A helyes táplálkozás: a táplálkozás és egészség nyolc alapelve – a Kína-tanulmány alapján

1. A táplálkozás eredménye a táplálékban található számtalan anyag együttes hatásától függ. Az egész több mint a részek összege.

A táplálékban található minden egyes vegyület többféle, csakis rá jellemző módon lép kölcsönhatásba egymással, valamint a szervezet kémiai anyagaival. A táplálékokból származó kémiai anyagok reakciósorozatok részeivé válnak, amelyek összehangoltan működnek együtt a jó egészség érdekében. Testünk e végtelenül összetett reakcióhálozata azért alakult ilyenné, hogy a természetben előforduló teljes táplálékokat maximálisan hasznosíthassa.

2. Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga.

Mindez nem azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok nem bírnak fontossággal. Igen lényegesek- de csakis akkor, ha teljes táplálékok, nem pedig kiegészítők formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki elkülönített tápanyagok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól.

3. Gyakorlatilag nincs olyan állati eredetű tápanyag, amelynek ne létezne jobb növényi forrása.

Az állati táplálékok fogyasztása a növényiekétől jelentősen eltérő táplálkozási tapasztalatokat nyújt. A táplálékok két típusa között szembeszökő különbségek mutatkoznak a tápanyagok fajtáiban és mennyiségében. A növényi táplálékok antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabbak. Az állati eredetű élelmiszerekben viszont sokkal több a koleszterin és a zsír. Valamivel nagyobb a fehérjetartalmuk is, s B12- és D-vitaminból is többet tartalmaznak, mint a növények.

Négy olyan tápanyag van, amelyet az állati táplálékok tartalmaznak a növényiek viszont nem: a koleszterin, az A-vitamin, a D-vitamin és a B12-vitamin. A koleszterint szervezetünk képes előállítani. Az A-vitamint szervezetünk bétakarotinból szintetizálja, a D-vitamint szintén elő tudja állítani, ha néhány naponta tizenöt percet napfényen töltünk.

(…)mégsem mondhatjuk, hogy a kiegészítőktől minden esetben tartózkodni kell. Becslések szerint szervezetünk három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Aki tehát három évig nem vett magához semmilyen állati eredetű élelmiszert, illetve terhes lett vagy szoptat, fontolja meg valamilyen B12-tartalmú kiegészítő kis adagjának időnkénti szedését, vagy menjen el orvoshoz minden évben és határoztassa meg vérének B-vitamin és homocisztein szintjét. Aki pedig nem tartózkodik eleget a napon – különösen a téli hónapok alatt-, annak nem árt a D-vitamin-pótlás lehetőségére gondolnia.

4. A gének önmagukban nem okoznak betegséget. Csak akkor fejtik ki hatásukat, ha aktiválódnak, kifejeződnek. A táplálkozás döntő szerepet játszik abban, hogy a jó és rossz gének közül melyek fejeződnek ki.

Genetikai összetételünktől függetlenül optimalizálhatjuk a jó gének kifejeződését, ha a lehető legjobb környezetet biztosítjuk szervezetünknek- vagyis a lehető legjobban táplálkozunk.

5. A táplálkozás alapjaiban képes befolyásolni az ártalmas kémiai anyagok kedvezőtlen hatásait.

A széles körben elterjedt nézet szerint a rákot toxikus kémiai anyagok idézik elő, amelyek vesztünkre valamilyen módon bejutnak a szervezetünkbe. Emiatt sokakban kelt aggodalmat a tény, hogy a haszonállatokat a tenyésztők antibiotikummal és hormonokkal tömik tele. Abból a feltevésből indulnak ki, hogy a hús fogyasztása veszélytelen lenne, ha nem lennének benne természetellenes kémiai anyagok. Pedig a valódi veszélyt maga a hús rejti, függetlenül ezeknek az ártalmas vegyületeknek a jelenlététől vagy hiányától. Már jóval azelőtt is, hogy mesterségesen előállított kémiai anyagok sokasága került volna a  táplálékunkba, több rákos megbetegedés és szívbetegség fordult elő azok között az emberek között, akik több állati eredetű táplálékot vettek magukhoz.

6. Ugyanaz az étrend, amely képes megelőzni egy betegséget (a diagnózis felállítása előtt), a betegség későbbi stádiumaiban (a diagnózis után) szintén képes lehet a folyamat feltartóztatására vagy akár a visszafordítására.

A kutatások emberek esetében is igazolták, hogy a teljes ételekből álló növényi étrend képes visszafordítani az előrehaladott szívbetegséget, segít a testsúly csökkentésében, és lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek kevesebb gyógyszert használva teljesebb életet élhessenek.
Életünk minél korábbi szakaszában kezdünk el helyesen táplálkozni, annál jobb lesz az egészségi állapotunk. Akik már megbetegedtek valamiben, azoknak sem szabad megfeledkezniük a helyes táplálkozás létfontosságú szerepéről.

7. Az olyan táplálkozás, amely kedvezően befolyásol egy krónikus betegséget, valószínűleg általánosságban is javítja az egészségünket.

Mindössze egyetlen táplálkozási receptem van. Az a helyzet, hogy egészségi állapotunkat, a legkülönbözőbb betegségekkel szembeni ellenálló képességünket ugyanazzal az egyszerű étrenddel maximalizálhatjuk.

8. A helyes táplálkozás létünk minden területén egészséget teremt. Minden rész kapcsolatban áll a többivel.

A táplálkozás talán a legbensőségesebb találkozásunk a világgal, ennek során testünk részévé válik mindaz, amit elfogyasztunk.

Étrendi döntéseink óriási hatást gyakorolnak nemcsak anyagcserénkre, hanem a betegségek kialakulására, előrehaladására, sőt visszafordulására, emellett energiaszintünkre, fizikai aktivitásunkra, érzelmi és szellemi jólétünkre, de még a környezetünkre is.


Mit jelent a minimumra csökkentés és teljes elkerülés?

A Kína Tanulmány eredményei azt mutatták, hogy minél alacsonyabb volt az étrendben az állati eredetű táplálékok százalékos aránya, annál szembetűnőbbek voltak a jótékony hatások – még akkor is, hogyha az állati ételek csupán a kalória bevitel 0-10%-át fedezték. Nem ésszerűtlen tehát a feltételezés, hogy az állati termékek optimális aránya 0% – legalábbis a degeneratív betegségekre hajlamos személyek részére.

Forrás: T. Colin Campbell, Ph. D., Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012. 259-284.o.

A cikk első részét itt tudod elolvasni:
https://testtudatos-taplalkozas.hu/szakmai-cikkek/kina-tanulmany/

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is hogy mit mivel, mikor, mennyit és hogyan eszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

Marton Melinda

További cikkek a témában
Divatdiéták csapdájában, avagy gondolkozz mielőtt eszel
Az vagy amit megeszel – használd helyesen!
Kína-tanulmány
Divatdiéták helyett növényi alapú étrend

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.