálkozással az örökletesen meghatározott betegségek is megelőzhetők, ha a kialakulásukért felelős géneket nyugalomban tartjuk.”

„Az állati eredetű táplálékokból származó tápanyagok fokozzák a daganatfejlődést, míg a növényi eredetű tápanyagok lassítják ezt a folyamatot.”

„A rák növekedése táplálkozással ki- és bekapcsolható, az erős genetikai hajlam ellenére is.”

„A vastagbél- és végbélrák kialakulásában a környezeti tényezők – köztük a táplálkozás – játsszák a legfontosabb szerepet.”

„A növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi.”

„A növényi táplálékok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, ugyanakkor többféle mechanizmussal is hozzájárulnak a szervezet által termelt koleszterin mennyiségének csökkentéséhez.”

„A növényi rostok egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, de csökkentik a táplálék kalóriasűrűségét, teltségérzetet hoznak létre, így mérséklik az éhséget, segítenek abban, hogy csökkentsük a túlzott kalóriabevitelt.”

„A fokozott rostbevitel, fokozott vasbevitellel párosul. Azok az emberek, akik több növényi táplálékot, következésképpen több rostot fogyasztanak, ezzel párhuzamosan több vasat is vesznek magukhoz.”

„Az egészség diadala nem az egyedi tápanyagokon áll vagy bukik, hanem a teljes táplálékokon, amelyek mindezeket tartalmazzák, vagyis a növényi eredetű étrenden.”

„A táplálékok valamennyi összetevője tesz minket egészségesebbé vagy betegebbé.”

„A lehető legegészségesebb étrend a szénhidrátdús táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek, és a teljes értékű gabonafélék a legegészségesebb táplálékok, amiket csak fogyaszthatunk, ezek pedig legfőképpen szénhidrátokból állnak. Ha ezeket a táplálékokat feldolgozatlan, finomítatlan és természetes állapotban fogyasztjuk, akkor a szénhidrátok jó része komplex (összetett) formában van jelen. Tudományosan igazolt, hogy a szénhidrátokban gazdag étrend egészségre gyakorolt jótékony hatásai az összetett szénhidrátokból vezethetők le, amelyek a teljes gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben találhatók.”

„A növényi eredetű táplálkozás és az aktív életmód egészséges testsúlyt eredményez, de nem határolja be a növekedést és a testi erőt.”

„A testsúlycsökkentésre a teljes ételekből álló, növényi alapú táplálkozás, valamint az ésszerű testmozgás jelenti a megoldást. A rövid távon fogyást eredményező étrendnek ugyanannak kell lennie, mint amelyik hosszú távon is jó egészséget teremt és tart fenn.”

„A vegetáriánusok ugyanannyi, vagy akár jóval több kalóriát is fogyaszthatnak, mint a húsevők, és mégis soványabbak maradnak.”

„A jó egészség arra való, hogy képesek legyünk teljes mértékben kihasználni az időt, ami adatott. Arra való, hogy egész életünkben lehetőségeink szerint maximálisan funkcióképesek legyünk, hogy elkerüljük a megnyomorodást és a betegségekkel vívott fájdalmas, hosszadalmas csatározást.”

Forrás: Colin Campbell, PhD, Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012.

„Az egészség és különösen a táplálkozás nagyon holisztikus, széleskörű hatása van. Számtalan dolog együttműködése hoz létre egyfajta dinamikát, egy rendkívül egységes dinamikát, ami egészséghez vezet, ha megfelelő eszközöket nyújtunk hozzá.”

T. Colin Campbell, PhD

Kiterjedt kutatásaival azt találta, hogy ha növényi alapú étrendből a szervezet megfelelő tápanyagokat kap, akkor elkezdi természetes módon gyógyítani önmagát. A növényi alapú étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a legmagasabb szintű Egészség fenntartásában!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

Marton Melinda

További cikkek a témában
Divatdiéták csapdájában, avagy gondolkozz mielőtt eszel
Az vagy amit megeszel – használd helyesen!
Nyolc alapelv a táplálkozásban – a Kína-tanulmány alapján
Divatdiéták helyett növényi alapú étrend

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.