Három különböző mondás, három eltérő jelentés – tanuld meg helyesen használni!
1) „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” (Hippokratész)
2) „Mond meg, hogy mit eszel és megmondom, ki vagy.” (Jean Anthelme Brillat-Savari)
3) „Az vagy, amit megeszel.” (Ludwig Andreas Feuerbach)
Gyógyító táplálkozás
1) „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” (Hippokratész)
Hippokratész (Kr. e. 460-370) mondása a gyógyító táplálkozás szállóigéjévé vált. A gyógyító táplálkozás, köztük a kínai hagyományos és a kelet-indiai ájurvéda is, ismeri és használja a gyógynövények testi-lelki-szellemi egészségre gyakorolt hatását.
Mennyire vagy ínyenc? Milyen az ízlésed?
2) „Mond meg, hogy mit eszel és megmondom, ki vagy”
„Dis-moi ce que tu manges, te te dirai ce que tu es.” (Jean Anthelme Brillat-Savari)
Az öt érzékszerv, amin keresztül egy étellel kapcsolatban tapasztalatot szerezhetünk.
Jean Anthelme Brillat-Savari (1755-1826) könyve, Az ízlés fiziológiája (1825) a modern gasztronómia alapműve. A könyv az ízlésről, a különböző fogásokról, az ínyencekről és ínyencségekről, mindennek egészségügyi hatásáról, valamint a gasztronómia történetének több fontos felfedezéseiről szól.
Egészségtudatos táplálkozás
3) „Der Mensch ist, was er ißt.” (Ludwig Andreas Feuerbach)
Először Ludwig Andreas Feuerbach (1804-1872) használta az „az vagy amit megeszel” kifejezést a Concerning Spiritualism and Materialism (1863) című könyvében.
Hogyan vált az egészségtudatos táplálkozás szlogenjévé?
Victor Lindlahr (1897-1969) az egészséges ételek és a fogyás úttörője volt. 1942-ben megjelent a könyve: You Are What You Eat: how to win and keep health with diet. – Az vagy amit megeszel: hogyan legyél egészséges, és őrizd meg az egészséged diétával. (1942)
„Az ember által ismert betegségek kilencven százalékát az olcsó élelmiszerek okozzák.” Victor Lindlahr
Az 1960-as években Adelle Davis (1904-1974), az organikus táplálékok mozgalmának a szóvivője, révén vált az egészséges táplálkozás szállóigéjévé az „Az vagy, amit megeszel” mondás.
Napjainkban ismét reneszánszát éli! Mit jelent valójában a szállóige?
Bár a tested stabilnak, állandónak tűnik, mégis folytonos átalakulásban van. Az emberi test hét évente megújul. Az emberi szervezet legkisebb alkotóeleme a sejt. Amíg bizonyos sejtek élettartama csak órákban mérhető, addig másoké egész életünkön át tart. A gyomor falának bizonyos sejtjei például csak 2 napig élnek, míg az emésztőrendszer más területein 12 órás élettartamúak is vannak. Az idegsejtek (más néven neuronok) a legtartósabbak, akár életünk végéig is velünk maradnak.
A gyomorfal ötnaponta megújul, a bőr minden hónapban újjá alakul, a májsejtek hathetente megújulnak.
A testedben lévő sejtek nagy többsége abból az ételből származik, amelyet megeszel. Értelemszerűen abból tudja magát újjáépíteni a tested, amit megeszel, tehát „Az vagy, amit megeszel.”
Mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan? Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos Táplálkozás!
Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.
Marton Melinda
További cikkek a témában
Divatdiéták csapdájában, avagy gondolkozz mielőtt eszel
Kína-tanulmány
Nyolc alapelv a táplálkozásban – a Kína-tanulmány alapján
Divatdiéták helyett növényi alapú étrend
Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.
7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet
Megnézem a részleteket >>>
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.