Napjaink egyik népszerű reform tápláléka a zöldturmix. Számos előnye közt meg kell említeni, hogy enzimben gazdag táplálék, magas a klorofil-, vitamin- és ásványianyagtartalma, rostdús, könnyen emészthető. A zöldturmix gyakorlati haszna, hogy nagy mennyiségben tudunk zöld levélzöldséget és salátaféléket fogyasztani nyers formában. A turmixolás megkönnyíti a levelek fogyasztását, így egyszerre nagyobb mennyiséget meg tudunk enni a levelekből. A zöld leveleknek magas az esszenciális aminosav tartalma, és a levelek rostjai megtisztítják a bélrendszert.

De nagyon nem mindegy, hogyan fogyasztod, mert ahelyett, hogy az egészségedet szolgálná, még rosszul is elsülhet a dolog! Sokan nem tudják, hogy bizony jó pár dologra érdemes odafigyelni a fogyasztásánál!

Mire figyelj, hogyan idd helyesen a zöldturmixot?

1. A zöldturmix nem ital, hanem étel! Tehát az étrendben úgy kell kezelni, mint egy ételt. Miközben iszod a zöldturmixot rágd is meg, hogy össze tudjon keveredni a nyáladdal a szádban. Lassan idd!

2. A gyümölcsöknek magas a természetes cukor tartalma, ezért preferáld az alacsonyabb cukortartalmú savanykás gyümölcsöket a turmixban!

3. Figyelj arra is, hogy milyen gyümölcsöket raksz össze egy turmixon belül! Például: ne rakj össze banánt és citrusféléket, és ne rakj össze zöldségeket és gyümölcsöket sem!

4. A zöldturmixot mindig önmagában edd, ne valamilyen étel mellé, vagy után!

5. A gyümölcsök és a zöld levelek, saláták is bio minőségűek legyenek! Gondolj bele, ha naponta megiszol 1 liter zöldturmixot, akkor nagyon nem mindegy, hogy vegyszeres, vagy vegyszermentes alapanyagokat használsz-e.

6. Mindig friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készítsd! Használj hazai, szezonális gyümölcsöket, vagy zöldségeket!

7. Fontos emellett, hogy jóminőségű tiszta vízből készítsd!

8. Mindig használj erjedésgátló fűszereket (pl.: fahéj, gyömbér, vanília) a zöldturmixok készítéséhez!

9. A zöldturmixra is vonatkozik a frissesség szabálya, tehát a készítéstől számítva 1-2 órán belül érdemes elfogyasztani, addig is megfelelően hűteni és tárolni!

10. A zöldturmixot tavasztól őszig érdemes fogyasztani reggel és délelőtt.

+1 Ne csak gyümölcsös zöldturmixot igyál, hanem készíts zöldséges zöldturmixokat is!
+2 Az ájurvéda szerint nem mindegyik testtípusnak való a nyers étel (a vata testtípusnak nem megfelelő)!

Készíts Te is zöldturmixot! 3 szuper zöldturmix recept:

Lúgosító avokádós zöldturmix

Vilmoskörtés almás zöldturmix

Epres almás zöldturmix

Marton Melinda

Ha érdekelnek szezonális receptek, akkor nézd meg a Testtudatos Táplálkozás könyvemet, amiben 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található, vagy a Testtudatos Életmód könyvemet, amiben kéthetes étrend, több mint 70 recept található.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.